Kaş’a bir kez gittiyseniz, hep gidersiniz. Akdeniz’in ulaşılması zor bir noktasında olmasının avantajı ile bakir kalmış nadir sahil kasabalarından biri Kaş. Dar yolları, çok yakınında havalimanı olmaması sayesinde sadece gerçekten burayı sevenlerin geldiği; harika doğası, dalıştan tekne turlarına, doğa yürüyüşlerinden antik kentlerine kadar her mevsim çok şey vaadeden bir güzellik. Kaş’a daha önce gitmediyseniz gitmeniz için pek çok sebebi, gittiyseniz eksiklerinizi tamamlamanız için yeni maddeleri bu yazıda bulacaksınız. Kaş’ta gezilecek yerler ve Kaş’ta mutlaka yapmanız gerekenler konusundaki önerilerimi tüm detaylarıyla yazdım, keyifli okumalar.

Kaş Gezilecek Yerler ve Kaş’ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler
Kaş Gezilecek Yerler ve Kaş’ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler
Çok Okuyan Çok Gezen Instagram hesabı

Kaş’ta Gezilecek Yerler 

Kaş ve kaş çevresinde gezilecek yerler listemi, google haritalarda işaretledim. Kaş gezilecek yerler haritasına bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kaş’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğüm yerleri aşağıdaki listede bulacaksınız. Kaş’a farklı zamanlarda pek çok kez gittiğim için, belli bir rota önermiyorum bu yazımda.

Kaş Uzun Çarşı 

Kaş Uzun Çarşı
Kaş Uzun Çarşı 

Kaş’a gittiyseniz Kaş şehir merkezinde dolaşmak için de mutlaka zaman ayırmalısınız. Kaş limanını dik kesen 2-3 katlı binaların süslediği sokaklardan en renkli olanı Uzun Çarşı. Yılın büyük bir kısmında begonvillerin süslediği, sağlı sollu hediyelik eşya dükkanlarının sıralandığı çarşı alışveriş sevenler için tehlikeli olabilir.

Aslanlı Lahit

Aslanlı Lahit
Aslanlı Lahit

Kaş merkezinde yer alan antik eserlerden biri Aslanlı Lahit. Uzun Çarşı’nın sonunda sizi bekliyor. Adını lahidin kapağında yer alan 4 aslan kafasından alan lahit M.Ö.4.yüzyılda yapılmış.

Kaş Tarihi Sarnıç

Kaş Tarihi Sarnıç
Kaş Tarihi Sarnıç

Pek bilen yoktur ama Kaş çarşısındaki Smiley’s restoranın altında tarihi bir sarnıç var. Tarihi M.Ö. 5. yüzyıla uzanan sarnıcın antik tiyatroya kadar uzanan bir sarnıç serisinden geriye kalan son sarnıç olduğu sanılıyor.

Antiphellos Antik Kenti ve Tiyatrosu 

Antiphellos Antik Tiyatrosu
Antiphellos Antik Tiyatrosu 

Kaş merkezinde yer alan en Antiphellos Antik Kenti hala dimdik ayakta olan ve 4000 kişiyi ağırlayabilen tiyatrosu ile Kaş merkezindeki mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Antik Tiyatro kimi zaman Likya Yolu’nu yürüyenleri, kimi zaman da bir yoga sınıfını ağırlıyor. Sapasağlam ayakta olması ve harika manzarası ile herkesi kendisine çekiyor.

Likya Kaya Mezarları

Likya Kaya Mezarları
Likya Kaya Mezarları

Kaş limanından kısa ama dik bir yürüyüş ile Likya Kaya Mezarlarına ulaşırsınız. Likya Caddesi’nde yürürken deniz tarafına değil de tepeye doğru bakarsanız kaya mezarlarını göreceksiniz. Birden fazla yerde kaya mezarı var, en büyük olanına ise “Likya Kaya Mezarları” tabelası koymuşlar, onu görürsünüz mutlaka. O büyük olanın önündeki merdivenlerden harika bir Kaş manzarası var, oturup manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Akram Dorik Mezar

Akram Dorik Mezar
Akram Dorik Mezar

Likya Kaya Mezarları’ndan tam karşıya baktığınızda tepenin üstünde bir yapı görünüyor. Kendisi yine bir anıt mezar. Antik tiyatroya arkadan gitmek için Akram Dorik Mezarı’nın bulunduğu rotayı kullanabilirsiniz. Mezardan sonra tepedeki patikayı takip ederek antik tiyatroya ulaşabilirsiniz.

Akram Dorik Mezarı, Antiphellos Antik Kenti’nin kuzeybatı ucunda yer alıyor. M.Ö. 4. yüzyıldan kalma mezar yaklaşık 4.5 metreye 4.5 metre boyutunda. Bütün bir kaya blokuna hafifçe konik bir küp şeklinde oyularak yapılmış. Anıtı çevresinde bir geçit var. Açık kapıdan girdiğinizde üç tarafta ölülerin konduğu banklar bulunuyor. Odanın arka tarafındaki sıranın üstündeki boşlukta ellerini tutarak dans eden 24 kız işlemesi var, mezarın en ilginç buluntusu bu kadınlar.

Helenistik Tapınak / Mabed

Helenistik Tapınak / Mabed

Kaş’ın tam merkezinde henüz çok yakın bir tarihte, 2012 olması lazım, bir inşaat sırasında rastlanan kalıntılar hemen incelemeye alınarak kazılara başlanmış ve 18 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğinde, Likya dönemine ait bir yapı ortaya çıkarılmış. Tapınak çevresinde çok sayıda Likya mezarı da bulunuyor. Çok az bilinen yapı limandan antik tiyatroya yürürken solda kalıyor.

Kaş Merkezde Gezilecek Yerler Videosu

Kaş şehir merkezinde gezilecek yerleri anlattığım videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Limanağzı

Kaş’ın sadece tekne ile ulaşılabilen, karadan ulaşımı olmayan muhteşem doğal güzelliklerinden biri de Limanağzı. Tekne turları, dolmuş tekneler veya Likya Yolu rotasını yürüyerek Limanağzı’na ulaşabilirsiniz. Sakin, romantik, huzurlu rotalar arayanlardansanız Limanağzı mutlaka Kaş tatilinize eklemeniz gereken yerler arasında.

Üçağız, Kekova, Kaleköy ve Simena

Simena Kalesi'nden Kekova manzarası
Simena Kalesi’nden Kekova manzarası

Kaş’ta ulaşımı en zorlu, görülmesi en kaçınılmaz yerlerden biri Simena yani Kaleköy.

  • Kaş’tan Kekova’ya geçmek için Kaş limanından kalkan tekneleri de tercih edebilirsiniz. Böylece aktarma yapmaya gerek olmadan Kekova sahil şeridini görebilirsiniz.
  • Kaş’tan kalkan teknelerle Üçağız’a gelebilir buradan da batık şehrin bulunduğu Kekova’ya aktarma yaparak geçebilirsiniz. Kaş’ta yaşanabilecek en güzel deneyimlerden biri kesinlikle burası.
Simena Kalesi
Simena Kalesi

Kaleköy tepesindeki Simena Kalesi’nden adını almış. Çiçeklerle bezenmiş daracık sokakları, kalesi ve meşhur keçi sütünden yapılan dondurması ile yine unutulmaz Kaş duraklarından birisi. Simena Kalesi’nden Kekova’nın muhteşem manzarasına bakmadan dönmeyin elbette. Simena Antik Kenti ve Kaleköy yazımda detayları bulacaksınız.

Kekova ayrıca dalış sevenler için çok güzel bir dalış noktası.

Patara, Letoon, Xanthos Antik Kentleri

Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti

Kaş, antik Likya medeniyetinin en önemli bölgelerini, kentlerini çevresinde barındırıyor. Sahilden başlayarak Antalya yönünde doğru antik kentler sırasıyla Patara, Letoon ve Xanthos antik kentlerini ziyaret edebilirsiniz. Liman kentleri olan bu kentlerde tiyatrolardan müzik evlerine, stadyumlardan alışveriş yerlerine kadar pek çok kalıntıyı bulacaksınız.

  • Patara Antik Kenti, yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 24 TL.
  • Letoon Antik kenti, yaz aylarında 19:30’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 12 TL.
  • Xanthos Antik Kenti, yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 14 TL.

Tüm bu 3 antik kente Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz.

2021 Patara Yılı

Türkiye’in 2020 Turizm teması Patara Antik Kenti olarak duyuruldu. Böylece 2020 yılı, Patara Yılı olarak ilan edildi. Patara Antik Kenti üzerinden hem Kaş hem de Antalya turizminin hareketlenmesini sağlaması beklenen Patara Yılı teması, yerel ve uluslararası duyurularda kullanılacak. Likya Meclisi, Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam alanı, dünyanın en iyileri arasında sayılan Patara Plajı ile Patara 2020 yılının gözdesi oldu. 2021 yılı ise tekrar Patara Yılı olarak ilan edildi.

Demre

Demre Myra Antik Kenti
Demre Myra Antik Kenti

Kaş’a tatile geldiğinizde mutlaka zaman ayırmanız gereken yerlerden biri de Demre. Noel Baba’nın evi olarak bilinen Demre, Hristiyan dünyası için de önemli bir ziyaret noktası. Demre’ye geldiğinizde aşağıdaki yerleri mutlaka ziyaret edin.

  • Myra Antik Kenti: Yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 36 TL. Müzekart geçerli.
  • Aziz Nikola Kilisesi: Yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 36 TL. Müzekart geçerli.
  • Likya Uygarlıkları Müzesi: Yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 10 TL, aynı bilet ile Andriake ören yerine de girebilirsiniz. Müzekart geçerli.
  • Andriake Ören Yeri: Yaz aylarında 19:00’a kadar, kış aylarında ise 17:30’a kadar açık ve 2020 giriş ücreti 10 TL, aynı biletler Likya Uygarlıkları Müzesi’ne de girebilirsiniz. Müzekart geçerli.
  • Demre Kuş Cenneti: Andriake Ören Yeri ile Çayağzı limanı arasında kalan sulak bölge Demre Kuş Cenneti geçiyor.

Saklıkent Milli Parkı

Saklıkent Kanyonu, Kaş’a 65 kilometre mesafede yer alıyor. Aslında Kaş diyemeyiz buraya ama Kaş’a gelenlerin rotalarına dahil ettikleri yerler arasında olduğu için ben de eklemek istedim.

Saklıkent Milli Parkı
Saklıkent Milli Parkı

Kanyon içinde uzun bir yürüyüş rotası bulunuyor. Buzzzz, gerçekten buzz gibi soğuk suların içinde yürüyüş, yüzme, rafting gibi aktiviteler yapmanız veya girişe en yakın bölgedeki kafelerde gözleme yiyip dönmeniz mümkün.

Kaş’tan Saklıkent Safari adı altında günübirlik turlar düzenleniyor, hem yol üstündeki antik kentlere uğranıyor, hem de Saklıkent Kanyonu’nda aktiviteler yapılıyor.

Saklıkent Milli Parkı girişi özel işletmeye ait. 2021 yılı için tam 10 TL, öğrenci 5 TL.

Bezirgan Yaylası ve Tarihi Ambarlar

Bezirgan Yaylası ve Tarihi Ambarlar
Bezirgan Yaylası ve Tarihi Ambarlar

Likya Yolu’nu yürüyenlerin iyi bildiği ama Kaş’a deniz tatili yapmak için gelenlerin adını duymadığı bir yerden bahsedeceğim şimdi: Bezirgan Yaylası. Bezirgan Yaylası Kaş merkeze 38 km, Kalkan’a 14 km mesafede bulunuyor. Çok dik bir çıkış ile yaylaya yükseliyorsunuz ve yolun manzarası muhteşem. Yolun tamamı asfalt, o yüzden rahatlıkla çıkabilirsiniz.

Bezirgan Yaylasına Çıkan Yolun Manzarası
Bezirgan Yaylasına Çıkan Yolun Manzarası

Bezirgan Yaylası’nın şahane manzarası dışında bir de 500 yıllık tarihi ambarları var ki, o tepeye tırmanmaya değer. Tipik Likya mimarisi ile yapılmış olan ambarların sayısı 300 civarında iken bakımsızlık ve bazı ambarların turistik yerlere taşınması ile 120’ye kadar düşmüş. Bunlar tarihi tahıl ambarları, çivisiz geçme ahşaptan yapılmış ambarlar yayladan biraz daha yukarıya yapılmış ki su baskınlarından etkilenmesin.

Tarihi Bezirgan Tahıl Ambaları
Tarihi Bezirgan Tahıl Ambaları

Bezirgan Köyü ve Tarihi Bezirgan Tahıl Ambarları yazıma da göz atın.

Deliklikemer – Tarihi Su Kemeri

Deliklikemer - Tarihi Su Kemeri
Deliklikemer – Tarihi Su Kemeri

Likya Yolu üzerindeki bir diğer tarihi değer ise Tarihi Su Kemeri veya Deliklikemer olarak anılan ve Patara şehrine su taşıma amacıyla yapılmış olan kemer. Kullanıldığı dönemde 22 km uzunluğunda olduğu sanılan kemerden bugüne bir parçasının kalabilmiş olması büyük bir şans.

Deliklikemer’e ulaşmak için Kalkan’dan sonra Yeşilköy’e doğru giderken Fırnaz İskelesi tabelasından giriyorsunuz. Sağda tepede kemeri gördükten sonra aracınızı uygun bir yere park edip kemere doğru patikadan yürüyorsunuz. Kısa ve kolay bir yürüyüş ile kemere ulaşabiliyorsunuz.

Deliklikemer – Tarihi Su Kemeri

Kemerin üstüne çıkıp yürüyebiliyor, üstüne oturabiliyorsunuz. Zeytin ağaçları ve Akdeniz manzarasını izlemenin tadı da bir başka. Yukarıdaki fotoğraftan omurilik şeklinde yapılmış olan kemerin kalınlığı daha net anlaşılıyordur.

Kalkan

Kalkan

Kalkan, Kaş’a bağlı olsa da kapladığı alan olarak bugün Kaş’ı geçmiş durumda. Kalkan için Türkiye’nin kiralık villa cenneti desek yalan olmaz. Kalkan şehir merkezinde liman, Halk Plajı hem yürüyüş yapmak için hem de birşeyler yiyip içmek için oldukça güzel. Gün batımını izlemek de eminim güzel olur.

Meis Adası 

Meis Adası’nda öten horozların sesi Kaş’tan duyulurmuş. Türkiye kıyısına sadece 2 kilometrelik bir mesafede bulunan Meis Adası, Yunanistan’ın en doğu noktası. Meis’teki tek yerleşim, Kaş’ın tam karşısında yer alan Kastellorizo’da yer alıyor.

Şengen vizesi veya Yunan Adaları kapı vizesi ile Meis’e Kaş’tan feribot ile geçmeniz mümkün. Kaş seyahatinize bir de Yunanistan durağı eklemek güzel bir seçenek.

Kaş ve Çevresinde Gezilecek Yerler Haritası

Yukarıda anlattığım Kaş ve çevresinde gezilecek yerler, Kaş’ta yeme-içme yerleri, Kaş Plajları aşağıdaki görselden tıklayarak ulaşabileceğiniz Google haritasında işaretlenmiştir.

Kaş ve Çevresinde Gezilecek Yerler Haritası
Kaş ve Çevresinde Gezilecek Yerler Haritası

Kaş’ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Kaş’ta gezilecek yerleri gezdik, peki Kaş’ta başka neler yapabiliriz dediğinizi duyar gibiyim. Kaş size deniz ve kültür dışında pek çok farklı aktivite de sunuyor. Kaş Türkiye’deki en iyi dalış noktalarından biri, batıklardan mağaralara pek çok alternatif dalış noktası var. Kaş’tan günübirlik veya uzun süreli tekne turları ile bakir koylara gidebilir, denizin tadını farklı bir açıdan çıkarabilirsiniz. Aksiyon sevenler için Saklıkent Kanyonu’nda safari turu yapabilir veya dünyanın en güzel yürüyüş rotaları arasında sayılan Likya Yolu rotalarından performansınıza uygun olanı seçerek doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Kaş’ta Dalış 

Kaş, Türkiye’nin en güzel dalış noktalarının başında yer alıyor. Hatta Kaş’ın popülaritesi biraz da dalış turizmi sayesinde arttı desem yalan olmaz. Kaş’ta pek çok dalış noktası yer alıyor. Daha önce tecrübeniz yoksa dalış eğitimi alabileceğiniz pek çok dalış okulu bulunuyor Kaş’ta. Eğitimden önce bir keşif dalışı yapsam diyenler için dalış tekneleri ve dalış okulları eşliğinde keşif dalışı imkanı da var. Kaş’ta yıl boyu dalış yapabileceğiniz 20’den fazla dalış noktası ve 15 civarı dalış teknesi dalış severleri bekliyor, üstelik Caretta görme garantili.

Kaş'ta Dalış
Kaş’ta Dalış 

Kaş’taki dalış noktalarını sayacak olursak; Uçanbalık Bankosu, Besmi Adası, Kanyon – Dimitri (Pamuk) Batığı, Oasis Banko, Kovanlı Adası, Deve Taşı, Heybeli Ada, Pina Banko, Sarıot Ada – Güney Duvar, Onüç Banko, Çoban Burnu – Tünel, Büyük Mağara, Limanağzı – Fener, Osmanlı Batığı ve C47 Uçak Batığı, Mağara II ve Likya Batığı, Hidayet – Sualtı Arkeopark – “Stonehenge”, Güvercin Adası, Neptün – Üçkaya, Çapa Banko, Gürmenli Kayaları, Adası ve Duvarı.

Tank Batığı
Tank Batığı

Tropik mercan adaları veya Kızıldeniz gibi bol balıklı rengarenk mercanlarla dolu bir dalış deneyimi beklemenizi istemem ancak Türkiye’deki en güzel dalış noktalarının Kaş’ta olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Yeni başlayanlar için dalış ekipmanları yazım ilginizi çekebilir.

Kaş’ta Tekne Turu

Kaş'ta Tekne Turu - Kaptan Ergun Gulet Tur Teknesi
Kaş’ta Tekne Turu – Kaptan Ergun Gulet Tur Teknesi

Kaş ve çevresindeki muhteşem koyları görmek için en iyi yöntemlerden biri Kaş’ta tekne turu yapmak. Kaş’ta günübirlik tekne turlarına katılabilir, yelkenli veya gulet tipi teknelerle 3-4 günlük özel tekne turları yapabilirsiniz.

Kaş'ta Tekne Turu - Kaptan Ergun Yelkenli Tur Teknesi
Kaş’ta Tekne Turu – Kaptan Ergun Yelkenli Tur Teknesi

Kaş’ta tekne turu yapmayı düşünürseniz Kaptan Ergun ile iletişime geçmenizi öneririm. Hem günübirlik hem de özel tekne turları konusunda size yardımcı olacaktır. Günübirlik tekne turlarının en güzel yanı pek çok günübirlik tekne gibi bangır bangır müzik yayını yapmaması. 3-4 günlük turlar için Kaş çevresinde çok sayıda farklı rota var. İsterseniz rotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz, isterseniz Ergun Bey size sezona göre en uygun rotayı önerir. Kendi arkadaş grubunuzu oluşturup özel rota çıkararak koy koy gezmek gerçekten çok keyifli, biz de son yıllarda bu keyfi keşfettik, kesinlikle tavsiye ederim.

Kaptan Ergun’un nefis Kaş ve Kekova tekne turları ile ilgili detaylı bilgi almak için Boattripturkey internet sitesini ziyaret edin. Kaptan Ergun instagram hesabını takip edip, ÇOKGEZENKAŞ indirim kodu ile kendilerine mesaj atan Çok Okuyan Çok Gezen takipçileri, günübirlik Kaş Kekova turlarında 20 TL indirim kazanacak. Bu şahane turu kaçırmayın.

Likya Yolu Yürüyüşü 

Likya Yolu Yürüyüşü
Likya Yolu Yürüyüşü 

Antalya Geyikbayırı ile Fethiye Ovacık arasında yer alan dünyanın en güzel antik yürüyüş rotalarından biri olan Likya Yolu’nun bir bölümü de Kaş’tan geçiyor. Doğa yürüyüşlerini seviyorsanız, tamamı 530 kilometre olan Likya Yolu’nun, Kaş ve çevresinde yer alan rotalarında uzun veya kısa süreli yürüşler yapabilirsiniz.

Likya Yolu ile ilgili yazım da ilginizi çekecektir, bir göz atın.

29 Ekim Kutlamaları ve Sezon Kapanışı

29 Ekim Kutlamaları ve Sezon Kapanışı
29 Ekim Kutlamaları ve Sezon Kapanışı

Her yıl 29 Ekim’de Kaş’ta sezon kapanışı 29 Ekim kutlamaları ile birleşir. Büyük bir coşku ile dolan sokaklar, Kaş severler, Kaş’ta yaşayan ve çalışan herkes için bu tarih çok önemlidir. 29 Ekim’de mutlaka Kaş’a gitmeye çalışın, sokaklara taşan masalar, heryeri süsleyen bayraklar ve geç saatlere kadar devam eden eğlence ile muhteşemdir. 

Kaş Merkezde Gezilecek Yerler Videosu

Kaş şehir merkezinden gezilecek tarihi ve kültürel yerleri, yeme-içme yerlerini anlattığım videomu aşağıda göreceksiniz. Videomu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Kaş’ta Ne Zaman Denize Girilir? 

Kaş’ta Ne Zaman Denize Girilir?
Kaş’ta Ne Zaman Denize Girilir? 

Kaş’ta sezon bahar aylarında açılır ve 29 Ekim’de çok keyifli kutlamalarla kapanır. Tabii bu demek değildir ki başka zaman denize girilmez. Yılbaşını Kaş’ta geçirip denize girmişliğimiz de, yaz aylarında soğuktan titrediğimiz de olmuştur. Tam zaman vermek gerekirse Nisan-Ekim arası Kaş’ta denize rahat rahat girebilirsiniz. 

Kaş’ı da içine alan Likya Yolu’nu yürümeyi düşünüyorsanız yine Nisan-Mayıs veya Eylül-Ekim ayları ideal olacaktır. Yürüyüşlerinize kısa deniz molaları vererek bu muhteşem yürüyüş rotasını renklendirebilirsiniz.

Kaş Plajları

Kaş Plajları
Kaş Plajları – Kaputaş

Kaş’a gelirken uzun kumsallar, beach kulüpler veya herşey dahil otellerin kapattığı sahiller beklemeyin. Kaş’ta bunların hiçbiri yok. Yine de konforlu Antalya Kaş otelleri mevcut. Genellikle şehir merkezinde bu tip oteller bulunuyor. Çok klas butik oteller bulmanız mümkün. İstisnaları hariç, genellikle zor ulaşılan, dar ve bol taşlı plajları var Kaş’ın. İşte bu nedenle öyle herkes buraya gelmiyor, çocuklu aileler pek tercih etmiyor. Tam kafa dinlemelik, gürültüden uzak, sakin bir deniz tatili hayal ediliyorsanız Kaş tam size göre.

Kaputaş Plajı

Kaputaş Plajı
Kaputaş Plajı

Kaş’ın en bilinen yeri neresi desek sanırım yukarıdaki gezilecek yerler listesindeki noktalardan önce akla Kaputaş plajı gelir. Doğal yapısı, buz gibi ve tertemiz denizi, merdivenler boyu inişi ile Kaş’a giderseniz mutlaka bir dalıp çıkmanız gereken plajların başında Kaputaş geliyor.

Kaputaş Plajından sadece 200 metre mesafede bulunan Mavi Mağara, bu bölgede görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Tekne turları ile buraya gelebileceğiniz gibi, Kaputaş plajından kano kiralayarak buraya kürek çekebilirsiniz.

Mavi Mağara
Mavi Mağara

Yaz aylarında iğne atsan yere düşmeyecek kadar kalabalık olan Kaputaş plajı, kış aylarındaki sakinliği ile yaz-kış ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Küçük ve Büyük Çakıl Plajı 

Büyük Çakıl Plajı
Büyük Çakıl Plajı 

Kaş merkezinde denize girebileceğiniz en uygun yerler Küçük ve Büyük Çakıl plajları. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere çakıllı bir sahile sahip plajlar karşıda Meis manzarası, pırıl pırıl denize ile çok davetkarlar. Küçük Çakıl merkeze daha yakın, Büyük Çakıl ise ondan bir 15 dakika yürüyüş mesafesinde. Bu çakılların olduğu bölgede çok sayıda otel ve pansiyon da yer alıyor.

Çakıllı ve hemen derinleşen yapıları ile iyi yüzme bilenleri tercih etmesini önereceğim plajlar bunlar.

Derya Beach

Derya Beach
Derya Beach

Derya Beach’in pizzalarından Kaş’ta yeme-içme bölümünde bahsedeceğiz. Ondan önce burası şehir merkezinde denize girmek için en uygun yerlerden biri. Genellikle çok kalabalık oluyor, erken gidip yer kapmakta fayda var.

Hidayet Koyu 

Kaş’a 2,5 kilometre mesafesinde yer alan Çamada plajı Çukurbağ Yarımadası’nda yer alıyor. Hidayet Koyu için giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor, şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz ona ödeme yapmanız lazım.

Inceboğaz Çınar Plajı 

Çukurbağ Yarımadası ile Kaş ana karasını birbirine bağlayan incecek bir boğaz var; Inceboğaz. Inceboğaz Plajı açık denize değil de yön olarak limana baktığı için Kaş bölgesindeki en ılık suya sahip plaj olma özelliği taşıyor. Buraya da giriş ücreti yok, şezlong ve şemsiye kiralama ücreti ödüyorsunuz.

Kaş Belediyesi Halk Plajı 

Çukurbağ Yarımadası’ndaki bir diğer plaj da Kaş Belediyesi Plajı. Buraya da giriş ücretsiz, şezlong ve şemsiye için ödeme yapmanız gerekiyor.

Akçagerme Plajı 

Kaş merkezden 2 kilometre mesafede yer alan Akçagerme plajı özel işletme. Yeme-içme, şezlong, şemsiye imkanları var.

Limanağzı Plajları

Limanağzı, karadan ulaşımı olmaması ile bakirliğini koruyan bölgelerden biri demiştik. Bu bölgede 4 tane özel plaj hizmet veriyor:

  • Nuri’s Beach,
  • Delos Beach,
  • La Moda Beach,
  • Bilal’in Yeri.

Mavi tur veya günübirlik teknelerle buraya ulaşabileceğiniz gibi Kaş’tan dolmuş tekneler de 20 TL gibi fiyatlara Limanağzı’na geliyor.

Patara Plajı 

Patara Plajı
Patara Plajı 

Patara plajı Kaş’ta hatta Türkiye’deki en uzun plaj. Uçsuz bucaksız ince kumlu sahili çok çekici gelse de, önü tamamen açık olduğu için ben ne zaman gitsem çok dalgalı ve rüzgarlı idi. Hatta çocukluğumda ailecek gittiğimizi ve rüzgar yüzünden bütün o ince kumun içimize dolduğunu hatırlıyorum. Bir de babamın bir arkadaşı eşşek şakası yapıp beni suya batırmıştı, ondan sonra yıllarda başımı suyun altına sokamamış, bu korkumdan kurtulabilmek için dalış eğitimi almıştım. Konuyu çok dağıtmadan geriye toplayayım, Patara plajı görsel olarak müthiş görünse de ben yüzmek için tekne ile açılmayı veya Kaş’ın küçük plajlarını tercih ederim.

Kaş Nerede? Kaş’a Nasıl Gidilir?

Kaş Akdeniz Bölgesi’nin Ege Bölgesi ile kavuştuğu nokta yer alıyor. Antalya’ya dan batıya doğru yani Fethiye’ye doğru ilerlerseniz Kaş’ı bulabilirsiniz. Antalya’dan yaklaşık 200 kilometre, Fethiye’den ise 125 kilometre mesafede yer alıyor.

Kaş’a Nasıl Gidilir?

Kaş’a özel aracınız ile, otobüs veya uçakla ulaşabilirsiniz.

Kaş Nerede? Kaş’a Nasıl Gidilir?
Kaş Nerede? Kaş’a Nasıl Gidilir?
  • Araç ile; Eğer kendi aracınız veya kiralık araç ile gideceksiniz; Kaş İstanbul’a yaklaşık 800, Ankara’ya ise 650 kilometre mesafede bulunuyor. İstanbul’dan 10-12 saat arasında ulaşabilirsiniz.
  • Otobüs ile; Büyük şehirlerden Antalya, Muğla ve Fethiye’den otobüs ile ulaşabilirsiniz. Pek çok otobüs firmasının servisleri bulunuyor. Kaş otogarı pek çok yerde olduğu gibi şehrin çok uzağına taşınmış ve maalesef şu an otobüs firmalarının servisi veya şehir merkezine otobüs, minibüs seçeneği yok. Tek seçeneğiniz taksi ve sabit 50 TL alıyorlarmış. Herhangi bir yolla Fethiye’ye geldiniz ve Kaş’a otobüs ile ulaşmanız gerekiyorsa Fethiye’den Kaş’a son otobüs 18.00’de kalkıyor, onu kaçırırsanız ertesi günü beklemeniz gerekir, o yüzden plan yaparken bu saate dikkat etmeye çalışın.
  • Havayolu ile; Dalaman veya Antalya havaalanlarından birine gelerek oralardan Kaş’a ulaşabilirsiniz. Kaş’a yakın bir havaalanı açılacağı bir süredir konuşulan konulardan biri. Ancak öyle birşey olursa Kaş’ın bütün büyüsünü kaybedeceğini düşünüyorum, umarım yapılmaz.

Kaş’ta Ne Yenir, Nerede Yenir?

Kaş’ta esnaf lokantasından vegan restorana yeni nesil kahvecisinden pizzacısına kadar pek çok yeme-içme seçeneği bulabilirsiniz. Limana bakan birbirinden güzel manzaralı mekanları ve çok güzel mezeler yapan meyhaneleri de unutmamak gerek. Kaş’ta yeme-içme konusundaki tüm önerim Kaş’ta ne yenir, nerede yenir yazımda yer alıyor, okumak için tıklayın.

Kaş’ta Nerede Kalınır?

Kaş’ta butik otellerden, pansiyonlara, kamp alanlarından kiralık evlere kadar geniş bir yelpazede konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Ne bulamayacağınızı söyleyeyim: Herşey dahil oteller.

Kaş’ta konaklamak için birkaç alternatifi aşağıda paylaşıyorum:

  • Kaş Kamping: Kaş’ta kamp yapacak yer var mı derseniz, var. Kaş merkezden Çukurbağ Yarımadası’na doğru giderken Kaş Kamping’de çadır veya bungalovlarda kalabilirsiniz.
  • Hotel Club Phellos ve Ekici Otel: Bu otellerin tam merkezde olması büyük avantaj. İlk yapıldığı yıllarda muhtemelen çok havalıydı ama şimdilerde oldukça retro görünüyorlar. Odaları temiz, açık büfe kahvaltısı yeterli.
  • Aqua Princess Otel: Küçük Çakıl’a yakın otellerden biri de burası. Şehir merkezine de yürüme mesafesinde.
  • Çakıl Pansiyon: Küçük Çakıl’a yakın otellerden biri de burası. Şehir merkezine de yürüme mesafesinde. Burası otel ile pansiyon arasında bir yer. Odalar küçük ama temiz ve deniz manzarası çok güzel.
  • Villa Dündar: Kaş merkezin kalabalığından biraz uzak olsun ama 5 dakikada Kaş’a ulaşayım derseniz Büyük Çakıl’a 500 metre mesafede yer alan Villa Dündar‘ı tercih edebilirsiniz. Manzaraya karşı akşamüstü havuz keyfi yapmak için de birebir.

Yukarıdakiler benim deneyimlediğim oteller. Bunlar dışında Çukurbağ Yarımadası’nda Club Antiphellos & Villas, Kalkan tarafında çok sayıda kiralık villa seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Kaş, doğa ile iç içe olmayı seven, farklı aktiviteler arayan, tarih ve kültür meraklıları için tam anlamıyla bir cennet. Bu nedenle Kaş’a bir kez giderseniz hep gidersiniz.

Sizin Kaş deneyimlerinizde neler var? Yorumlara ekleyin.

Kaş ve tüm diğer seyahatlerimi anlık takip etmek için @cokokuyancokgezen instagram hesabımı takibe almayı unutmatın.

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın