Burdur turizme yeni yeni ısınan, pek çok gezilecek görülecek yeri olmasına rağmen yakın zamana kadar çok az insanın haritadaki yerini bildiği küçük bir Anadolu şehri idi. Son yıllarda Salda Gölü, lavanta tarlaları, Sagalassos Antik Kenti gibi yerler sayesinde yavaş yavaş popülaritesini artırmış olsa da hala bilinmeyen, adı hiç duyulmamış yerleri var. Burdur’un Altınyayla, eski adı ile Dirmil, ilçesinde yer alan Karanlıkdere Kanyonu bu az bilinen yerlerden bir tanesi.

Saklı Bir Cennet: Karanlıkdere Kanyonu - Altınyayla (Dirmil), Burdur
Saklı Bir Cennet: Karanlıkdere Kanyonu – Altınyayla (Dirmil), Burdur

İki sene önce sosyal medyada Burdur’un tanıtımına yönelik bazı çalışmalar yapmış, Hürriyet Seyahat ve Momondo Türkiye instagram hesaplarından Burdur’u anlatmıştım. O dönemde Burdur’daki en az bilinen yer neresi diye araştırdığımda karşıma çıkmıştı saklı cennet Karanlıkdere Kanyonu. Burdur Karanlıkdere Kanyonu, ulaşım ve doğa yürüyüş rotası hakkında deneyimlerimi bu yazımda bulacaksınız, keyifli okumalar!

Saklı Bir Cennet Karanlıkdere Kanyonu

Saklı Bir Cennet Karanlıkdere Kanyonu
Saklı Bir Cennet Karanlıkdere Kanyonu

Karanlıkdere Kanyonu, Altınyayla ilçesinin Ballık Köyü’nden başlayarak Muğla il sınırına kadar devam eden 10 kilometre uzunluğunda bir vadi. Kanyonun en derin yeri deniz seviyesinden 350 metre, en yüksek yeri 1500 metre yüksekliğe ulaşıyor. Kanyonun yüksek kaya duvarları, sanki çok daha fazla yükseklik farkı varmış gibi hissedilmesine neden oluyor.

Kanyon boyunca sedir, çam, ardıç ve meşe ağaçları muhteşem bir görsel şölen oluşturuyorlar. Benim gittiğim Haziran döneminde ise zakkum çiçekleri açmıştı, bu yeşilliklerin arasında koyu pembe renkleri ile usta bir ressamın fırça darbeleri gibi kanyonu süslüyorlardı.

Karanlıkdere Kanyonu - Piknik Alanı
Karanlıkdere Kanyonu – Piknik Alanı

Kanyon içinde bir de yürüyüş rotası yer alıyor, ancak zorlu bir rota olduğundan bölgeyi bilen birileri ile bu rotayı yürümek en iyisi. Kanyonun dibinden akan Karanlıkdere deresi nedeniyle bu adı almış kanyon. Kanyonda doğa yürüyüşleri yapılabildiği gibi dere üzerinde yer alan şelalenin olduğu yerde piknik de yapılabiliyor.

Kanyonda yabani hayvanlardan; vaşak, karakulak, porsuk, kaya sansarı ve yaban domuzu gibi büyük memeli türleri görülüyor imiş. Vaşak, Burdur ve çevresinde sık görülen büyük kedi cinsi. Kanyonun önemli bir özelliği, vaşak ve karakulak hayvanlarının aynı habitatı paylaştığı ender alanlardan biri olması. Kanyonda 540 yaşında Toros sediri anıt ağacı da yer alıyor imiş ama onun yerini bulamadık.

Saklı Bir Cennet Karanlıkdere Kanyonu
Saklı Bir Cennet Karanlıkdere Kanyonu

2018 yılında kanyon, Türkiye’nin 229. tabiat parkı olarak, Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Ancak ne bir tabelalama çalışması yapılmış, ne de yol düzenlemesi yapılmamış (belki de yapılmaması daha iyidir).

Karanlıkdere Kanyonu videomu izlemek için buraya tıklayın!

Karanlıkdere Kanyonu
Karanlıkdere Kanyonu videosu için görsele tıklayın!

Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Karanlıkdere Kanyonu'na Nasıl Gidilir?
Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Kanyona gidebilmek için iki farklı rota var, biri Burdur tarafından biri de Fethiye tarafından. Burdur merkezden yaklaşık 145, Fethiye merkezden ise yaklaşık 50 kilometre vadinin içinde yer alan şelale. İkisini de tarif edeceğim.

Burdur’dan Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Birincisi, Burdur üzerinden gidilen ve daha zorlu olan rota. Öncelikle Burdur ili, Altınyayla ilçesi Ballık Köyü’ne ulaşacaksınız. Burdur merkezden Ballık Köyü 145 km, yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk. Eğer doğa yürüyüşü yapacaksanız yürüyüş rotası Ballık Köyü’nden başlıyor.

Yürüyüş yapmak için değil de Karanlıkdere’ye inmek istiyorsanız (bizim gibi), Ballık Köyü’nden sonra ise toprak yolu takip ederek yaklaşık 20 km daha düz devam edeceksiniz. Karşınıza çıkan ilk yol ayrımında solda çeşme, sağda mezarlık ve HES 1 ve HES 2 tabelalarını göreceksiniz. Yol ayrımında sola yani HES 1 tabelasını takip ederek devam ederseniz Karanlıkdere’ye kadar iniyor yol.

Karanlıkdere Kanyonu - HES 1'in olduğu yer
Karanlıkdere Kanyonu – HES 1’in olduğu yer

Ballık Köyünden sonraki toplam 25 kilometre yol neredeyse 1 saat sürüyor. Yolun neredeyse tamamı toprak yol. Kanyonun kenarından kıvrıla kıvrıla giden neredeyse tek şerit bir yol. Bol virajlı olduğunu belirtmeme gerek yok herhalde. Yol ayrımından sonra, biraz daha ilerlediğinizde tepeden Karanlıkdere üzerinde yer alan küçük bir şelale göreceksiniz. Hedef noktamız orası.

Yol tarifi için tıklayın.

Burdur'dan Karanlıkdere Kanyonu'na Nasıl Gidilir?
Burdur’dan Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Tabelalardan da anlaşıldığı üzere maalesef kanyon üzerinde iki tane HES inşa edilmiş. Dereye indiğiniz noktada dev bir HES tesisi sizi karşılıyor. Tesisin ters yönüne doğru ağaçlık bölüme doğru ilerlerseniz birkaç piknik masasının olduğu bir yer göreceksiniz. Oradan 5-10 metre daha yürüyerek ilerlerseniz coşkun akan bir dere ile karşılacaksınız. Biz dereye ayaklarımızı sokarak girdik. Bu noktadan sonra uygun ekipmanı olmayan kişilerin devam etmesini önermiyorum. Buradan keçi yollarını takip ederek şelalenin olduğu yere kadar yürümek gerekiyor.

Fethiye’den Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Yukarıdaki haritada da göreceğiniz üzere aslında kanyonun bitiş noktası yani dereye indiğimiz yer Burdur ve Muğla il sınırının tam üstünde. Ve Fethiye’ye çok daha yakın. Dereden Fethiye’nin Ören Köyü’ne mesafe 15 kilometre. Bu 15 kilometre diğer yola oranla daha iyi, çoğunluğu asfalt. Ören Köyü ile Fethiye arası ise 38 kilometre, 45 dakikalık bir yol. Biz dönüşte ana yola girmek için bu yolu kullandık. Eğer kanyona doğa yürüyüşü için değil de bizim gibi dereye inmek için gidiyorsanız tavsiyem bu rotayı kullanmanız.

Yol tarifi için tıklayın.

Fethiye'den Karanlıkdere Kanyonu'na Nasıl Gidilir?
Fethiye’den Karanlıkdere Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Karanlıkdere Kanyonu Wikiloc Doğa Yürüyüş Rotası

Eğer doğa yürüyüşlerine meraklıysanız ve kendi rotanızı belirleyerek yürüyüşler yapıyorsanız Wİkiloc uygulaması tam size göre demektir. Telefonunuza indireceğiniz uygulama ile hem kendi rotalarınızı kayıt altında tutabilir, hem de başkalarının yürüdüğü rotaları kullanabilirsiniz. Rotanın iniş, çıkış, yükseklik bilgileri, uzunluğunu, zorluk derecesini ve çok daha fazla bilgiyi Wikiloc uygulamasında bulabilirsiniz. Bu kadar bilgi verdikten sonra, Burdur Dağcılık Kulübü tarafından hazırlanmış olan Karanlıkdere Kanyonu Wikiloc rotasını aşağıdaki haritada görebilir, şu linke tıklayarak detaylarına ulaşabilirsiniz.

Karanlıkdere Kanyonu Wikiloc Kaydı
Karanlıkdere Kanyonu Wikiloc Kaydı

Konglomera ve kalker kayaçlardan oluşan kanyon, doğa sevenler için saklı bir cennet. Bu yolu yapmaya değer mi derseniz, kanyonları, vadileri, doğayı seviyorsanız değer. Ama sadece piknik yapmak için gelecekseniz değmez.

Karanlıkdere Kanyonu’na Gitmek için En İyi Zaman

Karanlıkdere Kanyonu'na Gitmek için En İyi Zaman
Karanlıkdere Kanyonu’na Gitmek için En İyi Zaman

Karanlıkdere Kanyonu’na gitmek için en iyi zaman, neyi sevdiğinize göre değişir. Haziran ayında bütün çiçekler açmış hali ile çok güzeldi. Sadece zakkum değil, pek çok yabani çiçek doğayı süslemişti. Yaz kurağından henüz etkilenmediği için heryerden şırıl şırıl akan sular da ayrı bir güzellik katıyor kanyona.

Ben Haziran halini beğenmesem de sonbaharda ağaçların renkleri değiştiğinde de çok güzel oluyormuş. O dönem Haziran’a göre daha kurak olacaktır ama sarı-yeşil-turuncu renk cümbüşü de eminim ayrı bir güzel oluyordur.

Burdur Gezi Yazıları

Buralara kadar gelmişken Burdur’da gezilecek yerler listesine de mutlaka bir göz atın. Aşağıdaki bağlantıları tıklayarak ilgilendiğiniz yazıya ulaşabilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın