Yaklaşık 1,5 ay sürecek Doğu Karadeniz, Gürcistan ve Ermenistan’ı kapsayan bir seyahate çıkacağım. Bu seyahate çıkmadan önce yaptığım hazırlıkları, uzun süreli seyahat hazırlıkları başlığı altında toplayarak paylaşmak istedim. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğunu ve yazdıklarımın benim kişisel deneyimlerim olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Kafkaslar Seyahati Hazırlıkları
Kafkaslar Seyahati Hazırlıkları

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu seyahat benim bu güne kadar tek seferde yaptığım en uzun yolculuk olacak. Bu nedenle benim için de ilklerle dolu 🙂

Uzun Süreli Seyahat için Rota Hazırlıkları

Bu yaz 1-1,5 aylık bir seyahat rotası hayal ederken, Trans Sibirya’dan Nepal’e pek farklı rota vardı aklımda. Kafkaslar rotasını seçmemdeki önemli bir kaç nedene bakacak olursak;

  1. Yaz aylarındayız ve benim sıcakla hiç aram yok, bu nedenle görece serin olabilecek yerleri tercih ettim.
  2. Euro ve USD paritesi bu kadar yükselmişken maliyetlerimi optimumda tutabilmek için ucuz ülkeleri tercih ettim.
  3. Benzer sebeplerle vize istemeyen ülkeler, veya sınırda düşük maliyetle vize alabileceğim yerleri tercih ettim.
  4. İlk uzun seyahatimi bildiğim coğrafyalara yapmak daha kolay geldi.
  5.  Rota hazırlamak için çok kısıtlı sürem vardı ve yine bildiğim coğrafyalarda rota çıkarmak çok daha kolay geldi.

Bu listeyi daha da uzatabilirim ancak ana sebepler bu beşli oldu.

Ana rotaya tam olarak karar verdikten sonra, önce Doğu Karadeniz sonra da sırayla Gürcistan ve Ermenistan’da gezilecek görülecek yerleri belirledim. Bu süreçte önerilerini paylaşan takipçilerime de teşekkürü borç bilirim. Aşağıdaki haritada şu ana kadar işaretlenmiş olan yerleri görebilirsiniz. Yeni önerilerinizi bu yazının altına yorum olarak eklerseniz de harika olur ✌

Kafkaslar gezi rotası üzerinde gezilecek yerler
Kafkaslar gezi rotası üzerinde gezilecek yerler

Uzun Süreli Seyahat için Gereken Hazırlıklar

Uzun süreli seyahat diyorum çünkü başta dediğim gibi benim hayatımda tek seferde yaptığım en uzun seyahatim bu olacak. O yüzden normalden biraz daha farklı hazırlıklarım var bu kez.

Uzun süreli seyahat için yaptığım hazırlıkları sıralayacak olursam;

  • Öncelikle üzerimde fazla para taşımamak için hesap ve kredi kartlarımın geçerlilik tarihleri, şifreleri gibi bilgileri bir kontrol ettim. Yurt dışında hesabınızdan para çektiğinizde komisyon almayan Teb hesap kartımı yeniledim. Yurt dışında para ve kart kullanımıyla ilgili çok kapsamlı bir yazım var, detaylar için oraya göz atabilirsiniz. 
  • Seyahat sigortamı yıllık yaptırıyorum sık seyahat ettiğim için, onun da süresi dolmuştu. Onu da yeniledim. Seyahat sigortasını ben ihmal etmiyorum, siz de etmeyin.
  • Seyahatte ihtiyacım olacak ekipmanlarımı kontrol edip eksiklerim var mı emin oldum. Bu seyahatimde Karadeniz’de çadır konaklaması planladığım için çadır sağlam mı? Gereken tüm malzemelerim iyi durumda mı bir kontrol ettim. Kamp malzemeleri için eksiklerimi tamamlamak için çok ekonomik fiyatlara spor malzemeleri alabileceğiniz Decathlon’u ziyaret edip ufak tefek eksiklerimi tamamladım.
  • Gideceğim ülkelerde ihtiyaç olsaydı eksik aşılarımı yaptıracaktım ancak Kafkaslar için gerek yok. Gideceğiniz bölgeye göre yaptırmanız gereken aşılar hakkında bilgi almak için seyahat sağlığı merkezinin internet sitesi veya telefonla arayarak bilgi alabilirsiniz.
  • İlk birkaç gün için konaklama ve tam olarak ulaşım detaylarını netleştirdim. Uzun bir yolculuk için daha uzun süreli plan yapmak çok gerçekçi gelmedi, plan yolda netleşecek 🙂
  • Gideceğim bölgeler için Lonely Planet rehber kitabının pdf versiyonlarını edindim. Uluslararası bu rehber kitapta konaklamadan gezilecek yerlere, ulaşımdan dikkat edilmesi gerekenlere kadar işime yarayacak pek çok bilgi yer alıyor. Pdf’i telefonuma indiriyorum,  öylece sürekli elimin altında oluyor.
  • Google Maps’te gideceğim yerleri işaretlediğim için o telefonumda olsa da offline olarak yani internetim olmadan da kullanabileceğim Maps.me uygulamasının gideceğim yerlerdeki haritalarını telefonuma indirdim. Böylece her an haritaya ulaşabileceğim.
  • Telefonum ve yanıma alacağım ekipman için sd kart, powerbank gibi malzemelerimin yeterli olduğundan emin oldum. Herşeyi telefona yükleyince ona çok iyi bakmak lazım 🙂
  • Yalnız seyahat edeceğim için sıkıldığımda izlemek/dinlemek için film, dizi, müzik stoğu yaptım.

Bütün bu hazırlıkları bitirince işin en güzel yanı, yani yolculuğun kendisi başlayacak! Bu kadar hazırlığa rağmen ulaşım ve konaklama konusunda dersime hiç çalışamadım, yolda göreceğiz bakalım neler olacak 🙂

Karadeniz gezimin diğer notlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Takipte kalın, yolda kalın 😉

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

5 Yorumlar

    • Teorik olarak tabii ki yapılır, ancak yolların kötü olduğu yerlere karavan çıkar mı, karavan konaklaması nerelerde yapılabilir gibi bilgilere sahip değilim.

Yorumunuzu Yazın