Her yolculuğumun sonunda yaptığım gibi 40 gün süren Kafkaslar seyahati maliyeti ne oldu diyenler için tam liste çıkardım. Doğu Karadeniz, Gürcistan ve Ermenistan’ı gezdiğim seyahatim için maliyet hesabı yapmakta biraz zorlandım çünkü ben yoldayken TL neredeyse %20 değer kaybetti 🙁 Bu nedenle ben de yaklaşık bir ortalama alıp maliyetleri TL olarak vermeye karar verdim.
Bu arada seyahatim sırasında masraflarımı takip etmek için Payback adında bir uygulama kullanıyorum. Böylece neye ne kadar verdim kolayca takip ediyorum. Uygulama offline olarak da çalıştığı için internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kayıt tutabilmek de iyi oluyor.
Kafkaslar Seyahati Maliyeti
Normalde seyahat maliyetlerimi dolar olarak maliyet veririm ki 2 yıl sonra yazımı okuyan birine de yazım referans olsun. Ancak seyahate başladığımda 4.8 olan usd kuru döndüğüm gün 7TL’ye kadar çıkınca hesabın içinden çıkmak epey zor olacaktı.
Kafkaslar Seyahati Toplam Kaça Mal Oldu?
40 gün süren Kafkaslar yolculuğumun toplam maliyeti 6115TL olmuş. Bu maliyete seyahatle ilgili yaptığım ulaşım, konaklama, yeme-içme gibi her türlü masraf dahil. İstanbul’dan yola çıkıp Tiflis’ten yeniden İstanbul’a dönene kadar cebimden çıkan her kuruşu kayıt altına aldım.
Günlük Ortalama Harcamam Ne Oldu?
Günlük ortalama harcamam 152TL olmuş ki, yola çıkarken günlük bütçemi 150TL olarak belirlemiştim, birebir tutturdum. Usd kurunu 5.5 ortalama kabul edersek günlük 27usd harcamam olmuş.
Ulaşım Maliyeti Ne Oldu?
Kafkaslar seyahatimde gidiş-dönüş uçak biletlerim, şehir içi ve şehirler arası tüm ulaşım maliyetlerimin toplamı 1564TL olmuş. Toplam ulaşım maliyetimin 681TL’si uçak biletlerim, diğerleri ara ulaşımlar.
Uçak biletlerim İstanbul-Giresun gidiş, Tiflis-İstanbul dönüş şeklinde. Yani uluslararası uçuş olması maliyeti yükseltti. Daha fazla vaktim olsaydı Türkiye’ye dönüp dönüşü Kars veya Van’dan trenle yapmak gibi b ve c planlarım da vardı ama ona vakit kalmadı 🙂
Ara ulaşımlardan kastım ise, şehirlerarası minibüs veya otobüs ile yaptığım yolculukları kapsıyor. Hem Türkiye’de hem Gürcistan’da hem de Ermenistan’da sık sık şehir değiştirdiğim için ara ulaşımların maliyeti yüksek.
Bir de Gürcistan’daki ulaşım fiyatlarında bir tutarlılık yok. Mestia-Ushguli arası 2 saatlik yok 40 Lari iken Tiflis-Kazbegi arası 3 saatlik yok 10 Lari.
Konaklama Maliyeti Ne Oldu?
40 gün süren yolculuğumda konaklama harcamam 1959TL tutmuş. Günlük 49TL oluyor ancak yolun neredeyse yarısında çadır konaklaması yaptığımı, Gürcistan ve Ermenistan’da çadır dışında hostellerde kaldığımı, Türkiye’de daha ekonomik olması için öğretmen evlerini tercih ettiğimi de hatırlatayım. Yoksa ben otelde kalacağım derseniz bu rakam mümkün değil elbette 🙂
Türkiye’de, özellikle Doğu Karadeniz’de hostel kültürü yok tabii. Oradalardaki günlük otel maliyetleri 150TL’lerde iken Batum ve Mestia’da hostel geceliğine 20Lari ödedim yani yaklaşık 45TL. Ermenistan’daki hostele ise 85TL civarında bir para verdim. Bazı yerlerde çadır konaklaması için para vermezken bazı yerlerde 20-25TL verdim. Yani konaklama maliyeti için bir standart ortalama vermek gerçekten zor.
Yeme-İçme Maliyeti Ne Oldu?
Seyahatim sırasında 1541TL ile en yüksek üçüncü büyük harcama kalemi yeme-içme olmuş. Kahvaltılarımı çoğunlukla kaldığım yerlerde, öğle ve akşam yemeklerimi ise dışarıda veya kendim yaparak geçirdim. Günlük 38,5TL üç öğün için fena değil.
Ben alkol tüketmeyi de sevdiğimden ona da epey para harcamışımdır. Alkol olmasa günlük 30-35TL civarında olurdu sanırım maliyetim.
Diğer Harcamalar
Ermenistan’da ulaşım Gürcistan kadar rahat olmadığı için Erivan’da 2 kez günübirlik turlara katıldım, bunların toplamı 553TL’ye denk geldi. Bu turlar dışında bütün seyahatimi kendim organize ettim.
Diğer harcamalarım 496TL tutmuş, bu rakamın içinde; internet paketi, müze girişleri, hediyelik, Ermenistan vizesi, laundry gibi harcamalarım var.
40 Gün Kafkaslar Rotamda Nereler Vardı?
Doğu Karadeniz
- Giresun
- Tirebolu
- Trabzon
- Trabzon Manastırları
- Hamsiköy
- Gümüşhane
- Santa Harabeleri
- Karaca Mağarası
- Rize Yaylaları
- Çinçiva
- Makrevis
- Huser
- Avusor
- Gito
- Elevit
- Kavrun
- Ayder
- Çayeli
- Fındıklı
- Artvin Yaylaları
- Borçka
- Şavşat
Gürcistan
Ermenistan
- Erivan
- Sevan Gölü
- Manastırlar
Planladığım bütçe içinde kalarak seyahatimi tamamlamış olmaktan dolayı da çok mutluyum 😊 Çok daha ekonomik bir şekilde bu gezi yapılabilir miydi derseniz tabii ki mümkün ancak ben hem keyfimden ödün vermeyip hem de ekonomik bir seyahat hedeflemiştim, hedefimi tutturdum. Yeni döviz kurları ile daha tutumlu olmamız gerektiği kesin.
Döviz kurlarına rağmen yolda kalmaya devam edin.
Sevgilerimle…
3 Yorumlar
Harcamaları ayrıştırmak epey zor.
İdare edin bu haliyle.
Döviz kurları bizi gelecekte epey zorlayacak 🙁
Acımız büyük 🙁