Burdur, Akdeniz Bölgesi’nin en az bilinen, belki de en az gezmeye gidilen şehri. Son yıllarda Salda Gölü, Lavanta Yolu ve Sagalassos Antik Kenti’nin popülerliğini artırması ile adını duyurmaya başlayan Burdur’a gelenler ne yazık ki şehir merkezine uğramadan yollarına devam ediyorlar. Halbuki Burdur merkez gezilecek yerler listesi, Anadolu tarihi ve kültürü için çok önemli yerleri içeriyor. Burdur merkeze en az bir gün ayırmanızı önererek Burdur merkez gezilecek yerler yazıma başlıyorum, keyifli okumalar!

Burdur Merkez Gezilecek Yerler
Burdur Merkez Gezilecek Yerler

Burdur Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler

Burdur şehir merkezinde gezilecek pek çok yer var. Arkeoloji, Doğa Tarihi ve Etnoğrafya Müzeleri, Tarihi Osmanlı Konakları, pazarlar, tepeler, göl çevresi derken Burdur tahmin ettiğinizden çok daha fazlasını sunuyor.

Burdur (Arkeoloji) Müzesi & Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi

Burdur (Arkeoloji) Müzesi
Burdur (Arkeoloji) Müzesi

Burdur Müzesi, Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon, Kibyra, Kremna ve Sagalassos Antik Kenti kazılarından çıkarılan 60 binden fazla esere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en zengin müzeleri arasında yer alan Burdur Müzesi, 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülü almış. Burdur Müzesi ana binaları, müze bahçesinde yer alan Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi’nin kütüphanesinden esinlenerek inşa edilmiş.

Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi
Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi

Burdur Müzesi, Hacılar Höyüğü kazılarını takiben, oradan çıkan buluntuları sergilemek amacıyla 1963 yılında kurulmuş, teşhir salonları ise 1969’da ziyarete açılmış. Müze üç ana bölümden oluşuyor, ayrıca müzenin bahçesinde de zengin bir sergi vardır.

  1. Bölüm: Müzenin ikinci katında yer alan Neolitik, Erken Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı buluntuları sergileniyor.
  2. Bölüm: Müzenin giriş katında Sagalassos Antik Kenti, Kibyra Antik Kenti ve Kremna Antik Kenti kazılarından çıkarılan buluntular sergileniyor. Özellikle Sagalassos Antik Kenti’nden çıkarılan İmparator Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller ile Kibyra Antik Kenti’nden çıkarılan Gladyatör Freskleri müzenin en dikkat çeken parçalarını oluşturuyor.
  3. Bölüm: Bulguroğlu (Pirkulzade) Medresesi’nin kütüphanesi olarak hizmet veren binada Türk-İslam eserleri sergilenmektedir.

Burdur Müzesi yaz döneminde 10:00-19:00, kış döneminde 08:30-17:30 saatleri arası ziyarete açık. Burdur Müzesi giriş ücreti : 10 TL, Müzekart geçerli.

Tarihi Osmanlı Konakları

Burdur Etnoğrafya Müzesi - Taş Oda Konağı
Burdur Etnoğrafya Müzesi – Taş Oda Konağı

Burdur şehir merkezinde Osmanlı döneminden kalma geleneksel mimariye sahip çok sayıda konak ve ev restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Aşağıda bu konakların tam listesini görebilirsiniz.

Burdur Etnoğrafya Müzesi – Taş Oda Konağı

Etnoğrafya Müzesi olarak da hizmet veren Taş Oda Konağı, 17.yüzyılda inşa edilmiş. Osmanlı sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olan konak iki katlı ve geniş bir bahçeye sahip. Burdur Gölü’nün yanısıra Burdur’da düğün fotoğrafları çektirmek için tercih edilen yerlerin de başında geliyor. Müzenin alt katı çay kahve içebileceğiniz bir kafeterya olarak hizmet verirken üst katı geleneksel Osmanlı ve Burdur günlük hayatına uygun olarak döşenmiş. Özellikle sofa ve odalardaki ahşap işlemeleri görmeye değer. Müzeye giriş ücreti yok, ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Burdur merkezde köprü başından yukarıya doğru dereyi takip ettiğinizde sağınızda kalacak.

Bakibey Konağı

Burdur merkezde Oluklaraltı denen mevkide yer alan konak 17.yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtır. Ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilmiş olan konağın özellikle baş odasındaki ahşap ve vitray işlemeler göz alıcıdır. Burdur’daki en süslü ve güzel konaklardan biridir.

Çelikbaşlar Evi – Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi

Bakibey Konağı’nın bahçesinde yer alan Çelikbaşlar Evi erken Cumhuriyet döneminde yapılmış. İki katlıdır. İstiklal Marşımızın yazan Mehmet Akif Ersoy Burdurlu olduğundan bu bina da ona ithaf edilmiştir ve şaire dair eşyalar ve bilgiler sergilenmektedir.

Mısırlılar Evi

Burdur merkezde yine Oluklaraltı mevkiinde yer alan konak, iki katlı ve kerpiçten yapılmış. 19.yüzyılda yapılmış olan ve taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş olan konak 2019 yılında Öğretmenevi’nin işletmesinde halka açık konukevi olarak hizmet vermeye başladı. Yer olarak da ulaşımı en kolay konaklardan biri.

Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi

Oluklaraltı mevkiinde yer alan bir diğer konak da Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi’dir. Burdur Belediyesi tarafından restore edilmiş olan yapı kültür ve sanat evi olarak değerlendirilmektedir.

Doğa Tarihi Müzesi

Doğa Tarihi Müzesi
Doğa Tarihi Müzesi

Burdur merkezde görülmesi gereken en önemli yerlerden biri Doğa Tarihi Müzesidir. Şehir merkezinde Zafer Mahallesi’nde yer alan müze, 19.yüzyılda inşa edilmiş olan Kavaklı Rum Kilisesi’nin restore edilerek müzeye dönüştürülmesi ile ortaya çıkmıştır.

Müzenin alameti farikası ise; Burdur’un Kemer ilçesi Elmacık Köyü’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve günümüzden milyonlarca yıl öncesinde yaşayan, dünyada nadir bulunan, Mammuthus meridionalis (güney fili) yani bilinen adıyla Mamut iskeletinin sergileniyor olması. Mamut dışında tarih öncesi dönemden başka hayvanlara ait iskeletlerin de sergilendiği müzede öğrenciler için sinevizyon gösterileri de düzenleniyor.

Doğa Tarihi Müzesi yaz döneminde 08:30 – 17:30, kış döneminde 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Burdur Müzesi giriş ücreti : 10 TL, Müzekart geçerli.

Yukarı Pazar – Tarihi Burdur Pazarı

Yukarı Pazar - Tarihi Burdur Pazarı
Yukarı Pazar – Tarihi Burdur Pazarı

Burdur şehir merkezini kısaca anlatacak olursak, şehrin tam ortasında Cumhuriyet Meydanı bulunur, Cumhuriyet meydanını kesen Atatürk Caddesi ise şehir merkezini ortadan ikiye böler. Atatürk Caddesi’nin üstünde kalan ve biraz daha tepelik olan bölüme Yukarı Pazar, caddenin altında kalan bölümü ise Aşağı Pazar olarak anılır. Aşağı Pazar’da eskiden daha çok hayvan pazarları ve halı pazarları kurulurken yukarı pazarda küçük esnaf yani terzi, tatlıcı, derici gibi kendi imalatlarını yapıp satan dükkanlar bulunurmuş. Bu nedenle Yukarı Pazardaki dükkanlar küçük ve sokaklar dardır. Aşağı Pazar’da ise dükkan yerine açık pazar yerleri ve daha geniş sokaklar bulunur. Bugün Yukarı Pazar’da en güzel ceviz ezmelerini ve şehrin en güzel dondurmasını (Kayımoğlu) bulabilirsiniz.

Ulu Camii ve Saat Kulesi

Pazar yeri olur da camisi olmaz mı, Yukarı Pazar’ın en üst bölümünde Ulu Camii ve önünde 1936’da yapılmış olan Saat Kulesi bulunur. Ulu Camii, Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300’de yaptırmıştır. Beylikler döneminde yapılan Ulu Cami mimarisine uygun olarak caminin üç giriş kapısı vardır. Bu caminin önünde Cuma günleri Cuma Pazarı kurulur. Günü tutturabilirseniz Burdur’da bir pazara gitmenizi şiddetle tavsiye ederim, köylerden gelen taze ve doğal ürünleri bulabilirsiniz Burdur pazarlarında.

Aşağı Pazar – Salı Pazarı

Yukarı Pazarı anlatırken Aşağı Pazarı da büyük oranda anlatmış oldum ancak burada değinmem gereken bir yer daha var. Burdur Müzesi’ne 200 metre mesafede yer alan ve Salı günleri kurulan Salı Pazarı. Salı Pazarı, Burdur’un çevre köylerinden gelen tazecik ürünlerin yanısıra, kıyafetten dokumaya pek çok ürünü bulabileceğiniz devasa bir pazar yeri. Burdur ziyaretinizi Salı gününe denk getirmeye çalışmanızı şiddetle öneririm.

İstasyon Caddesi

Burdur merkezdeki Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi’nden bahsetmiştim Cumhuriyet Meydanı’ndan Burdur Tren İstasyonu’na inen ve Atatürk Caddesi’ni dik kesen caddenin adı İstasyon Caddesi’dir. Burası özellikle kahvecilerin çokça bulunduğu, yürüyüş yapmaya uygun, geniş ve yeşil bir cadde. Cadde üzerinde yürürken Burdur Belediyesi’nin yaptırdığı eğlenceli heykellere de dikkat etmeyi unutmayın. Caddenin sonunda İstasyon Restoran’ı bulacaksınız, buranın pide ve pizzaları da çok güzeldir. Tabii yanında Bur-süt marka ayran istemeyi unutmayın.

Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezi

Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezi
Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezi

Burdur’un Fethiye veya Salda Gölü’ne doğru giderken çıkışa doğru sağda Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezi’ni göreceksiniz. Burdur’a özgü el dokuması olan Alaca Dokumaları, ceviz ezmesi, Burdur süt ürünleri, kapari gibi Burdur’a özgü pek çok ürünü satın alabileceğiniz bir mağazası ve Alaca Dokumaları’nın yapıldığı tezgahları ziyaret edebilirsiniz. Güzel bir restoranı da var, yine Burdur’un meşhur Burdur Şiş’ini burada yiyebilirsiniz.

Susamlık Tepesi

Susamlık Tepesi
Susamlık Tepesi’nden manzara

Burdur’a ve Burdur Gölü’ne tepeden bakmak istiyorsanız çok güzel seçenekleriniz var. Susamlık Tepesi bunlardan biri. Daha çok Burdur şehrini daha az da Burdur Gölü’nü gördüğünüz manzarasının yanında burada bir restoran var. Manzaraya karşı yeme-içme keyfi yapmak için güzel bir seçenek. Düğün yemekleri için de çok tercih edilen bir mekan.

Serenler Tepesi Tabiat Parkı

Serenler Tepesi
Serenler Tepesi

Burdur’a ve Burdur Gölü’ne tepeden bakabileceğiniz bir diğer tepe de Serenler Tepesi. Yukarıdaki fotoğraf şehir manzarasını aşağıdaki fotoğraf ise göl manzarasını gösteriyor. Burası aslında bir tabiat parkı, yürüyüş ve piknik alanları da bulunuyor. Tam tepede ise restoranı var. İster çay kahve isterseniz yeme-içme için buraya gelebilir, özellikle gün batımında bu harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Burdur Gölü'nde gün batımı
Burdur Gölü’nde gün batımı

Burdur Gölü Halk Plajı

Burdur Gölü Halk Plajı
Burdur Gölü Halk Plajı

Burdur’un gölü var plajı yok mu? Tabii ki var. Son yıllarda Burdur Belediyesi’nin çabaları ile Burdur Gölü Halk Plajı derli toplu bir hale geldi. Yakın zamana kadar gölde tekne turları da düzenleniyordu ama maalesef göldeki aşırı çekilme nedeniyle şu an devam etmiyor. Halk Plajına yakın mesafede belediyenin işletmesi olan Bimtaş veya özel işletmeye ait Sofra Restoran göl kenarında yeme-içme için en uygun yerler.

Göl kıyısı denemez ama Fethiye yolunun kenarında oldukça büyük bir çamlık alan var, burası piknik alanı. Yol kenarında piknik yapmak isteyenler için ideal.

Burdur Gölü’nde yüzülür mü sorusu çok geldi, 40 yıllık Burdurluyum gölde hiç yüzmedim. Gölün dibinin balçık olması ve sanayi atıklarının göle dökülmesi nedeniyle temiz olmaması yüzünden biz hiç yüzmedik.

Burdur Gölü Kuş Gözlem Evi

Burdur Gölü Kuş Gözlem Evi
Burdur Gölü Kuş Gözlem Evi

Burdur Gölü, derinliği ve yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük gölleri arasında yer alıyor. Göl aynı zamanda kuşların göç yolları üzerinde. Burdur Gölü yüze yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Dünyada nadir görülen bir tür olan Dikkuyruk kuşunun ise kış aylarını geçirdiği yer burası.

Burdur Halk Plajı’nı geçtikten sonra göl kıyısında Kuş Gözlem Evi’ni göreceksiniz. Burası büyük bir bahçe olarak tasarlanmış. İçinde kuş gözlem kulesi ve kafeteryası bulunuyor. Göl manzarasının da harika olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Burdur Merkeze Yakın Gezilecek Yerler

Burdur şehir merkezinde olmasa da kısa araç yolculukları ile ulaşabileceğiniz tarihi ve doğal kültür varlıklarını da bu listeye eklemek istedim.

Teke Sarayı – Askeriye Köyü

Burdur’da en az bilinen yerlerden biri Teke Sarayı. Askeriye köyü ile Günalan Köyü arasında bir kanyon var. Günalan Köyü’nden başlayıp Askeriye’den çıkıyor kanyon. Yaklaşık 2 kilometrelik bir yürüyüş rotası. Sonunda ise Askeriye Göleti var. Kanyonda boyunca Teke Sarayı denen, kayalara oyulmuş mağara görünümlü yerler var. Kayalara oyulmuş bu yerleşimlerin yazının bulunmasından önceye dayandığı söyleniyor. Yazı M.Ö.3500’lerde bulunduğuna göre buradaki kalıntılar daha da eski.

Hacılar Höyüğü – Hacılar Köyü

Hacılar Höyüğü, Burdur-Fethiye yolunun 24.kilometresinde Hacılar Köyü içinde bulunuyor. Biz bu höyüğü aslında ilkokul veya ortaokuldaki tarih derslerimizden hatırlıyoruz. Çünkü höyük Batı Anadolu’nun bilinen en eski yerleşim yeri kabul ediliyor. 1957-1960 yılları arasında Prof. J. Melaart ve 1985-1986 yıllarında İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Refik Duru başkanlığında ve Prof. Dr. Gülsün Umurtak’ın yaptığı kazılarda höyükte üç ana kültür evresinde 12 tabaka belirlenmiştir. Kazılarda ortaya çıkan buluntular Burdur Müzesi’nde sergileniyor.

Kuruçay Höyüğü – Kuruçay Köyü

Kuruçay Höyüğü, Burdur-Fethiye yolunun 15.kilometresinden 1.5 kilometre kadar içeride Kuruçay Köyü sınırları içinde yer alıyor. Hacılar Höyüğünden sonra kazılıp araştırılmış olan ikinci tarih öncesi yerleşimdir. Buradan çıkan buluntular da Burdur Müzesi’nde sergileniyor.

Lisinia Doğa – Karakent Köyü

Lisinia Doğa - Karakent Köyü
Lisinia Doğa – Karakent Köyü

Lisinia Doğa, Burdur Gölü’nün karşı kıyısında Karakent yakınlarında, antik dönemde Lisinia olarak bilinen antik şehrin olduğu bölgede, kansere karşı farkındalık kazandırmak için kurulmuş olan bir yaşam alanı. Yakınlarını kanserden kaybeden veteriner hekim Öztürk Sarıca, önce bölge halkı, sonra ülkemiz, sonra da tüm dünyaya mesajını vermek için bu merkezi kurmuş. Lisinia Doğa bünyesinde 8 ana proje ve çok sayıda alt proje ile bu farkındalık geliştirilmeye çalışılıyor.

Daha fazla bilgi için Lisinia Doğa yazıma göz atın.

İnsuyu Mağarası – Çine Köyü

İnsuyu Mağarası - Çine Köyü
İnsuyu Mağarası – Çine Köyü

İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya yolunun 15. kilometresinde yer alan Türkiye’nin turizme açılmış ilk mağarasıdır. 1965’te ziyarete açılan mağara içinde çok sayıda sarkıt, dikit yer alır. Eskiden mağara içinde göller bulunuyordu ancak Burdur bölgesindeki hatalı sulama ve tüm dünyayı etkileyen iklim krizi nedeniyle sular tamamen çekilmiş durumda. Mağaranın şu an 330 metrelik kısmı ziyarete açık olsa da devamında pek çok galeri olduğu biliniyor.

İnsuyu Mağarası giriş ücreti 10 TL.

Burdur Merkez Gezilecek Yerler Listesi

Burdur şehir merkezinde gezilecek yerler listesini özet olarak aşağıda görebilirsiniz.

  • Burdur (Arkeoloji) Müzesi
  • Osmanlı Konakları
    • Burdur Etnoğrafya Müzesi – Taş Oda Konağı
    • Bakibey Konağı
    • Mısırlılar Evi
    • Çelikbaşlar Evi – Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi
    • Piribaşlar Kültür ve Sanat Evi
  • Doğa Tarihi Müzesi
  • Yukarı Pazar – Tarihi Burdur Pazarı
  • Aşağı Pazar – Salı Pazarı
  • İstasyon Caddesi
  • Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezi
  • Susamlık Tepesi
  • Serenler Tepesi
  • Yeşil Tepe
  • Burdur Gölü Halk Plajı
  • Kuş Gözlem Evi
  • Burdur Merkeze Yakın Gezilecek Yerler
    • Teke Sarayı
    • Hacılar Höyüğü
    • Kuruçay Höyüğü
    • Lisinia Doğa
    • İnsuyu Mağarası

Burdur Merkez Gezilecek Yerler Haritası

Yukarıdaki listede yer alan yerlerin tamamını, Burdur’a özgü yemekleri yiyebileceğiniz restoranları ve otel seçeneklerini aşağıdaki haritada görebilir, haritaya tıklayarak, çevrimiçi olarak Google Haritalar uygulaması üzerinde görebilirsiniz.

Burdur Merkez Gezilecek Yerler Haritası
Burdur Merkez Gezilecek Yerler Haritası

Burdur’da Ne Yenir?

Burdur’da ne yenir diye soracak olursanız en başta Burdur Şiş yenir. Kıymalı ve peynirli pide yenir. Süt ve süt ürünleri genel olarak çok kalitelidir, Bur-süt ayranının tadına mutlaka bakın. Ayrıca Burdur’un ceviz ezmesi meşhurdur. Ceviz, şeker, irmik ve pudra şekeri ile yapılan tatlı tam bir enerji bombasıdır, bir dilim yeseniz yeter zaten.

Ceviz Ezmesi
Ceviz Ezmesi

Burdur’da ne yenir, nerede yenir yazıma mutlaka bir bakın.

Burdur’dan Ne Alınır?

Burdur’a gelirseniz;

  • Ceviz ezmesi almadan
  • Alaca dokuması almadan
  • Kapari almadan
  • Süt ürünleri almadan
  • Lavanta ürünleri (suyu, yağı, sabunu, kurusu) almadan

sakın dönmeyin. Bu ürünlerin hepsini Burdur Belediyesi El Sanatları Merkezinde bulabilirsiniz.

Burdur Merkezde Nerede Kalınır?

Burdur’un hakkını tam anlamıyla vermek için mutlaka şehir merkezinde bir veya birkaç gün kalmak gerekiyor. Burdur merkezde gönül rahatlığı ile kalabileceğiniz otelleri aşağıda sıralıyorum:

  • Serenler Oteli: Burdur Gölü kıyısında Belediye’nin işletmesinde olan otelin odalarından sabah uyandığınızda göl manzarası sizi bekliyor olacak.
  • Özeren Otel: Burdur şehir merkezinde konaklamak için en iyi seçenek ise uzun yıllardır hizmet veren Özeren Oteli.

Otel fiyatları genellikle uygundur. Önceden rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin tabii. Özellikle Lavanta zamanı (Haziran sonu-Temmuz başı) yer bulmak zor olabilir.

Diğer Burdur Gezi Yazıları

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın