Yaz geldi, yurtdışına vizeli vizesiz yolculuk planları da başladı. Vizeli de olsa vizesiz de olsa pasaport başvurusu şart.  Hemen görüş mesafemizdeki Yunan adası da olsa, kilometrelerce uzaktaki bir Uzakdoğu ülkesi de olsa pasaporta ihtiyaç var. Ucuz uçak bileti fiyatları bulunca kaçırmamak lazım.
Daha önce yeni pasaport almak ya da pasaportu yenilemek için neler gerektiğini yazmıştım. Ancak o zamandan bu zamana değişiklikler oldu, pasaportun şekli şemali, başvuru şekli değişti.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

Uluslararası standartlara sahip e-pasaport yani halk arasındaki adıyla çipli pasaportlar 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren geçerli olmaya başlamıştı. 24 Kasım 2015 den itibaren de eski pasaportlar kullanılamayacak. Pek çok ülke de vize başvuruları için bu yeni tip çipli pasaport kullanımını zorunlu tutuyor. Eski de olsa pasaportumun süresinin bitmesine daha çok var diye güvenip vize başvurusu yapmadan önce mutlaka ilgili konsolosluktan eski pasaportları kabul edip etmediklerini öğrenmenizde fayda var.

Aşağıdaki önerilerin “hususa mahsus” pasaportlar için ve Türkiye’de yaşayan kişiler için geçerli olduğunu unutmayın!

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Pasaport başvurusu Türkiye’nin heryerindeki İl ve/veya İlçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerinden yapabilirsiniz.

  • Pasaport Şube Amirliğine şahsen gidip sıra numarası alarak pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Nüfus idaresinin sitesinden başvurarak randevu alabilirsiniz.

Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaportu ilk defa çıkarıyorsanız hem defter hem de harç ödemeniz gerekiyor. Neyse ki artık 10 yıllık pasaport alabiliyoruz. Defter bedeli sabit 54 TL. Harçlar ise geçerlilik süresine göre aşağıdaki gibi değişiyor.

Aşağıdaki pasaport ücretleri 2020 yılına aittir.

SüreHarç *DefterToplam
6 aya kadar208,30 TL160,00 TL368,30 TL
1 Yıl304,40 TL160,00 TL464,40 TL
2 Yıl497,00 TL160,00 TL657,00 TL
3 Yıl705,90 TL160,00 TL865,90 TL
4-10 Yıl994,80 TL160,00 TL1154,80 TL

*Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar harç bedelinden muaftır.

Pasaport Çıkartmak için Gerekli Belgeler

Daha önceden aldığınız bir pasaportunuz olup olmadığına bakılmaksızın Çipli Pasaport için gereken belli başlı belgeler aşağıdaki gibi;

  • Nüfus cüzdanının aslı (TC Kimlik numaralı)
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet beyaz fonlu biyometrik vesikalı fotoğraf
  • Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
  • Pasaport cüzdan bedelinin yatırıldığına dair dekont
  • Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont
  • Daha önce vermediyseniz parmak izi (emniyete gittiyseniz almadan bırakmıyorlar)

Pasaportun ne kadar sürede çıkacağı ise başvurulan Emniyet Müdürlüğü’nün yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor anladığım kadarıyla. İlk e-pasaporta geçildiğinde haftalarca bekleyenler olmuştu, şimdi birkaç gün içinde hazırlanıyor. Durumunu takip etmek isteyenler de yine e-pasaport.gov.tr den takip edebiliyor, başvuru sırasında e-mail adresi ve cep telefonu numarası bıraktıysanız da her iki kanaldan da akıbeti hakkında bilgi gönderilebiliyormuş. Ben denemedim sitede yazanların yalancısıyım 🙂

İkinci pasaport neden alınır, nasıl alınır?” yazım da ilginizi çekebilir.

Bol gezmeli, pasaportlu pasaportsuz gönlünüzün istediği yere gitmeli bir yaz diliyorum 🙂

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

353 Yorumlar

  1. Yeşil pasaport sahibiyim,süresi 2016 Aralık Ayında bitiyor.Bu pasaportumda 2022 yılında bitecek ABD vizem var.15/Mayıs/2015 tarihinde ABD ye gitmek istiyorum.Pasaportumun süresini uzatıp yeni pasaport aldığımda eski vize geçerli oluyormu?

  2. Ben kazakistana gitmek için pasaport çikaracam ama ben bebekken kazakistana gitmek için babamin pasaportu üzerine gitmişim. Babamin pasaportunda benim bilgilerim var. Bu pasaport yaklaşik 15 yil once çikarilmis. Yeni pasaport çıkaracağım zaman babamin pasaportunu göstermem şart mi ?

  3. Almanya’da doğdum, türkiyede bi seneden beri yaşıyorum türk pasaportum var 6 ayda bi giriş çıkış yapıyorum Almanya’ya otrumum ölmesin diye. Passaportum süresi bu sene bitiyor. Türkiye’de pasaportu uzata biliyorum galiba ama otrumu Nasıl hal etmem lazım? Özel Almanya’ya mı gitmem lazım yoksa Türkiye’den hal ede biliyormuyum?

  4. Merhabalar,
    Gri pasaportu aldıktan sonra yurt dışına çıkışımızı görevlendirme tarihimizden yaklaşık on gün öncesi yapabilir miyiz? Belirli bir koşul var mıdır? Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler..

  5. Merhaba benim 16 yaşında bir oğlum var ve fransa ya gitmek istiyor Daha önce yurt dışına gştme Vize ve pasapotu yok Tam olarak yapmam gereken işlemleri yazar mısınız

  6. Merhaba Sevil Hanım, şu anda 1 yıllık pasaportum var ve schengen vizem subata kadar geçerli. önümüzdeki hafta 10 yıllık pasaport başvurusunda bulunacağım. elimdeki de iptal olacak haliyle. şubat ayına kadar olan vizemi yeni pasaporta aktarabilir miyim? ya da ikisini birden yanıma alsam giriş çıkışta sorun yaşar mıyım? eski pasaport iptal olunca vize geçerliliğini koruyor değil mi? teşekkürler.

    • Eski pasaportunuzu kullanmaya devaö edin derim. Çünkü yenisini alınca eskisini deliyorlar yani geçersiz oluyor, vizeniz ne oluyor kısmından emin değilim. Pasaport şubeyi arayıp bir sorun mutlaka

  7. Merhabalar,
    25 eylul tarihinde 4 gunlugune Karadağ’a gidecegim. Ancak pasaport suremin 5 ay 10 gun kaldigini farkettim. Elçilikten sıkıntı olmucağını soylediler ancak internette 6 aydan az sureli pasaport ile thy’nın uçuşa izin vermediğini okudum boyle birsey varmidir?
    Tesekkurler

  8. Merhabalar ben ilk kez pasaport sahibi olacağım ilk bankayami para yatirmam mi lazim? Emniyet Müdürlüğünden randevumu almam lazim? Fotofraf mi cektirmem lazim ? Yani ilk ne yapmak lazım onu anlamadim calistigim icin surem kısıtlı oldugu icin şunu yarin bunu öbür gün yaparım deme luxum olmadığı için hepsini bir günde halledebilirmiyim Teşekkürler

  9. Merhaba rusyadanhem tatil hemde pasaport uzatmak için geldim( bu arada rusyadan vida na jitilstva var 5 yıllık gecıcı oturum izni) onumuzdekı ayın 14 ünde bıtıyor suresı, bayram tatilini uzattıkları için dönüş biletıne (29 una dönüş) yetısmez dediler… Bu durumda 6 aydan az surelı pasaportla benı rusayaya bırakırlarmı ki bırakırlarsa orda uzatacagım???

  10. Merhaba Sevil Hanım, şu anda 1 yıllık pasaportum var ve schengen vizem subata kadar geçerli. önümüzdeki hafta 10 yıllık pasaport başvurusunda bulunacağım. elimdeki de iptal olacak haliyle. şubat ayına kadar olan vizemi yeni pasaporta aktarabilir miyim? ya da ikisini birden yanıma alsam giriş çıkışta sorun yaşar mıyım? eski pasaport iptal olunca vize geçerliliğini koruyor değil mi? teşekkür ederim ilginize.

  11. merhaba.. sevil hanım ben fransaya çalışmaya gitmek istiyorum… arkadaşlarım bana davetiye gönderecekler. benim burada yapmam gereken çalışma vizesi ve pasaport çıkarmam gerekiyor.
    hangi renk pasaport çıkarmam gerekiyor ve çalışma vizesi nasıl almam gerekiyor. yardımcı olabilirmisiniz…

    • Pasaport rengi ile çalışma vizesinin bir bağlantısı yok. Eğer devlet memuru vs değilseniz standart lacivert pasaport alacaksınız. Çalışma vizesi konusunda konsolosluktan bilgi alabilirsiniz.

  12. Merhaba ben hiç pasaport almadım arkadaşım Almanya’ya taşındı onu ziyarete gidicem 1.5-2 hafta kadar kalıcam hangi pasaportu almam gerekiyor ve yaşım 17 şimdiden teşekkürler

Yorumunuzu Yazın