Burdur’a gelip Burdur’a özgü yöresel yemeklerin tadına bakmadan geri dönmek düşünülemez. Burdur, yemek çeşitliliği bakımından bir Ege mutfağı, bir Doğu Anadolu mutfağı vaat etmese de doğal malzemelerden üretilmiş, yöreye özgü, başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz lezzetli mi lezzetli yemekleri Burdur’da yersiniz. Burdur Şiş ve ceviz ezmesi başta olmak üzere Burdur’da ne yenir, nerede yenir, en güzel Burdur Şiş nerede yenir, en iyi ceviz ezmesi nereden alınır, gelin yerlisinden önerilerle birlikte bakalım.

Burdur, siyasi olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alsa da Akdeniz ile arasında yüksek bir sınır çizen Toros Dağları nedeniyle karasal iklimin hüküm sürdüğü bir yerdir. Hal böyle olunca üretilen tarım ürünleri çoğunlukla tahıl ve bakliyattır. Nohut, fasülye gibi ürünler sofraların ana yemekleridir, sebze yemekleri pek yapılmaz, hayvancılık, süt ve süt ürünleri konusunda ise çok iddialıdır. Türkiye’nin en kaliteli süt ürünleri Burdur’da üretilir. Ayrıca ceviz, badem, haşhaş gibi hem lezzeti hem de ekonomik değeri yüksek besinler de Burdur ovalarını, bahçelerini ve pek tabii ki sofralarını süsler.

Burdur’da yemekle ilgili okuyucuları mutlu edecek birşey söyleyeyim, et ve balık yemekleri de dahil fiyatlar kesinlikle sizi üzmez. Turistlere özel şişirilmiş fiyatlar yoktur, çünkü aşağıda saydığım yerlerin hemen hepsi orada yaşayanların gittiği yerlerdir.

Şimdi en ünlüsünden başlayarak Burdur’da ne yenir bir bakalım!

Burdur Şiş

Burdur Şiş
Burdur Şiş

Burdur’un maalesef sadece Burdur’da meşhur olan yemeklerinden biri Burdur Şiş’tir. Baharatsız sossuz kıymalar 10 santimlik köfteler halinde şişe geçirilerek yapılır. Sadece et yersiniz ve Burdur’un eti lezzetli olduğundan etin mis gibi tadını alırsınız. Burdur Şiş yanında herhangi bir pilav veya salata ile servis edilmez. Yanında yine Burdur üretimi olan Bur-Süt’ün ayranından da içmelisiniz.

Burdur Şiş Nerede Yenir?

Burdur’da Burdur Şiş’i aslında nerede olsa güzel yaparlar, yine de birkaç öneri;

  • Şişci Hasan: Burdur Sanayi’nin içinde salaş bir mekandır ama müdavimleri buraya gelir. Konumu için tıklayın.
  • Mudul Bey Restoran: Kaliteli, temiz, şık bir yer olsun derseniz Mudulbey’i tercih edebilirsiniz. Buradan ceviz ezmesi de alabilirsiniz. Şehrin dışında araçla ulaşılacak bir mesafede. Konumu için tıklayın.
  • Altay Pide: Tam şehir merkezinde hem Burdur Şiş, hem de pidelerini afiyetle yiyebileceğiniz bir yer. Cumhuriyet Meydanı’na 2-3 dakika yürüme mesafesinde yer alıyor. Konumu için tıklayın.
  • İstasyon Restoran: Burdur Belediyesi’nin işletmesi olan İstasyon Restoran hem şık eli yüzü düzgün hem de lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir yer. Yaz aylarında geniş bahçesinde de yemek yiyebilirsiniz. Burdur Şiş’i kadar pide ve pizzaları da çok lezzetlidir. Konumu için tıklayın.
  • Muhtarın Yeri: Burdur’un en meşhur kahvaltıcısı Muhtar’ın Yeri’dir. Burası Burdur’un Fethiye çıkışında, bahçe içinde bir mekandır. Garip plastik sandalyelerine rağmen çok rağbet görür. Burdur Şiş ve tüm et yemeklerini burada deneyebilirsiniz. Konumu için tıklayın.
  • Bizim Şişçi: Burdurluların Köprübaşı dediği yerde bulunan Bizim Şişçi, yıllardır kalitesinden ödün vermeden hizmet vermeye devam ediyor. Burdurluların gittiği, iyi Burdur Şiş yiyebileceğiniz yerlerden biri burası. Konumu için tıklayın.
  • Sofra Restoran: Burdur’da göl manzarasına karşı yemek yemek isterseniz Belediye Halk Plajı’na gideceksiniz, orada belediyenin yeri olan Bimtaş var, hemen yanında bir kaç restoran da var. Sofra Restoran sahildeki restoranların en meşhur olanı. Alkollü müessemiz mevcut. Konumu için tıklayın.

Burdur Şiş yapan restoranların çoğunda pide de yapılır ve Burdur Pidesi de malzeme kalitesi iyi olduğundan çok lezzetli olur. Kıymalı veya peynirli pideyi mutlaka denemenizi öneririm.

Ceviz Ezmesi

Burdur Ceviz Ezmesi
Burdur Ceviz Ezmesi

Burdur iklim olarak ceviz yetiştirmeye uygun bir yer, cevizden badem ezmesine benzer şekilde ceviz ezmesi yapılır. Şeker, irmik, pudra şekeri ve ceviz ile yapılan ezme oldukça katı formdadır. Ceviz ezmesi maalesef sadece Burdur’da meşhurdur ama çok güzel ve sağlıklıdır. Taze yapılmışını bulursanız kaçırmayın alın. Ceviz ezmesi satan yerlerden genelde haşhaş helvası ve kenevirli haşhaş helvası da bulabilirsiniz, onların da tadına bakın.

Ceviz Ezmesi
Burdur Ceviz Ezmesi

Burdur Ceviz Ezmesi Nereden Alınır?

Burdur’da ceviz ezmesi nereden alınır derseniz;

  • Ensar Kuruyemiş: Burdur’da ceviz ezmsi almak için en iyi adreslerden biri Ensar Kuruyemiş’tir. Burdur merkezde birkaç şubesi var Ensar’ın. Burdur Müzesi’nin tam karşısında bir tane var, müzeye gittiğinizde hemen yolun karşısına geçip buradan ceviz ezmesi alabilirsiniz. Konumu için tıklayın.
  • Kayımoğlu Dondurma: Burdur Merkez’de tarihi Burdur Çarşısı’na çıkarsanız hem dondurma yemek hem de ceviz ezmesi almak için Kayımoğlu Dondurma’ya uğrayabilirsiniz. Kayımoğlu Burdur’un en eski dondurmacısı, süt güzel olunca dondurma ne kadar güzel oluyor siz düşünün artık. Konumu için tıklayın.
  • Remzi Kanaat Şekercisi: Yine Yukarı Pazar’da Kayımoğlu Dondurma’nın karşı çaprazında Remzi Kanaat Şekercisi bulunuyor. 160 yılı aşkın, babadan oğula geçen bir işletme. Gönül rahatlığı ile buradan da ceviz ezmesi alabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin heryerine gönderim de yapıyorlar, sipariş de verebilirsiniz. Konumu için tıklayın. Konumu için tıklayın.
  • Mudul Bey Restoran: Burdur’un içine girmeyeceğim, çevre yolundan devam edeceğim derseniz, Burdur çıkışında yer alan Mudul Restoran’da yemek molası verebilir, oradan da ceviz ezmesi alabilirsiniz. Konumu için tıklayın.
Ceviz Ezmesi - Ensar Kuruyemiş
Ceviz Ezmesi – Ensar Kuruyemiş
Kayımoğlu Dondurma
Kayımoğlu Dondurma
Remzi Kanaat Şekercisi
Remzi Kanaat Şekercisi

Yukarıdaki seçeneklerin hepsi de ceviz ezmesi yemek ve almak için doğru adresler.

Burdur Tostu

Kimseler bilmez ama çocukluğumda yediğim o tostların tadı hala damağımdadır. Hatta İstanbul’a ilk gittiğimde tost diye önüme koyduklarında büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım, çünkü Burdur’da tost denince; salçalı, tereyağlı, soğanlı, maydanozlu yapılırdı tostlar. Köprübaşında Bizim Tostçu’da Burdur tostunun tadına bir bakmalısınız.

Yeşilova’da Kıymalı Tost

Salda Gölü’nü görmeye gittiğinizde içinden geçeceğiniz ilçenin adı Yeşilova. Yeşilova’ya kadar gelmişken mutlaka tadına bakmanız gereken lezzet ise Kıymalı Tost. Kıymalı tost mu olur dediğinizi duyar gibiyim ama bu bildiğiniz tostlardan değil. İçinde maydanoz, soğan, salça ve kavrulmuş kıyma oluyor. İsterseniz yumurta da kırdırabilirsiniz içine. Hayatınızda böyle bir tost yemediğinize adım gibi eminim. Yanında yine Bur-süt ayranı veya Denizli’nin Zafer Gazozu iyi gider. Yeşilova çarşısında Gül Tost Salonu en popüler olanı. Çok tatlı bir karı-koca işletiyor. Konumu için tıklayın.

Ağlasun’da Balık

Ağlasun Onur Balık
Ağlasun Onur Balık

Sagalassos Antik Kenti’ne gitmek için içinden geçeceğiniz ilçenin ismi Ağlasun. Ağlasun yolu üzerinde pek çok balık restoranı var ve tatlı su balığı yapıyorlar. Onur Balık ilk aklıma gelen yer. Bahçesinde sedirlerin üzerinde küveçte, ızgara veya tavada pişmiş olarak balığınızı yiyebilirsiniz. Konumu için tıklayın.

Dirmil Kebabı – Şiş Sırık Kebabı

Dirmil, yeni adıyla Altınyayla ilçesinin kebabı meşhurdur. Altı aylık kuzu veya oğlak etinin odun kömürü közünde en az üç saatlik çevrilmesiyle pişirilir. Afiyetle yenir 🙂

Bucak Salebi

Burdur’un en büyük ilçesi olan Bucak salebi ile meşhur. Toros dağlarının yükseklerinde yetişen bir çeşit orkide olan salep bitkisinden elde edilen salep Türkiye genelinde meşhur olma yolunda ilerliyor.

Ayrıca Bucak’a giderseniz Kestel’de alabalık yiyebilirsiniz.

Burdur’da Evlerde Ne Yenir?

Yazımın bundan sonraki bölümü restoranlarda pek bulamayacağınız, daha çok yerel halkın evlerinde veya etkinliklerde yediği yiyecekleri anlattığım bölümü. Bazılarının satış noktaları var, onları ilgili yiyeceğin altında belirttim.

Kömbe

Türkiye’nin pek çok yerinde kömbe adını taşıyan çörek ve tatlılar var. Burdur’da yapılan haşhaş ve pekmez ile yapılan bir çeşit hamurlu çörek. Puf puf kabaran, sıcakken ayrı, soğukken ayrı güzel, çayın yanında yemek için nefis bir çörektir. Görüntü olarak Afyon’un haşhaşlı ekmeğine benzetilse de şeker yerine pekmez kullanılması en belirgin farkıdır. Restoran veya pastanelerde bulamazsınız, evlerde yapılır.

Saç Kavurma

Saç Kavurma
Saç Kavurma

Burdur’da özellikle yol üstü restoranların çoğunda saç kavurma bulursunuz. Yine et ve içine konan ürünler doğal ve lezzetli olduğundan saç kavurma da çok lezzetli olur. Saç kavurma Burdur’da daha çok piknik yemeğidir, mangaldan daha çok saç kavurma tercih edilir.

Keşkek

Keşkek de Türkiye’nin pek çok yerinde yapılan yemeklerden bir tanesi. Burdur’da keşkek düğün yemeği olarak yapılır. Haşlanmış buğday yatağında haşlama et olarak servis edilir. Burdur’a gittiğinizde yemekli bir düğüne denk gelirseniz gidip yemeğe dahil olabilirsiniz, “bu da kim” demezler, aksine izzet ikram ederler.

Burdur Düğün Yemekleri
Burdur Düğün Yemekleri

Alaca Çorba

Mercimek, fasulye, bulgur, nohut karışımından oluşan, adı çorba olmasına rağmen yemek kıvamında ve doyucu olan Alaca çorba gibi yerel yemeklerimiz de vardır ancak maalesef dışarıda yeme şansınız yok, birinin evine misafir olmanız gerek.

Yaş Tarhana

Yaş Tarhana

Burdur’da sadece evlerde yiyebileceğiniz bir diğer yemek Yaş Tarhana. Bildiğimiz kuru tarhana yapılırken tarhana çamur kıvamında iken ayran ve kavrulmuş tereyağı ile yenir. Geleneksel olarak tarhana yapma işine “tarhana karma” denir ve mahalleli, eş dost hep birlikte tarhana karılır, tarhana kurutulmak için serilmeden önce de yaş olarak yenir. Sadece sıcakken yenen bir yiyecek olduğu için restoranlarda bulma şansınız yoktur.

Yufka Ekmek ve Katmer

Yufka ekmek açılırken
Yufka ekmek açılırken

Yörük, göçebe kültürümüzün en önemli yiyeceklerinden biri yufka ekmek Burdur’da da çok yapılır ve tüketilir. Elde açılan yufkalar odun ateşinde pişirilir, kıtır kıtır formda olan yufkalar çok sayıda alınarak evlerde serin bir yerde saklanır, yenmek istendiğinde üzerine su serpildikten sonra bir sofra bezine sarılarak yumuşaması sağlanır. Katmer de tereyağlı ve tahinli yapılır. Yufka ekmek ve katmeri Burdur merkezde bulunan Bahçeli Köy Yufkası‘ndan alabilirsiniz, biz de ailecek oradan alıyoruz. Türkiye’nin her yerine gönderim de yapıyorlar. Konumu için tıklayın.

Ot Ekmeği

Ot ekmeği, gözlemenin yöresel otlar ile yapılanıdır. Yufka hamuru elde açılır, evlerde komşu ve eş dost ile birlikte yapılır, soğan, pırasa, ısırgan otu ve yöresel otlar önceden kavrulur, sonra da gözlemenin içine konularak yine odun ateşinde pişirilir. Ot ekmeğini de maalesef restoranlarda bulamazsınız.

Ot Ekmeği Yapımı
Ot Ekmeği Yapımı

Ceviz

Ceviz ezmesinin ünlü olduğu yerde cevizin ünlü olmaması mümkün değil elbette. Cevizi en ünlü ilçelerin başında benim de memleketim olan Karamanlı gelir. Pandemi öncesinde Karamanlı’da ceviz festivali de yapılıyordu. Havasından suyundan Burdur’un cevizi lezzetli olur.

Tahin

Burdur’un ürünleri lezzetli olur diyip durduğumun farkındayım ama gerçekten öyle. Burdur’da haşhaş, çörek otu ve tahin imalatı yapan yerlerden gönül rahatlığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Özellikle Duru’nun çifte kavrulmuş tahininin tadını unutamazsınız. Duruorganik.com adresinden veya Trendyol gibi sitelerden sipariş verebilirsiniz.

Kapari

Kapari

Burdur’un az bilinen bir diğer ürünü ise Kapari. Faydalı saymakla bitmeyen kaparinin tomurcuğundan marmelatına, tozundan çayına binbir çeşit ürününü Aşçı Murat internet sitesinde ve Burdur Belediyesi’nin el sanatları merkezinde bulabilirsiniz.

Bu listede unuttuğum birşey kalmadı artık diye düşünüyorum ama yine de olduğunu düşünüyorsanız yorumlara eklemeyi unutmayın!

Diğer Burdur Gezi Yazıları

Burdur memleketim olunca Burdur gezi yazım oldukça fazla, aşağıda en çok okunanları görebilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Burdur’dan geçerken Burdur’da ne yenir diye bakmadan edemezdik. Burdur Şiş için Mudul Bey tavsiyen yol üstü olduğu için tam bize göreydi. Teşekkürler Sevil’cim.

  2. Bir Burdurlu olarak Burdur’da Burdur şiş, ceviz ezmesi, Yeşilova kıymalı tostunu tek geçerim. Hepsi kendine özgü ayrı bir tadı var. Yalnız ceviz ezmesi işin şu uyarıyı yapmak istiyorum. Özellikle dinlenme tesislerinde, otogarlarda görüyorum, Burdur ceviz ezmesi adı altında satılıyor. Maalesef hiç alakası yok, bayatlamış, içinde koruyucu madde kullanılmış renklendirici kullanılmış. Orijinal ceviz ezmesinde hiç katkı maddesi yoktur. Mutlaka bildiğiniz yerlerden alın. Benim tavsiye edeceğim ve test ettiğim cevizezmesi.com sitesinden orijinalini güvenle alabilirsiniz.
    Ayrıca Bucak salebini de öneririm. Eğer bir gün bir yerde köy düğünüyle karşılaşırsanız mutlaka uğrayın yemeklerinden yiyin. Çekinmeyin kimse niye geldiniz demez. Akdeniz insanı sıcak kanlıdır aç olanı doyurur.
    Burdur’u tanıttığınız için de ayrıca teşekkür ederim.

Yorumunuzu Yazın