Gürcistan seyahatimden sonra en çok gelen soruların başında “Gürcistan’da nerelere gitmeliyiz?” oldu. Ben de sırt çantalı gezginler uygun olacak bir Gürcistan gezi rotası çıkardım. Ben son Gürcistan seyahatimde bu rotayı yapmadım çünkü rotadaki yerlerin bir kısmını daha önce görmüştüm. İlk Gürcistan seyahatim ve son seyahatimdeki deneyimlerimi birleştirerek Gürcistan gezi rotası hazırladım. Bu rotanın sırt çantalı gezginlere uygun olmasının nedeni ise benim öyle gezmiş olmamın yanı sıra tamamına toplu taşıma ile ulaşılabilmesi yani ekonomik olarak seyahat etmenin mümkün olması 🙂 Bu yazım umarım kafalardaki sorulara cevap, gezmek isteyenlere güzel bir rehber olur.

Sırt Çantalı Gezginler için Gürcistan Gezi Rotası
Sırt Çantalı Gezginler için Gürcistan Gezi Rotası

Aslına bakarsanız Gürcistan’ı hakkıyla gezmek için bir ay belki de daha fazla zamana ihtiyacınız var. Ben size ana duraklar, mutlaka görülmesi gerekenler yerleri içeren rotalar çıkardım.

15 Günlük Gürcistan Gezi Rotası

Sırt çantalı gezginler için 15 günlük gezi rotası Batum’dan başlayıp Tiflis’te sona eriyor, siz isterseniz planı farklı başlangıç ve bitiş noktaları ile uygulayabilirsiniz. Bu rotadaki her yere toplu taşıma ile ulaşabilir, uygun konaklama seçeneklerinde kalabilirsiniz.

Batum 1 gün > Svaneti 3 gün > Kutaisi 2 gün > Kazbegi 2 gün > Mtskheta 1 gün > David Gareji 1 gün > Telavi 1 gün > Signagi 1 gün >  Tiflis 3 gün

1. gün: Batum

Batum Gürcistan’ın Tiflis’ten sonraki ikinci büyük şehri. Gece hayatı, gazinoları ve plajları ile Gürcistan’ın genelinden farklı bir deneyim sunuyor bu şehir. Benim çok tarzım olmadığı için buraya sadece 1 gün ayırıp hızlıca bir sonraki destinasyona geçmeyi tercih ettim. Ancak siz biraz da denize girelim derseniz buradaki kalış sürenizi uzatıp listeden bir yeri çıkarmayı düşünebilirsiniz.

Batum
Batum

Batum’da Gezilecek Yerler

Batum’da gezilecek yerler önerilerim için şu yazıma göz atabilirsiniz: Batum’da gezilecek yerler. 

Batum’a Nasıl Gidilir?

Eğer Türkiye’den gidiyorsanız Batum’a THY’nin direkt uçuşlar var. Eğer direkt uçuş pahalı gelirse, ki yurtdışı uçuş olduğu için genelde pahalıya geliyor, o zaman Trabzon’a uçup Trabzon’dan Batum’a otobüs ile gidebilirsiniz. Bu seçeneği de değerlendirebilirsiniz. Ben zaten Artvin’den Batum’a geçtiğim için Sarp sınır kapısına giden otobüs/minibüsler ile sınıra geldim. Sınırı geçtikten sonra Batum’a giden otobüs ve minibüsler çok ucuza (yanlış hatırlamıyorsam 2 Lari) sizi Batum merkeze bırakıyor. Şoförler bozuk para istiyor, o yüzden sınırdan geçtikten sonra ilk döviz bürosundan az da olsa para bozdurmanız iyi olur.

Batum’da Nerede Kalınır?

Ben ekonomik seyahat ettiğim için hostellerde konaklamayı tercih ediyorum. Aşağıda daha önce konakladığım Batum otellerinin linklerini görebilirsiniz.

Daha fazla Batum oteli seçeneği için tıklayın.

2 & 3 ve 4. Gün: Svaneti

Gürcistan’ın yeni yeni popüler olmaya başlamış olan Kafkasları en güzel şekilde yaşayabileceğiniz Svaneti bölgesi mutlaka Gürcistan gezi rotanızın içine girmeli. Svaneti bölgesinin en merkezi şehri ise Mestia, bu nedenle planınızı Mestia’ya yapıp, oradan günübirlik gezilerle bu bölgeyi keşfedebilirsiniz.

Svaneti
Svaneti

Svaneti’de Gezilecek Yerler

Svaneti’de gezilecek yerler ve o bölgedeki şehirler ile ilgili detayları için şu yazıma göz atabilirsiniz: Masallar Ülkesi Svaneti

Svaneti – Mestia’ya Nasıl Gidilir?

Batum’dan her gün 15:00’te direkt Mestia’ya, veya 2 saatte bir Zugdidi’ye giden minibüs (masrutka) var. Eğer ters yönden geliyorsanız Tiflis ve Kutaisi’den de Mestia’ya direk minibüs bulabilirsiniz. Ayrıca Kutaisi’den Mestia’ya uçak da var, şimdilik küçük uçak ama yeni bir havaalanı daha yapılıyor, muhtemelen yakın zamanda daha büyük uçaklar da kalkacaktır.

Mestia’da Nerede Kalınır?

Mestia’da çok fazla konaklama seçeneği var. Lüks otellerden kamp alanlarına kadar geniş bir yelpaze ve fiyat aralığında kalacak yer bulabilirsiniz.

Benim önce pansiyonunda sonra da bahçesinde kamp yaptığım yer Guest House Old Town. Herhangi bir internet sitesinde kayıtları yok. Kapıdan gidip yer sorabilir veya işletmecisi kız Dadu’yu arayarak telefonla yer sorabilirsiniz. Telefonu: +995 591 06 98 88

5 & 6. Gün: Kutaisi

Gürcistan’ın üçüncü büyük şehri, ucuz havayolu şirketlerinin Gürcistan uçuş noktası ve aynı zamanda üniversite şehri Kutaisi. Gürcistan’a ilk gidişimde uğramıştım, son gidişimde transit geçtim.

Kutaisi’de Gezilecek Yerler

Kutaisi gezilecek kültürel yerler bakımından çok zengin bir şehir sayılmaz ancak doğa aktiviteleri açısından zengin. Kutaisi gezilecek yerler önerilerimi verecek olursam;

  • Eski şehrin sokaklarında gezinebilirsiniz,
  • Bagrati Katedrali ve Gelati Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz,
  • Botanik Bahçesi’nde serinleyebilirsiniz ama Batum’daki kesinlikle daha iyi,
  • Promethus ve Sataplia Mağaraları’na günü birlik gezebilirsiniz,
  • Okatse Kanyonu ve Kincha Şelalesi’ne günü birlik gidebilirsiniz.
  • Martvili Kanyonu ve mağarasına gidip kanyonda rafting, yürüyüş gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Kutaisi’ye Nasıl Gidilir?

Mestia’dan sürekli olarak Kutaisi’ye araç bulmak mümkün. Bir gün önceden “bus station” yazan yerlerden birinden rezervasyon yaptırmanız iyi olur.

7 & 8. Gün: Kazbegi

5047 metre yüksekliği ile Kafkasların en yüksek noktalarında biri ve zirve çıkışı görece kolay olduğundan dağcılar tarafından çok tercih edilen Kazbegi Zirvesi’nin olduğu bölgeye gitmek için aslında gidilen şehrin adı Stepantsminda, ancak herkes Kazbegi dediği için ben de öyle dedim 🙂

Kazbegi
Kazbegi

Kazbegi’de Gezilecek Görülecek Yerler

Bu bölgede kültür gezisinden ziyade doğa gezisi yapacağınızı unutmayın. Listede de ona uygun öneriler veriyorum:

  • Stepantsminda’dan günü birlik pek çok yürüyüş rotası var, bunlardan bir veya birkaçını yürüyebilirsiniz,
  • Herkesin Kazbegi’ne gelme nedeni olan Gergeti Trinity Kilisesi Stepantsminda’dan yürüyerek 1,5 saat kadar bir çıkış rotası. Buraya çıkan araç bulmanız da mümkün, ister yürüyerek ister araçla buraya mutlaka çıkın,
  • Kilisenin olduğu tepeden sonra 2-3 saat daha yürüdüğünüzde Gergeti Buzulu var, performansınıza güveniyorsanız oraya çıkabilirsiniz,
  • Stepantsminda’ya 7 km mesafedeki Gveleti şelalesine gidebilirsiniz.
  • Ayrıca Kazbegi’ne gelirken yol üstünde Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı’nı ve ünlü kayak merkezi Gudauri’yi görebilirsiniz.

Kazbegi’ne Nasıl Gidilir?

Kutaisi’den Kazbegi’ne gitmek için Tiflis üzerinden geçmeniz gerekiyor. Tiflis’teki Didube Otobüs İstasyonu’ndan saatte bir Kazbegi’ne araç bulmanız mümkün. Yolculuk 3 saat sürüyor ve sadece 10 Lari. 20 Lari’ye Ananuri ve Rus Anıtı’nda duran biraz panelvan tipi araçlar da var. Didube’ye gittiğinizde zaten yolunuzu kesecekler.

Kazbegi’de Nerede Kalınır?

Ben Kazbegi’de çadırda kalmayı tercih ettim. Benim kaldığım kamp yerinin adı Camp at Kuro idi. Ben çadır için 20 Lari, kahvaltı için 10 Lari verdim. Burada aynı zamanda hostel olarak işletilen bir bölüm de var. Yani dilerseniz odada da kalabilirsiniz çadırınız yoksa. Kasabanın 500 metre kadar dışında ve muhteşem Gergeti manzarasına sahip çok güzel bir yer. Gergeti yolu üzerinde birkaç kamp alanı daha gördüm, onlar da tercih edilebilir.

Kazbegi’de 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara kadar çok geniş konaklama seçenekleri bulunuyor. Açıkta kalmazsınız 🙂

9. Gün: Mtskheta

Kazbegi’den dönüş yolu üzerinde Mtsheta’da inip şehri gezip aynı gün akşamına Tiflis’e devam edebilirsiniz. Zaten burası Tiflis’e sadece 10km mesafede, Didube İstasyonu’ndan 1 Lari’ye buraya ulaşabilirsiniz. Ülkenin eski başkenti olan Mtskheta aynı zaman en eski şehri olma ünvanını da elinde tutuyor.

Svetitskhoveli ve Samtavro Manastırları şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler. Eski şehir çok büyük bir restorasyondan geçmiş ve çok turistik, şehri yürüyerek kolayca keşfedebilirsiniz.

Jvari Manastırı ise şehrin 12km dışında, bir taksi ile oraya gidebilirsiniz.

10. Gün: David Gareji

Gürcistan’ın kuzeyi size Kafkasların muhteşem güzelliklerini sunarken güneyi kurak hatta yarı-çöl iklimi ile bambaşka bir coğrafya sunuyor. David Gareji bu yarı çöl bölgede pek çok mağaradan oluşan bir manastır. Azerbaycan sınırında yer alan manastır 6.yüzyılda yapılmış ve 15 mağaradan oluşuyor. Benim ilk Gürcistan seyahatimde mutlaka görmek istediğim yerlerin başında idi. Çok ilginç bir coğrafya ve çok güzel bir manastır.

David Gareji mağaralarından bir kısmı
David Gareji mağaralarından bir kısmı

David Gareji’ye Nasıl Gidilir?

8 yıl önce Gürcistan’a ilk geldiğimde bu bölgeye ulaşım hatta doğru düzgün yol bile yoktu. Şimdi Tiflis’te Freedom Square’dan her gün günübirlik otobüs gidiyor ve sadece 25 Lari. Aleksandr Puşkin heykelinin önünden her gün 11:00’da kalkan otobüs, 2saatlik bir yolculuk ile manastıra ulaşıyor. Gezmek için size orada vakit veriyor ve akşam 19:00 gibi Tiflis’e geri dönüyor. Yanınıza su ve yiyecek almayı ihmal etmeyin, orada ne bulursunuz bilmiyorum. Ve tabii ki yarı-çöl olduğu için çok sıcak, güneş koruyucusu olsun, şapka olsun bulundurmakta fayda var.

11. Gün: Telavi

Bir zamanlar İpekyolu üzerinde bulunan Telavi, Kahketi Bölgesinin merkezi sayılıyor, tıpkı Svaneti Bölgesinin merkezinin Mestia olması gibi. Tiflis’ten günübirlik gidip gelebileceğiniz yerlerden biri burası.

Telavi’de Gezilecek Yerler

  • Batonis Kalesi ve içindeki etnoğrafya müzesini gezebilirsiniz,
  • Gürcistan’daki ikinci yüksek manastır olan Alaverdi Manastırı’nı gezebilirsiniz,
  • Ikalto ve Shumta Manastırlarını görebilirsiniz,
  • Kahketi Bölgesi’nin asıl alameti farikası şarapları. Gürcistan şarabın ilk üretildiği ülke olarak biliniyor ve Telavi’de pek çok şarap tadımı yapabileceğiniz yer var. Bunlardan birini mutlaka ziyaret edin.

Telavi’ye Nasıl Gidilir?

Tiflis’teki Ortchala Otobüs istasyonundan maşrutka ile Telavi’ye 2 saatlik bir yolculuk ile gidebilirsiniz. 10 Lari minibüsün fiyatı.

12. Gün: Signagi

Gürcistan’ın en küçük ve en şirin kasabalarından biri Signagi. Son zamanlarda Gürcistan’ın şarap rotası üzerinde popüler olmuş, çok turistik ama bir o kadar da şirin kasabası burası. Signagi de Kahketi Bölgesi’nde bulunuyor, Telavi’den buraya geçerek seyahatinizi şekillendirmeyi düşünebilirsiniz. Telavi’den buraya günde 1 kez 15:00’te kalkan bir minibüs var.

Signagi’de Gezilecek Yerler

Signagi fotoğrafik sokaklarıyla, sokaklarında gezilmesini sonuna kadar hak ediyor. Şehir surlarına çıkabilir, Bodbe Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bol bol şarap içmeyi de ihmal etmeyin. Kahketi Bölgesi’ndeki şarap rotalarını ve bağ evlerini ziyaret etmek de yapılacaklara eklenebilir.

Bu bölgeye gitmek için Eylül en iyi zaman olacaktır çünkü bağ bozumu zamanına denk geleceksiniz. Yaz aylarında da çok sıcak olacağını hesaba katmanızı öneririm.

13, 14 & 15. Gün: Tiflis

Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Tiflis, bildiğimiz sıkıcı başkentlerden farklı, renkli, hareketli ve vakit geçirmesi keyifli bir şehir. Tiflis’e 3 gün ayırmamın nedeni yukarıdaki rotada herhangi bir sarkma olursa buradan ekstra bir gün ile telafisinin sağlanabilmesi veya bir yeri çok sevdiyseniz 1 gün daha kalmak için opsiyonunuzun olması. Hiçbiri olmasa dahi Tiflis’te üç günü kolaylıkla doldurabilirsiniz.

Tiflis Eski Şehir'deki Saat Kulesi
Tiflis Eski Şehir’deki Saat Kulesi

Tiflis’te Gezilecek Yerler

Tiflis uzun uzun dolaşmak, kafelerinde vakit öldürmek isteyeceğiniz türden bir şehir. Tiflis gezilecek yerler önerilerimi şöyle listeyeyim:

  • Eski şehri sokak sokak gezin,
  • Eski şehirde atlamazsınız ama ben yine de tekrarlayayım Saat Kulesi (Clock Tower) mutlaka görün,
  • Narikala Kalesi’ne ister yürüyerek, ister teleferik ile çıkabilirsiniz, teleferik ile çıkıp yürüyerek inmek en güzeli. Buradan şehrin tepeden manzarasını izleyebilirsiniz,
  • Hamam seviyorsanız hamamlar bölgesinde hamama gidebilir, hamam sevmiyorsanız sadece görmek için gidebilirsiniz,
  • Şehri kesen nehrin üzerinden geçen köprüleri geçmeyi ihmal etmeyin,
  • Sameba Holy Trinity Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz, şu an Gürcistan’ın en yüksek kilisesi,
  • Müze sevenler için ulusal müze

başlıca görülecek yerler arasında. Ayrıca şehrin içinde pek çok kilise de dikkatinizi çekecek, beğendiklerinize girin 🙂

Tiflis’e Nasıl Gidilir?

Tiflis’e Türkiye’den THY ve Pegasus Havayolları’nın direkt uçuşları var. 2-2,5 saatlik bir uçuşla Tiflis’e ulaşabiliyorsunuz. Tiflis Havaalanı yazıma da göz atın.

Tiflis’te Nerede Kalınır?

Ben de bu rotada olduğu gibi Tiflis’i merkez nokta alıp farklı zamanlarda gelip konaklayıp bir sonraki rotama devam ettim. Daha çok hostelde kalsam da konakladığım otel ve hostellerin bağlantılarını aşağıda paylaşıyorum:

7 Günlük Gürcistan Gezi Rotası

Bizim bu kadar vaktimiz yok derseniz, yukarıdaki rotadan belli yerleri eleyerek aşağıdaki gibi bir gezi planı da yapabilirsiniz:

Batum 1 gün > Svaneti 3 gün > Mtskheta 1 gün > Tiflis 2 gün

Rotada Olmayan Görülesi Yerler

Stalin’in şehri Gori, Mağara şehir Vardzia, maden suları ile ünlü Borjomi, bakir ve vahşi Tusheti Milli Parkı zamanınıza ve gittiğiniz döneme göre gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yerler.

Bu arada şimdiden söyleyeyim, bu rotayı 15 günde bitirebilirseniz gerçekten tebrikleri hak edersiniz çünkü ulaşımların hepsi minibüs ile sağlanıyor ve yol epey yorucu oluyor. Bu tempoyu kaldıramam derseniz, birkaç rotayı aradan eleyebilirsiniz.

Diğer Gürcistan Gezi Yazıları

Gürcistan ile ilgili yazdığım diğer gezi yazılarının listesi aşağıda yer alıyor.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Yazı süper toparlayıcı olmuş. Gürcistan bundan güzel özetlenemezdi.
    Vakti olanlar için en az 1 aylık bir rota aslında.
    Biz bu gidişimizde Batum ile Sarp arasında kalan Kvariati sahil şeridinde de kaldık; deniz, plaj, gündüz ve gece hayatı da eğlenceliydi.
    Bi de Kobuleti plajları varmış ki sıra gelmedi.

Yorumunuzu Yazın