Şarapcılık ve bağcılığın anavatanı olan güzel ülkemizde ziyaret edebileceğimiz, tadım yapabileceğiniz bağ sayısı hızla artıyor. Ege’den Trakya’ya İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya pek çok bölgemizde birbirinden güzel bağ evleri şarap sevenleri kabul ediyor. Kimisine sadece tadım için gidebilir, bazılarında konaklama da yapabilirsiniz. Ülkemizdeki bağ rotaları, şarap üreticileri ve bağ evlerini bir yazıda derlemeye çalıştım, Türkiye’nin en güzel bağ rotaları bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Türkiye'nin En Güzel Bağ Rotaları
Türkiye’nin En Güzel Bağ Rotaları

Gürcistan, Ermenistan ve Türkiye’nin doğusunu içine alan bölge dünyada şarabın ana vatanı olarak biliniyor. Özellikle Gürcistan’ın “şarabın ana vatanı” olma konusunda iddialı olduğunu ve şaraplarının muhteşem olduğunu da araya sıkıştırmış olayım.

Türkiye Bağ Rotaları için En İyi Zaman

Ülkemizde bağ rotalarına gitmek için en iyi zaman Ağustos sonu-Ekim başı arasında özellikle Eylül ayı. Neden bu dönem derseniz, bu dönem bağ bozumu dönemi. Yani üzümlerin toplanıp şarap olma yoluna girdikleri dönem. Bağ rotalarına bu dönemde gittiğinizde toplanan üzümlerin nasıl yıkandığı, nasıl ayıklandığı, nasıl şarap yapım sürecine girdiğini görme imkanınız var.

Türkiye Bağ Rotaları için En İyi Zaman
Türkiye Bağ Rotaları için En İyi Zaman

Türkiye’nin hemen her bölgesinde üretilen üzümlerin hasat yani bozum zamanı hava durumu değişiklikleri nedeniyle tam aynı dönem olmayabilir, bir hafta önce veya iki hafta sonra olabilir. Bu nedenle bağ bozumuna gitmeyi planlıyorsanız öncesinde gideceğiniz bölgedeki bağ evlerini arayıp bağ bozumu zamanını net olarak öğrenmenizde fayda var.

“Bağ rotalarına gitmek için illa ki bağ bozumu zamanını beklemek gerekir mi?” diye soracak olursanız “tabii ki hayır”. Yılın her döneminde bağ evlerini ziyaret edebilir, tadım yapabilirsiniz. Tabii kış döneminde asmalar yapraklarını dökmüş olacakları için hayal ettiğiniz pastoral görüntüyü yakalayamayabilirsiniz. O yüzden ilkbahar – sonbahar arasında bağları ziyaret etmek en güzeli. Özellikle Ağustos’tan itibaren çeşit çeşit üzümlerin asmaları süslediği döneme denk gelirseniz dalından üzümlerin tadına bakma imkanınız da olur.

Trakya Bağ Rotası

Trakya Bağ Rotası - Barbare Bağları
Trakya Bağ Rotası – Barbare Bağları

İstanbul’a yakın, günübirlik dahi gidebileceğiniz, deniz, dağ, bağ, bahçe manzaralı yollardan ulaşabileceğiniz ve çok fazla seçenek bulabileceğiniz, Türkiye’nin en iyi şarap rotalarından biri şüphesiz Trakya Bağ Rotası. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Gelibolu Yarımadası’nı kapsayan bölgede irili ufaklı pek çok şarap üreticisi var. Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali de yapılıyormuş pandemiden önce ama yakın tarihli bilgisine ulaşamadım. Trakya Bağ Rotası’na özel bir internet sitesi hazırlanmış, bölge bölge bağların detaylarını bu sitede bulabilirsiniz.

Trakya Bağ Rotası
Trakya Bağ Rotası

Bölgenin bilinen büyük şarap üreticileri; Kutman, Suvla, Sevilen ve Kayra. Butik üreticilerin sayısı ise oldukça fazla. Önünde üzüm bağı, bağın başında bağ evi, restoranı, hatta oteli ile hizmet veren butik şarap üreticileri; Arcadia, Arda, Barbare, Barel, Chamlija, Chateau Kalpak, Gali, Gülor, Edrine, Melen, Porta Caeli, Saranta, Chateau Nuzun Bağları, Umurbey, Vino Dessera.

Bölge bölge listeleyecek olursak;

  • Tekirdağ Bağları: Chateau Nuzun Bağları, Barel Bağları, Umurbey Bağları, Barbare Bağları.
  • Şarköy Bağları: Melen Bağları, Gülor Bağları, Chateau Kalpak Bağları.
  • Kırklareli Bağları: Vino Dessera Bağları, Arcadia Bağları, Chamlija Bağları, Saranta, Gürbüz.
  • Gelibolu Bağları: Gali Bağları, Suvla Bağları, Porta Caeli Bağcılık.
  • Edirne Bağları: Arda, Edrine

Yazının başında yer alan fotoğraflar Trakya Bağ Rotası’ndaki butik üreticilerden biri olan Barbare Bağları’ndan.

Bozcada Bağ Rotası

Bozcada
Bozcada

Bozcada, ülkemizde şarap deyince ilk akla gelen yerlerden biri. Bozcada merkezinden şarabınızı alıp adanın batısında yer alan Polente Feneri’nde gün batımına karşı şarabınızın tadını çıkarmak “Türkiye’de yapmadan ölme” aktivitelerinden biri ve kesinlikle yaşanması gereken bir deneyim.

Amadeus, Ataol, Corvus, Çamlıbağ, Gülerada, Talay, Yunatçılar en bilinen üreticiler. Bozcada merkezdeki şarap evlerinden alışveriş yapabileceğiniz gibi, bağ evlerini de ziyaret etme imkanınız var.

Bozcaada’ya gitmek için bağ bozumu dönemini beklemeye gerek yok. Özellikle yaz ayları boyunca bağ evleri ziyarete açık, tadım turlarına katılma imkanınız var. Her yıl Eylül ayında düzenlenen Bozcaada Bağbozumu Festivali de gezi planları arasına alınabilir.

Urla Bağ Rotası

Son yıllarda İzmir’de en çok rağbet gören yerlerden biri Urla. Sakin şehir, lezzetli yemekler, yürüyüş ve bisiklet rotaları listesine güzel bağ evleri eklendi. İzmir Kalkınma Ajansı ve Büyük Şehir Belediyesi’nin desteklediği Urla Bağ Yolu projesi ile Urla çevresinde son yıllarda turizme açılan bağ sayısı hızla artıyor. Usca, Urlice, Urla Şarapcılık gibi adını bölgeden alan üreticilerin yanı sıra MMG Şarapçılık ve Ayda Winery bağları gibi konaklayabileceğiniz bağ evleri de bulunuyor.

Şirince Bağ Rotası

Ülkemizde meyve şarabı denince ilk akla gelen yer Şirince. İzmir ve Efes’e yakın stratejik konumu, muhteşem güzellikteki evleri ile zaten çok turist çeken Şirince meyve şarabı üretiminde de ülkemizin en meşhur yeri. Pek çok küçük üreticinin karaduttan mandalinaya kadar farklı meyvelerden yaptığı şarapları Şirince’de tadabilirsiniz. Benim gibi tatlı şarap sevmeyenler için üzüm şarapları da var, merak etmeyin.

Şirince’de Gezilecek Yerler yazıma da göz atabilirsiniz.

Denizli Bağ Rotası

Denizli Bağ Rotası  - Güney İlçesi - Pamukkale Şarapları
Denizli Bağ Rotası – Güney İlçesi – Pamukkale Şarapları

Dünyada Napa Vadisi neyse ülkemizde de Denizli’nin Güney ilçesi de o. Üzüm ve şarap kalitesinin üst düzeyde olduğu ilçe, Türkiye’deki en büyük üzüm üretim yerlerinden biri. Güney’deki asıl şarap üreticisi Pamukkale Şarapları, buradaki üzüm üretimine öncülük eden Tokat Ailesi’nin hem şarap üretim tesisi hem de bağ evleri Güney’de yer alıyor.

Pamukkale Şarapları ile Bağ Bozumu yazıma mutlaka bir bakın.

Denizli’deki tek üretici Pamukkale Şarapları değil, bölge bölge bakacak olursak;

  • Güney: Pamukkale Şarapları,
  • Bekilli: Laodikya, Küp, Biricik,
  • Çal: Küp, Doluca, Karven, Kayıbağ, Ezel.

Bu liste dışında da küçük üreticiler, evde yapılan üretimler de mevcut. Denizli, pek bilinmese de, önemli bir şarap rotası.

Datça Bağ Rotası

Datça Bağ Rotası - Knidos Şarapçılık
Datça Bağ Rotası – Knidos Şarapçılık

Datça Yarımadası, Knidos Limanı tarihte üzüm ve şarap ticareti ile zengin olmuş bir coğrafya. Ancak şu an çok kısıtlı üzüm üretimi yapılabiliyor. Knidos Karası’nı yeniden canlandırıp üretim yapan butik üreticiler ziyaret etmeye değer. Knidos Şarapçılık, Eski Datça’ya yakın ve harika şarapları var. Datça Şarapçılık ise rüzgarlı bir tepe üzerinde güzel bir manzara ve nefis şaraplar vaad ediyor.

Kapadokya Bağ Rotası

Kapadokya Bağ Rotası
Kapadokya Bağ Rotası

Ülkemizin en eski/köklü yerli üreticilerinin bulunduğu muhteşem bir coğrafya Kapadokya. Benim için bir masal diyarı, yılın her mevsimi gitmeden çok keyif aldığım bir destinasyon. Bu güzel coğrafyada tarih boyunca üzüm ve şarap üretimi yapılmış. Turasan ve Kocabağ bölgenin en meşhur ve büyük üreticileri. Ben Kocabağcıyım, Turasan’dan daha çok severim Kocabağ şaraplarını.

Kapadokya’ya gitmek için en iyi zamanlardan biri Eylül ayı, hem havalar biraz serinlemiş olacak hem de Eylül’de düzenlenen Ürgüp Bağ Bozumu Festivali’ne katılma şansınız olacak.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler yazım da ilginizi çekebilir.

Elazığ Bağ Rotası

Elazığ Bağ Rotası - Kayra Bağları
Elazığ Bağ Rotası – Kayra Bağları

Ülkemizdeki Öküzgözü üretiminin merkezi Elazığ. Bölgede yetişen üzümler taneleri nedeniyle öküzgözü adının almış. Tekel şarapları eskiden burada üretiliyordu, o üretim tesisleri Mey İçki tarafından alındı ve üretim devam ediyor. Yıllar önce Mey İçki’nin daveti ile Elazığ’daki üzüm bağlarını ve şarap üretim tesislerini ziyaret etme imkanı bulmuştum. Eylül ayı sonunda Elazığ’a yolunuz düşerse burada da bağ bozumu şenlikleri düzenleniyor.

Canım ülkem her zevke uygun pek çok seyahat rotası ile gezginler, turistler, gezmeyi sevenler için tam bir cennet. Bu bağ rotalarının her birini bir Eylül ayında planlasanız 8 yıl boyunca Eylül gezi rotanız hazır olur!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın