Az bilinen antik kentlerin fatihi Çok Okuyan Çok Gezen iftiharla sunar: Magnesia Antik Kenti

32 kişinin yan yana hacet giderebildiğini halk tuvaleti, Artemis Kutsal Alanı, agorası, meclisi, spor tesisleri ile tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanıyor Magnesia Antik Kenti’nin. Magnetlerin yaşadığı antik kentin “Yarışlar Kenti” olarak anılmasının nedeni 30.000 kişilik dünyanın en iyi korunmuş stadyumlarından birine sahip olması. Stadyum, 189 metre uzunluğundaki pisti ile tek kelimeyle muhteşem, nefes kesici. Hadi gelin antik kentin detaylarına birlikte bakalım.

magnesia antik kenti
magnesia antik kenti

Yarışlar Kenti Magnesia Antik Kenti Videosu

Hazırladığım “Yarışlar Kenti Magnesia Antik Kenti” videomu izlemeyi, beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Magnesia Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Magnesia Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir?

Magnesia Antik Kenti nerede diye sorarsanız, Aydın’ın Germencik ilçesi sınırlarında bulunan antik kent Ortaklar’a sadece 4 kilometre mesafede, Aydın’a ise 35 kilometre mesafede yer alıyor.

Bodrum veya Didim’e giderken İzmir Aydın otobandan çıktığınızda Ortaklar – Söke yolu üzerinde, Magnesia’nın kahverengi tabelasını göreceksiniz. Tabelaları takip ederek antik kent girişine ulaşabilirsiniz.

  • Magnesia Antik Kenti Aydın arası 35 kilometre, 25 dakikada ulaşabilirsiniz.
  • Magnesia Antik Kenti İzmir arası yaklaşık 95 kilometre, 1 saatte ulaşabilirsiniz.
  • İzmir Havalimanı’na ise 78 kilometre mesafede, 45 dakikada ulaşabilirsiniz.
  • Magnesia Antik Kenti İstanbul arası yaklaşık 560 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak 5-6 saatte ulaşabilirsiniz.

Magnesia Antik Kenti 2020 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Magnesia Antik Kenti giriş ücreti 2020 yılı için 10 TL, Müzekartınız varsa ücretsiz olarak girebilirsiniz.

Magnesia Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Magnesia Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Antik kentin ziyaret saatlerini aşağıda görebilirsiniz:

  • Yaz Dönemi: 08:30 – 19:00
  • Kış Dönemi: 08:00 – 17:00

Yine de korona döneminde saatlerde uygulama değişiklikleri olabileceğini dikkate almanızı, çok erken veya çok geç saate kalmamanızı öneririm.

Magnesia Antik Kenti Tarihçesi

Magnesia Antik Kenti Tarihçesi
Magnesia Antik Kenti Tarihçesi

Kaynaklara göre antik kent Teselya’dan gelen Magnetler tarafından kurulmuş. Teselya Yunanistan’ı oluşturan 13 bölgeden birinin adı. Efsaneye göre Apollo Magnetlere yol göstermiş ve Magnetler Anadolu’daki ilk yerleşimlerini Menderes nehri kıyısında kurmuşlar. Ancak nehrin yatağının sürekli değişmesi sonucu oluşan taşkınların sebep olduğu salgın hastalıklar ve Pers saldırıları nedeniyle şehir bugünkü yeri olan Gümüş Dağı eteklerine M.Ö. 4. yüzyılda taşınmış. İlk şehrin nerede olduğu hala bilinmiyor.

Antik kent, tarih boyunca sırayla Persler, Makedonlar, Seleukos Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu yönetiminde kalmış. En son ziyaretçileri Aydınoğulları Beyliği olmuş, ancak 1300’lü yıllarda salgın hastalık ve sel baskınları nedeniyle şehrin terk edildiği tahmin ediliyor.

Antik kentte ilk kazılar 1842-43 yıllarında Fransızlar tarafından, 1891-93 yılları arasında ise Almanlar tarafından yapılmış ve o dönemde çıkarılan eserleri ülkelerine götürmüşler. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ne yazık ki antik eserlere gereken önem ve değer gösterilmemiş. Ta ki Osman Hamdi Bey Arkeoloji Müzesi’nin başına geçene kadar. Fransa ve Almanya’ya götürülen eserlerden bazıları Paris’te Louvre Müzesi ve Berlin’de Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.

Aşağıdaki yazılarım ilginizi çekebilir:

Magnesia Antik Kenti’nde Gezilecek & Görülecek Yerler

Magnesia Antik Kenti'nde Gezilecek & Görülecek Yerler
Magnesia Antik Kenti’nde Gezilecek & Görülecek Yerler

Antik kentin çevresi surlarla kaplı. 1300×1100 metrekare alana yayılmış antik kentte şehir planı ızgara düzeninde. Kentin girişinden itibaren Magnesia Antik Kenti’nde gezilecek görülecek yerler listesi aşağıda yer alıyor.

Magnesia Antik Kenti’nde Gezilecek Görülecek Yerler Listesi

  1. Artemis Kutsal Alanı
  2. Artemis Leukopheyene Tapınağı
  3. Artemis Sunağı ve Kutsal Alanı
  4. Latrina – Genel Tuvaletler
  5. Kutsal Agora Propylonu
  6. Kutsal Agora
  7. Kriptoportikus
  8. Zeus Tapınağı
  9. Devlet Agorası ve Meclisler
  10. Gymnasion & Hamam Birleşkesi
  11. Stadyum
  12. Çarşı Bazilikası
  13. Odeion
  14. Hypokaustlu Yapı
  15. Çerkez Musa Camii & mezarlık
  16. Şapel
  17. Tiyatro
  18. Athena Tapınağı
  19. Themistokles Tümülüsü
  20. Kent Surları
  21. Nekropol

Yukarıdaki listede yer alan yerler arasında özellikle önem taşıyan yerler Artemis Tapınağı, Latrina, Meclis, Agora, Stadyum detayları aşağıda yer alıyor.

Helenistik Dönemin Dördüncü Büyük Tapınağı: Artemis Kutsal Alanı, Leukopheyene Tapınağı ve Sunağı

Artemis Tapınağı Kaidesi
Artemis Tapınağı Kaidesi

Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes’in en önemli eseri, Magnesia’daki Leukophryne Tapınağı’dır. Tapınak kentin koruyucu tanrıçası Artemis için yapılmış. Arkaik dönemde yapılmış bir tapınak üzerine inşa edilmiş olan tapınak, İyon düzeninde 8×5 sütun kullanılarak inşa edilmiş. 67,5×40 metre boyutları ile Anadolu’nun Helesnistik dönemdeki en büyük dördüncü tapınağı. Ne yazık ki tapınaktan geriye şu an yerdeymiş gibi, bir zamanlar sütunlar üzerinde duran kaidesi, yukarıdaki fotoğrafta görünüyor.

İyon sütun başları
İyon sütun başları

Tapınağın İyon sütun başları açığa çıkarılmış ve üstü kapalı alanda sergileniyor.

32 Kişilik Genel Tuvaletler: Latrina

Antik Tuvaletler
Antik Tuvaletler

Artemis Kutsal Alanı’nın kuzeyinde şehrin genel tuvaletleri yer alıyor. 32 kişinin yan yana dizilip ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde yapılmış olan tuvaletlerde oturulacak şekilde yapılmış delikli mermer bölümler net olarak görülebiliyor. Tuvalette iki çeşme ve temiz su kanalları da bulunuyor. Bu bölümün üstü kapatılmış ve tel örgü ile çevrilmiş koruma amaçlı olarak, parmaklıklar arkasından görebiliyorsunuz.

Döneminin En Büyük Çarşılarından Kutsal Agora & Çarşı Bazalikası

Magnesia’nın önemli alanlarından biri Artemis Kutsal Alanı’ndan bir kapı ile ayrılan Kutsal Agorası. 26.000 metrekare boyu ve 414 sütunu ile döneminin en büyük çarşılarından biri imiş. Şimdi ayaktaki yüksek duvarları ve bazı sütunları ile hala etkileyiciliğini koruyor.

Çarşı Bazilikası
Çarşı Bazilikası

Agora’nın devamında yer alan yapının Roma dönemine ait olduğu düşünülürken son kazılarda Homeros’un “Odyseia” adlı eserinde anlatılan köpek bacaklı Skylla’nın macerasını anlatan kabartmalar bulunmuştur. Buranın Hristiyanlık öncesi bir kapalı bir çarşı, sonrasında ise bazilika olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Devlet Agorası ve Meclisler

Magnesia’daki en büyük alana sahip yapılar Devlet Agorası ve Meclislerin olduğu bölüm. Kutsal Agora’dan düz ilerlediğinizde buraya ulaşıyorsunuz. Bu yapıların Magnesia’nın Halk Meclisi, Kent Meclisi ve Yaşlılar Meclisi olduğu tahmin ediliyor.

Dünyanın En İyi Korunmuş Stadyumlarından Biri

Magnesia Antik Kenti Stadyumu
Magnesia Antik Kenti Stadyumu

Magnesia Antik Kenti’nin en önemli bölümü kesinlikle antik stadyumu, buraya gelirseniz mutlaka görmeniz gereken yer burası. Antik stadyum girişten 1.2 kilometre ileride bulunuyor. Kapısı kilitli oluyormuş, girişteki gişe görevlisine stadyuma gideceğinizi söylerseniz size kapıyı açıyor. Aracınız ile stadyum girişine kadar gidebiliyorsunuz. Agoranın olduğu bölümden stadyum tarafına geçiş maalesef yok, arada tel örgü var.

 30.000 kişilik stadyum
30.000 kişilik stadyum

Bu stadyum sayesinde antik kentin adı Yarışlar Kenti olarak biliniyor. 30.000 kişilik stadyum muhteşem güzellikte. Pist uzunluğu 189 metre olan stadyum, Dünyanın en iyi korunmuş stadyumlarından biri sayılıyor. Atina‘daki Panatenik Stadyum’a benziyor yapısal olarak. Anadolu’da ise Afrodisyas ve Kibyra stadyumlarına benzettim ilk görüşte ancak burası gerçekten çok büyük ve etkileyici.

Gladyatörler kabartmaları
Gladyatörler kabartmaları

Gladyatörler kabartmaları ile süslenmiş duvarlarda yarışma türleri ve verilen ödüller anlatılmış. 150 farklı kabartma varmış.

Magnesia Antik Kenti Haritası

Antik kente girdiğinizde karşınızda bir bilgilendirme panosu göreceksiniz. Bilgi panosunda Magnesia Antik Kenti haritası ve yönlendirme tabelalarını göreceksiniz. Ne yazık ki yönlendirme tabelaları doğru yönlendirmiyor, onları referans almayın, girişteki görevlilere sorarak antik kent gezi planınızı belirleyin.

Antik kentin kazı çalışmaları devam ediyor. Kentin henüz çok az bir bölümünün toprak üstüne çıkarıldığı söyleniyor. Bir de antik kent içinde zeminlerin tamamı toprak, sulak bir coğrafya olduğu için çamurlu olabiliyor gezeceğiniz yerler, spor ayakkabı ile gitmenizde fayda olacaktır. Antik kentin tamamını gezmek için en az 2 saat ayırmanızı öneririm.

Bu çevreye geldiyseniz Didim ve Çevresinde Gezilecek Yerler yazım da ilginizi çekebilir.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

9 Yorumlar

  1. Merhaba.
    Yazınızın baş tarafındaki cümlenizi bilimsel bir makalemde kullandım.
    Makale başlığım “GELECEĞİN KENTLERINDE KAMUSAL ALANLARDA CİNSİYETSİZLEŞME EĞİLİMLERİ
    UNISEXING TRENDS IN URBAN PUBLIC SPACES IN FUTURE CITIES”
    Teşekkür ederim.

Yorumunuzu Yazın