Yurt dışına çıkmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken bir pasaporta sahip olmak elbette. Geçerli bir pasaporta sahip olduğunuzda vize isteyen ülkelere vize başvurusu yaparak, vize istemeyen ülkelere ise vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz. Elinizdeki pasaportunuzun süresi doldu ise, “Pasaport yenileme nasıl yapılır, pasaport yenileme için gerekli belgeler ve işlemler nelerdir?” gibi sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz.

DİKKAT! 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport başvuruları Emniyet Müdürlükleri yerine Nüfus Müdürlüklerine yapılacaktır.

Pasaport Yenileme İşlemleri

Pasaport Yenileme İşlemleri
Pasaport Yenileme İşlemleri

Pek çok ülke eğer pasaport sürenizin dolmasına 6 aydan az varsa ülkeye girişte sorun çıkabilir, seyahatleriniz öncesinde mutlaka gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan istenen pasaport süresini kontrol etmenizde fayda var. Eğer pasaportununuzun bitmesine 6 aydan az kaldı ise mutlaka pasaportunuzu yenilemeniz lazım.

GEZGİN TÜYOSU: Ülkemizde her yılbaşında pasaport harçlarına zam yapılıyor maalesef. Bu nedenle eğer pasaport yenilemek gibi bir niyetiniz varsa yıl bitmeden pasaport yenileme işlemlerinizi tamamlayın, zamlı fiyatlardan kaçının.

Yurtdışına seyahat etmek için mutlaka pasaport sahibi olmak gerekiyor mu?” diye soracak olursanız, bu sorunun cevabı genel olarak “evet”. Ancak Türk Vatandaşları’nın sadece yeni kimlik ile, pasaportsuz olarak seyahat edebildiği ülkeler var: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova. Detaylar için pasaportsuz gidilen ülkeler yazıma bir göz atın.

Aşağıdaki önerilerin “hususa mahsus” pasaportlar için ve Türkiye’de yaşayan kişiler için geçerli olduğunu unutmayın!

Pasaport Başvurusu veya Yenileme Randevusu Alma

Yeni pasaport alma veya mevcut pasaportunuzu yenileme işlemi son derece basit bir işlem. Pasaportunuzu yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık işlerinden randevu almanız gerekiyor. Randevu alma işlemini sadece  Nüfus idaresi internet sitesinden yapabiliyorsunuz.

Randevuyu istediğiniz herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden alabilirsiniz, yaşadığınız yerin Nüfus Müdürlüğü olması şartı yok. Size en yakın olan ya da randevu saatleri size en uygun olan bir Nüfus Müdürlüğü’nden randevunuzu alabilirsiniz.

Sadece kendiniz için değil; anne, baba, eş ve çocuklarınıza randevu alabilirsiniz.

GEZGİN TÜYOSU: Yaz tatili, yarıyıl tatili, Kurban veya Ramazan Bayramları öncesi herkes pasaportunun süresinin bitmeye yaklaştığını fark edip yenilemeye gidiyor. Eğer istediğiniz gün ve saate randevu almak, pasaportunuzu hızlıca yenilemek istiyorsanız yoğun tatil dönemleri dışında bir tarihte pasaport başvurusu yapmanızı öneririm.

Nüfus Müdürlüğü’nün internet sitesinden aşağıdaki şekilde tablodan seçim yaparak randevunuzu alabiliyorsunuz. Siteden randevu talebinizi gönderdikten sonra e-posta adresinize bir onay mesajı gelecek, o mesajdaki bağlantıyı kullanarak mutlaka randevunuzu onaylamanız gerekiyor.

Pasaport yenileme işlemi için randevu alma
Pasaport yenileme işlemi için randevu alma

İnternetten randevunuzu aldıysanız ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

Pasaport Yenilemesi için Gerekli Belgeler

Pasaport yenileme için gerekli belgeleri sırasıyla sayacak olursak;

  • Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı,
  • Kaç yıllık pasaport almak istiyorsanız onun ödendiğine dair harç ve defter bedellerinin “tahsil edilmiştir” kaşeli dekontları (neredeyse bütün bankalardan ödeme yapabiliyorsunuz),
  • Son 6 ay içinde biyometrik olarak çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Varsa eski pasaport/larınız.

Ödemenizi yapmadan gittiyseniz artık teknoloji gelişti. Hemen mobil bankacılık üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Anında ödeme sisteme yansıyor ve pasaport müdürlüğü çalışanları yardımcı oluyor.

Artık pek çok nüfus dairesinde biyometrik fotoğraf çekilebileceğiniz yerler açılmış. Fotoğrafınız uygun değilse de birkaç dakika içinde hızlıca çektirebiliyorsunuz.

Bunlar dışında; eğer öğrenciyseniz öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için) ve ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi isteniyor.

Görüldüğü üzere pasaportunuzu yenilemek için çok fazla belgeye ihtiyaç yok.

Pasaport Yenileme Ücretleri 2022

İşte en sıkıntılı kısım burası 🙁 Dünyanın en pahalı pasaportlarını bizim kullandığımızı biliyor muydunuz?

Her yıl pasaport harcı ve pasaport defter bedeli rakamlarının yükseldiği bir ülkede yaşıyoruz. Pasaportu kullanmak istediğiniz süreye göre belirlenen harç bedeli ve ayrıca defter bedeli pasaport alırken ödemeniz gereken ücretler.

Aşağıdaki tabloda 2022 yılı için geçerli pasaport harç bedeli ve defter bedellerini görebilirsiniz. Rakamların her yıl değiştiğini hatırlatmak isterim. Yeni pasaport harçları Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde düzenlenir, bu nedenle eğer ilk kez pasaport almak veya pasaport yenilemek gibi bir ihtiyacınız varsa, takvim yılı değişmeden yapmanızı tavsiye ederim.

2022 Yılı Pasaport Harç ve Cüzdan Bedelleri

Pasaport sürenizi minimum 6 ay maksimum 10 yıla kadar seçebiliyorsunuz. Aşağıda 2021 ve 2022 yılı pasaport harç ve cüzdan (defter) bedellerini görebilirsiniz.

Süre2021 Pasaport Harcı*2021 Cüzdan Bedeli2021 Toplam
6 aya kadar227,20 TL180 TL407,20 TL
1 Yıl332,10 TL180 TL512,10 TL
2 Yıl542,20 TL180 TL722,20 TL
3 Yıl770,20 TL180 TL950,20 TL
4-10 Yıl1085,40 TL180 TL1265,40 TL
2021 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

2021 Harç ve Defter bedeline %36,2 oranında zam yapıldığını hatırlatmak isterim.

Süre2022 Pasaport Harcı*2022 Cüzdan Bedeli2022 Toplam
6 aya kadar309,44 TL245 TL554,44 TL
1 Yıl452,32 TL245 TL697,32 TL
2 Yıl738,47 TL245 TL983,47 TL
3 Yıl1049,01 TL245 TL1294, 01 TL
4-10 Yıl1478,31 TL245 TL1723,31 TL
2022 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

*Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Her pasaport yenileme işleminde defter bedelini tekrar ödemeniz gerekiyor. Benim defterimde sayfa var, kullansam olmaz mı derseniz, olmaz.

Ben genellikle zamlardan etkilenmemek, her defasında yeniden defter bedeli ödememek için 10 yıllık alıyorum. Ancak yeni pasaportlarsa sayfa sayısı çok düşürüldüğü (36 sayfa) için eğer sık seyahat ediyorsanız 10 yıl elinizdeki pasaport yetmeyecektir. Böyle bir durumda, sadece defter bedelini ödeyerek yeni pasaport alabiliyorsunuz.

Pasaport Harç Bedeli ve Defter Bedeli Nereye Ödenir?

Pasaport defter ve harç bedeli ödeyebileceğiniz yerleri aşağıda görebilirsiniz;

  • Vergi dairesi müdürlükleri,
  • PTT Şubeleri,
  • Anlaşmalı bankalar,
  • Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi.

Anlaşmalı banka listesine Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden ulaşabilirsiniz.

Pasaport Yenileme Kaç Gün Sürer?

Başvurunuzu yaptıktan sonra yeni pasaportunuzun başvuru sırasında belirttiğiniz adresinize veya adres tesliminde sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız istediğiniz PTT şubesine ulaşması birkaç gün içinde oluyor. Sakin bir dönemde başvurduysanız 2 iş günü içinde pasaportunuz elinize ulaşıyor. En son eşimin pasaportunu yenilettik, Cuma sabah başvurduk, Pazartesi öğleden önce pasaport adresine ulaşmıştı.

Yaz başı gibi yoğun dönemlerde süreler uzayabilir, dikkat etmekte fayda var.

Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusu ve yenileme sürecini kısaca toparlayacak olursak, aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekecek.

Pasaport Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

  1. Nüfus İdaresi İnternet Sitesinden Randevu Alınır

    İstediğiniz Nüfus Müdürlüğü’nden istediğiniz gün ve saat için randevunuzu online olarak alabilirsiniz.

  2. Pasaport Harç ve Cüzdan Bedeli Ödenir

    Randevunuza gitmeden önce anlaşmalı bankalardan pasaport harç ve cüzdan bedelini ödemelisiniz.

  3. Randevu Saatinizde İlgili Nüfus Müdürlüğüne Gerekli Evraklar ile Gidilir

    Nüfus Müdürlüğüne kimliğiniz, ödeme dekontunuz, 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf ve varsa eski pasaportlarınız ile gidin.

  4. Daha Önce Vermediyseniz Parmak İzinizi Verin

    Nüfus Müdürlüğü Pasaport Şubesinde sıranız geldiğinde eğer sistemde kayıtlı parmak iziniz yoksa çalışanlar sizden parmak izinizi alacak.

  5. Yeni Pasaportunuz Adresinize Gönderilir

    Pasaport başvurusu için gerekli evraklarınızı teslim ettikten sonra birkaç gün içinde başvuruda belirttiğiniz adrese gönderilir.

Pasaport Yenileme Konusunda Sık Sorulan Sorular?

Pasaport yenileme nasıl yapılır?

Pasaport yenileme işlemi için size uygun nüfus idaresinden online randevu almanız, harç ve defter bedelini ödemeniz ve gerekli evraklarla randevu günü hazır bulunmanız yeterli.

Pasaport yenilemek için ne yapmalıyım?

Pasaport yenilemek oldukça kolay bir işlem. Eski pasaportunuzun süresi dolduysa nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Nüfus idaresinin internet sitesinden randevu alarak işleme başlayabilirsiniz. Harç ve defter bedellerini ödemeniz ve yukarıda saydığım pasaport yenileme için gerekli evraklar ile birlikte randevu günü gidip başvurunuzu yapabilirsiniz.

Pasaport yenileme nerede oluyor, yapılıyor?

Pasaport yenileme işlemleri eskiden Emniyet Müdürlüklerinde yapılıyordu artık Nüfus Müdürlüklerinde yapılıyor.

10 yıllık pasaport harcı ne kadar?

10 yıllık pasaport harcı, son zamlarla, 1085,40 TL oldu. Buna bir de 180 TL defter bedeli eklenecek.

Pasaportumun süresi bitmeden uzatabilir miyim?

Pasaportlarda süre uzatma gibi bir uygulama yok. Eski pasaportunuz delinerek yerine yeni pasaport veriliyor. Ancak bunun bir istisnası var, ikinci bir pasaport alabilirsiniz. Aşağıda bağlantısını verdiğim yazıya göz atın.

İkinci pasaport neden alınır, nasıl alınır? ve Evlilik Nedeniyle Pasaport Yenileme İşlemleri yazılarım da ilginizi çekebilir.

Pasaportunuzu aldınız, uçak biletiniz hazır ve soluğu en yakın havalimanında aldınız. CEPTETEB müşterisi olarak TAV Passport Hızlı Geçiş hizmetinden ücretsiz yararlanarak TAV havalimanlarında güvenlik ve pasaport kontrolünde sıra beklemeden geçebileceğinizi biliyor muydunuz? Değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Bol keşifli, az maliyetli seyahatler, yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

73 Yorumlar

  1. Mrb sevil hanim biometrik vesikalik resimde tras olmak şart mi acaba hani sakalı seven bi cok insan var hafif kirli sakal tonunda biometrik vesika çeksek sorun olur mu acaba

  2. selam benim pasaport 2021 tılına kadar geçerli defter değiştirmek istiyorum süresini 10 yıllık yapmak istiyorum harç ve defter parası ödesem yapılırmı 2021 artı 10 yıl 2031 olurmu

  3. Merhaba,
    Benim pasaportum 2025 de bitecek ama eski pasaport. Çipli pasaporttan almak istersek sadece harç bedeli mi ödeyeceğiz ve resim değişikliği de yapabilecek miyiz? Teşekkürler.

  4. merhaba sevil hanım ben istanbul da pasaport yenilemek için rendevu aldım ş.urfadan istanbula gideceğim istanbulda vakit kaybetmemek için defter yenileme harcını urfada maliyeye yatırırsam bir sıkıntı çıkar mı acaba

  5. MERHABA 12 yasındaki kızımın pasaportu var suresini uzatacagım ogrenci oldugundan sadece edevletten öğrenci belgesi alıyorun sanırım defter parası odiyecekniyim sure uzatımında tsk ederim

  6. Evlilik dolayısı ile nufus cüzdanımı değiştirmek için başvurdum fakat yeni kimliğim henüz ulaşmadı. Yurtdışına çıkacağım için bir an önce pasaportumu da yenilemem gerekiyor. Yeni kimliğimin gelmesini beklemeden, evlilik cüzdanı ile pasaport başvurusuna gidip işlemleri yenileyebilir miyim?

  7. Benim Kosova pasaportumda berzat kumbar olarak geçiyor adımTükkiyedeki pasaportum Behzat kumral doğum tarihide ay o larak tutuyor gün olarak tutmuyor Türkiye yeden cıkış yapabilir miyim

  8. Merhaba
    Pasportum ıslanıp biraz deforme oldu usa vize başvurum var sorun olmasın diye değiştiricem süresini uzatacaktım ama anladığım kadarı ile sadece defter değiştirebiliyorum ? 5 yıl daha süresi var pasaportumun bankaya sadece defter harcı yatırıp o dekontla başvuru yaptığımda pasaportum yenilecek ve süre yeni pasaporta işlenecek doğru anlamışmıyım ?

  9. Selam benim eşim alman süresiz oturum vizeli pasaportu var 7 yıldır turkiye den çıkış yapmadi şimdi pasaportunu uzatıp alman yaya gitmek istiyor bir sıkıntı çıkar mi

  10. Eşimin sadece soy ismi değişecek bunun için defter ücreti alacaklar mı ? Pasaportu aldığında kızlık soy ismi mevcut. Aslında çift soy isim kullanıyor gerek varmı öğrenmek istedim.

  11. Selamlar suan 24 yaşında ve 25 e 8 ay var . Eğer ben 6 aylık pasaport alıp 25 ten sonra yenilemek istersem harç parasından kurturulmuyum. Yenileme ücreti olarak nasıl bir yol izlenir

  12. Eşim ve Çocuğum için 2 yıl önce pasaport almıştım ama pasaport’u değiştirmek ve geçerlilik süresini uzatmak istiyoruz. Acaba eşim ve çocuğumun pasaport yenilemesini ben yapabilir miyim?

  13. iyi gnüler ben daha önce babam devlette çalışırken yeşil pasaport almıştım ama süresi dolmuş şimdi pasaportumu yenilerken babam artık emekli olduğu için tekrar çalıştığı kurumdan belge alması lazım mı pasaportu çıkartmak için

  14. 6 aylık pasaport harcı gözüküyor fakat pasaport süresi 6 aydan az olduğunda yenilenmesi gerektiği yazıyor 6 ay alsam 15 gün kalsam tekrar kullanma imkanı olmuyor mu ?

      • Sevim hn merhaba benim sorum ise isim ve soyadı değişikliği olduğu zaman sadece defter parası yatırılmalı dimi ? Bi de defter paraları da mı ? bankaya
        Yatırılıyor

        • Defter değiştiği için defter parası yatıracaksınız, eğer süre uzatması yapmayacaksanız başka ek ücrete gerek yok. Diyelim ki pasaportunuz 10 yıllık idi, 4.yılda isim değişikliği yapmak istediniz. Kalan 6 yıl için yeni pasaportunuzu alabiliyorsunuz sadece defter ücreti ödeyerek diye biliyorum. Defter paralarını bankaya yatırıyorsunuz.

Yorumunuzu Yazın