Ülkemizde ne yazık ki pasaport sahibi olmak çok maliyetli, dünyanın en pahalı pasaportu bizim pasaportlarımız. Hal böyle olunca yurt dışına çıkış maliyetlerimiz de çok yüksek oluyor. Yüksek pasaport ücretlerimizin ne seviyede olduğunu görmek için Pasaport ücretleri ile ilgili yazıma da göz atabilirsiniz. Son yıllarda yüzümüzü güldüren bazı gelişmeler oluyor ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının pasaportsuz gidilen ülkeler listesine yenileri ekleniyor.

Pasaportsuz Gidilen Ülkeler 2018
Pasaportsuz Gidilen Ülkeler 2018

Pasaportsuz, Sadece Kimlik ile Seyahat Mümkün mü?

Pasaportunuz yoksa ve seyahat etmek istiyorsanız üzülmeyin! Bazı konularda o kadar ümitsiz ki insanın inanası gelmiyor ama evet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysanız pasaport almak, vize başvurusu yapmak gibi işlemlerle uğraşmadan  pasaportsuz seyahat etmek mümkün.

Pasaportsuz, Sadece Kimlik ile Seyahat Mümkün mü?
Pasaportsuz, Sadece Kimlik ile Seyahat Mümkün mü?

Türk Vatandaşları için Pasaportsuz Gidilen Ülkeler

Tamam henüz sayısı çok az ama ümit verici, cebinize kimlik kartınızı alıp elinizi kolunuzu sallayarak aşağıdaki ülkelere gidebilirsiniz. Türk vatandaşlarının sadece kimlikle ve pasaportsuz seyahat edebileceği ülkeler listesine göz atalım.

1 – Azerbaycan

Azerbaycan
Azerbaycan

Kardeş ülke Azerbaycan Nisan 2021’den itibaren Türk Vatandaşlarını pasaportsuz kabul etmeye başladı. Öncesinde kapı vizesi ile giriş yapılabiliyor idi. Azerbaycan hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile kesinlikle görülmeyi hak eden ülkeler arasında.

Para birimleri bizden daha değerli hale geldiği için eskisi kadar ucuz olmasa da hala uygun sayılabilecek ülkeler arasında.

2 – Gürcistan

Svaneti, Gürcistan
Svaneti, Gürcistan

Karadeniz’den yakın komşumuz Gürcistan, Türk Vatandaşları’nı vizesiz ve pasaportsuz kabul eden ülkeler arasında. Gürcistan bilinenden çok daha güzel bir coğrafya, kuzeyi güneyi, doğusu batısı ayrı kültürel ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Bizim için hala ekonomik sayılabilecek ülkeler arasında ve gitmek için pasaport alma zorunluluğu olmaması harika! Bence mutlaka rotanıza alın.

3 – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Tabii ki yavru vatan Kıbrıs Türk Vatandaşları’nı sadece kimlik ile kabul ediyor. Kıbrıs sanılanın aksine sadece kumar ve deniz için değil doğa ve tarih turizmi için de tercih edilebilecek yerler arasında. En büyük avantajı ise kış aylarında dahi ılıman bir ilklime sahip olması. Hala gitmediyseniz, yavru vatanı mutlaka görün derim.

4 – Moldova 

Moldova
Moldova

*Fotoğraf: Oksana SimanovscaiaUnsplash

Kuzeyin az bilinen ülkelerinden Moldova, 2018 Eylül ayından itibaren Türk Vatandaşları’na pasaportsuz seyahat imkanı tanıdı! Moldova az bilinen, seyahat rotalarında pek yer bulmayan bir ülke olsa da doğal güzellikleri, şarapları ve uygun seyahat imkanı ile tercih edilebilecek bir rota.

5 – Ukrayna

Ukrayna
Ukrayna

Türk Vatandaşları için pasaportsuz seyahat listesine 2017’de giren Ukrayna şu an ne yazık ki korkunç bir savaşın içinde. Savaş sonrası uygulama ne olur, nasıl değişir bilemiyorum. Şimdilik Ukrayna için sadece barış temenni edebiliyorum.

Sırbistan

Belgrad - Sırbistan
Belgrad – Sırbistan

Haziran 2022 tarihinden itibaren Türk Vatandaşları’nın en çok tercih ettiği ülkelerden biri olan Sırbistan pasaport zorunluluğunu kaldırılmasına yönelik anlaşma yapıldı, henüz uygulama devreye girmedi, girdiğinde yazıyı güncelleyeceğim. Uygulama başladığında Sırbistan’a sadece Türkiye Cumhuriyeti kimliği ile gidebileceksiniz. Sırbistan deyince akla ilk Belgrad gelse de ülkede gezilip görülecek çok yer var. Özellikle bahar aylarında keyifli bir rota arıyorsanız Sırbistan aradığınız rota olabilir.

Yaz tatillerinin gözde adası Kıbrıs, sınır komşumuz Gürcistan ve son yıllarda popülaritesini artıran Ukrayna’ya sadece kimlikle gidebiliyoruz ve 90 güne kadar pasaportsuz vizesiz bu ülkelerde kalabiliyoruz.

Önemli Uyarı: Bu ülkelere pasaportsuz girebilmeniz için kimliğinizin çipli yani yeni kimlik olması gerekiyor .

Bir Başka Önemli Uyarı: Vize uygulamaları sürekli değişebildiği gibi kimlikle giriş uygulaması da zaman zaman değişiklik gösterebilir, bu nedenle bu ülkelere gitmeden önce son durumu kontrol etmek için Dış İşleri Bakanlığı’nın internet sitesini kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Yolda kalın.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın