Babam ile birlikte, Burdur’un Karamanlı İlçesine bağlı Mürseller Köyüne bir yolculuk yaptık. Emekli öğretmen ve halk oyunları eğitmenliği yapan, aynı zamanda aile dostumuz olan, Eşref Yurdasiper’in oluşturduğu Mürseller Köyü Kültür Evi köydeki görmek istediğimiz yerdi. Kültür Evi’nde, Mürseller Köyü’nde ve çevre köylerden derlenmiş, bölge kültürünü yansıtan 300’den fazla eşya sergileniyor. Sergilenen eşyalar arasında 150 yıllık bir beşik, 210 yıllık tahta kile gibi değerli malzemeler var.

Bu yazıda sizleri Mürseller Köyü Kültür Evi’ne götürüp, oradaki eşyalar arasında ilgimi çekenleri paylaşacağım, keyifli okumalar!

Mürseller Köyü Kültür Evi, Karamanlı, Burdur
Mürseller Köyü Kültür Evi, Karamanlı, Burdur

Karamanlı’da gezilecek yerler ve Karamanlı gezi rehberi yazıma mutlaka göz atın.

Mürseller Köyü Kültür Evi Videosu

Mürseller Köyü Kültür Evi videoma da bir göz atın, videoyu beğenirseniz kanalıma abone olmayı unutmayın.

Mürseller Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Mürseller Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?
Mürseller Köyü Nerede, Nasıl Gidilir?

Mürseller Köyü, Burdur ile Fethiye yolu üzerinde, ana yoldan 3 kilometre kadar içeride yer alıyor. Burdur şehir merkezine 50, Karamanlı ilçe merkezine ise 19 kilometre mesafede yer alıyor. Köye kendi aracınız ile veya Burdur’dan Karamanlı-Tefenni-Çavdır yönüne giden ilçe otobüsleri ile gidebilir, ana yoldan içeriye doğru da otostop yapabilirsiniz.

Google haritalar uygulamasından Mürseller Köyü konumuna ulaşmak için tıklayın.

Haritadan da anlaşılacağı üzere, Mürseller Köyü son yılların meşhur destinasyonu Salda Gölü’ne de oldukça yakın. Salda Gölü yazıma da bir göz atın, belki rotanızı o tarafa çevirirsiniz: Salda Gölü

Mürseller Köyü Kültür Evi

Mürseller Köyü Kültür Evi
Mürseller Köyü Kültür Evi

Mürseller Köyü Kültür Evi sürekli olarak ziyarete açık değil. Burayı görmeye gelen birileri olduğunda ev açılıyor. Bu nedenle gitmeden önce Eşref Yurdasiper veya köy muhtarı ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Eşref amca köyde yaşamıyor, bu nedenle öncesinde haberleşmeniz önemli. Kültür Evi’ne giriş için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

Eşref Yurdasiper

Eşref amca, 2008 yılında kendi köyü olan Mürseller Köyü’ndeki eski eşyaları toplayarak işe başlamış. Kültür Evi’nde bulunan 300’den fazla eşya 2 ay içinde toplanmış. Kültür Evi’ne eşya vermek isteyenler getirip bırakabiliyorlar. Biz de giderken bir eski fener ve koşum takımı götürdük yanımızda.

Kültür Evi'ne götürdüğümüz koşum takımı
Kültür Evi’ne götürdüğümüz koşum takımı

Bereket ve Şans için Üzerlik

Üzerlik
Üzerlik

Bizim yöremizde her evde mutlaka üzerlik bitkisinden yapılmış olan ev süsleri bulunur. Aşağıdaki fotoğrafın sol üst kısmında bu süslerden bir örnek görüyorsunuz. Üzerlik süsü, eve bereket ve şans getirmesi için asılır. Benim İstanbul’daki evimde de ninelerim tarafından yapılmış bir tane var. Üzerlik süsü üzerinde yer alan renkli çaput (kumaş parçaları) ve renkli boncuklar taaa şaman geleneğinden geliyor.

Kanalizasyon Sistemi Olan 150 Yıllık Beşik

Kanalizasyon Sistemi Olan 150 Yıllık Beşik
Kanalizasyon Sistemi Olan 150 Yıllık Beşik

Kültür Evi’nin en dikkat çeken parçalarının başında 150 yıllık beşik geliyor. Bu beşiğin özelliği içinde kendi tuvalet sisteminin olması. Meyve veya çam ağaçlarından yapılmış olan beşiğin orta kısmında bir lazımlığa benzeyen bir hazne yer alıyor. Beşiğe yatırılan bebekler tuvalet ihtiyaçlarını buraya yapabiliyorlar. Bu haznenin adı Silbinç. Beşikteki döşeğin ıslanmaması/kirlenmemesi yuvarlak bir delik açılıyor. Bebeklerin idrarlarını rahatça bu kaba yapabilmeleri için kız ve erkek bebekler için ayrı ayrı tasarlanmış iki farklı aparat bulunuyor. Böylece 150 yıl önce bebeklerin altına bez bağlanmadan yatırılabiliyormuş, o zamanlar bebek bezi yok tabii. Bebekler pişik olmadan doğal şekilde ihtiyaçlarını giderebiliyormuş.

Ayrıca silbinçin içine sıcak kül konularak çocukların beşikte sıcak kalmaları sağlanıyormuş.

Balın En İyisi Karakovanda Yapılır

Balın En İyisi Karakovan
Balın En İyisi Karakovan

Bizim bölgemizde eskiden çok arıcılık yapılırmış. Benim dedem de arıcılık ile uğraşmış. Şimdi bu iş ile uğraşan insan sayısı hızla azalıyor. Yukarıdaki yuvarlak kütük bal yapmak için kullanılan kovanlardan, karakovan deniyor.

Hamur Tekneleri, Dokumacılık Ürünleri

Hamur Tekneleri, Dokumacılık Ürünleri
Hamur Tekneleri, Dokumacılık Ürünleri

Arıcılık gibi dokumacılık da eskiden bölgemizde çok popüler zanaatlardan biri. Yukarıdaki fotoğrafta sağ altta bulunan iki aparat da dokumacılık işinde kullanılan, halı/kilim kesme ve düzeltme (kirkit) için kullanılıyor.

Ortadaki tahta tekne ise hamur yoğurmak için kullanılan bir tekne yani günümüz adıyla leğen.

Tarımda Kullanılan Andat, Dirgen, Tırpan, Döğen ve Fazlası

Tarımda Kullanılan Dirgen, Tırpan
Tarımda Kullanılan Dirgen, Tırpan

Kültür Evi’nde çokça örneğini göreceğiniz malzemeler arasında tarımda kullanılan malzemeler. Orak piçerken parmakların zarar görmemesi için parmaklara geçirilen ellik, samanı almak için kullanılan 3 parmaklı andat, harmanda kullanılan dirgen, tırpan, dartı, kağnı tekerleri evde sergileniyor.

Döğen
Döğen

Üstünde çakıl taşları olan aletin adı döğen. Harmanı dövmek için kullanıldığı için adına döğen deniyor. Buğdayın sapı ile samanını ayırmak için kullanılıyor.

Buzağıların Annesini Emmesine Engel Olan Burun Salık

Burun Salık

Duvarda asılı gördüğünüz demir çivili boyunluk buzağılar için kullanılıyormuş. Buzağının boynuna tasma gibi takılan bu boyunluk yavruların annelerini emmek istediğinde annenin bedenine batıyor, anne de ineğin canı yandığı için de buzağıyı kendisinden uzaklaştırıyormuş. Bu gaddar alet sayesinde annesini ememeyen buzağının içeceği sütü insanlar sağıyormuş.

Kültür Evi’nin En Değerlisi: Çanakkale Gazisinin Madalyası

Çanakkale Gazisinin Madalyası
Çanakkale Gazisinin Madalyası

Kültür Evi’nde sergilenen eşyaların en değerlisi Çanakkale Savaşı’nda gazi olan Hacı Ahmet’e ait madalya. Madalyanın ön yüzünde önde kağnısını çeken köylüler arkada üstünden güneş doğan meclis, arka yüzünde ise Türkiye haritası bulunuyor.

bardak adı verilen ahşap testi
bardak adı verilen ahşap testi

Ev yapımında eskiden tuğla yerine kullanılan kerpiçler için kullanılan kalıplar, çobanların giydiği kepenekler, demircilerin kullandığı körükler, 210 yıllık arpa kilesi, bardak adı verilen ahşap testiler, Burdur’a özgü bir dokuma olan alaca dokumasından kıyafetler, keçi yününden yapılmış erkek pantolonu, yöresel kıyafetler, haşhaş sütü çıkarmak için kullanılan malzemeler ve çok daha fazlası Mürseller Köyü Kültür Evi’nde sizi bekliyor.

Mürseller Köyündeki köy evlerinden biri
Mürseller Köyündeki köy evlerinden biri

Mürseller Köyü’ne gelmişken köyün sokaklarında bir tur atmayı unutmayın. Eski köy evleri ilginizi çekecektir mutlaka. Hem köyün içinde gezerken mutlaka birileri sizi çay içmeye davet edecektir, misafir severler.

Keşke her köyde her kasabada böyle bir Kültür Evi olsa da yörenin geçmişini hem orada yaşayanlar hem de misafir olarak gelenlere aktarabilse. Umarım Mürseller Köyü Kültür Evi başka köylere de örnek olur.

Blogumda Burdur’a gelince gezebileceğiniz yerlere dair çok sayıda yazım var. Mutlaka o yazılara da bir göz atın.

Sevgiyle kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın