Pisidler, atalarım… Bugün; Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Konya ve Antalya’nın bir bölümünde yaşamış bir medeniyet. Sarp yerlere şehirler kurmuş, Büyük İskender’e kafa tutmuş, dağları seven bir toplulukmuş Pisidler. En bilinen şehirleri Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos ve Antalya’da Güllük Dağı’nda bulunan Termessos Antik Kenti. Bu şehirlere gittiyseniz ikisinin de ne kadar sarp ve zor coğrafyalara kurulmuş olduklarını biliyorsunuzdur. Çılgın Pisidlerin kurduğu bir diğer şehir de Burdur’un Bucak ilçesi Çamlık Köyü sınırları içinde yer alan Kremna Antik Kenti.

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Burdur’da gezilecek yerler önerilerimin tamamı için Burdur Gezilecek Yerler ve Burdur Gezi Rehberi yazıma mutlaka göz atın.

Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Kremna, Aksu (eski adıyla Kestos) Vadisi’ne bakan, kuzeyi güneyi ve doğusu uçurumlarla çevrili bir tepe üzerine kurulmuş bir kent. Kremna’nın anlamı da “uçurum” demek, yani şehrin yeri adını da belirlemiş. Kent 1100 metre yüksekteki konumu ile bulunduğu tepe üzerinde görkemli bir kale gibi görünüyor. Özellikle kente yaklaşırken aşağıdan yukarıya bakarsanız bu etkileyici manzarayı siz de göreceksiniz.

Kenti görünce taş taş üstüne kalmamış olduğunu göreceksiniz. Çok sayıda deprem geçirmiş olan kentten geriye kalanlar oldukça sınırlı maalesef.

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti’ni kuranların Pisidlyalılar, kent en parlak dönemini M.Ö. 2.yüzyılda yaşamış. M.Ö.4 yüzyılda Lidyalılar, M.Ö.540 yıllarında ise Perslerin bölgede yaşadığı biliniyor. M.Ö. 188 yılında Büyük İskender kenti alıyor ve böylece Makedon hakimiyeti başlıyor.

M.Ö. 188 yılından itibaren kent Bergama Krallığı’nın egemenliğine geçiyor, M.Ö. 25 yılında ise Roma hakimiyeti başlıyor. Türkler Anadolu’ya gelene kadar Roma kolonisi olarak kalıyor. Bugün kentten geriye kalan yapılar Roma dönemine ati yapılar. Kentte ortaya çıkarılan buluntulara göre en son Selçukluların burada yaşadıkları biliniyor.

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Antik kent, 2 metre genişliğinde 7-8 metre yüksekliğinde surlarla çevrili imiş. Roma şehirlerinden görmeye alışık olduğumuz şekilde ızgara planlı olarak kurulmuş. Kentin güney ve batıdan olmak üzere iki tane giriş kapısı ve 12 tane gözetleme kulesi bulunuyor.

Kremna’da bulunan diğer yapılar;

  • Akropol yani Yukarı Şehir
  • Meydan
  • Bazilika
  • Kilise
  • Kütüphane
  • Anıt Giriş Kapısı
  • Anıt Çeşme olarak sayılabilir.

Antik kentteki ilk incelemeler 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve ilk planı onun tarafından çıkarılmış.

Burdur Müzesi - Kremna Bölümü
Burdur Müzesi – Kremna Bölümü

Kremna Antik Kenti’nde yapılan kazılardan çıkarılan buluntular Burdur şehir merkezinde yer alan ve zengin bir koleksiyona sahip olan Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kremna Antik Kenti’nde 1971-1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Jale İnan tarafından yapılan arkeolojik kazılar yapılmış ve önemli buluntular o dönemde açığa çıkarılmış. Bulunan 9 adet tanrıça heykeli (Büyük ve Küçük Athena, Leto, Hygia, Nemesis, giyimli bir kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles) Burdur Arkeoloji Müzesi’nde görülecek eserler arasında yer alıyor, hepsi birbirinden güzel ve etkileyici.

Antik kentte yapılan araştırmalarda çok sayıda pagan ayinin gerçekleştirildiği de ortaya çıkarılmış.

Burdur Müzesi - Kremna Bölümü
Burdur Müzesi – Kremna Bölümü

Burdur’daki antik kentleri gezmeden önce bu müzeyi mutlaka görmenizi öneririm. Böylece hem tarihini daha iyi anlayacaksınız, hem de buluntuları görünce antik kent çok daha anlamlı hala gelecektir.

Kremna Antik Kenti Nerede, Kente Nasıl Gidilir?

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Kremna, Burdur ilinin Bucak ilçesi Çamlık Köyü sınırları içinde bulunuyor. Antik kent Bucak ilçe merkezinde yaklaşık 12 km uzaklıkta. Kremna Antik Kenti’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için buraya tıklayın.

Google Haritalar’da kentin en yüksek noktası işaretlenmiş ancak oraya kadar araçla ulaşım yok maalesef, bu nedenle Çamlık Köyü’ne geldikten sonra kahverengi “Kremna” tabelalarını takip ederek antik kent girişine ulaşabilirsiniz. Aracınızı bıraktıktan sonra toprak bir yoldan 10-15 dakika kadar yukarı şehre doğru yürümeniz gerekecek, rahat bir ayakkabı giydiğinize emin olun.

Antik kente gitmek için önce Bucak’a sonra da Çamlık Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Bucak ilçesi Burdur şehir merkezine 47 km, Antalya şehir merkezine ise 85 km mesafede yer alıyor. Burdur ve Antalya otogarlarından Bucak ilçe merkezine otobüs bulabilirsiniz. Bucak ilçe otogarından ise Çamlık minibüsleri ile köye ulaşabilirsiniz. Ancak köy merkezinden dik bir yürüyüş yolu olduğunu hatırlatayım tekrar.

Kremna Antik Kenti Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kremna Antik Kenti’ne giriş şu an ücretsiz, herhangi bir kontrol yok. Biz gittiğimizde araçların bırakıldığı noktada bekçi vardı ancak kenti ziyarete ne zaman açıp kapattıklarına dair bir bilgiye ulaşamadık.

Kremna Antik Kenti Haritası

Aşağıda şehrin girişinde yer alan Kremna Antik Kenti haritası ve bilgilendirme panosunu görebilirsiniz.

Kremna Antik Kenti Haritası
Kremna Antik Kenti Haritası

Kremna haritasına daha yakından bakmak isterseniz;

Kremna Antik Kenti Haritası
Kremna Antik Kenti Haritası

Kremna’ya Gelmişken Burdur Gezi Rotası Önerisi

Sagalassos Antik Kenti
Sagalassos Antik Kenti

Burdur’da gezilecek görülecek yerler maalesef birbirinden biraz uzak. Süreniz kısıtlı ise ve Kremna’yı görmek istiyorsanız yakınlarda görebileceğiniz diğer yerleri de anlatmak istedim.

  • Kremna’dan Antalya yönüne doğru giderken antik kente 21 km mesafede yer alan İncirhan ve 24 km mesafede bulunan Susuz Kervansarayı’nı ziyaret edebilirsiniz.
  • Kremna’dan Burdur şehir merkezine giderken 46. kilometrede sağınızda kalacak olan Türkiye’nin turizme açılmış ilk mağarası olan İnsuyu Mağararası’nı ziyaret edebilirsiniz.
  • Burdur şehir merkezinde yer alan Burdur Müzesi’ni mutlaka görün. Ayrıca Burdur Etnoğrafya Müzesi olarak hizmet veren Taş Oda Konağı’nı planınıza ekleyebilirsiniz.
  • Ağlasun ilçesinde yer alan ve bir diğer Pisidya şehri olan Sagalassos Antik Kenti’ni rotanıza ekleyebilirsiniz. Kremna’ya 48 km mesafede bulunuyor.

Dünyanın, Türkiye’nin ve İstanbul’un dört bir yanından rotalar hakkındaki güncel yazılarıma herkesten önce ulaşmak isterseniz e-bültenime abone olabilir veya aşağıda bağlantıları bulunan sosyal medya hesaplarımı takibe alabilirsiniz;

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın