Çok gezenler için basit bir iş olsa da ilk kez Avrupa’ya gidecek olanlar için Schengen vizesi başvurusu son derece meşakkatli, uğraştırıcı bir süreçtir. İlk kez gidecekleri boşverin, her seferinde her vize alışında uğraştırıcı ve masraflıdır şengen vizesi. Ama ne yazık ki Avrupa’ya gidip görmek için de -eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz- zorunludur.

Ben sırf schengen vizesi almamak için bu yıla kadar yaklaşık dört yıl Avrupa’ya gitmemiştim mesela. Ama ucuz Norveç bileti bulunca, schengen vizesine razı olmuştum.

Schengen Vizesi Başvurusu Yapacaklara Öneriler
Schengen Vizesi Başvurusu Yapacaklara Öneriler

Schengen Vizesi Nedir?

Peki nedir bu schengen vizesi önce kısaca ondan bahsedelim. 1995 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasında sınırların kontrolünün kaldırılmasına dair bir sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmenin adıdır aslında Schengen ve adını sözleşmenin imzalandığın Lüksemburg’un bir köyünden alır.

Schengen’e Üye Ülkeler

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen’e üye olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir.

Ayrıca, Avrupa Birliğine üye olmamalarına rağmen İsviçre, İzlanda ve Norveç Avrupa Birliği ile özel bir anlaşma imzalayarak, Schengen anlaşmasına dahil olmuş ve aynı uygulamalara tabi olmuşlardır.

Bulgaristan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ise Schengen’e girmek için sıra bekleyen ülkelerdir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için Schengen Vizesi Uygulaması

 Schengen Vizesi
Schengen Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları olarak Schengen’e dahil ülkelere gidebilmek için mutlaka Schengen sözleşmesine dahil ülkelerden birinden vize almak zorundadır. İşte bu vizeye de schengen vizesi diyoruz.

Schengen Vizesi Süreleri

Schengen vizesi turistik olarak alınıyorsa -ki yazımızın konusu turistik vizedir- vize verilen süre içinde ve son 6 ay içinde en fazla 90 güne kadar schengen ülkelerinde kalma hakkı sağlar.

Schengen vizesi, başvurunun yapıldığı konsolosluk tarafından tek girişli, çift girişli veya çoklu (multi) girişli şeklinde verilebilir. Tek girişli ise, schengen ülkelerine o vize ile sadece bir kez giriş-çıkış hakkı, çift girişli ise iki kez giriş giriş-çıkış hakkı, çoklu girişli ise vize süresi boyunca sınırsız giriş-çıkış hakkı sağlar. Vize başvurusu yaparken başvuru formunda çoklu (multi) işaretlemenizi öneririm. Böylece aynı vize ile birden fazla kez Avrupa’ya gitme şansınız olur, tabii konsolosluk uygun görürse.

Vize başvurusunu tercihen gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna yaptıktan sonra 4 ila 10 gün arasında vize başvurusu sonuçları belli olur. Zamanlama gideceğiniz ülkeye, başvuruların yoğunluğuna göre değişebilir. Bu nedenle eğer tatil dönemleri öncesi (yılbaşı, sömestr, yaz tatili gibi..) ise mutlaka 1 ay öncesinden başvurunuzu yapmanızı öneririm.

Schengen vizesi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken bir husus ise pasaportunuzun kullanım süresinin bitmesine en az 6 ay olması gerektiğidir. Eğer pasaportunuzun süresi dolmak üzere ise, vize başvurusu yapmadan önce pasaportunuzu yenilemeniz gerekir. Pasaport başvurusu hakkındaki yazıma da göz atabilirsiniz.

Schengen Vizesi Başvurusunu Hangi Ülkeden Yapmalı?

Schengen vizesi almak için teorik olarak herhangi bir schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yaparak vize almak yeterli. Ancak ilgili ülkenin ya da pasaport kontrol memurunun sizi ülkeye almama yetkisi var. Bu nedenle önerilen, vize başvurusunu gitmeyi planladığınız ülkeden yapmanız. Bir de vizeyi aldığınız ülkeye vize süresince mutlaka giriş yapmaya özen gösterin.

Bir de farklı şehir efsaneleri var: Almanya Türklere vize vermiyormuş, İtalya çok kısa vize veriyormuş, Fransa her başvurana 6 ay vize veriyormuş gibi… Benim tecrübelerim, herkeste durumun farklılaştığı yönünde. Bir de başvuruyu yaptığınız dönemdeki siyasi durumlar sonuçları ciddi şekilde etkiliyor.

İtalya’ya 3-4 kez gittim, 2 kez vize aldım. İki vizede de 10 gün verdiler, diğer yandan ilk kez schengen alan bir arkadaşım İtalya’dan ilk başvurusunda 3 ay vize aldı. Fransa’dan arka arkaya 2 ya da 3 kez 6 aylık vize aldım, başka bir arkadaşımın başvurusu ciddi bir neden olmamasına rağmen reddedildi. Sadece şunu söyleyebilirim, eğer arka arkaya aynı ülkeden schengen vizesi alıyor ve o ülkeye vize döneminde giriş yapıyorsanız bunun pozitif bir etkisi oluyor.

En son schengen vizemi Yunanistan’dan aldım ve Yunanistan “duyduğuma göre” herkese en az 6 ay vize veriyordu. Üstelik Yunanistan Turizm Ofisi tarafından gezi bloggeri olarak davet edilmiştim ve bu davet mektubuyla yaptığım başvuru sonucunda 3 ay vize verdi. Ben beklentimi artırınca hayal kırıklığına uğradım tabi 🙁

Siz belgelerinizi eksiksiz hazırlayın, vizeyi uzun istediğinizi mümkünse bir dilekçe olarak ekstradan ekleyin ondan sonrası konsolosluğa kalsın.

Schengen Vizesine Nereden Başvurmalı?

Başvuruyu yapacağınız ülkeyi seçtikten sonra Dış İşleri Bakanlığı’nın sitesinden vize uygulamalarını mutlaka kontrol edin. Böylece son dakika golü yememiş olursunuz.

Her ülkenin başvuru yeri ve şekli birbirinden farklı olabilir. Artık pek çok ülke konsolosluğu aracı kurumlar ile çalışıyor yani gidip konsolosluğa ben geldim, vize istiyorum diyemiyorsunuz. Bu nedenle başvuruyu yapacağınız ülkeye özel uygulamaları mutlaka okuyun. Ayrıca o ülkenin konsolosluğundan (internet sitesi ya da telefonla) başvuru yeri ve yöntemi konusunda bilgi alın.

Mesela Yunanistan’dan schengen alacaksanız, Yunanistan konsolosluğunun internet sitesinden başvuru şartlarına bakın. Yunanistan İstanbul ve Ankara’da farklı aracı kurumlar ile çalışıyor. Aracı kurumlardan randevu alınması gibi süreçler de her ülke ya da aracı kurum için farklılaşabiliyor, dikkat etmenizde fayda var.

Dilerseniz kendiniz bu süreçle uğraşabilir ya da vize aracılığı yapan firmalardan birinden ücreti karşılığında hizmet alabilirsiniz. Benim zaman zaman çalıştığım firma gelip benden evrakları alıp aracı kuruma ya da konsolosluğa iletip vize sonucunda da bana ulaştırıyor, eğer benim gibi yoğun çalışıyorsanız hayat kurtarıcı oluyor.

Turistik Schengen Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar

  • Vize başvuru formu: Her ülkenin kendine özel bir vize başvuru formu bulunmaktadır. Bu form konsoloslukların web sitelerinde ya da aracı kurumlarda bulunur. Formun eksiksiz ve doğru olarak doldurulması çok kritiktir.
  • Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış olan, en az iki adet boş vize yaprağı olan ve talep edilen vize bitim tarihinden sonra en az 6 ay geçerlilik süresi olan geçerli bir pasaport. Eğer daha önce de pasaportlarınız varsa, başvurunuza bu pasaportlarınızı da ekleyebilirsiniz.
  • Pasaport fotokopisi: Geçerli eski tip ( lacivert ) pasaportların 1,2,3,4,5,6,7 ve sonuncu sayfalarının fotokopileri. Yeni tip pasaportlar için ise sadece kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın  fotokopisi gereklidir. Daha önce Shengen vizesi aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisini de başvurunuza ekleyin.
  • Fotoğraf: 2 adet yakın zamanda çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Seyahat Sigortası: 30.000 Euro veya $50.000 tutatında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortasını başvurunuza eklemeniz gerekli. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir. Ben seyahat sigortasını yıllık olarak yaptırıp her defasında tekrar sigorta işi ile uğraşmıyorum.
  • Nufüs cüzdanı fotokopisi

Çalışan İseniz;

  • İşveren mektubu: Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu  süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektup;
  • Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;
  • Vergi levhası;
  • İmza sirküleri;
  • Güncel Ticaret Odası kaydı ( Faaliyet Belgesi );
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK “hizmet dökümü”;
  • Son 3 aya ait maaş bordroları. Eğer yeni bir işe başladıysanız daha önceki iş yerinize ait  bilgileri ve maaş bordrolarını sunabilirsiniz.
  • Son 3 aya ait kişisel banka hesap cüzdanları. Ekstre olarak alındı ise banka tarafından kaşelenmiş  ve imzalanmış olmalıdır;
  • Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri).

Uçak ile Seyahat Edecekseniz;

  • Gidiş-dönüş uçak bilet rezervasyonu (orijinal bilet talep edilebilir);
  • Turla seyahat edilecekse tur programı.

Otel

  • Konaklama rezervasyonları (Otel rezervasyonu gösteren belge)

Kendi aracınız ile gidilecekse;

  • Ehliyet (Ehliyet uluslararası olmalıdır);
  • Araç ruhsatı;
  • Yeşil sigorta (zorunlu)
  • Planlanan seyahat ile ilgili yazı;

Araç 3. bir şahsa ait ise ( aile, arkadaş veya şirket vb.) yukarıdaki evraklara araç sahibinden yetki yazısı eklenir.

Tekrar belirtmekte fayda var, evraklarınız eksikse başınız büyük belada demektir.

Schengen Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olduğundan emin olun.
  • Yola çıkmadan 1 ay önce başvurunuzu yapın ki, son dakika stresi yaşamayın.
  • Pasaportunuzun yırtık ya da yıpranmamış olmasına dikkat edin. Vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilebilirsiniz, gerek yok risk almaya.
  • Başvuru için gerekli bütün evraklarınızın eksiksiz olduğundan emin olun başvurunuzu yaparken.

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

111 Yorumlar

  1. merhaba sevil hanim ben holanda vizesi aldim 45 gunluk bana taninan sure icinde gidemedim bazi ailesel durumlardan solayi vizemi araci bir acenta hazirladi ben evrak duzenlemedim simdi kendim basvuruda bulunmak istiyorum tekrar ayni ucretleri odemek istemiyom nasil bir yol onerirsiniz ilk vizemdi kulanamadim sorun olur mu

    • Merhaba,
      Vize başvuru ücretini her halükarda ödeyeceksiniz, bazı ülkeler aracı firma ile başvurmayı da zorunlu tutuyor. Eğer başvuracağınız ülke doğrudan başvurmayı kabul ediyor ise o zaman aradaki acente komisyonundan kurtularak kendiniz direkt başvurabilirsiniz. Gerekli evraklar bu yazıda yer alıyor zaten.

  2. Tek girişli vize ile shengen bölgesinden çıkmadan vize süresi boyunca farklı ülkelere gidebilirsiniz. Bir kaç farklı ülkeye gidecekseniz en çok kalacağınız ülkeden vizenizi almanız gerekli eğer shengen bölgesinden çıkıp başka bir shengen ülkesine gidecekseniz o zaman ya çoklu yada iki girişli vize almalısınız

  3. Merhaba Kuzenimin Düğün sebebi ile 6 aylık 90 gün kalmalı MULTİ shengen vizesini ilk defa basvurdum Almanya aile ziyaret davetiyesi ile kabul etti Mart 27 Almanyada olacagım Türkiyeye döndükten sonra Almanya değilde başka bir shengen ulkesine direkt olarak uçak ile giriş yapılabilirmi diğer ulkeler sorun yaparlarmı.

    • Vizeniz tek giriş mi, çoklu girişli mi, siz 6 aylık başvurdunuz ama ne kadar süreli vize çıkacak bilgileri kritik. Eğer Multi (çoklu girişli) vize çıkarsa ve kalış süresi de uzun olursa başka bir şengen ülkesine rahatlıkla gidebilirsiniz.

  4. Merhaba Sevil hanim,ben daha önce danimarkaya düğün davetisiyle gidip geldim bikac hafta önce gene danimarkaya aile ziyareti amacıyla başvuru yaptım bu arada beni her 2 defa isteyen ablamdi.ancak bu defa vizem red geldi,eşim isvecte ikamet ediyor beni turist olarak götürmeyi düşünüyor aldığımız red isvec turist vizesine engel teşkil eder mi??Yani hemen basvur u yapsak bir sorun olur mu?

    • Pasaportunuzda red görünüyorsa red sebebi de belirtilmiş olmalı.
      Red almanız bir olumsuzluk yaratır, ancak sebebi belirtilmiş ise turistik başvuru yaparken bu sebebi bertaraf etmenin yolunu bulmanız lazım.

  5. slovenya vizesi ile ilk slovenya ya girdim 5 gün kaldım sloven vizesi ile 1 ay sonra yunan sakız adasına günü birlik gittim 1 ay sonra daha sakıza tekrar gittim 3 gün kaldım. tekrar slovenya dan mı yoksa yunandan mı tekrar vize almalıyım. 2 yıl önce de yunan vizesi almıştım onuda 2 kere 5 er gün olmak kaydıyla slovenya da harcadım. o yüzden geçen yıl slovenya dan aldım. yunan vermez diye tekrar bu yılda 2 kere sakıza gittim.

  6. Merhabalar Sevil hanım
    Ben 15 tatil için iki kızımla birlikte Yunanistan vizesi için başvuru yapmayı planlıyorum kızlarım lise ve ortaöğretim öğrencisi ilk vizemiz olacak yada en kolay hangi Avrupa ülkesinden vize almamız kolay olur. şimdiden çok teşekkür ederim.

  7. Mrb Sevil hanım Almanya’ya gitmek istiyorum ama vize vermede sıkıntılı olarak okudum bir iki yerde bende Yunanistan schengen vizesi alıp aynı gün giris çıkış yapsam sonda Türkiye’den Almanya’ya gitsem sınırlarda sıkıntı olurmu Nasıl bi yol izlemeliyim

  8. Merhabalar benım ben 2012 yılında 3 ay schengen vızesı almıştım şimdi yıne gikmek istiyorum davetiyem. De var yanlız benım hoc bir şekilde bankalarla işim olmadı ne yapmalıyım vizede sorun olurmu?

  9. Merhabalar, 26 eylülde romanyaya erasmusa gideceğim. Schengen ülkelerini de gezmek istiyorum. Schengen vizesine Türkiyeden mi başvurmalıyım yetişir mi yoksa Romanyadan başvursam da oluyor mu?

  10. merhabalar aralık 2018 e kadar geçerli çok girişli fransa schengen vizem var. gelecek ay fransaya gidip döneceğim.ekim ayında ise bu mevcut vizem ile çek cumhuriyeti giriş olacak şekilde viyana ardından da budapeşte den geri dönmeyi planlıyorum. Çek cumhuriyetine girişte fransa vizesi ile problem yaşar mıyım sizce ?

  11. Merhabalar 🙂 ben kafama takılan bir şeyi sormak istiyorum. Biz italyadan tek girişli 10 günlük schengen aldık. Bu gezinin 7. Günü italyadan atina ya uçuşumuz var. Ordan da Atina Izmir arasi ucus var. Biz bu sürede tek girişli schengen vizemizle Atinaya da giriş yapabilir miyiz? Schengen ülkelerinden çıkmamış oluyoruz ama italyada uçakla çıktıgımız için problem olur mu diye korkuyorum.

    • Merhaba Gökçe Zeynep Hanım;
      Çok benzeri bir durum benim başımda da mevcut şu anda. Ben de tek girişli Schengen aldım. Kos adası üzerinden direk Almanya’ya uçmak istiyorum ancak kontrolde bir sıkıntı çıkmasından korkuyorum. Yunan ve Alman makamları da net bir bilgi vermediler. Siz durumu çözdünüz mü acaba? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Umarım sorun yaşamamışsınızdır. İyi tatiller.

  12. Merhaba Sevil Hanım,
    Biz Budapeşte (2 gün), Viyana (3 gün), Prag (3 gün) olacak şekilde bireysel bir tur planlıyorum. Vizeyi ilk giriş yaptığım yer olan Macaristan’dan mı almalıyım? Yoksa bir gün fazla kaldığım Avusturya veya Çekya’dan mı almalıyım? Konaklama belgelerini 3-3-2 şeklinde ayarlasam ama 2-3-3 yapsam bir sıkıntı olur mu?

  13. Oncelikle merhabalar, biz benelux paris turuna gitmeyi planlıyoruz fakat gidis donus dusseldorf tan olacak. Tur programında yogunluk Pariste geciyor. Tur sirketleri Fransadan coklu giris il schengen almamızı söylüyor. Sizce hangisi olmalı ilk girecegimiz ülkeden mi yoksa daha fazla konaklayacagımız ulkeden mi? Simdiden tesekkurler

Yorumunuzu Yazın