İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul’da bir oyuncak müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle çocuklu aileler çoğunlukla biliyor. Bana sorarsanız oyuncak müzeleri sadece çocuklar için değil yetişkinler için de güzel bir keşif ortamı. Yıllar boyunca yapılmış oyuncaklar sizi çocukluğunuza götürürken popüler kültür ve dünya gündeminin oyuncaklara nasıl yön verdiğini görme imkanı sağlıyor oyuncak müzeleri. Bu nedenle yurt içi veya yurt dışında oyuncak müzelerini gezmeyi severim. İstanbul Göztepe’de bulunan Sunay Akın’ın İstanbullular’a armağanı olan İstanbul Oyuncak Müzesi bu müzelerin güzel örneklerinden biri. İstanbul Oyuncak Müzesi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saatleri, tarihçesi ve merak ettiğiniz herşey bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul’un Göztepe semtinde yer alıyor. Ulaşım için oldukça fazla seçenek var. Tavsiyem kendi aracınız ile gelmemeniz, çünkü müze sokak arasında yerleşim yerlerinin arasında olduğundan park problemi var. Halbuki otobüs ve/veya metro ile gelirseniz kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz. Oyuncak Müzesi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.

İstanbul Oyuncak Müzesi Nerede?
İstanbul Oyuncak Müzesi Nerede?

Oyuncak Müzesi’ne otobüs ile gelecek olanlar için;

  • 10B, 10S, 14Ç, 17, 17L, 19F, 19M, 19S numaralı otobüslerle “Göztepe”,
  • GZ1, GZ2 numaralı otobüslerle “Tütüncü Mehmet Efendi Camii”,
  • ER1, ER2 numaralı otobüslerle “Erenköy İstasyonu” durağında inip kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Marmaray’ı kullanarak gelecek olanlar için; Erenköy veya Göztepe durağında inip 10 dakikalık  yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.

Müzeye yaklaşırken yol dönümlerinde “İstanbul Oyuncak Müzesi” tabelalarını göreceksiniz.

Oyuncak Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Oyuncak Müzesi pazartesi günleri ziyarete kapalı. Pazartesi hariç hafta içi 10:00 – 18:00, hafta sonu 10.00- 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Oyuncak Müzesi Giriş Ücreti

Oyuncak Müzesi Giriş Ücreti
Oyuncak Müzesi Giriş Ücreti

Müze, özel bir işletme olduğundan Müzekart geçerli değil. Aşağıda İstanbul Oyuncak Müzesi giriş ücretlerini görebilirsiniz;

  • Tam: 75 TL
  • İndirimli: 40 TL. 3 yaş ve üzeri çocuklar, öğrenciler, öğretmenler, öğretim görevlileri, 65 yaş ve üstü kişiler indirimden faydalanabiliyor.
  • Ücretsiz: Engelliler, 3 yaş altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, kokartlı rehber ve basın mensupları ise müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor.

Giriş ücretini kredi kartı veya nakit olarak ödeyebiliyorsunuz, girişte size bilet yerine jeton veriliyor ve gişeden jeton atarak müzeye giriyorsunuz. Bu küçük detay dahi güzel düşünülmüş, hem kağıt israfı yapılmıyor, hem de ziyaretçileri jetonlu günlere geri götürüyor.

Oyuncak Müzesi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Eğer 10 kişi ve üzerindeki grup ziyareti yapacaksanız, veya özel bir etkinlik kapsamında müzeyi ziyaret etmek isterseniz 0 (216) 359 45 50 – 51 numaralı telefonlardan arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi’nin Kuruluşu & Sunay Akın

Dünyanın oyuncak başkenti olan Nürnberg’de yer alan Oyuncak Müzesi Sunay Akın’a ilham olmuş ve elindeki oyuncak koleksiyonunu bir müzede sergileme fikri ortaya çıkmış.

Müze, ülkemizin önemli değerlerinden biri olan yazar ve şair Sunay Akın’ın 20 yıl boyunca 40 farklı ülkeden topladığı oyuncakların bir ara getirilmesi ile ortaya çıkmış. Tam bir arşivci olan Sunay Akın, antikacılardan açık artırmalardan oyuncakçılardan toplandığı devasa bir koleksiyona sahip. Bu koleksiyonun sergilenmesi için gereken tasarımı sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan yapmış. Müze, bir şair tarafından kurulmuş ve bir sahne tasarımcısı tarafından tasarlanmış dünyadaki ilk ve tek müze.

Oyuncak Müzesi’nın açılışı, 2005 yılında, Atamız’ın çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gününde yapılmış. Müze açılışının bu anlamlı günde yapılması müze ile ilgili dantel gibi işlenen detaylara bir yenisini daha eklemiş.

Sunay Akın’ın Nürnberg videosunu hem Oyuncak Müzesi hem de Steiff oyuncaklarının hikayesini öğrenmek adına izlemenizi öneririm.

Oyuncak Müzesinde Neler Var?

Oyuncak Müzesi iki katlı tarihi bir köşkte yer alıyor. Tek başına köşkü gezmek dahi çok keyifli iken iki katın her bir odası oyuncak sergileri ile dolu. Oyuncakları tek tek anlatmayacağım, ancak 1700’lerden bugüne binlerce parça oyuncağın belli konseptler dahilinde, konu ile ilgili müziklerle sergilendiğini söyleyebilirim.

Beni en çok etkileyen sergiler Hitler’in çocukları askerliğe alıştırmak için yaptırdığı asker/ordu oyuncakları ve uzay konseptli sergiler oldu. Uzay salonunda “Aya Giden Türk Bayrağı” ise müzenin sürprizlerinden biri.

Aya Giden Türk Bayrağı
Aya Giden Türk Bayrağı

Bu salonlar oyuncak müzesinin sadece oyuncakların sergilendiği bir yer olmadığı, tarihte bir yolculuğa çıkardığının da en güzel kanıtları. Adile Naşit’ten Charlie Chaplin’e yerli ve yabancı pek çok sanatçıya ait oyuncak müzede sergileniyor.

Müzedeki diğer alanlara bakacak olursak;

Oyuncak Müzesi Kafeteryası

Oyuncak Müzesi Kafeteryası
Oyuncak Müzesi Kafeteryası

Müzeyi gezerken size mis gibi kahve ve kek kokuları eşlik ediyor. Müzenin bodrum katında bir kafeteryası var. Hem mola vermek hem de oyuncaklar arasında bir kahve içmek için güzel bir mekan. Kahvaltı servisi de varmış ama önceden arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekiyormuş.

Müze Mağazası

Müze mağazasında bez çantalardan tahta oyuncaklara, kupadan fulara kadar müze konsepti ile uyumlu pek çok ürün var. Müzeye gitmeden ürünlere bakmak isterseniz Oyuncak Müzesi’nin online mağazasına göz atabilirsiniz.

Etkinlik Alanı

Müze içinde bir de etkinlik alanı var. Atölyeler, tiyatrolar, imza günleri gibi etkinliklerin yanısıra benim de zevkle takip ettiğim sevgili Yasemin Sungur’un Kitap ile Sohbet buluşmaları da burada yapılıyor. Etkinlik takvimine müzenin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Oyuncak Müzesi 360 Turu

Oyuncak Müzesi’ni 360 derece tur ile çevrimiçi olarak gezebilirsiniz. Müzenin web sitesindeki 360 Derece Tur bağlantısına tıklamanız yeterli.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın