Kafkaslar seyahatimin iki haftalık kısmını ayırdığım Doğu Karadeniz seyahatim henüz bitti. Rize yaylaları, Ayder yaylaları ve Çamlıhemşin yaylaları ile ilgili ulaşımdan konaklamaya, en iyi rotalardan, en güzel manzaralara pek çok soru geldi. Bu soruların cevaplarını mümkün mertebe bu yazımda toparlamak istedim.

En Güzel Rize Yaylaları
En Güzel Rize Yaylaları

Rize Yaylaları için Gezi Planı

Rize yaylaları Doğu Karadeniz bölgesindeki en popüler ve turistik yaylalar, Rize’ye gelmeden önce öncelikle buradaki vadileri ve hangi yaylanın hangi vadide olduğunu kısaca öğrenmek çok faydalı olacaktır. Belli bir yeri merkez alacaksanız da gideceğiniz yerlere göre merkezi belirlemeniz gezinizi daha iyi planlamanızı sağlar. Rize tarafına geldiğinizde en popüler ve benim de görmenizi önereceğim yerleri, aynı yönde olan yaylaları gruplayarak aşağıda paylaşıyorum. Hangilerine gitmek istediğinize karar verip planınızı yapabilirsiniz;

Çamlı Hemşin Tarafı Yayları:

  • Pokut, Sal Yaylaları: Bu iki yayla birbirine çok yakın birinden diğeri görülebiliyor. Karadeniz fotoğraflarının büyük bir kısmında da bu yaylaları görüyorsunuz. Benim son gidişimde hava kapalı olduğundan ve yoğun sis yüzünden buralara gitmemeyi tercih ettim. Ayder’den günübirlik çıkan araçlar var. Kendi binek aracınızla gitmenizi önermem yolu çok bozuk. Bu yaylalara doğru giderken Palovit Şelalesi, Şimşir Ormanları ve Zilkale’yi de görebilirsiniz yol üstünde.
  • Gito, Badara Yaylaları: Son dönemde instagramdaki salıncak fotoğrafları ile ün salmış bir yayla ikilisi de burası. Gito Yaylası; Huser Yaylalası ile birlikte bu bölgedeki en yüksek yaylalardan biri, bu nedenle altınızda bulut denizi görebilirsiniz hava açıksa. Badara da yine Gito’dan yürüyerek gidebileceğiniz bir yayla. Ayder’den günübirlik çıkan araçlar var. Kendi binek aracınızla gitmenizi önermem yolu çok bozuk. Bu yaylalara doğru giderken Palovit Şelalesi, Şimşir Ormanları ve Zilkale’yi de görebilirsiniz yol üstünde. Ben Gito’ya sis inmeden görebilmek için çok erken saatte gittim (sabah 07:00 gibi oradaydık), 10:00 gibi sis çoktan çökmüştü, bu yüzden Badara’ya geçmedim. Hava açıkken giderseniz iki yayla da görülebilir.
  • Çinçiva Deresi, Ortan Köyü, Palovit Şelalesi, Şimşir Ormanları ve Zilkale: Sevdaluk dizisi ile meşhur olan Çinçiva deresi ve üzerindeki Şenyuva Köprüsü bu bölgedeki en popüler yerlerden biri. Hafta sonu veya gün içinde fotoğraf kuyrukları oluyor. Sabah çok erken saatlerde giderseniz boş yakalamanız mümkün. İnstagramda çokça gördüğünüz “çinçiva hatırası” tabelası yol üstündeki bir restorana ait. O restoranın hemen karşısında yine instagramda çok yer alan Zua kafe var. Buralarda fotoğraf çektirmezseniz instagram üyeliğiniz geçersiz oluyormuş 🙂 Çat Vadisi’ne devam ettiğinizde Palovit Şelalesi, eski konakları ile ünlü Ortan Köyü, yok olmaya yüz tutmuş Şimşir Ormanları ve bölgenin en etkileyici kalesi olan Zilkale’yi tek hat üzerinde kolayca görebilirsiniz. Günübirlik giden turlar bildiğim kadarıyla Ortan Köyü’ne uğramıyor, oraya çıkmak için taksi ayarlayabilirsiniz.
  • Elevit Yaylası: Çat Köyü’nü geçip yukarıya doğru devam ederseniz Elevit Yaylası sizi karşılıyor. Burası yukarıda yazdığım yerlere göre henüz popüler olmamış, hala gerçek yayla hayatının yaşandığı, yaylanın içinde iki coşkulu derenin birleşip diğer dereye karıştığı çok güzel bir yayla. Huser Yaylası ile birlikte burası benim favori yaylam diyebilirim. Yolu yukarıdaki yaylalardan da kötü, o yüzden henüz çok uğrak noktası olmamış ama yeşil yol projesi tüm yaylalarda olduğu gibi burada da var, yol bitince bakirliğini de hızla kaybeder muhtemelen. Buradan pek çok yüksek yaylaya da çıkış var, yürüyüş yapmak isteyenler için cennet.

Ayder Tarafı Yayları:

  • Avusor Yaylası, Kemerli Kaçkar Buzul Gölü ve Huser Yaylası: Avusor Yaylası yayla olarak çok enterasan olmasa da Huser Yaylası, Kemerli Kaçkar Buzul Gölü gibi yerlere yakınlığı nedeniyle listede yer alıyor. Avusor Yaylası’ndan 1 saatlik kolay bir yürüyüş ile Kemerli Kaçkar Buzul Gölü’ne ulaşıyorsunuz ki bence mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri burası. Kemerli Kaçkar Dağı manzarası altındaki nefis buzul gölünü hava açıkken görebilirseniz harika olur. Huser Yaylası ise, Avusor Yaylası’ndan sonraki yayla ve Gito gibi yüksek olduğundan bulut denizini en iyi görebileceğiniz yerlerden biri burası. Gün batımında buraya gelebilirseniz ve hava açıksa göreceğiniz en güzel gün batımlarından biri sizi bekliyor olacak. Ayder’den buraya da günübirlik çıkan araçlar var. Kendi binek aracınızla gitmenizi önermem yolu çok bozuk. Huser’e sadece gün batımı için giden araçlar da var, Avusor’a gitmeyecekseniz de sadece gün batımı için Huser’e gidebilirsiniz. Huser veya Avusor’dan Hazindag Yaylası’na da ulaşmak mümkün.
  • Galler Düzü, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun Yaylaları ile Buzul Gölleri: Ayder Yaylası’na yürüme mesafesinde olan Galler Düzü yaylası Ayder’den sonra tehlike altındaki yerlerden biri, bolca kafe açılmış sonunu iyi görmedim 🙂 Kavrun Yaylaları, özellikle Yukarı Kavrun ise Kaçkar Zirve tırmanışlarının önemli bir noktası. Buradan Büyük Deniz Gölü ve Küçük Deniz Gölü gibi buzul göllerine çıkış imkanı da var. Benim gibi Seldar Geçidi (3400 metre) üzerinden değil, kolay yoldan buzul göllerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Samistal gibi pek çok yaylaya da buradan ulaşabilirsiniz. Kavrun ve hatta Ayder Yaylalarında eski Ermeni yerleşimleri ve antik yollar varmış, Yukarı Kavrun’da bir yıkıntının o zamandan kaldığı bilgisini alabildim sadece. Ancak bölgeyi bilenler eski patikaları takip ederek bu yolları hala bulabiliyorlar.

Benim notlarımda yer alan ve gördüğüm görmek istediğim yayla listesi böyle idi. Eklemeleriniz varsa yorum olarak eklerseniz bir sonraki Karadeniz seyahatimde planlarıma alırım.

Rize Yaylalarına Ulaşım

Bu bölgeye gelmek için pek çok seçenek var, her bir seçenek için farklı çözüm önerilerim olacak. Rize’ye gelmek için şu an Trabzon havayolu üzerinden uçakla veya otobüsle gelebilirsiniz. Rize-Artvin Havaalanı inşaatı ise devam ediyor, orası bitince yaylalara ulaşım çok daha kolay hale gelecek. İyi mi kötü mü siz değerlendirin artık, bizim ülkemizde bir yere ulaşım kolaylaşınca o yerin kıymeti bilinmiyor ne yazık ki. Neyse, konumuza geri dönelim 🙂

  • Rize’ye turla geliyorsanız; zaten turlar sizi en popüler olan Pokut, Sal yaylası, Zilkale, Palovit Şelalesi, belki Gito ve Badara yaylalarına götürecektir. Eğer boş gününüz olursa bu yazıdaki öneriler işinize yarayabilir.
  • Rize’ye kendi aracınızla veya kiralık araç ile geliyorsanız; konaklama konusunda daha esnek olabilirsiniz, ancak yüksek yaylalara çıkarken yüksek bir araca (SUV tarzı, 4×4 veya 4×2 iyi olur) ve iyi bir sürüş tecrübesine sahip olmanız gerektiğini unutmayın, en güzeli aracınızı konaklayacağınız yere bırakıp kendinizi emin ellere bırakmak.
  • Rize’ye benim için araçsız ve tursuz geliyorsanız; günübirlik turlar, araç kiralama veya taksi kiralama gibi opsiyonlarınız var. Detayları yazımın devamında bulacaksınız.

Yayla yayla ulaşımla ilgili bilgi vermem gerekirse;

🎈Ayder Yaylası buranın en popüler noktası, Rize, Pazar, Ardeşen’den buraya sürekli minibüsler çalışıyor.

🎈4×4 değilse buraya kendi aracınızla gelmenin çok faydası yok. Yayla yolları çok kötü, aracınıza yazık 🙂

🎈Ayder’den Galler Düzü, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun rotasında çıkan ve doldukça kalkan minibüs var. Tek yön 15 TL. Biz Buzul Gölleri’ne çıkmak için bu aracı kullandık.

🎈Huser Yaylası gün batımı ve sis denizi ile meşhur yaylalardan biri, buraya akşamüstü çıkıp gün batımından sonra dönen günübirlik turlar var. @gezdurici ile iletişime geçebilirsiniz.

🎈Pokut, Sal yine en meşhur yaylalardan ikisi, bunlara da günübirlik turlarla çıkabilirsiniz. Tur kapsamında Palovit Şelalesi ve Zilkale’ye de uğruyorlar. Ben hava açmadığı için ve daha önce buraları gördüğüm için gitmedim.

🎈Gito, Badara yine günü birlik turlarla gidebileceğiniz yaylalar.

🎈Ben Elevit Yaylası’nı görmeyi çok istiyordum, @aydercamping’de benim gibi kamp yapan arkadaşlarla birlikte kampın sahibi Ali Amca bizi Elevit’e götürdü. Araç maliyetini de paylaştık. Günü birlik gitmek istediğiniz belli yerler varsa konakladığınız yerden yardım alarak plan yapabilirsiniz.

🎈Bir diğer seçenek ise şoförlü araç kiralamak, taksiler genellikle bu işi yapıyorlar Ayder ve Çamlıhemşin’de. Biriyle gideceğiniz yerleri söyleyip pazarlık edebilirsiniz.

Rize Yaylalarında Konaklama

Gelelim Rize Yaylaları’nda konaklama mevzusuna. Rize Yaylaları’nda konaklama seçeneği çok fazla, bütçenize ve zevkinize göre seçim yapabilirsiniz. Bu bölgede konaklama fiyatları odaya değil kişiye veriliyor çoğunlukla, ona dikkat edin.

🎈Çamlıhemşin’deki Konaklar Bölgesi’nde pansiyon/otel olarak işletilen eski konaklardan birinde kalabilirsiniz ancak bunlara ulaşım biraz sıkıntılı olduğu için kendi aracınızla gelirseniz bu opsiyonu değerlendirebilirsiniz. Benim de kaldığım @makrevis pansiyon çok güzel bir seçenek. Sabah kahvaltı akşam yemeği dahil kişi başı 150TL.

🎈Ayder’in içinde onlarca otel var. İnternetten seç beğen al. Ama illa Ayder’de kalacaksanız en yukarılarda olan yerleri tercih edin ki kalabalık ve gürültüden uzak kalmış olursunuz. @smailoberjayder olabilir.

🎈Yaylalarda pek çok yayla evi turizme açılmış durumda konaklama+kahvaltı kişi başı 130-200 arası değişiyor. Gito’da biraz daha lüks bir tesiste 500TL fiyat duydum.

🎈Yaylalarda güvenli bulduğunuz yere çadır kurabilirsiniz, ücretsiz. Biz Yukarı Kavrun’da öyle yaptık. Üstelik Şahin Cafe’nin tuvaleti, suyu, sobası, yemesinden de faydalandık.

🎈Ayder’de çadır konaklaması için düzenli kamp alanı olarak tek bir yer var @aydercamping kişi başı 25TL çadır ücreti. Ayrıca bungalov tipi yerleri de var çadır istemezseniz.

🎈Şehirlerde ucuz konaklama için öğretmen evlerini tercih ediyorum ben, Çamlıhemşin’de de bir tane var.

Bu bölgede konaklama seçeneği çok olsa da rezervasyonunuzu erken yapmanızda fayda var. Yüksek sezonda yer bulmak sorun olabilir.

Rize Yaylalarına Gitmek için En İyi Zaman

Karadeniz’e bir seyahat planlıyorsanız Ağustos, Eylül, Ekim ayları en iyi zamanları olacaktır. Yağışın en az olduğu zaman 15 Ağustos-15 Eylül arası. Ancak sonbahardaki renk geçişlerini görmek için Ekim sonunu da tercih edebilirsiniz.

Sorularınız olursa yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Karadeniz gezimin diğer notlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Takipte kalın, yolda kalın 😉

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın