Hiçbirimiz istemeyiz ama yurt dışı seyahatlerde aldığımız/alacağımız tüm önlemlere rağmen çantamızı, cüzdanımızı çaldırma riski oldukça yüksek. Oldu ki çantanız çalındı ve içinde pasaportunuz da var, yurt dışında pasaportunuz çalınırsa yapmanız gerekenleri bizzat kendi deneyimim üzerinden aktaracağım. Ben 2023 yılı Ekim ayında İtalya seyahatim sırasında Verona’da çantamı çaldırdım ve içinde ne yazık ki pasaportum da vardı. 

Yurt Dışında Pasaportunuz Çalınırsa Yapmanız Gerekenler 
Yurt Dışında Pasaportunuz Çalınırsa Yapmanız Gerekenler 

Yurt dışında pasaportunuz çalındıysa yapmanız gereken; en yakın karakola gidip tutanak tutturmanız ve o tutanak ile en yakın konsolosluğa gidip geçici pasaport çıkarmak ve bu geçici (pembe) pasaport ile Türkiye’ye dönmek. Türkiye’ye döndükten sonra standart şekilde yeni pasaport başvurunuzu yapabilirsiniz. Pasaport başvurusu nasıl yapılır? yazıma göz atabilirsiniz.

Çantamın nasıl çalındığını görmek için buraya tıklayın.

Süreci kısaca anlattım ama bizzat başıma gelince bu özetin hayata geçmesinin bu kadar kolay olmadığını gördüm, o yüzden detaylara gireceğim.

Konsolosluk ile İletişime Geçin

Milano Konsolosluğu
Milano Konsolosluğu

Yurt dışında pasaportunuz çalındığından eminseniz ve Türkiye’ye geri dönmek istiyorsanız geçici bir pasaport çıkarmanız gerekiyor. Geçici pasaport almak için ilk yapmanız gereken en yakındaki konsolosluk ile iletişime geçmek.

Ben eskiden yola çıkmadan önce gittiğim ülkelerdeki konsolosluk telefonlarını not alırdım, artık ülke değiştirdiğinizde gsm operatörü bile Sms ile telefon numaralarını bildiriyor. En kötü ihtimalle internetten iletişim bilgilerini bulabilirsiniz. 

Benim pasaportum Verona şehrinde çalındı, bana en yakın Milano şehri olduğu için Milano Konsolosluğu’na gittim. Farklı konsolosluklarda farklı uygulamalar olabilir, bu nedenle ilk aşamada konsolosluk ile iletişime geçmeniz kritik.

Konsolosluktan Vatandaşlık Belgenizi Alın

Konsolosluk sizden pasaportunuzun kayıp veya çalıntı olduğuna dair bir tutanak isteyecek, bunu en yakın karakoldan alabilirsiniz ancak karakol sizden başka bir kimlik isteyecek. Eğer yanınızda başka bir kimlik belgeniz, kimliğinizi ispat edebileceğiniz resmi bir belgeniz yoksa gittiğiniz konsolosluktan T.C. Vatandaşı olduğunuza dair bir belge almanız gerekiyor. Pasaport ve/veya kimliğinizin fotoğrafı, fotokopisi kabul edilmiyor. Eğer yanınızda başka bir kimlik varsa sorun yok, bu belgeyi almanız gerekmiyor. 

Vatandaşlık Belgesi
Vatandaşlık Belgesi

Ben önce konsolosluğa gitmiş olmama rağmen bana bu bilgiyi vermediler, karakola gittiğimde bu belgeye ihtiyacım olduğunu söyledikleri için konsolosluğa geri dönüp bu belgeyi alıp tekrar karakola gitmek zorunda kaldım. 

Üstelik sevgili konsolosluğumuz bu belge için 27 Euro, ayrıca fotoğraf için 10 Euro tahsil etti benden. 

En Yakın Karakolda Tutanak Tutturun

Belgenizi aldıktan sonra, mümkünse İngilizce tutanak verebilen, bir karakola gidip tutanak tutturun. Ancak benim gittiğim konsolosluğun maalesef bu konuda herhangi bir yönlendirmesi olmadı. Gittiğim karakol İtalyanca tutanak verdi, o da işimi gördü.

Ancak eğer yurt dışı seyahat sigortanız hırsızlık teminatı içeriyorsa (standart sözleşmeler içermiyor) sigortaya bu tutanağı beyan edecekseniz İngilizce almanız faydalı olabilir. Benim hırsızlığı kapsayan sigortam yoktu, bu nedenle İtalyanca olması sorun olmadı.

Gittiğim karakolda İngilizce bilen polis olmasına rağmen tutanak İtalyanca tutuldu, üstelik söylediklerimin pek çoğu da yazılmamıştı. Tam gün, yer, saat bilgisi olmasına, hırsızların elimde fotoğrafları olmasına rağmen “bilinmeyen bir zamanda, bilinmeyen bir yerde pasaportu kaybolmuştur” gibi bir tutanak yazılmış maalesef.

ÖNEMLİ UYARI: İtalya’da herhangi bir şeyiniz çalındı ise polisten çalınan eşyalarınızın bulunması konusunda yardım beklemeyin, hiç ilgilenmiyorlar. Bir hırsızlık yaşadıysanız, hırsızlar genelde çantadaki nakit para ve varsa değerli elektronikleri alıp çantayı bir kenara bırakıyor. Benim çantam çalındıktan iki gün sonra biri tarafından bulundu ve pasaportum bana geri ulaştı. İptal ettirmiş olduğum için pasaport kullanılamıyor ama içindeki vizeler geçerliliğini sürdürüyor, bu nedenle geri bulunması çok önemli.

Konsolosluktan Geçici Pasaportunuzu Alın

Geçici (pembe) pasaport
Geçici (pembe) pasaport

Buraya kadar işinizi hallettiyseniz gerisi daha kolay. Karakoldan aldığınız tutanak ile geçici pasaport almak için konsolosluğa geri dönebilirsiniz. Konsolosluk geçici pasaport vermek için; dönüş biletlerinizi, bir fotoğraf ve bir de dilekçe yazmanınızı istiyor. Planlı bir uçuşunuz, otobüs veya treniniz varsa biletlerini göstermeniz yeterli oluyor, yoksa almanız gerekecek. 

Konsolosluğun kapalı olduğu bir gün ise veya konsolosluğa gitme imkanınız yoksa; direkt havalimanı polisinden tutanak alarak uçağa binmek de mümkünmüş, ben denemedim, bir takipçim bu bilgiyi paylaştı.

Geçici (Pembe) Pasaport ile Uçuş

Geçici (Pembe) Pasaport ile Uçuş
Geçici (Pembe) Pasaport ile Uçuş

Konsolosluk sadece Türkiye’ye dönerken kullanmak üzere pembe renkli geçici pasaport hazırlıyor. Artık ülkenize bu pasaport ile geri dönebilirsiniz. Havalimanında check-in ve pasaport geçisinde hiçbir soru veya sorun ile karşılaşmadan bu pasaport ile uçağa bindim.

Türkiye’ye girişte pasaport polisi pembe pasaportunuzu delip geri veriyor. Bu pasaportu tekrar kullanmanız mümkün olmuyor. 

Geçmiş olsun artık Türkiye’desiniz!

Umarım bu bilgiye hiç kimsenin ihtiyacı olmaz ama olursa da belki bir faydam olur diye yazmak istedim. 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın