İkinci pasaport neden alınır, nasıl alınır, ikinci pasaport almak için nereye başvurulur gibi soruların cevaplarını bulacağınız bu faydalı yazıya hoş geldiniz, haydi başlayalım!

İkinci Pasaport Neden Alınır, Nasıl Alınır?
İkinci Pasaport Neden Alınır, Nasıl Alınır?

İkinci Pasaporta Neden İhtiyaç Var?

Dünya üzerinde kendi aralarında diplomatik, politik ne derseniz, sorun yaşayan ülkeler, bu sorunlarını seyahat eden insanlara da yansıtıyorlar. Mesela pasaportunuzda İsrail vizesi veya İsrail girişi varsa İran sizi kapıdan içeri almıyor. Girmiş olmanıza gerek yok, vizeniz olması yeterli.

Bu konuda en sorunlu ülkelerden biri İsrail, pasaportunuzda İsrail vizesi varsa İran, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler sizi sınırdan içeriye almıyor. Hatta ben hiç yaşamadım ama Türkiye’den havaalanından uçağa dahi binemediğiniz durumlar yaşanabiliyor imiş. Bu gibi durumlardan kurtulmak için ikinci pasaport hayat kurtarıcınız oluyor.

İsrail vizesi başvurusu hakkındaki detaylı yazıma ve İsrail vizesi ile başka ülkere girişte sorun çıkar mı yazıma da göz atın.

İkinci pasaport almak zorunda kalmamızın bir diğer nedeni; sık seyahat edenler için bir ülkenin vize başvurusu için pasaportunuzu konsolosluğa verdiniz diyelim, ama o sırada başka bir seyahat planınız var. Mesela Mısır konsolosluğu neredeyse iki ay pasaportunuza el koyuyor siz aksini belirtmediğiniz sürece. Bu sırada diğer seyahatlerinizi iptal etmemek için ikinci pasaportunuzu kullanabilirsiniz.

Mısır vizesi yazıma da göz atmak isteyebilirsiniz.

İkinci Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar

İkinci pasaport başvurusu, tıpkı ilk kez pasaport başvurusu yapıyormuşsunuz gibi yapılıyor.

Pasaport başvurusu ve pasaport yenileme işlemleri yazımda tüm detayları bulabilirsiniz.

  • Pasaport defter bedeli ve kaç yıllık pasaport çıkarmak istiyorsanız harç bedelini anlaşmalı bankalardan yatırarak dekont alıyorsunuz
  • İnternetten size en yakın nüfus müdürlüğünden pasaport randevusu alıyorsunuz.
  • Kimliğiniz ve 1 adet vesikalık fotoğrafınız ile birlikte randevu tarihinde nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz.
  • Geçerli pasaportunuzun bir fotokopisi veya aslını yanınıza alabilirsiniz, pasaport numaranıza ihtiyaç olacak.
  • İkinci pasaport başvurusu için hazır bir dilekçe örneği var, başvuru için gittiğinizde onu doldurup imzalıyorsunuz, sizin ayrıca bir dilekçe yazmanıza gerek yok.
  • Yeni pasaportunuzun hangi adrese gönderilmesini istediğinizi başvuru sırasında belirtiyorsunuz, yeni pasaportunuz adresinize gönderiliyor.

Normal şartlarda pasaport yenileme yaptığınızda eski pasaportunuzu delip size verirler, tekrar kullanamazsınız. İkinci pasaport durumunda her iki pasaportunuz da geçerli oluyor.

İkinci Pasaport Harç Bedeli

İkinci pasaport için harç bedeli, normal pasaport harç bedeli ile aynı.

Eğer bayram, yaz tatili gibi yoğun dönemler öncesi değilse birkaç iş günü içinde ikinci pasaportunuz adresinize geliyor. Yoğun dönemlerde dahi en fazla 4-5 iş günü sürüyor.

Keşke dünyada bütün ülkeler barış içinde yaşasa da böyle alengirli işlerle uğraşmak zorunda kalmasak.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın