Ülkemiz şüphesiz dünyanın en güzel ve popüler antik kentlere ev sahipliği yapıyor. Dünyada medeniyet başladığından bu yana Anadolu medeniyetin merkezi olmuş, çok farklı kültüre ev sahipliği yapmış. Her medeniyet kendi şehirlerini, eserlerini Anadolu’da inşa etmiş. Ülkemizin doğusu batısı, kuzeyi güneyi bambaşka güzellikte antik kentler barındırıyor. Bir çoğumuz Efes, Zeugma, Afrodisyas gibi popüler antik kentleri duyduk veya gittik. Ancak henüz kıymeti anlaşılmamış, popülerlik kazanmamış pek çok antik kent ülkemiz topraklarını süslüyor. Ben de bu yazımda Türkiye’nin farklı köşelerinden az bilinen antik kentler seçip paylaşmak istedim. Belki siz de rotanızı bu az bilinen kentlere çevirirsiniz, kim bilir?
1. Sagalassos Antik Kenti, Burdur
Az bilinen antik kentler listemin ilk sırasında yer alan Sagalassos Antik Kenti benim için çok özel bir yer çünkü çocukluğumda gittiğimi ilk hatırladığım antik kent burası. Minicik halimle, dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip ihtişamlı tiyatrosu hafızama kazınmıştı. Antik Pisidya bölgesinin en önemli şehri olan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 kilometre mesafede yer alıyor. Antik kentin en önemli özelliklerinden biri, 1000 yıllık Antoninler Çeşmesi ilk kaynağından akmaya devam etmesi. Muhteşem güzellikteki bu antik kente Antalya veya Fethiye’ye giderken yol üstünde uğrayabilir veya Burdur ve çevresini gezmek için özel bir rota yapabilirsiniz.
Sagalassos Antik Kenti giriş ücreti 14 TL, Müzekartınız varsa ücretsiz.
Sagalassos Antik Kenti ve Burdur’da Gezilecek Yerler yazılarıma da göz atın.
Sagalassos Antik Kenti’nin konumu için tıklayın.
2. Kibyra Antik Kenti, Burdur
Gladyatörler şehri Kibyra, Pisidya’nın bir diğer önemli şehri. Henüz turizme yeni açılan antik kent gerçekten çok çok az biliniyor. Kibyra Antik Kenti, Anadolu’da bulunan en büyük ve sağlam sahen zemin mozaiğine sahip. Mozaik Medusa şeklinde. Yaz aylarında ziyarete açılan mozaik kışın koruma amaçlı üstü kapatılıyor. Burdur’un Gölhisar İlçesi’ne tepeden bakan antik kentin içinde 10.000 kişi kapasiteli ve hala çok sağlam durumda olan stadyumu dikkat çekiyor. Yine yüksek bir tepeden ovaya bakan kentin çok güzel bir manzarası var, antik dönem insanları nereye şehir kuracaklarını iyi biliyormuş.
Kibyra Antik Kenti girişi şimdilik ücretsiz.
Gladyatörler Şehri Kibyra Antik Kenti yazımı da mutlaka okuyun.
Kibyra Antik Kenti konumu için tıklayın.
3. Teos Antik Kenti, İzmir
Teos Antik Kenti, İzmir Sığacık’a 3 kilometre mesafede yer alıyor. Tarihi M.Ö.1000’li yıllara dayanan antik kent 12 İyon kentinden biri. Akropolis, tiyatro, şarap tanrısı Dynisos’a adanmış tapınağı, meclis binası ve antik limanı ile geniş bir alana yayılmış olan kentin antik limanı denizden içeride kalmış ve kendisinden bugün iz kalmamış. Antik kentin içinde çok sayıda ulu zeytin ağaçları var, Umay Nine ağacı ise bunlar arasında en meşhur olanı.
Teos Antik Kenti giriş ücreti 7 TL, Müze Kartınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz.
Teos Antik Kenti ve Sığacık hakkındaki yazımı da mutlaka okuyun.
Teos Antik Kenti konumu için tıklayın.
4. Santa Harabeleri, Gümüşhane
Santa Harabeleri’ni anlatırken Türkiye’nin gizli kalmış cevheri diyorum çünkü burası gerçekten gümüş cevheri açısından zengin topraklara sahip Gümüşhane ili sınırları içinde, ulaşımı zor bir noktada bulunuyor.
Santa Harabeleri’ndeki ilk yerleşimin kime ve hangi zamanda olduğuna dair net bilgiler yok elimizde. Rumların yaşadığı bölgede, şehrin 17-19. yüzyıllar arasında en parlak dönemini yaşamış olduğunu biliyoruz. 5000 kişinin yaşadığı şehirde 7 mahalle bulunuyor. Her mahallenin kilisesi ve çeşmesi bulunuyor. Kız ve erkek öğrenciler için ayrı okulu bulunuyor. Taşlardan yapılmış çoğunluğu tek katlı olan binaların çoğu hala sağlam olsa da Rumların mübadele ile şehri terk etmesinden sonra binaların çoğu yıkık dökük durumda. Muhteşem bir vadi içinde yer alan şehir yolu Gümüşhane tarafına düşen herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında.
Bölgeye giriş için herhangi bir ücret alınmıyor.
Daha fazla bilgi için Santa Harabeleri yazıma göz atın.
Santa Harabeleri konumu için tıklayın.
5. Dara Antik Kenti, Mardin
Mardin şehir merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Dara Antik Kenti Mezopotamya’nın en önemli merkezlerinden biri imiş. Kızıl kayalar içine oyularak yapılmış olan şehirde saray, kilise, zindan, yeraltı sarnıçları, depolar, yerleşim yerleri ziyaret edilebiliyor. Şu an Oğuz Köyü ile antik kent iç içe geçmiş durumda. Geniş bir alan yayılmış olan Dara Antik Kenti‘nin çevresi 4 kilometrelik bir surla çevrilmiş.
Bölgeye giriş için herhangi bir ücret alınmıyor.
Dara Antik Kenti ve Mardin’de gezilecek yerleri anlattığım yazıma bakmanızı öneririm.
Dara Antik Kenti konumu için tıklayın.
6. Magnesia Antik Kenti, Aydın
Aydın ili Germencik ilçesi sınırları içinde bulunan Magnesia Antik Kenti Ortaklar’a sadece 4 kilometre mesafede yer alıyor. Kent, Teselya’dan gelen Magnetler tarafından kurulmuş, 30.000 kişilik stadyumu ile dikkat çeken antik kent, bu stadyum nedeniyle Yarışlar Kenti olarak anılıyormuş. Agorası, Artemis’e adanmış tapınağı, tiyatrosu, Zeus Tapınağı ve görülecek pek çok yeri ile az bilinen ve kıymeti henüz anlaşılmamış antik kentlerimizden biri.
Magnesia Antik Kenti giriş ücreti 2020 yılı için 10 TL, Müzekartınız ile ücretsiz.
Daha fazla bilgi için Magnesia Antik Kenti yazıma bir bakın.
Magnesia Antik Kenti konumu için tıklayın.
7. Midas Antik Kenti ve Yazılıkaya Anıtı, Eskişehir
Ülkemizin en güzel antik yürüyüş rotalarından biri olan Frig Yolu üzerinde bulunan ve yine çok az bilinen yerlerden biri de Midas’ın Antil Kenti. Kent, Eskişehir il sınırlar içinde olsa da Eskişehir merkeze 80 kilometre mesafede ve 1315 metre yükseklikle bir platform üzerine kurulmuş durumda. Kentin en popüler noktası Frigya sanatının tipik bir örneği sayılan, kayaya oyulmuş olan Yazılıkaya veya Midas Anıtı.
Bölgeye giriş için herhangi bir ücret alınmıyor.
Frig Yolu hakkındaki detaylı yazıma da göz atın.
Midas Antik Kenti konumu için tıklayın.
8. Blaundus Antik Kenti, Uşak
Az bilinen antik kentlerimizden bir diğeri de Uşak’ın Ulubey ilçesi, Sümenli Köyü sınırları içinde yer alan Blaundus Antik Kenti. Uşak şehir merkezine 40 kilometre, Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı’na ise 20 kilometre mesafede bulunuyor antik kent. Şehrin en popüler noktası, tapınak veya mabet olduğu tahmin edilen, bölgede yaşayan hiçbir medeniyette benzeri olmayan, Türkiye’nin Stonehenge’i diye anılan farklı şekillerde yerleştirilmiş taş kalıntıları.
Bölgeye giriş için herhangi bir ücret alınmıyor.
Daha fazla bilgi için Blaundus Antik Kenti yazıma bir bakın.
Blaundus Antik Kenti konumu için tıklayın.
9. Aizanoi Antik Kenti, Kütahya
Sırada Türkiye’de az bilinmesine rağmen benim 2020 yılında iki kez gitme imkanı bulduğum Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti var. Aizanoi ilkler ve enlerin şehri. Dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, Dünyada eşi benzeri olmayan stadyum ve tiyatro kompleksi, Dünyanın ilk borsası kabul edilen Macellum’u, antik köprüleri, Kibele kutsal alanı ile geniş bir alana yayılmış çok güzel bir antik kent Aizanoi. Yakın zamanda çok popüler olacak, demedi demeyin.
Aizanoi Antik Kenti giriş ücreti 2020 yılı için 10 TL idi, Müzekartınız varsa ücretsiz.
Daha fazla bilgi için Aizanoi Antik Kenti yazıma bir göz atın.
Aizanoi Antik Kenti konumu için tıklayın.
10. Euromos Antik Kenti, Muğla
Ve geldik az bilinen antik kentler listemizdeki son antik kente. Bodrum’a giden hemen herkesin önünden geçtiği ama kimselerin ziyaret etmediği Euromos Antik Kenti. Didim Bodrum yolu üzerinde, Milas’a 10 kilometre mesafede bulunuyor antik kent. Asya’nın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından birine ev sahipliği yapıyor. Tapınağı, kent surları, tiyatrosu, agorası, hamam yapıları ile bölgenin önemli kentlerinden biriymiş zamanında. Şimdi ise Zeus Tapınağı ana yoldan görünmesine rağmen pek ilgi gören bir antik kent değil, ama kesinlikle görmeye değer.
Antik kente giriş ücretsiz.
Euromos Antik Kenti’ni de anlattığım Didim Çevresinde Gezilecek Yerler yazım ilginizi çekebilir.
Euromos Antik Kenti konumu için tıklayın.
Ben ülkemizin az bilinen antik kentlerinden bir seçki yapmaya çalıştım kendime göre. Umarım bu antik kentleri de seyahat programlarınıza, gezi listelerinize eklersiniz. Sizin gidip beğendiğiniz ve yeterli ilgiyi görmediğini düşündüğünüz antik kentler varsa lütfen yorumlara ekleyin.
Sağlıkla kalın.
4 Yorumlar
Cok iyi bir derleme olmus Sevilcim….
Teşekkürler Onurcum 🙂
Teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Çok teşekkürler