Çocukluğum Burdur’un Karamanlı ilçesinde geçti. Hemen hemen her yaz 10-15 günüm de Göller Yöresi’nin en derin ve en temiz gölü Salda Gölü kıyısında kamp yaparak. O zaman Salda Gölü bu kadar popüler olmamış, Türkiye’nin Maldivleri diye bir ünvana kavuşmamıştı. Bembeyaz kumsalı, sodalı suyu, çam ormanlarının sahile kadar inişi, tertemiz havası ile Göller Yöresinin en güzel gölü, benim çocukluğumun tatil beldesi Salda Gölü hakkında merak ettiğiniz herşeyi bu yazıda bulacaksınız. Salda Gölü nerede, nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir, Salda Gölü plajları ve fazlası sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Salda Gölü
Salda Gölü

Salda Gölü videomu da izleyip kanalıma abone olmayı ihmal etmeyin!

Salda Gölü Videosu

Salda Gölü’nün Yapısı

Salda Gölü coğrafi yapısı ile Türkiye’deki en ilginç yerlerden bir tanesi. Dünyada Kanada’daki bir göl ile birlikte Mars’a en fazla benzerlik gösteren iki eşsiz yerden bir tanesi Salda Gölü. Salda Gölü karstik olarak bilinse de tektonik bir göl.

Salda Gölü'nün Yapısı
Salda Gölü’nün Yapısı

Gölün sodalı/mineralli suları nedeniyle göllerde görmeye alışık olmadığınız bembeyaz kumsalları ise cabası. Bu kumlar mineraller ve bakterilerin binlerce yıl boyunca su ile temas etmesi sayesinde oluşmuş. Toplam oluşum süresinin 3000 yıl olduğu tahmin ediliyor.

Salda Gölü, 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin üçüncü gölü ve en temiz gölü olma özelliğine sahip. Aynı zamanda yüzülebilir bir göl olması nedeniyle de tatil yeri olarak da tercih ediliyor.

Salda Gölü’nde Yüzülür mü?

Salda Gölü'nde Yüzülür mü?
Salda Gölü’nde Yüzülür mü?

Göl çevresinde hemen heryerde “göle girmek tehlikeli ve yasaktır” tabelaları var ama kimse bu uyarılara pek rağbet etmiyor. Her yıl can kayıpları yaşanıyor maalesef.

Gölün suyu tuzlu değil, bu nedenle kaldırma kuvveti çok düşük, bunun yanısıra bir de dibi balçık olunca iyi yüzme bilmeyen biri kolayca panik olabiliyor, bu da ne yazık ki çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor. Bu yüzden Salda Gölü’nde yüzmek niyetiniz varsa çok çok dikkatli olmanızı öneririm.

Salda Gölü Plajları

Salda Gölü’ne geliyorsanız ve suya girmek istiyorsanız birkaç noktadan girebilirsiniz. Aşağıda suya girebileceğiniz Salda Gölü plajları listesini bulacaksınız.

Yeşilova Belediyesi Halk Plajı – Millet Bahçesi Olacak

Eskiden Yeşilova Belediyesi’nin işletmesi olan Yeşilova merkezine en yakın olan tesis burası idi. 2020 yılı başında alınan karar ile Millet Bahçesi yapılacak alan oldu burası. Belediyenin bütün tesisleri yıkıldı, kaldırıldı. Yıkılmadan önce çadır kamp alanı, bungalov ve restoran vardı burada. Ben plaj kısmını çok sevmiyordum buranın. Ağaçlar da yeni dikildiği için gölge az. Millet Bahçesi yapılınca neye benzeyecek göreceğiz.

Yeşilova’dan Denizli yönüne giden minibüslere binip bu tesisin önünde inebilirsiniz, yani toplu taşıma ile ulaşım var.

Kayadibi Plajı

Belediye Plajı’nın az ilerisinde yer alan Kayadibi plajı, çam ağaçları içinde. Belediye plajına ulaşım gibi buraya da minibüsler ile ulaşabilirsiniz.

Tabiat Parkı Plajı

Salda Gölü Tabiat Parkı Plajı
Salda Gölü Tabiat Parkı Plajı

Salda Gölü Tabiat Parkı olarak tabelasını göreceğiniz plaj benim çocukluğumun geçtiği yer. Su kıyısına kadar inen çam ormanları, restoran tesisleri ile en güzel plaj burası. İçeride bir restoran var, ayrıca kendi malzemelerinizi getirip piknik yapabilirsiniz, çok sayıda piknik masası var.

Eskiden burada çadır kurulabiliyordu artık izin verilmiyor. Giriş ücreti 2020 yılı için arabalarda 12 TL.

Buraya direkt toplu taşıma yok. Denizli yönüne giden minibüslere bindiğinizde “Salda Gölü Tabiat Parkı” tabelasının önünde inip yaklaşık 1 kilometre tesislerin bulunduğu yere yürümeniz lazım.

Türkiye’nin Maldivleri Beyaz Adalar – Saldivler Plajı

Türkiye'nin Maldivleri Beyaz Adalar - Saldivler Plajı
Türkiye’nin Maldivleri Beyaz Adalar – Saldivler Plajı

Türkiye’nin Maldivleri olarak meşhur olan yer Saldivler Plajı. Salda Köyü’ne yakın olan plaj son yıllarda popüler olana kadar buraya kimse gitmezdi. Burada küçük büfeler var, plaj kısmına yiyecek içecek sokmak yasak.

Daha önce ücretsiz olan giriş artık araçlar için 10 TL, otopark ücreti olarak alınıyor.

Buraya toplu taşıma ile ulaşım yok. Kendi aracınız veya taksi ile ulaşabilirsiniz.

Doğanbaba Plajı

Doğanbaba Plajı
Doğanbaba Plajı

Beyaz adalardan bir miktar daha ileride, Salda Köyü’nü geçtikten sonra Doğanbaba Plajına ulaşırsınız. Burada yemek yiyebileceğiniz bir pideci var. Giriş ücretsiz.

Buraya köy minibüsleri ile ulaşım olsa da Yeşilova otogarından saatlerini sormakta fayda var, çok sık olmayabilir.

Salda Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?

Salda Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?
Salda Gölü Nerede, Nasıl Gidilir?

Salda Gölü Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırları içinde, Burdur-Denizli yolu üzerinde, 70 ila 80. kilometre arasında yer alıyor. Uçak ya da karayolu ile Burdur ve/veya Denizli’ye gelip oradan Yeşilova otobüslerine binerek göle ulaşabilirsiniz. Google haritalar üzerinde yerini görmek için buraya tıklayın.

Uçak ile Ulaşım

Burdur merkeze 70 kilometre mesafede olan Salda Gölü, Denizli-Çardak Havaalanı’na 30 kilometre mesafede. Uçakla gelmeyi düşünürseniz Denizli Havaalanını tercih etmenizi öneririm.

Denizli Havaalanı’ndan şimdilik Salda Gölü’ne servis yok, umarım en kısa zamanda koyarlar. Havaalanından araç kiralayarak Salda’ya yarım saatte ulaşabilirsiniz.

Toplu Taşıma ile Ulaşım

Bana sık sık Salda Gölü’ne toplu taşıma ile nasıl gideriz diye soruluyor. Birkaç seçenek var.

  • Burdur’a şehirlerarası otobüsler ile gelip Burdur otogarından Yeşilova otobüslerine binebilirsiniz. Burdur-Yeşilova arası yaklaşık 1 saat sürüyor. Yeşilova’dan taksi ile Salda Gölü’ne de gidebilirsiniz çünkü göl şehir merkezine sadece 4 kilometre mesafede.
  • Denizli’ye şehirlerarası otobüsler ile ulaşıp oradan Fethiye – Yeşilova yönüne giden otobüs veya minibüslere binebilirsiniz. Belediye plajının önünde bu otobüslerden inebilirsiniz.

Salda Gölü’nde Ne Yenir, Nerede Yenir?

Salda Gölü çevresinde çok fazla restoran, yemek yemek için tesis bulunmuyor. Bu konuda zengin seçenekler beklemeyin. Özellikle yöresel yemekleri bulabileceğiniz yerler çok kısıtlı. Salda ve Yeşilova’nın en popüler yemeği olan kıymalı tostu Salda Gölü kıyısında değil, Yeşilova ilçe merkezinde bulabilirsiniz.

Salda Gölü'nde Ne Yenir, Nerede Yenir? - Kıymalı Tost
Salda Gölü’nde Ne Yenir, Nerede Yenir? – Kıymalı Tost

Salda Gölü sodalı suyu nedeniyle içinde fazla balık yaşayan bir göl değil. Bu nedenle Salda Gölü çevresinde göl balığı yerine çevredeki akarsularda yaşayan alabalıkların tadına bakabileceğiniz yerler bulunuyor.

Alabalık yemek için en meşhur yer, ben bildim bileli orada olan Sultan Pınarı restoran. Yeşilova-Denizli yolu üzerinde bulunan restoran Salda Gölü’ne yukarıdan bakıyor, çok güzel bir manzarası var. Tesiste adı üstünde bir tatlı su kaynağı, pınar var. Bu pınardan su içmek için de durabilirsiniz. Sultan Pınarı restoranda alabalık, bu bölgede çok yapılan çoban kavurma, kahvaltı gibi yiyecekler bulabilirsiniz. Sultan Pınarı 2020 yılında tamamen yıkıldı ne yazık ki. Bu yazıdan çıkarmak istemedim, anısı yaşasın diye.

Yukarıda saydığım plajların hepsinde yemek yiyebileceğiniz tesis var. Ancak oralarda geleneksel yemekler yerine kebap, pide gibi Türkiye’nin her yerinde bulabileceğiniz yemekleri bulabilirsiniz. Burdur’un meşhur Burdur Şiş’ini dahi bu tesislerde bulma ihtimaliniz düşük. Yeşilova ilçe merkezinde yiyebilirsiniz.

Salda Gölü Tüyoları

Salda Gölü’ne gelmeden önce bilsek iyi olurdu diyeceğiniz şeyleri aşağıya yazdım, bana duacı olursunuz 🙂

  • Salda Gölü 1000 metre üzerindeki yüksekliği ile yayla havasına sahiptir. Bu nedenle havası genelde serindir, yaz aylarında dahi akşamları serin geçer. Güneşe aldanıp ince giyinirseniz fena üşütür.
  • Salda Gölü’nün suyu sodalıdır. Göle girip çıktığınızda cildinizi bir tabaka gibi kaplar. Bırakın bir süre cildinizde kalsın, cildinize iyi gelecektir.
  • Salda Gölü plajlarında bulunan beyaz kumlar yansıma etkisi yaptığında hava serin olmasına rağmen güneşi yakıcıdır. Yüksek faktörlü güneş koruyucusu kullanmayı ihmal etmeyin, tatlı tatlı esen melteme aldanmayın.
  • Salda Gölü son yıllardaki popüleritesi nedeniyle yaz aylarında özellikle hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Eğer vaktiniz uygunsa hafta içi gitmeye çalışın. Hatta okullar açıldıktan sonra Eylül gibi giderseniz biraz daha serin olur ama çok daha tenha olacaktır.

Burdur Gezi Yazıları

Salda Gölü’nü seyahat rotanıza dahil ettiyseniz, Burdur’da gezilecek diğer yerlere de mutlaka uğramanızı öneririm. Aşağıda Burdur’a geldiğinizde görebileceğiniz yerlerin büyük bir bölümünü bulabileceğiniz yazılarımı görebilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın