Yurt dışında internet kullanımı her geçen gün daha büyük bir ihtiyaç ve daha büyük bir harcama kalemi haline geliyor. Tam da bu noktada eSIMler hayatımıza girdi ve hayatımızı oldukça kolaylaştırdılar. Embedded SIM yani gömülü SIM’in kısaltması olan eSIM, fiziksel bir SIM karta ihtiyaç duymadan telefonunuzda kullanabileceğiniz bir dijital SIM kart teknolojisi. eSIM nedir, nasıl ve nereden alınır, nasıl kullanılır, hangi telefonlar destekler gibi eSIM kullanmak için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler bu yazıda, okumaya devam edin!

eSIM Nedir, Nasıl Kullanılır? - Yurt Dışında İnternet Kullanımı
eSIM Nedir, Nasıl Kullanılır? – Yurt Dışında İnternet Kullanımı

eSIM Nedir?

eSIM, bildiğimiz fiziksel SIM kartlar yerine kullanılabilen, dijital SIM kart olarak tanımlanabilecek bir çeşit yazılımdır. Embedded SIM, gömülü SIM ve/veya yerleştirilmiş SIM olarak da anılan eSIMleri kullanmak için fiziki bir kart almanıza gerek yoktur. eSIM servis sağlayıcısı olan firmaların mobil uygulaması veya internet sitesinden satın alacağınız internet paketini yönergeleri takip ederek telefonunuzda aktif etmeniz yeterlidir. eSIM kullanıcısı aynı telefonda birden fazla SIM yani telefon numarasını kolayca kullanabilir.

eSIM Güvenli mi?

eSIM fiziksel SIM kartlardan daha güvenlidir. Dijital bir SIM olduğundan telefonunun kaybolmave/veya çalınması durumunda uzaktan devre dışı bırakılabilir.

eSIM kullanıcıları, kendilerine özel eşsiz şifre belirleyebildiğinden, gelişmiş güvenlik önlemlerinden faydalanabilirler.

eSIM Nereden Alınır?

eSIM servis sağlayıcılarından herhangi birininin mobil uygulaması ve/veya internet sitesinden eSIM kullanacağınız bölgeye göre ihtiyacınız olan süre ve GB seçerek paket satın alabilirsiniz. eSIM almak için fiziksel bir mağazaya gitmenize gerek yok.

Ben yurt dışı seyahatlerimde farklı zamanlarda iki farklı eSIM uygulaması kullandım; AirAlo ve Mobimatter. İkisinin de kullanımı ve aktif edilmesi çok basitti. Aşağıda ikisinin değerlendirmelerini ve ilk kullanımda faydalanabileceğiniz indirim kodlarını bulabilirsiniz.

AirAlo eSIM Uygulaması

7 günlük İtalya seyahatim için AirAlo uygulamasını kullandım. 5GB internet paketi 15 Usd idi. Bir hafta süresince 5GB rahatlıkla yetti, kullanımda herhangi bir yavaşlık sorunu yaşamadım. Bir arkadaşınızı davet ederseniz 3 Usd indirim kazanıyorsunuz.

AirAlo için; SEVIL3082 kodu ile alım yaparsanız ilk kullanımda 3 Usd indirimden faydalanabilirsiniz.

Mobimatter eSIM Uygulaması

Mobimatter eSIM Uygulaması
Mobimatter eSIM Uygulaması

6 günlük Almanya seyahatimde eSIM internet paketini Mobimatter uygulaması üzerinden aldım. İki kişi internet kullanacağımız için bu kez 10 GBlik bir paket aldık ve 10 GB için 13 Euro ödedik. AirAlo’ya göre oldukça uygun. bir arkadaşınızı davet ederseniz 5 Usd para iadesi alabiliyorsunuz.

6 gün sonunda iki kişi kullanmamıza rağmen sadece 4.5GB internet kullanmışız yani bu kadar büyük paket almamıza gerek yokmuş.

Mobimatter için; SEVIL80516 kodu ile alım yaparsanız ilk kullanımda 5 Usd’ye kadar para iadesi alabilirsiniz.

İki uygulamanın da mobil uygulaması veya internet sitesini kullanabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce paketinizi seçip gittiğinizde aktif etmeniz yeterli oluyor, kullanımı çok kolay ve pratik. Alım aşamasında iki e-sim de neler yapmanız gerektiğini adım adım anlatıyor. 

Bu iki uygulamaya benzer şekilde çok sayıda e-sim uygulaması var, fiyatlarına ve yorumlarına bakarak siz kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. 

eSIM Nasıl Kullanılır?

Aşağıda adım adım “eSIM nasıl kullanılır?” sorusunu cevaplıyorum;

  • eSIM servis sağlayıcısına karar verin. Yukarıda paylaştığım firmalardan birini veya size uygun başka bir seçeneği tercih edebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz servis sağlayıcısından gideceğiniz destinasyonu ve ihtiyacınız olan internet paketini seçin. Dünya çapında 190+ ülkede eSIM servisi alabilirsiniz.
  • Seçtiğiniz paketini satın alın. Buraya kadar olan kısmı seyahatinizden önce yapabilirsiniz.
  • Paketi satın aldığınızda size özel bir QR kod oluşturulacak, bu kodu telefonunuz ile okutarak aktif edin. Bu işlemler için bir wifi bağlantısına ihtiyacınız olacak.
  • QR kodunu okuttuğunuzda eSIM konfigürasyonunuz tamamlanmış olacak, artık özgürce internet kullanabilirsiniz. Eğer QR kodu okutmada sorun yaşarsanız, servis sağlayıcının yönergelerini takip ederek de paketinizi aktif edebilirsiniz. Panik yok 🙂

eSIM Destekleyen Telefonlar Hangileridir?

eSIM servis sağlayıcılar arttıkça ve eSIM kullanımı arttıkça teknoloji şirketleri de buna karşı koyamıyor. Pek çok telefon markası yeni modellerinde eSIM destekliyor.

  • eSIM desktekleyen Iphonelar; IOS 12.1 veya sonraki bir sürümü yüklü olan iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR veya sonraki tüm modeller eSIM destekliyor.
  • Huawei: P40, P40 Pro, Mate 40 Pro
  • Samsung: Galaxy Z Flip 3 5G, Z Fold 3 5G Note 20, Note 20 Ultra, Z Fold2 Galaxy S20, S20 Ultra ve S20 Plus Galaxy S21, S21 Plus, S21 Ultra 5G, Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+, Samsung Galaxy S22 Ultra, Galaxy Z Flip4 5G, Galaxy Z Fold4 5G,Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra, Samsung Galaxy Z Fold5 5G, Samsung Galaxy Z Flip5 5G
  • Xiaomi: 13T Pro 5G, 13T 5G, 13 5G, 13 Pro 5G, 13 Lite,Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G, Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G

Kendi telefonunuzun eSIM destekleyip desteklemediğini öğrenmek için internette kısa bir araştırma yapmanız iyi olur.

Yurt Dışında İnternet Kullanımı için Diğer Alternatifler

Yurt dışına seyehat edecekseniz internet kullanımına dair bir çözüm bulmanız gerekiyor. Artık bu bir lüks değil ihtiyaç haline geldi. Yurt dışında internet kullanımı için eSIM kullanmak dışındaki alternatifleri aşağıda sıraladım;

  1. Eğer seyahatiniz kısa sürecekse mevcut GSM operatörünüzün yurt dışı paketlerini kontrol edebilirsiniz. Ancak bu seçenek tüm alternatiflerden pahalı olacaktır.
  2. Eğer seyahatiniz uzun sürecekse gittiğiniz ülkeden yerel bir hat satın almayı düşünebilirsiniz, genellikle eSIM’den daha ucuza geliyor.
  3. Eğer sürekli internet ihtiyacınız olmayacağını düşünüyorsanız artık dünyanın hemen her yerinde WIFI bulabiliyorsunuz, onlardan faydalanabilirsiniz. Bu seçenek için tavsiyem, gitmeden önce telefonunuza mutlaka maps.me veya google haritalar uygulamalarının offline haritasını indirmeniz ve google translate’in gittiğiniz ülkenin dilini telefonunuza indirmeniz.

Bu yazı sizin için faydalı olduysa ihtiyaç duyacağını düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın