Lisina Doğa, bilinen adıyla Lisinia Doğal Yaşam Alanı, ailesinden pek çok kişiyi kanser nedeniyle kaybeden ve kansere karşı önleyici tedbirler alınabileceğine inanarak yola çıkan Öztürk Sarıca tarafından 2005 yılında kuruldu. Lisinia Doğa, bünyesindeki 9 farklı proje ve sayısız alt proje ile kansere karşı savaş açmış olan bir proje. Burdur Gölü kıyısındaki Karakent Köyü yakınlarında geniş bir arazi üzerinde kurulmuş olan Lisinia Doğa’nın kapıları hem ziyaretçi hem de gönüllü olarak çalışmak isteyen herkese açık.
Lisinia Ne Demek?
Burdur’un içinde bulunduğu bölge antik dönemde Pisidya idi, Karya, Likya, Pamfilya ve Frigya ile çevrelenmiş olan Pisidya’nın en bilinen şehirleri Antalya’daki Termessos Antik Kenti ve Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti. Lisinia, Burdur Gölü kıyısında kurulmuş olan Pisidya şehirlerinden biri imiş. M.Ö. 300 civarında bu bölgede yaşamış olan antik Lisinia’dan ne yazık ki bugüne birşey kalmamış, sadece adını biliyoruz. Lisinia Doğa ismini, kurulduğu bölgeye yakın olan bu antik kentten alıyor. Proje alanı aşağı Lisinia olarak biliniyor. Lisinia’nın kelime anlamı ise; “doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki pırıltısı, yansıması” demek. Çok güzel bir anlam değil mi? Bu arada söylemeden geçmeyelim, Burdur Gölü üzerinden gün batımı çok güzeldir, yakalamaya çalışmanızı öneririm.
Lisinia Nerede? Nasıl Gidilir?
Lisinia Doğa’nın konumu için tıklayın.
Lisinia, Burdur Gölü kıyısında Lavanta Yolu üzerinde Kuyucak ile Salda Gölü arasında yer alıyor. Lisinia’ya gitmenin en kolay yolu özel araç ile gitmek, kendi aracınız veya kiralayacağınız araç ile ulaşabilirsiniz.
- Lisinia Burdur merkeze 35 kilometre, Karakent’ten sonra yol oldukça dar ve yer yer bozuk.
- Lisinia, lavanta tarlaları ile meşhur Kuyucak Köyü’ne 31 kilometre mesafede yer alıyor.
- Lisinia, Salda Gölü’ne yaklaşık 60 kilometre mesafede. Lisina’dan Salda’ya giderken; lavanta zamanı yani Haziran sonu Temmuz başı ise, Akçaköy Lavanta Deresi tarafından, flamingoların geldiği dönem ise Yarışlı Gölü tarafından gidebilirsiniz. İkisi de kesinlikle görülmeye değer yerler.
Lisina’ya gitmek için; Kuyucak’tan başlayıp Lavanta Yolu’nu takip ederek Salda Gölü’ne gidecek şekilde bir rota yapabilirsiniz.
Burdur’da gezilecek yerler yazımda Burdur için gezi rotası önerimi yazmış ve Lisinia Doğa’yı rotanıza nasıl dahil edebileceğinizi de belirtmiştim, o yazıma mutlaka bir göz atın.
Öztürk Sarıca Kimdir? Lisinia Doğa’yı Neden Kurmuş?
Lisinia Doğa’nın kurucusu Öztürk Sarıca, Burdur’un Yeşilova ilçesi Akçaköy’de doğmuş ve büyümüş. Kendisi aynı zamanda veteriner hekim, uzun yıllar burada veterinerlik yapmış. Öztürk Sarıca, annesi, babası ve dedesi dahil olmak üzere ailesinden pek çok kişiyi kanserden kaybedince ailenin tek varisi olarak, kendisine kalan tüm birikimleri ve o güne kadar kendi yaptığı birikimleri Lisinia Doğa projesine aktarıyor. Bu proje Öztürk Sarıca için kayıplarının anısına hastane yaptırmak, okul yaptırmak gibi.
Projenin kuruluş amacı kansere karşı farkındalık yaratmak ve doğal yaşamdan ne kadar uzaklaşırsak kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma ihtimalimiz o kadar artacak mesajını en güçlü şekilde vermek. Kansere yakalanmamak için nasıl bir hayat yaşamalıyız, neler yapmalıyız, nasıl beslenmeliyiz, bunları insanlara anlatmak için bu proje hayata geçirilmiş.
Akçaköy aynı zamanda meşhur yazarımız Fakir Baykurt’un köyü. Akçaköy aynı zamanda yine Öztürk Sarıca’nın öncülüğünde kurulmuş Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesi olan Lavanta Deresi’nin de bulunduğu köy.
Lisinia Bünyesindeki Projeler
Lisinia bünyesinde; doğanın korunarak gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması amacıyla 8 ana proje ve bu projelerin alt projeleri hayata geçiriliyor.
- Kansersiz gelecek elimizde: Bu projesinin amacı “kanser konusundaki farkındalığı gelişmiş” bir toplum yaratarak, bilinçli bir yaşam sürülmesini sağlamak, böylece olabilecek riskleri en aza indirmektir. Proje bünyesinde Lisinia Doğa alanında kanser evi ve kanser piramitleri yapılmış, ziyaretçilerin dünya çapında kanserin etkilerine dair bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.
- Lisinia’dan Dünya’ya: Yaşamak için Burdur Gölü’nü yaşat!: Hızla kuruyan Burdur Gölü’nü kurtarabilmek için önce civar köylerde ve bölge genelinde örnek bir model oluşturmak ve bu modeli öncelikle bölgeye ve ülkemize sonrasında ise dünyaya tanıtarak küresel ölçekte su kullanımının doğru yönlendirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapılıyor.
- Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi: Lisinia ülkemizin ilk Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezlerinden birisi. Bütün masrafları ve hayvanların rehabilitasyonu Öztürk Sarıca tarafından karşılanmak üzere 10 yıllığına Orman ve Su İşleri Bakanlığına bedelsiz hibe edilmiş bir yer burası, yaban hayatı devletin malı olduğundan böyle bir çare bulunmuş. Civarda yaralanmış, elektrik tellerine takılmış veya avcılar tarafından vurulmuş yabani hayvanlar buraya getirilerek bakım ve beslenmeleri yapılıyor. İyileşen hayvanlar doğaya geri salınırken, tamamen iyileşmeyen doğada yaşayamayacak durumda olan hayvanlar ise sürekli misafir ediliyor. Leylekler, domuzlar en sık gelen ziyaretçiler iken kurt, şahin, kartal gibi hayvanlar da merkezde rehabilite edilebiliyor. Lisinia’yı ziyaret eden kişiler de bu hayvanları belli bir mesafeden görebiliyor.
- Lisinia Doğa Okulu: Türkiye’nin farklı illerinden öğrenciler gelip Lisina’da neler yapıldığını deneyimliyorlar. Burada görerek ve uygulayarak tarım ve hayvancılık uygulamalarına şahit oluyorlar.
- Gönüllü doğa koruyucusu: Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelerek Lisinia’da gönüllü olarak çalışan kişiler, burada gönüllü doğa koruyucuları olarak yetiştiriliyor. Böylece evlerine döndüklerinde burada öğrendiklerini uygulama imkanı buluyorlar.
- Ekolojik üretim ve doğa dostu tarım uygulamaları: Lisinia’nın kurulduğu topraklarda yüzyıllar boyu herhangi bir ilaç ve kimyasal madde kullanılmadan yapılmış kaliteli tarım uygulamaları referans alınarak, Organik Tarım Sertifikalandırma işlemlerine başlanmıştır.
- Yerli bitki, hayvan türlerinin üretimi ve gen muhafaza: Yerli hayvan ırkları ve bitki türleri toplanması ve yetiştirilmesi Lisinia’nın projelerinden bir diğeri. Bu kapsamda yerli tohumlar ve yerli hayvan türleri köyler dolaşılarak anlatılmış ve yerli ürünler teşvik edilmiş.
- Lisinia enerjisini doğadan alıyor!: Lisinia Doğa projesi %100 temiz enerji kullanacak şekilde güneş, rüzgar ve su enerjisinden faydalanıyor. Böylece doğayı koruma felsefesini desteklemiş oluyor.
Lisinia’da Nasıl Gönüllü Olunur?
Lisinia Doğa, maddi kazanç kaygısı olan bir yer değil. Asıl amaç olabildiğince çok insana ulaşmak. Bu felsefe ile herhangi bir kişi veya kuruma bağımlı kalmamak için proje bağış da kabul etmiyor. Bağış kabul edilmiyor ama gönüllü olarak çalışmak isterseniz ister 3 gün ister 3 yıl gelip Lisinia Doğa’da gönüllü olarak çalışabiliyorsunuz. Uluslararası gönüllü çalışma platformları veya yerel Tatuta sitesi üzerinden başvuru yapabileceğiniz gibi, Lisinia.com internet sitesindeki iletişim bilgileri üzerinden direkt proje ile hatta Öztürk Bey ile iletişime geçebilirsiniz.
Lisinia Doğa’da Satılan Ürünler
Lisinia’da temel olarak aromatik bitkiler üretiliyor. Kanserlerin büyük bölümü ciltten başlıyor. Yediğimiz içtiklerimiz kadar vücudumuza sürdüğümüz kimsayallar, her türlü temizlik maddesi, şampuanlar, çamaşır suları, hepsi kanserojen aslında. Cildin tek koruyucusu cildin kendi ürettiği yağlar. Kimyasallarla yıkandığımızda ise bu koruyucu tabakayı kaldırıyoruz. Lisinia’da bu ürünlerin insanlara zararları anlatılırken aynı zamanda doğal krem, yağ, sular ve sabunlar üretiliyor. Satılan ürünlere kısaca göz atacak olursak; aromatik bitkiler, yağlar ve o yağlarla üretilmiş olan sabunlar, kremler. Çoğunlukla aşağıdaki bitkiler kullanılarak yağ ve kremler üretiliyor.
- Lavanta
- Adaçayı
- Kekik
- Haşhaş
- Çörekotu
- Susam
- Kantaron
- Keten Tohumu
Maalesef Lisina Doğa Ürünleri’nin internet satışı yok. Proje alanını ziyaret ederek ürünlerden satın alabilirsiniz.
Lisinia Doğa Videosu
Lisinia Doğa’ya gidiyoruz ve orada çalışan gönüllü arkadaşlardan biri bize Lisinia’yı anlatıyor. Videoyu beğenmeyi, bildirimleri açmayı ve kanalıma abone olmayı unutmayın!
Burdur’da giderseniz Lisinia Doğa mutlaka gidilecek yerler listenizde bulunsun.
Diğer Burdur Gezi Yazıları
- Burdur’da gezilecek yerler: Burdur gezilecek yerler ve Burdur gezi rehberi
- Burdur yemekleri için; Burdur’da ne yenir, nerede yenir?
- Binlerce yıllık tarih Sagalassos Antik Kenti
- Türkiye’nin Maldivleri diye meşhur olan; Salda Gölü
- Az bilinen antik şehir; Kibyra Antik Kenti
Sağlıkla kalın!