Almanya’nın Bavyera ve Frankonya bölgeleri bana her zaman cazip gelmiştir. Harika doğası, masallardan fırlamış mimarisi, farklı yemekleri ile bu bölgede gittiğim şehirler beni hep mutlu etmiştir. Nürnberg bu bölgenin en köklü tarihe sahip ve en güzel şehirlerinden biri. Nürnberg seyahati planlıyorsanız; Nürnberg nerede, nasıl gidilir, gitmek için en iyi zaman, gezmek için kaç gün gerek, nerede kalınır, ne yenir, şehir içi ulaşım, gezi maliyeti, Nürnberg’e gezilecek yerler ve ihtiyacınız olan herşey Nürnberg gezi rehberi olarak hazırladığım bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Nürnberg Gezi Rehberi & Nürnberg'de Gezilecek Yerler
Nürnberg Gezi Rehberi & Nürnberg’de Gezilecek Yerler

Almanya’da bulunan Romantik Yol Rotası yazım ilginizi çekebilir, bir göz atın.

Nürnberg Gezi Rehberi

Nürnberg’e ilk gidişim 2010 yılı Nisan ayı, ikinci gidişim ise 2022 yılı Aralık ayı. Eski fotoğraflara bakınca şehrin neredeyse hiç değişmediğini fark edebiliyorum. Hemen hemen aynı yerlerde fotoğraf çektiğim için kıyaslamam çok kolay oldu. İkinci gidişimden sonra bu yazıyı yazmaya oturdum; Hem eski anıları tazeledim, hem taze anılarımı Nürnberg gezi rehberi başlığı altında yazıya döktüm.

Nürnberg 2010 Ziyaretim
Nürnberg 2010 ziyaretimden bir fotoğraf

Nürnberg Hakkında Kısaca

Nürnberg şehrinden ilk kez bahsedilmesi 1050 yıllarına denk geliyor. Şehir güçlenince 1139 yılında kale inşa ediliyor. 15.yüzyıl sonu 16. yüzyıl başlarında şehir en güçlü dönemlerini yaşıyor. Albrecht Dürer, Adam Kraft gibi ünlü sanatçılar bu dönemde ortaya çıkıyor. 18. yüzyılda şehir ekonomik bir çöküş yaşıyor, bu çöküşten çıkışı ise kalem (meşhur Fabel Castel markası Nürnberg’de doğuyor) ve oyuncak üretimi sayesinde gerçekleşiyor. Nürnberg bugün dünyanın oyuncak başkenti sayılıyor, dünyadaki en büyük oyuncak fuarı burada düzenleniyor.

Nürnberg Hakkında Kısaca
Nürnberg Hakkında Kısaca

Şehrin gücü ve güzelliği Hitler’in başını döndürüyor ve 1933’den itibaren Nazi Partisi toplantılarını, geçit törenlerini burada düzenlemeye başlıyor. Dahi diktatör, Nürnberg oyuncak endüstrisini dahi kendi amacı için kullanıyor. Alman askerlerinin oyuncaklarını yaptırarak çocukların asker olmaya özenmesini sağlıyor. Hitler kaybettiğinde en sevdiği şehir de kaybediyor ve 1945’te Nürnberg ciddi bombardıman altında kalıyor. Şehrin %95’i zarar görüyor. Nazilerin yargılandığı Nürnberg Mahkemeleri 1945-1949 yılları arasında burada gerçekleşiyor.

Savaş bittikten sonra şehir arşivleri ve fotoğraflar doğrultusunda yeniden inşa ediliyor. Bugün güzelliğine hayran kaldığımız şehrin bombardımanlar ile neredeyse tamamının yıkılmış olduğuna inanmak çok zor.

Nürnberg Nerede, Nasıl Gidilir?

Nürnberg Nerede?
Nürnberg Nerede?

Nürnberg, Almanya’nın güneyinde, Bavyera eyaletinde yer alıyor, Bavyera’nın ikinci büyük şehri, Bavyera’da bulunan Frankonya etnik bölgesinin en büyük şehri, Frankonya’nın başkenti.  Nürnberg’in Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.

Nürnberg’e Tren ile Ulaşım

Nürnberg tren istasyonu (DB) eski şehir merkezinin Frauentor Kapısı’nın karşısında yer alıyor. Almanya ulusal trenleri ve Avrupa’nın pek çok yerine ulaşabileceğiniz uluslararası trenler bu istasyondan hareket ediyor. Bu istasyondan şehiriçi metro ve otobüs hatlarına da kolayca bağlantı yapabilirsiniz.

Nürnberg’e Havayolu ile Ulaşım

Nürnberg’in minik, şirin bir havalimanı var, adı da Albrecht Dürer Havalimanı. Nürnberg Albrecht Dürer Havalimanı şehrin dünya ile bağlantısını sağlıyor. Küçük olduğundan pasaport işlemleri de çok hızlı ilerliyor. Almanya içine, Avrupa’da pek çok noktaya ve dünyada farklı noktalara Nürnberg Havalimanı’ndan uçuş bulmanız mümkün. Havalimanı metro ile şehir merkezine sadece 12 dakika mesafede yer alıyor.

Türkiye’den Nürnberg’e Ulaşım

Türkiye’den Nürnberg’e; Türk Havayolları ve Pegasus Havayolları’nın direkt uçuşları bulunuyor. Pegasus’un kampanya dönemlerini yakalarsanız Nürnberg’e uygun uçak bileti bulabilirsiniz, biz öyle yapmıştık. Hatta burayı merkez alarak Bavyera bölgesi gezisi planlayabilirsiniz.

Nürnberg Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Nürnberg Albrecht Dürer Havalimanı şehir merkezine sadece 5 km uzakta yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine; metro, otobüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. En pratik şekli metro (U) ile şehir merkezine gitmek. U2 metro hattı 10 dakikada bir havalimanından şehir merkezine sefer yapıyor.

Nürnberg U-Bahn Metro Hattı
Nürnberg U-Bahn Metro Hattı

Geliş terminalinden çıktığınızda tam karşınızda yukarıdaki fotoğrafta yer alan U tabelasını göreceksiniz. Sağda yer alan otomattan metro bileti alabilirsiniz, tek yön kişi başı 3,20 Euro bilet ücreti, kredi kartı veya nakit alabiliyorsunuz. Metro, havalimanından tren istasyonuna 12 dakikada ulaşıyor.

Ben Nürnberg’e giderken metronun 05:00-00:00 saatleri arasında hizmet verdiğini okumuştum ancak benim orada bulunduğum dönemde gece 01:00’e kadar seferler devam ediyordu. Metro olmazsa üzülmeyin, N12 numaralı gece otobüsü ile ana tren istasyonuna ulaşabilirsiniz.

Nürnberg’de Şehir İçi Ulaşım ve Nürnberg Card

Nürnberg'de Ulaşım
Nürnberg’de Ulaşım

Nürnberg’e araba ile gelirseniz; şehrin pek çok noktasında çok katlı otoparklar bulunuyor. Özellikle eski şehir surlarının hemen dışında çok sayıda büyük otoparklar dikkatimi çekti. Yani aracınızı park etme sorunu yaşamazsınız.

Nürnberg’de toplu taşıma kullanacaksanız farklı bilet türleri veya Nürnberg Card seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Bilet TipiGeçerlilik DurumuYetişkin Fiyatı
(Euro)
Çocuk Fiyatı
(Euro)
Tek bilet (online)1 kişi, 1 bilet 2,751,37
Tek bilet 1 kişi, 1 bilet 3,201,60
4 seferlik bilet
(Sadece Nürnberg’de geçerli)
1 kişi, 4 bilet5,802,90
4 seferlik bilet
(Nürn­berg-Fürth-Stein’de geçerli)
1 kişi, 4 bilet115,50
Tüm gün geçerli bilet1 kişi, 1 gün8,30Yok
Tüm gün geçerli bilet1-6 kişi arası, 1 gün12,30Yok
Mobi Card1-6 kişi arası, 7 gün26,70Yok
Mobi Card1-6 kişi, 31 gün90,90Yok
Solo 311 kişi, 31 gün80,10Yok
Abo 31 kişi, 3 ayAylık 73,90Yok

Biletlerinizi shop.vgn.de adresinden, bilet makinalarından, tren istasyonundaki satış noktalarından, otobüslerden alabilirsiniz.

Eğer Bavyera bölgesinde geçerli olan “Bayern Ticket” sahibiyseniz, VGN’nin bütün araçlarını kullanabilirsiniz.

Nürnberg Card

Nürnberg Card
Nürnberg Card

Biz hem müzelere giriş ve hem de şehir içi ulaşımda kullanmak için 48 saat geçerli olan, kişi başı 33 Euro’ya Nürnberg Card aldık. Müze girişleri ortalama 6-8 Euro arası, şehir içi ve havalimanı ulaşımı için tek yön metro bileti 3,20 Euro. Bizim gibi müzeseverseniz yani çok müze ziyareti yapacak ve şehir içinde toplu taşıma kullanarak gezecekseniz kesinlikle bu kartı alın, epey ekonomik oluyor.

Nürnberg ve Fürth’de bulunan 30 müzede ve şehir içi ulaşımda geçerli Nürnberg Card’ı online olarak bu linkten alabilirsiniz.

Nürnberg’e Gitmek için En İyi Zaman

Nürnberg’e gitmek için en iyi zaman Noel Pazarları zamanı gibi görünse de ben şöyle Mayıs-Haziran gibi gidip heryer yeşillenmiş, çiçekler açmışken gidip, uzun günlerin de tadını çıkararak aşağıdaki listede yer alan heryeri doya doya gezmeyi tercih ederdim. İlk gidişimde Nisan ayı olmasına rağmen oldukça soğuk olduğunu hatırlıyorum.

Nürnberg'e Gitmek için En İyi Zaman
Nürnberg’e Gitmek için En İyi Zaman

İtiraf etmem gerekirse Nürnberg Noel Pazarları en iyiler arasında gösterilse de Alsace Bölgesi’ndeki pazarlar bana biraz daha cazip geliyor. Nürnberg’de yapılacak çok şey, görülecek çok yer varken bu güzel şehri Noel Pazarları zamanı ile kısıtlamamak gerek diye düşünüyorum.

Ben çok etkinlesem de -soğuk sever bir insanımdır- Nürnberg’in soğuğu sağlam soğuk. Eğer Noel Pazarları zamanı gidecekseniz mutlaka atkı, bere, eldiven, içlik, kalın koruyucu bir mont ve sağlam bir bot ile gitmenizi tavsiye ederim. Fotoğraflarımdan benim ne kadar kalın giyindiğimi -bildiğin yorgan- görebilirsiniz. Ayrıca, Noel Pazarları genelde 24 Kasım – 24 Aralık arası açık oluyor, Aralık ayının ne kadar sonuna kalırsanız şehri karlı görme ihtimaliniz o kadar artar, o ihtimali de değerlendirin. Zira ben Noel Pazarları’nı kar yağarken daha çok seviyorum.

Nürnberg’i Gezmek için Kaç Gün Gerekli?

Nürnberg'i Gezmek için Kaç Gün Gerekli?
Nürnberg’i Gezmek için Kaç Gün Gerekli?

Bir avuç gibi görünen Nürnberg eski şehir merkezinde gezilecek görülecek o kadar çok yer var ki, 2 gün bize yetmedi. Ama şunu net olarak söylemem gerekiyor, biz 2 günde 5-6 müze gezdik. Müzelere girmezseniz o zaman yetebilir. Günlerin uzun olduğu bahar-yaz döneminde giderseniz belki 2 güne sığdırırsınız bu listeyi ama Noel Pazarları zamanı gidecekseniz ve müzeleri gezecekseniz en az 3 güne ihtiyacınız var. Hatta yakındaki Fürth ve Rothenburg ob der Tauber gibi yerlere gidecekseniz sürenizi 4 güne de uzatabilirsiniz.

Gezmeye doymak bilmez, iflah olmaz gezgininiz her yere en az bir hafta ayırmak istiyor ama zaman ve bütçe kısıtlamaları malum…

Nürnberg’de Nerede Kalınır?

Nürnberg'de Nerede Kalınır? - B&B Hotel
Nürnberg’de Nerede Kalınır? – B&B Hotel

Nürnberg’e ilk ziyaretimde eski şehir merkezinin hemen dış sınırında olan İbis Hotel‘de kalmıştım. İkinci gidişimde yine hemen merkezin dışında yer alan B&B Hotel’de kaldım. İkisi de temiz ve merkeze yürüme mesafesinde olduğu için çok iyiydi. Özellikle yoğun sezonlarda otel rezervasyonunuzu son dakikaya bırakmazsanız daha uygun fiyatlara otelinizi ayarlayabilirsiniz. Örneğin; B&B Otel için 2 ay önce rezervasyon yaptığımda 100 Euro olan oda fiyatı son hafta baktığımda 200 Euro olmuştu.

Nürnberg’de otel aramak için buraya tıklayın.

Nürnberg’de Ne Yenir?

Nürnberg’e Noel Pazarları’na gittiğinizde mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetleri aşağıda görebilirsiniz;

  1. Nürnberg usulü, yaban mersinli SICAK ŞARAP
  2. Nürnberg usulü, küçük boyutlu SOSİSLİ, 3 IM WEGGLA
  3. Zencefilli Kurabiye LEBKUCHEN
  4. Meyveli Ekmek FRÜCHTEBROT
  5. Binbir çeşit şekerleme
  6. Noel Birası: restoranda 0,50 birayı 4.20 Euro’ya içtik, tadı çok güzeldi. Sadece Noel dönemi yapılıyormuş.

Şehirde yemek yemek, atıştırmalık veya kahve için denediğim veya listeme aldığım yerleri aşağıda sıralıyorum;

Brezen Kolb

Almanya’ya gelince mutlaka yenecek yiyeceklerin başında şüphesiz Pretzel (Brezel Alman Simidi) geliyor. Brezen Kolb pek çok yerde şubesi olan bir Brezelci. Sade, tuzlu, biberli gibi seçeneklerin yanısıra bizim simidi sandviç yapmamız gibi içine peynir, yeşillik gibi malzemeler doldurarak sandviç şeklinde de yapıyorlar. Brezelin en ucuzu 0,80 Euro’dan başlıyor, malzeme zenginliğine göre 3,80 Euro’ya kadar çıkıyor. Kahvesi de fena değil 2,40 Euro’dan başlıyor.

Brezen Kolb
Brezen Kolb

Zum Gulden Stern

Akşam yemeği için tercih ettiğimiz, geleneksel Frankonya yemeklerini yapan tarihi bir restoran burası. Yediğimiz sosisler, sosis yanına gelen patates ve lahana çok çok lezzetli idi. Hatta sosisler için uzun zamandır yediğim en iyi sosislerdi diyebilirim. Noel Pazarları zamanı gittiğimiz için Noel Birası adında içtiğimiz bira da çok güzeldi. Yemekler 7-15 Euro arası, içecekler de 3-5 Euro arası idi. Tarihi bir restoranda geleneksel yemekler için oldukça iyi fiyatlar bence.

Schmidt

Schmidt
Schmidt

Nürnberg Noel Pazarları’nın vazgeçilmez tatlısı lebkuchen adındaki zencefilli kurabiye. Bu kurabiyeyi yapan en meşhuru ise Schmidt. Schmidt’in pek çok şubesi ve ürünlerini satan yerler var. Ben diğer markalarla farkını tam yakalayamasam da gitmişken Schmidt’in kurabiyesinin tadına bir bakın.

Casa Pane

Casa Pane
Casa Pane

Bir şehrin en meşhur meydanında bir fırının güzel birşeyler yapacağına insanın inanası gelmiyor, çünkü kalabalık, zaten çok insan var, ne versen yerler (bu bakış açısı sadece bizde sanırım). Ama Hauptmarkt Meydanı’nda yer alan Casa Pane’deki yiyecekler çok lezzetli ve tazecik. Ben kruvasan ve bretzelin tadına baktım, ikisi de harika idi, kahvaltı için gitmeyi düşünebilirsiniz. Veya herhangi bir mola vermek isterseniz kahve içmek için de tercih edebilirsiniz.

Café Wanderer & Bieramt

Café Wanderer & Bieramt'in bulunduğu meydan
Café Wanderer & Bieramt’in bulunduğu meydan

Albrecht Dürer Müzesi’nin olduğu meydan hem mimari hem de hareketlilik olarak çok güzel bir meydan. Oturayım da meydanı izleyeyim derseniz bu kafeyi tercih edebilirsiniz.

Bootshaus

Bootshaus
Bootshaus

Nazi Dökümantasyon Merkezi’ne gider ve bir yeme-içme veya kahve molası vermek istereniz göl kıyısında birkaç mekan var. Biz ilk önümüze çıkan Bootshaus’u tercih ettik, ortamı, servisi güzeldi. Sadece kahve içtik, o yüzden yemekler konusunda yorum yapamıyorum. Küçük boy kahve için 3, büyük boy kahve için 4 Euro ödedik.

Back Factory

Back Factory
Back Factory

Nürnberg’de ekonomik birşeyler yiyeyim ama sokak yemeği gibi ayakta kalmayayım derseniz Back Factory fiyatları market fiyatlarına çok yakın. Sağlıklı olsun derseniz salata, doyurucu olsun derseniz sandviçler 3-4 Euro’dan başlıyor. 2 Euro’ya kahve alabiliyorsunuz. Bizim oturduğumuz şubesinin tüm çalışanları da Türk idi.

Zeit & Raum

Zeit & Raum
Zeit & Raum

Zeit & Raum kahvaltı için önerilen vegan ve vejeteryan seçenekler bulabileceğiniz yerlerden biri. Ben ilk Nürnberg seyahatine gittiğimde bir bira molası vermek için gitmiştim, fotoğraf da o zamandan. O yüzden kahvaltı için yorum yapamıyorum. Mekanın yeri ve ortamı çok güzel, herhangi bir yeme-içme molası için uğrayabilirsiniz.

Bergbrand Rösterei

Benim listemde olup uğrayamadığım yerlerden biri de Bergbrand Rösterei kahvecisi oldu. Şehrin en iyi kahvecisi olarak anıldığı için ve ben de bir kahvesever olduğumdan mutlaka gitmek istiyordum, ancak Pazar sabah 10:00’da açık olmadığı için ve ben de o saati planladığım için deneme fırsatım olamadı maalesef. Yeri de çok kolay; şehrin en fotoğrafik sokağı olan Weißgerbergasse’nin başında bulunuyor. Gidip tadına bakarsanız bana da haber verin.

Benim deneyimlemediğim ancak Nürnberg Turizm Ofisi’nin öneri listesinde bulunan restoranları liste olarak bulabilirsiniz;

  • Behringer’s Bratwurstglöcklein
  • Frankische Weinstube
  • Gasthaus Pillhofer
  • Böhm’s Herrenkeller
  • Die Rote Bar
  • Heilig-Geist-Spital
  • Bratwurst Röslein
  • Behringer’s Goldenes Posthorn
  • Albrecht-Dürer-Stube
  • Hausbraueirei Altstadthof, Braustüberi Schwarzer Bauer
  • Hexenhausle
  • Trödelstuben
  • Das Steichele

Nürnberg’den Ne Alınır?

Nürnberg'den Ne Alınır? - Steiff Oyuncakları
Nürnberg’den Ne Alınır? – Steiff Oyuncakları

Nürnberg’den alınacak ilk hediye kesinlikle oyuncak olmalı, burası dünyanın oyuncak başkenti desek yalan olmaz. Özellikle ahşap el yapımı oyuncaklar çok güzeller. Nürnberg’den birşey alacaksanız ilk tercihiniz kesinlikle el yapımı oyuncak olmalı. Nürnberg’in önemli oyuncak markalarından biri Steiff. Bu markanın çok özel bir hikayesi var; Margaret Steiff bir terzidir ve iğnelerini saplamak için iğne yastığı olarak oyuncak ayılar veya filler yapar. 1902 yılında bu iğne yastıklarından aldığı ilham ile ilk oyuncak ayıyı üretiyor. Bu iğne yastıklarından biri İstanbul Oyuncak Müzesi‘nde sergileniyor.

Geleneksel Bavyera Kıyafetleri
Geleneksel Bavyera Kıyafetleri

Biraz iddialı bir alternatif ama Bavyera bölgesinin geleneksel kıyafetlerinden almak da bir seçenek. Özellikle Octoberfest zamanında pek çok Bavyeralı’nın üzerinde görebileceğiniz bu kıyafetler oldukça da pahalı.

Nürnberg Gezisi Kaça Mal Olur?

Nürnberg’e son gidişimde, en popüler sezonu olan Noel pazarları döneminde gittim. 2022 yılı için Noel Pazarları dönemindeki maliyetleri aşağıda görebilirsiniz;

  • Kampanya döneminde alınmış, gidiş-dönüş kişi başı uçak bileti 100€
  • Erken rezervasyon ile kişi başı gecelik otel 50-100€ 
  • Noel Pazarları’nda yemek 4-5€
  • Restoranlarda yemek 8-14€
  • Şehir içi ulaşım ve müze girişlerinden geçerli olan 48 saat geçerli Nürnberg Card 33€
  • Bira 3-5€
  • Sıcak şarap 4-5€
  • Kahve 2,5-4€ 
  • Hali hazırda yoksa; şengen vizesi 120€ 
  • Wifi çok yaygın, internet paketi almanıza bence gerek yok. 

Nürnberg’de Gezilecek Yerler Listesi & Haritası

Nürnberg Turizm Ofisi, Nürnberg’de gezilecek yerler listesi ve gezi rotası ile birlikte haritası hazırlamış. Turizm Danışma Büroları’ndan haritayı temin edebilirsiniz.

Nürnberg'de Gezilecek Yerler Haritası
Nürnberg’de Gezilecek Yerler Haritası

Benim hazırladığım Nürnberg’de gezilecek yerler, yeme-içme yerleri, konaklama ve Noel Pazarlarını içeren haritayı online olarak Google Haritalar uygulaması üzerinde, aşağıda görebilirsiniz.

Nürnberg’de Gezilecek Yerler

Nürnberg’de gezilecek yerleri görmek için en kolay rota, gezmeye tren garından başlamak. Eğer şehre tren ile geldiyseniz ve eşyalarınızı bırakacak yeriniz yoksa burada bulunan emanet dolaplarına çantalarınızı bırakıp gezmeye başlayabilirsiniz.

Nürnberg Tren Garı – Hauptbahnhof

Nürnberg Tren Garı - Hauptbahnhof
Nürnberg Tren Garı – Hauptbahnhof

Nürnberg’e ana giriş kapısı güzel mimarisi ile tren garı. Hem ülke içi hem de Avrupa’dan gelen pek çok tren bu garda duruyor. Metro, otobüs gibi hatların da bağlantı noktası burası, yani Nürnberg’de bir yere gidecekseniz merkez olarak garı alabilirsiniz. Tren garının içi de büyükçe bir AVM gibi, marketten restoranlara ve giyim mağazalarına kadar pek çok ihtiyacınızı bulabilirsiniz.

Nürnberg Hendekleri

Nürnberg Kalesi'nin Hendekleri
Nürnberg Hendekleri

Nürnberg eski şehir merkezini çevreleyen surların dışında derin hendekler bulunuyor. Bu hendeklerin çevre düzenlemesi çok güzel, hendek boyunca yürüyüş yolları bulunuyor, günün her saatinde bu alanda yürüyen, koşan insanlar görmek mümkün.

Frauentor Kapısı ve Königstor Kulesi

Nürnberg eski şehir merkezine giriş yapabileceğiniz pek çok kapı var, benim favori kapım ise Frauentor Kapısı. Kapıdan geçer geçmez el işi ürünler yapan ustaların dükkanlarının ve Frankon yemekleri yiyebileceğiniz restoranların olduğu bir meydan sizi karşılıyor. Meydanda başınızı yukarıya kaldırdığınızda ise Königstor Kulesi ile göz göze geleceksiniz.

Handwerkerhof

Handwerkerhof
Handwerkerhof

Yukarıda bahsettiğim meydan Handwerkerhof, el sanatları pazarı veya şehrin zanaatlarlar sokağı diye geçiyor. Demirci, cam üfleyenler, çikolatacılar, seramik ürünler yapanlar, dericiler ve tabii ki zencefilli kurabiye yapanlar bu meydanda başınızı döndürecek. Sabah erken oldukça sakin iken akşam saatlerinde çok hareketli oluyor.

Neues Museum – Nuremberg State Museum of Art and Design

Neues Museum
Neues Museum

Şehir surlarının hemen yanında tarihi atmosfere son derece uyumsuz, tamamı cam ile kaplı olan bina Neues Müzesi, sanat ve tasarım müzesi. Fotoğraf, resim ve heykel koleksiyonlarının sergilendiği müzeye giriş ücreti 7 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz. Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10:00-20:00 arası açık.

Mauthalle – Gümrük Binası

Mauthalle - Gümrük Binası
Mauthalle – Gümrük Binası

Eski Gümrük Binası, 1498-1502 ilk olarak gramaj ve tuz deposu olarak inşa edilmiş; 1572’den imparatorluk şehri tartı evi ve gümrük binası olarak kullanılmış. 1897/98 yıllarında ise ticari duraklara ve ofislere dönüştürülmüş. Bugün çarpıcı mimarisi ile dikkat çekiyor. Altında ise restoran, kitapçı gibi dükkanlar var.

Karakol Binası

Karakol Binası
Karakol Binası

Karakol binasının bir olayı yok ama Nürnberg şehrinde dolaşırken soğan kubbeli bu binayı görünce acaba Rusya ile bir bağlantısı var mı diye heyecanlandım, maalesef bir bağlantı bulamadım. Burası şu an karakol olarak kullanılıyor.

Lorenz Kilisesi ve Meydanı

Lorenzkirche ve Meydanı
Lorenzkirche ve Meydanı

1250 yıllarında gotik tarzda inşa edilmiş olan Lorenz Kilisesi 1439-77 yılları arasında genişletilmiş. 80 metre yüksekliğinde iki ihtişamlı kulesi Nürnberg’in pek çok yerinde görülüyor. Kilisede bulunan üç parçalı Laurentius orgu, dünyanın en büyük orglarından biriymiş.

Nassau House

Nassau House
Nassau House

St. Lawrence Kilisesi’nin karşısında, Nürnberg’de hayatta kalan tek konut kulesi olan Nassau Evi bulunuyor. Romanesk mimarisinin birkaç örneğinden biri olan bu güzel bina muhtemelen bir bakanlık görevlisi için inşa edilmiş. Şu an ziyarete açık değil ama bina dışarıdan da çok güzel.

Müze Köprüsü ve Kutsal Ruh Hastanesi

Nürnberg’in en fotojenik noktalarından biri Müze Köprüsü. Aslında fotoğrafı çekilen yer köprüdeğil de köprüden görünen hastane. Heilig Geist Spital – Kutsal Ruh Hastanesi; Museumbrucke’den görülen güzel yapı ve Nürnberg’de en çok fotoğrafı çekilen yerlerden biri. Kutsal Ruh Hastanesi 1332 ile 1339 arası, zengin soylu İmparatorluk Belediye Başkanının bağışı ile yaşlılar ve muhtaçlar için bir vakıf olarak kurulmuş. 1500’den önce herhangi bir kişi tarafından yapılan en büyük özel bağış olarak kabul ediliyormuş. Yapanlar bir gün gelip herkesin fotoğrafını çekeceğini düşünmemiştir eminim.

Frauen Kilisesi

Frauenkirche
Frauenkirche

700 yıllık bu mimari Frankonya’nın ilk gotik kilisesi olan Frauenkirche 1355-58 yılları arasında yapılmış, Nürnberg’deki üç önemli kiliseden biri. Her gün saat 12:00’de saat kulesindeki kuklaların gösterisi oluyor. Bizim gezi takvimimiz bir türlü uymadığı için izleyemedik. Nürnberg’in en büyük Noel Pazarı olan Christkindlesmarkt kilisenin önündeki meydanda kuruluyor.

Hauptmarkt

Hauptmarkt
Hauptmarkt

Frauen Kilisesi önü şehrin pazar yeri olarak kullanılıyor. Bu meydanda sadece Noel zamanı değil, yılın her döneminde tezgahlar kuruluyor. Noel zamanı dışında kurulan tezgahlarda meyve, sebze gibi günlük ihtiyaçlar da satılıyor.

Schöner Bruynen Çeşmesi

Schöner Bruynen Çeşmesi
Schöner Bruynen Çeşmesi

Adını Türkçe’ye çevirince “güzel çeşme” olan 19 metre yüksekliğindeki çeşme Roma İmparatorluğunu anlatan tasarımı ile Hauptmarkt Meydanı’nın en göz alıcı noktası. 1385-96 yılları arasında yapılmış olan gotik çeşme, sekizgen taban üzerine üç katlı olarak yapılmış. Çeşmenin etrafında dilek tutarak bir tur atarsanız dilekleriniz gerçek oluyormuş, söylemedi demeyin.

Nuremberg Belediye Binası – Rathaus

Nuremberg City Hall - Rathaus
Nuremberg Belediye Binası – Rathaus

Belediye Binası, birkaç inşaat döneminden oluşan bir kompleks olarak ortaya çıkmış. En eski bölüm, 1332 ile 1343 yılları arasında inşa edilen ve bir zamanlar Alplerin kuzeyindeki en büyük salon inşaatı olan 40 m’lik Gotik salondur. 1945’te bombardıman sırasında bütün kompleks zarar görmüş, 1956-62 yılları arasında yeniden inşa edilmiş.

St. Sebald Kilisesi – Sebalduskirche

St. Sebald Kilisesi - Sebalduskirche
St. Sebald Kilisesi – Sebalduskirche

1230-40 yılları arasında geç romanesk tarzında inşa edilen kilise benim Nürnberg’deki favori kilisem oldu. Dışarıdan görüntüsü kadar iç mimarisi ve dekorasyonu da çok etkileyici. Kilisenin gotik kuleleri 1379’da kilisenin genişletilmesi sırasında eklenmiş.

Fembo House Şehir Müzesi

Fembo House Şehir Müzesi
Fembo House Şehir Müzesi

Nürnberg’de tarzının tek örneği olan Fembo House, Barok tarzda yapılmış bir tüccar evi. Bugün şehir müzesi olarak ziyaret edilebiliyor, giriş ücreti 6 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz.

Nuremberg Kalesi

Nuremberg Kalesi
Nuremberg Kalesi

Nürnberg Kalesi, Roma İmparatorluğu’nun en önemli saraylarından birine ev sahipliği yapması ile eşsiz bir kale. Yekpare kaya üzerine inşa edilmiş olan kalenin üzerinde bulunduğu tepeye çıkmak çok kolay. Kale içinde ziyaret edilecek pek çok bina var. Bahçe girişleri ücretsiz. Ancak Sinwell Kulesi, kuyu, müze ve saray kısmına girmek isterseniz bilet almanız gerekiyor. Farklı kombinasyonlarda bilet alabiliyorsunuz 6-7 Euro civarında değişiyor, Nürnberg Card ile tüm alanları ücretsiz gezebilirsiniz. Nisan-Eylül arası 09:00-18:00, Ekim-Mart arası ise 10:00-16:00 arası kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

Kalenin bölümlerine bakacak olursak;

  • İç bahçe
  • Saray
  • Kadınlar Odası
  • İç Kale Kapısı
  • Kraliyet Şapeli
  • Kafir Kulesi
  • Avlu
  • Derin Kuyu
  • Sinwell Kulesi
  • Gizli Bina
  • Ahırlar
  • Barınak
  • Wallburgis Şapeli
  • Vestner Kapısı
  • Sekizgen Kule
  • Kraliyet Ahırları
  • Ve ek binalar…

Kalenin müze bölümü biletli girilen alanlardan. Müzede silah koleksiyonlarından kraliyete dair eşyaların sergilendiği salonlara ve sarayın kendi şapeline kadar ziyarete açık pek çok alan var.

Kaleden Nürnberg manzarasını izlemek Nürnberg’e geldiğinizde mutlaka yapılması gerekenler listesinin başında yer alıyor. Sinwell Kulesi’nden manzara ise bir başka güzel, burası şehrin en yüksek noktası.

Kale içinde yer alan 50 metre derinliğinde bir kuyu var. 20 dakikalık şovlar şeklinde kuyunun içini görebileceğiniz bir sunum yapılıyor.

Albrecht Dürer Evi

Albrecht Dürer Evi
Albrecht Dürer Evi

Kalenin hemen altında, surların yanında Nürnbergli meşhur sanatçı Albrecht Dürer’in Evi yer alıyor. 1420 yılında yapılmış olan bina; 1509 yılında Albrecht Dürer’in evi olmuş, 1528’de vefat edene kadar sanatçı bu evde yaşamış. Ev şu an müze olarak hizmet veriyor. Hem eski bir Nürnberg evini gezmek hem de Albrecht Dürer’i yakından tanımak için müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Müze girişi 6 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz gezebilirsiniz. Salı ve Cuma günleri 10:00-17:00, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00-18:00 arası ziyaret edebilirsiniz, Temmuz’dan Eylül’e kadar ve Noel Pazarları zamanı Pazartesi günleri de 10:00-17:00 arası ziyarete açık, diğer zamanlarda kapalı.

Dürer’in evinin bulunduğu meydan çok güzel, yaz aylarında eminim çok daha keyifli oluyordur, biz sabah erken gittiğimiz için çok sakindi. Meydan’da “Dürer’in Tavşanı” (Dürer-Hase Skulptur) adını taşıyan bir heykel bulunuyor. Heykel, 1984 yılında Alman heykeltıraş Juergen Goertz (Juergen Goertz) tarafından yapılmış. Heykel, Pilatushaus’un hemen önünde bulunuyor. Bu bina ise II.Dünya Savaşı’nda bombardımandan kurtulmuş olan nadir binalardan biri, şu an koruma altında.

Albrecht Dürer Anıtı
Albrecht Dürer Anıtı

Bu meydana çıkarken bir alt sokakta bir Albrecht Dürer Anıtı’nı göreceksiniz. Christian Rauch tarafından tasarlanan Albrecht Dürer Anıtı ve Jacob Burgschmiet tarafından yapılan döküm, Almanya’daki bir sanatçıyı onurlandırmak için yapılmış ilk anıt imiş.

Tarihi Kaya Mahzenleri

1380’larda Nürnberg’in geleneksel biraları bu mahzenlerde saklanıyordu. Kayalara oyulmuş olan mahzenler sonraki yıllarda yiyecek saklamak için de kullanılmış. Mazhenler rehberli tur ile gezilebiliyor, tur ücreti 11 Euro, Nürnberg Card ile %50 indirim alabilirsiniz.

WeiBgerbergasse

WeiBgerbergasse
WeiBgerbergasse

Nürnberg’in II. Dünya Savaşı’ndaki bombardımandan en az etkilenen sokağı WeiBgerbergasse yani dericiler sokağı. Geleneksel mimariyi görebileceğiniz bu sokak şehrin en fotoğrafik sokağı. Eğer bizim gibi boş iken çekmek istiyorsanız sabah erken saatlerde gitmeniz gerekiyor. Yarı ahşap evlerin güzelliği gerçekten baş döndürücü, her biri ayrı güzel. Bu evlerin kendi avluları ve kuyuları varmış çünkü bu sokakta dericiler, yani tabakhaneler bulunuyormuş. Bugün ise tabakhanelerin yerinde şirin dükkanlar ve restoranlar var.

Spielzeugmuseum – Oyuncak Müzesi

Nürnberg, 600 yıldan daha uzun süredir oyuncakların başkenti olarak anılıyor. Dünyanın en büyük oyuncak koleksiyonuna sahip olan oyuncak müzesi ise tarih boyunca hem Nürnberg’de hem Almanya’da hem de dünyanın farklı yerlerinde üretilmiş olan oyuncakların sergilendiği 4 katlı bir müze. Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekecek olan pek çok sergi bulunuyor. Müze, Sunay Akın’ın kurucuları arasında olduğu İstanbul’da bulunan Oyuncak Müzesi’ne de ilham olmuş.

Giriş ücreti 6 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz.

Karls Köprüsü

Karls Köprüsü
Karls Köprüsü

Nürnberg’de şehir içinden geçen Pegnitz Nehri’nin üstünden geçen çok sayıda köprüden biri Karls Köprüsü.

Fleisch Köprüsü

Fleisch Köprüsü
Fleisch Köprüsü

Pegnitz Nehri’nin üstünden geçen çok sayıda köprüden biri diğeri de fotoğrafta arkamda kalan Fleisch Köprüsü. Bu köprüleri atlamayın diye hepsini tek tek yazdım.

Trödelmarkt Adacığı

Trödelmarkt Adacığı
Trödelmarkt Adacığı – 2022
Trödelmarkt Adacığı - 2010
Trödelmarkt Adacığı – 2010

Şehrin ortasında, Pegnitz nehri üzerindeki adacıklardan biri Trödelmarkt Adacığı. Adayı ana karaya bağlayan güzel köprüleri ve tablo gibi mimariye sahip binaları ile ada kendi başına bir Hansel-Gratel adası gibi.

Hangman Köprüsü

Hangman Köprüsü
Hangman Köprüsü

Hangman, cellat demek. 1457 yılında ahşaptan yapılmış olan üstü kapalı bu güzel köprünün adının cellat köprüsü olmasının nedeni ise 16. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında şehrin celladının köprünün girişindeki kulede yaşamış olması.

Henker Köprüsü

Henkerbrücke
Henkerbrücke

Trödelmarkt Adacığı ile şehri bağlayan köprülerden bir diğeri de Henker Köprüsü. Pegnitz üzerindeki en güzel köprülerden biri bu olsa gerek.

Weinstadel – Eski Şarap Deposu

Weinstadel
Weinstadel

48 metre uzunluğuyla Weinstadel, Almanya’nın en büyük yarı ahşap evlerinden biridir. 1446-48 yılları arasında inşa edilen bina 16. yüzyıldan itibaren zanaatkarlar, fakir aileler ve hastalara barınma sağlayan bir yer olmuş. 1571’den itibaren ise şarap deposu olarak kullanılmış. Bugün Weinstadel’in içi modernize edilmiş ve kendi kantini olan bir öğrenci yurdu olarak kullanılıyor. .

Max Köprüsü

Max Köprüsü
Max Köprüsü

Pegnitz Nehri’nin üstünden geçen çok sayıda köprüden biri diğeri de Max Köprüsü.

Kettensteg Köprüsü

Kettensteg Köprüsü
Kettensteg Köprüsü

Nürnberg’ün ortasından geçen Pegnitz Nehri nedeniyle şehrin içinde pek çok birbirinden güzel köprü var. Yayaların rahat geçebilmesi için 1824 yılında 68 metre uzunluğunda yapılan Kettensteg Köprüsü Almanya’nın ve Avrupa’nın ilk ve en eski asma köprüsü.

WeiBer Turm – Beyaz Kule

WeiBer Turm - Beyaz Kule
WeiBer Turm – Beyaz Kule
WeiBer Turm - Beyaz Kule
WeiBer Turm – Beyaz Kule

Beyaz Kule (Weißer Turm), Nürnberg’in sondan bir önceki şehir surlarının bir parçası olan ve aynı zamanda şehre açılan kapı olan tarihi bir kule imiş. 1250 civarında inşa edilmiş olan kule şehir kapısının korunması için yapılmış. Ancak etrafındaki surlar yıkıldığı için şu an tek başına duruyor. Beyaz adını dış sıvasından almış ancak II.Dünya Savaşı sonrasında yapılan onarımlarda sıva çıkarılmış.

Evlilik – Atlıkarınca Çeşmesi

Evlilik - Atlıkarınca Çeşmesi
Evlilik – Atlıkarınca Çeşmesi

Jürgen Weber tarafından tasarlanan ve 1984 yılında Beyaz Kule’nin olduğu meydana yerleştirilen “Evlilik-Atlıkarınca Heykeli”, bugün Avrupa’nın 20. yüzyılın en büyük figürlü çeşmesi olarak kabul ediliyor. Heykel, aşık olmanın ilk aşamalarından ölüme kadar altı sahnede evlilik hayatının iniş ve çıkışlarını gösteriyor.Hans Sachs’ın eşi için yazdığı “Acı-Tatlı Evli Hayat” şiiri, Evlilik-Atlıkarınca çeşmesine ilham olmuş ve çeşmenin dışında yatan kalp üzerinde okunabiliyor. Nürnberg heykeller açısında zengin bir şehir, bu heykel dikkat çekici olduğundan detaylıca anlatmak istedim.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Anıtı

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Anıtı
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Anıtı

Ulusal müze girişinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Anıtı yer alıyor. 9 metre yükseklikteki 30 sütundan oluşan anıtın her bir sütununda beyannamenin bir maddesi yer alıyor ve her biri farklı dillerde. İlk sütun İbranice, 10. sütun Türkçe gibi… Nazilerin en önemli şehirlerinden biri olan Nürnberg’de böyle bir anıtın olması önemli.

Germanisches Nationalmuseum – Alman Ulusal Müzesi

Almanya’nın en büyük müzesi olan Alman Ulusal Müzesi’nin 2022 yılı giriş ücreti yetişkinler için 8 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz gezebilirsiniz.

Alman Ulusal Müzesi yatay mimariye sahip, iki katlı bir bina ancak çok geniş bir alana yayılmış durumda. Pek çok salonda farklı sergiler bulunuyor, zaman kaybetmemek ve ilginiz olan alanları gezebilmek için girişte verdikleri krokiden seçim yaparak müzeyi gezebilirsiniz. Müze ağırlıklı olarak sanat eserlerinin sergilendiği salonlara sahip. Beni şaşırtan kısmı ise yakın dönem Almanya tarihine dair bir sunum yapılmamış olması.

Nürnberg Surları’nın ulusal müze girişinde bir anıt bulunuyor. Üzerinde Türkçe isimler olunca ne olduğunu detaylı inceleyince 2000/2007 yılları arasında NeoNaziler tarafından katledilen kişiler için yapılan bir anıt olduğunu anladım. Umarım ruhları huzura kavuşmuştur.

Alışveriş Caddeleri: Kaiserstrasse, Königstrasse, Karlsstrasse, Winklerstrasse, Breite Gasse

Königstraße
Königstraße

Nürnberg eski şehir merkezinde hemen her sokak birbirinden güzel, şehirde boş boş yürümek bile çok keyifli. Kaiserstrasse, Königstrasse, Karlsstrasse, Winklerstrasse, Breite Gasse caddeleri şehrin en hareketli caddeleri. Bu caddeler üzerinde çok sayıda kafe, restoran ve mağaza bulabilirsiniz. Tek bir istisnası var; pazar günleri bu caddelerde her yer kapalı. Nürnberg seyahat planı yaparken alışveriş yapmaya niyetiniz varsa pazar gününe bırakmayın.

Opera Binası

Opera Binası
Opera Binası

Nürnberg Opera Binası, Almanya’nın en büyük tiyatrolarından biri. 1903-1905 yılları arasında, Art Nouveau tarzında, mimar Heinrich Seeling tarafından inşa edilmiş. Hitler’in Nürnberg’e her gelişinde burada opera izlediği biliniyor.

Deutsher Hof

Deutsher Hof
Deutsher Hof

Opera Binası’nın hemen yanında eskiden otel olarak kullanılan Deutsher Hof binası bulunuyor. Şu an ofis ve konut olarak kullanılıyor. 1912-1913 yılları arasında Hans Müller’in imzası ile inşa edilmiş olan binanın asıl alameti farikası ise Hitler’in Nürnberg’e geldiğinde kaldığı otel olması. Binanın önünden geçerken bunu bilmek kıymetli diye düşünüyorum.

Reichsparteitagsgelände – Nazi Partisi Dokümantasyon Merkezi

Reichsparteitagsgelände - Nazi Partisi Dokümantasyon Merkezi
Reichsparteitagsgelände – Nazi Partisi Dokümantasyon Merkezi

Nürnberg Hitler’in en sevdiği şehir idi ve pek çok etkinlik için burayı tercih etti. 1933’te Nürnberg’i Nazi Partisi Miting Alanı ilan etti. Dökümantasyon Merkezi olarak geçen bina pek büyük değil ama miting kortejinin geçmesi için yapılan 2 km uzunluğunda bir yol, Zeplin pisti olarak yapılmış ancak daha sonra mitingler için kullanılmış olan bir meydan, miting konuşmalarının yapıldığı ve Bergama’dan alınıp Berlin’de sergilenen Zeus Anıtı referans alınarak yapılmış olan tribün bu bölgede görülecek yerler. Alan çok büyük, yaklaşık 6 km’lik bir yürüyüş ile tüm bu alanları gezebiliyorsunuz. Dökümantasyon Merkezi’nin giriş ücreti 6 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz girebilirsiniz. Burası şehir merkezinden biraz uzakta, biz 2 numaralı tramvay ile kolayca ulaştık.

Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi

II. Dünya Savaşı sonunda 1945-1949 yılları arasında Naziler, Hitler’in en sevdiği şehir olan Nürnberg’de yargılandı. Yargılamaların yapıldığı Nürnberg Mahkemeleri bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor. Burası hem mahkemelerle ilgili bilgilerin hem de dökümanların sergilendiği bir yer. 600 numaralı mahkeme salonu savaş suçluların yargılandığı salon olması nedeniyle oldukça popüler, ancak bu salon halen kullanılıyor, ziyaret edebileceğinizin garantisi yok yani. memorium-nuernberg.de adresinden ziyaret saatlerini kontrol etmenizde fayda var.

Giriş ücreti 6 Euro, Nürnberg Card ile ücretsiz.

Fürth

Nürnberg’den şehir içi toplu taşıma araçları ile, U1 metro hattı ile Fürth’e ulaşabilirsiniz. Fürth, Nürnberg’in bir boy küçüğü diye düşünebilirsiniz. Şehir meydanı etrafında belediye binası, kilisesi, müzeleri bulunuyor.

Benim listemde olmayan ve ziyaret etmediğim ancak görebileceğiniz daha pek çok yer var: Deutsches Museum Nuremberg, Tucher Mansiyon ve Hirsvogel Salonu, İletişim Müzesi, DB Tren Yolu Müzesi, Bratwurst Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Faber-Castell Experience, Dinazor Müzesi, Cadolzburg Kalesi,

Nürnberg’e Gelmişken Yapmadan Dönme

Nürnberg’e bir gün veya beş gün ayırın farketmez, mutlaka yapmanız gerekenleri aşağıda listeledim.

  1. Nürnberg’in eski şehrini mutlaka yüksekten görün. Kalenin bahçesinden, kaledeki kuleden veya şehrin surları dışındaki yüksek otoparkların en üst katlarından şehrin güzelliğini izleyebilirsiniz.
  2. Nürnberg’in kırmızı biralarının tadına bakın. Tadım menüleri olan restoranlardan birini tercih edebilirsiniz.
  3. Hauptmarkt’ta yer alan çeşmenin çevresinde bir tur atarak dilek dileyin, dileğiniz gerçek oluyormuş. Denemekten zarar vermez.
  4. Öğle saatinde Fraukirche Kilisesi’nde bulunan “männleinlaufen glockenspiel” saattin şovunu öğlen 12:00’de izleyin.
  5. Tabii ki zencefilli kurabiyelerin tadına bakın.
  6. Üç sosisli sandviçin tadına bakın.
  7. Sadece eski şehri değil Nazi Dökümantasyon Merkezi ve/veya Nazi Mahkemelerinin olduğu yerleri görün.
  8. 24 Kasım-25 Aralık arasında şehre geldiyseniz Noel Pazarları’nı görmeden dönmeyin, gidemezsiniz zaten.

Nürnberg Noel Pazarları

Nürnberg Noel Pazarları - Christkindlesmarkt
Nürnberg Noel Pazarları – Christkindlesmarkt

Avrupa’nın en iyi Noel Pazarlarından biri Nürnberg kabul ediliyor. Bavyera’nın ikinci, Frankonya’nın en büyük şehri, tarihte pek çok medeniyete başkentlik yapmış bu güzel şehir film stüdyosu gibi. Nürnberg’e gelirseniz mutlaka uğramanız gereken Noel Pazarlarını aşağıda sıralıyorum;

  • en büyük ve en popüler olanı Chriskindlesmarkt
  • çocuklar için dense de bence büyükler için de çok eğlenceli olan Kinderweihnacht
  • Handwerkerkof
  • Markt der Partnerstadte
  • Original Reginal
  • Rathaus Wolffscher Bau
  • Feuerzangenbowle

Hepsi birbirine yürüme mesafesinde, hatta bazıları yan yana. Maalesef çoğunluğu 21:00’de kapanıyor. Christkindlesmarkt.de adresinden pazarların açık olduğu günler, yer ve saatlerine ulaşabilirsiniz.

Nürnberg Noel Pazarları yazımda pazarlara dair tüm detayları bulabilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın