Sri Lanka gezisi planlarken bu kadar zengin bir mutfakla karşılaşacağımdan haberim yoktu açıkçası. Yemek konusunda hiçbir yerde sıkıntı çekmediğim için de özellikle bir araştırma yapmamıştım. Halbuki Hindistan ve Asya mutfağını sentezlemiş, Sri Lanka yemekleri beni bekliyormuş 🙂 Yummy 🙂
Aslında Sri Lanka yemek kültürü Budist felsefe nedeniyle ağırlıklı olarak vejetaryen. Pek çok kök sebze ve bildiğimiz sebzeler köri olarak pişiriliyor. Pancardan bal kabağına, zencefilden pırasaya bize de uzak olmayan pek çok sebze yetişiyor ve yemeklerde kullanılıyor.
Buraya kadar herşey çok güzel amaaaaaa bütün yemekler bol baharatlı ve acılı, acısız istiyorsanız özellikle belirtmeniz gerekli. Benim acıya dayanıklılığım pek olmadığı için bazı sos ve yerel yemekleri deneyemedim. “Spicy” istemediğinizi belirtirseniz size yardımcı oluyorlar ama çok yoğun acı kullandıkları için onların acısız dedikleri bile bana göre biraz acılı, neyse ki o kadarını yiyebiliyorum 😉
Yerellerin yemek yediği yerlere gitmeye özen gösterdik. Onların yemek anlaşıyışını da görmek benim için önemli idi. Bize biraz fazla gelen kısım; herkesin yemeği eli ile yemesi, hiç çatal bıçak kullanmaması oldu. Yemekler genelde zeminde pilav üstüne köri yemeği ve sos şeklinde tüketiliyor ve elle yenirken çok hoş bir görüntüsü olmuyor. Ayrıca tabakların üstünde plastik ince bir örtü var, tabaklar yıkanmıyor, sadece durulanıyor. Beyazlara muamele farklı. Size naylonsuz tabak, çatal ve kaşık mutlaka geliyor, bıçak nadiren.
Yumurta yemeklerde çok yoğun şekilde kullanılıyor. Protein ihtiyaçlarını sanırım bu şekilde karşılıyorlar. Çorbada, pilavda yumurta çok yaygın olarak var.
Okyanus ülkesi olmasına rağmen balık çeşitliliği düşük. İç bölgelerde bolca göl olduğu için tatlı su balıkları var. Taze balık çok tüketilmiyor ama kurutulmuş balık hem pazarlarda hem de marketlerde çokça var, kokuları hiç hoşuma gitmediği için denemedim.
Sri Lanka’da marketteki kaşar benzeri peynirler dışında hiç peynir kullanıldığını görmedim, halbuki hayvancılık da var. Buna karşın market ve pazarlarda küveçte manda yoğurdu yaygın olarak var.
Sri Lanka Tatlıları
Çok fazla pastane var, özellikle kremalı pastalar çok tüketiliyor. Bir de tepsi kek, yarım yada tam tepsi alabiliyorsunuz. Kremalı, kakaolu pek çok seçeneği var, 1 tepsi kek 12TL civarı. Pastanelerde sunulan tatlılar görüntü olarak çok kötüydüler, kremalı tatlılarla pek aram da olmadığı için tatlı ihtiyacımı bol bol meyve yiyerek karşıladım.
Benim tatmaya zaman bulamadığım meşhur bir tatlıları var aslında, adı Wattalapam. Krem karamelin biraz daha koyusu gibi düşünebilirsiniz, görüntüsü de aynı.
Sri Lanka’da Meyve ve Sebzeler
Hindistan cevizi ülkede en fazla yetişen bitki. Yol kenarlarında satıcılara sürekli rastlamak mümkün. Tanesi 2-3TL’den önce suyunu içip sonra etili kısmını yiyebilirsiniz. Ayrıca akşamdan kalmaysanız iyi geliyormuş.
Her türlü tropik meyveyi ise kolayca ve uygun fiyata bulabiliyorsunuz. İster kendisini ister suyunu tüketin, bol bol vitamin 🙂 Karpuz bizimkilere göre minicik, kavun boyundan bile küçük ama lezzetli.
Kaju yine çok yetişen bitkilerden biri, ancak satış fiyatı Sri Lanka’da bile yüksek.
Özellikle Highlands olarak geçen iç bölgelerde sebze çeşitliliği fazlalaşıyor. Ülkenin meyve- sebze piyasası ise Dambulla’da dönüyor. Ülkeye buradan dağıtılıyormuş.
Sri Lanka Yemekleri
Curry (Köri)
Sri Lanka’da en sık bulacağınız yemek curry (köri); tavuk, balık, et, sebze aklınıza ne gelirse hepsinin körisi var. Sanırım ben bile 1 haftada 15-20 çeşit kadar denedim. En kolay yemek rice&curry yani pilav ve yanında körili bir yemek. Marketten bir paket de köri aldım, bakalım ben de yapabilecek miyim?
Köri çeşitlerini denemek için Galle Fort içinde yer alan Lucky Fort Restoran‘ı deneyebilirsiniz.
Koti Rotti
Koti & Rotti denen yağlı hamurdan yapılan yerel yemekleri var. Koti porsiyon olarak yeniyor, katmer hamuruna benzer yağlı bir hamur hazırlanıyor ve tavuk, balık, sebze neyle isterseniz baharatlarla karıştırılıp pişiriliyor, erişte benzeri bir tadı var. Çok da doyurucu ve lezzetli. Hatta önceki günden kalan yemeklerle yapılabilecek kolay bir yemek.
Rotty-Rotti ise gözlemeye benziyor, aynı yağlı hamurun içine bu kez yumurta da ekletip gözlemenin biraz daha küçüğü ve daha kalını gibi birşey çıkıyor ortaya. Özellikle sebzeli olanı patatesli börek gibi, buldukça yedim 🙂
Pilav
Pilav her yemeğin altlığı, sade pilavları çok tatsız tuzsuz lapaya benziyor, körisiz yemenizi hiç tavsiye etmem. Kızarmış pilav (fried rice) veya kızarmış noodle yerseniz onlar yağda kavrulup yapıldıkları için çok daha lezzetliler. Tavuklu kızarmış pilav ya da noodle da gayet lezzetli ve doyurucu oluyor.
Genel olarak porsiyonlar çok büyük, o yüzden sipariş verirken abartmayın.
Çorba
Bol sebzeli ve yumurtalı çorbalarını deneyebilirsiniz. İsimlerini not almamışım 🙂
Kahvaltı
Sri Lankalılar kahvaltıyı acı biber ve sütlü pilav ile yapıyorlar. Tabii bize oldukça uzak bir beslenme şekli. Ancak beyazlar için otel ve cafelerde kızarmış ekmek, tereyağı, marmelat, omlet, krep, meyve tabağı ile kahvaltı seçenekleri var. Kahvaltılardan genel olarak çok memnun kaldım. En kötü bir pastaneye girip sebzeli rotti alsanız bile mis gibi kahvaltı.
Colombo’da zamanınız olursa, ucuza halkla içiçe yemek yemek için Colombo YMCA’yi tercih edebilirsiniz.
Sri Lanka İçecekleri
Ülkenin en popüler içecek markası Elephant. Ginger beer denen alkolsüz bir içecekleri var, zencefilli gazoz gibi düşünün ben sevemedim. Limonlu olanı daha iyiydi.
Lion ve Anchor 2 yerel birası, Lion kesinlikle tercih edilmeli. Ülkede şarap yapılmıyor. Nadiren Hristiyanlar evlerinde kendileri içmek için yapıyorlarmış.
Taze meyve suyu ise her yerde; mangosu, ananası, papayası ne arasasanız sokakta çok ucuza bulabiliyorsunuz.
Sri Lanka’da Çay
Çay tabii ki her yerde içiliyor, ancak çay sipariş ederken sütlü mü, şekerli mi istediğinizi mutlaka belirtin yoksa süt ve şeker ile gelir. İngiliz çay takımları ve gümüş tepsi ile servis ediliyor çoğunlukla. Tadı bizim damak zevkimize çok yakın, çekinmeden tüketebilirsiniz ????
Yerel halkın dışarıda sosyalleşme alışkanlığı yok, yemek yenen yerler de hızlıca yenip kalkılıyor. Pastanelerden kekler alınıp evde çayın yanında yeniyor, bu nedenle turistik bölgeler dışında çay ya da kahve içmek için cafe gibi bir yer bulmakta zorlandık. Kahve alışkanlığı zaten yok gibi, çay için ise çayhane benzeri yerler yok mesela.
Sri Lanka Sokak Yemekleri
Sokak yemekleri genelde çok acılı olduğu için kısıtlı olarak tadına bakabildim. Mesela hamur kızatması yapıyorlar içine kırmızı acı biber gömerek kızartıyorlar, ye yiyebilirsen. Tabii acı sevenler için cennet!
Colombo’da sokak arabalarında karşıma çıkan Achcharu ise zeytin ve farklı meyvelerin baharatlarla karıştırılmasıyla yapılan çerez gibi tüketilen bir yiyecek. Fikir olarak garip gelse de tadı beklediğimden çok daha güzeldi.
Eğer yemek seçmiyorsanız Sri Lanka’da aç kalmazsınız. Yemek seçiyorsanız zaten İtalya’da bile aç kalma riskiniz olabilir, ona birşey diyemiyorum 🙂
5 Yorumlar
Merhaba . Cumartesi gidiyorum kısmetse.Gerçi araba tutmuşsunuz ama Tren yolculukları hakkında bilginiz var mı.
Tren konusunu çok araştırmadım, ne desem yalan olur 🙂
Yerlilerin en cok ictikleri icki arak. Sanirim pirinc rakisi.
Bilgi için teşekkürler
Farklı lezzetler.