Mısır, Türk Vatandaşlarından vize istiyor ve sık sık vize başvuru sürecinde değişiklikler yaşanıyor. Farklı tarihlerde yaptığım Mısır seyahatlerindeki Mısır vizesi deneyimlerim, Mısır vizesi nasıl alınır, Mısır vizesi için gerekli belgeler nelerdir gibi ihtiyaç duyulan tüm konuları bu yazıda bulacaksınız.

02.MAYIS.2023 TARİHLİ MISIR VİZESİ HAKKINDA GÜNCELLEME

02 Mayıs 2023 tarihi itibarıyle Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabından yapılan açıklama ile; Türk Vatandaşları Mısır’a önceden bir başvuru yapmaksızın kapı vizesi ile giriş yapabilecekler.

Uygulama kapsamında; Türk Vatandaşları Sinai Yarımadası’na 15 gün süre ile vizesiz, Mısır’daki diğer bölgelere ise 25 Usd karşılığında kapı vizesi ile giriş yapabilecekler.

MISIR VİZESİ
MISIR VİZESİ

——

Çok Gezen Tüyosu: Mısır ile Türkiye arasında yaşanan politik gerilimler ve Mısır’ın iç sorunları nedeniyle Mısır vizesi süreci sık sık değişikliğe uğrayabiliyor. Bu yazıdaki bilgileri okusanız da, son durum hakkında kesin bilgi almak için Mısır Konsolosluğu ile görüşmenizi öneririm.

Mısır Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor mu?

Yukarıda yer alan güncellemeden sonra aşağıdaki vize uygulamaları geçerliliğini kaybetmiştir!

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?
Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

2023 yılı Mart ayı sonu itibariyle Mısır, Türk Vatandaşlarından vize istiyor. Vize başvurunuzu seyahat tarihinizden 3-4 ay önce yapmanızı öneriyorum çünkü süreç çok uzun sürüyor. Ancak Mısır vize uygulamasının bazı istisnaları var;

18 yaş altı ve 45 yaş üstündeki Türk Vatandaşları Mısır’a kapı vizesi ile giriş yapabiliyorlar. Ancak kapıda bu işlem uzun sürdüğünden kapı vizesini Türkiye’deki Mısır Konsolosluklarından alabilirsiniz. 3 gün gibi bir sürede alınabiliyor.

1 Nisan 2022’den itibaren Mısır Türk Vatandaşları’nın Sinai Yarımadası’na ücretsiz kapı vizesi ile girişine izin verdi. Kapı vizesi için tek yapmanız gereken uçakta size verilen formu doldurmak. Havalimanında başka bir işlem yapmanız gerekmiyor, direkt olarak pasaport kontrolüne gitmeniz yeterli. Bu uygulamanın detayları yazının devamında yer alıyor.

2023 yılı Mart sonu Mısır gazetelerinde çıkan haberlere göre Mısır Türk Vatandaşları’nın tüm Mısır’a sadece kapı vizesi ile girebilecek, ancak bu konuda resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Resmi duyuru yapıldığında bu yazıyı tekrar güncellerim. Mısır’da çıkan haber için tıklayın.

Mısır Vizesi için Randevu Alma

2019 yılında yaptığım Mısır seyahatinde Şarm El Şeyh, Kahire, İskenderiye ve Dahab şehirlerini gördüm. O tarihte Sinai Bölgesinde bulunan Şarm ve Dahab dahil her yeri görmek için Mısır vizesi almam gerekiyordu.

2019 yılındaki vize başvurum için; İstanbul Mısır Konsolosluğu Bebek’te olduğu ve işlerimin yoğun olmasından dolayı Mısır vizesi almak için aracı bir firma üzerinden başvuru yapmayı tercih ettim. Bir aracı firma olmadan bireysel olarak da başvuruda bulunabilirsiniz. Biz Anemon Turizm adlı acenteyi tercih ettik.

İstanbul Mısır Başkonsolosluğu veya Ankara Mısır Konsolosluğu üzerinden bireysel başvuru yapabilirsiniz. Hafta içi 09:30 – 11:45 arasında konsolosluğa giderek, randevu almadan başvuru yapabiliyorsunuz.

İstanbul Mısır Başkonsolosluğu İletişim Bilgileri

İstanbul Mısır Konsolosluğu’na ait iletişim bilgilerini aşağıda görebilirsiniz.

  • Adres: Cevdetpaşa Cad. No:12 Bebek Beşiktas İstanbul
  • Telefon: 0 (212) 324 21 60

Telefon ile ulaşmak konusunda çok fazla zorluk yaşandığına dair mesajlar aldım. Bir soru sormak istediğinizde pes etmeden aramaya devam edin.

İstanbul Mısır Başkonsolosluk Binası’nın Hikayesi

İstanbul Mısır Başkonsolosluğu
İstanbul Mısır Başkonsolosluğu

İstanbul Mısır Başkonsolosuğu Bebek’te çok güzel bir yalıda yer alıyor. Bebek parkının bittiği yerdeki yalı Mısır’ın İstanbul Konsolosluk Binası. Bu binanın ilginç bir hikayesi var, onu da burada anlatmak isterim.

Yalı, 1781 yılında inşaa edilmiş. Yapıldıktan sonra birkaç kez el değiştirmiş ve yenilenmiş. En sonunda Osmanlı sultanı 2.Abdulhamid zamanında yalıyı Osmanlı Sarayı almış. O dönemde Mısır ile ilişkileri iyi tutmak isteyen 2.Abdulhamid saray ile yakın ilişkiler içinde olan Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın annesi Emine Valide Paşa’ya yalıyı hediye etmiş. Emine Hanım yalıyı yeniden yaptırmış ve o dönemde yalı “Hidiva Sarayı” olarak anılmış.

Osmanlı İmparatorluğu dağılıp Türkiye Cumhuriyeti kurulunca, Emine Hanım yalıyı Türkiye Cumhuriyeti’ne armağan etmek istemiş. Resmi yazışmalar başlamış, ancak yazışmalar Emine Hanım’ın adı Emine Valide Paşa yerine “Bebekli Emine Hanım” olarak geçiyormuş çünkü cumhuriyetin kurulması ile ağalık, paşalık ünvanları kalmamış. Rivayete göre kendisine “Hanım” denilmesine bozulan Emine Hanım, sinirlenmiş ve Mısır hükümeti ile iletişime geçmiş. Yalının Mısır Konsolosluğu olarak kullanılması için bağışlamış. Ölene kadar da yalının bahçesinde bulunan köşkte yaşamış.

Böylece Hidiva Sarayı, Mısır Konsolosluğu’na ev sahipliği yapmaya başlamış.

Ankara Mısır Konsolosluğu İletişim Bilgileri

Ankara Mısır Konsolosluğu iletişim bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Adres: Atatürk Bulvari No: 126 Kavaklıdere – Ankara
  • Telefon: 0 (312) 426 10 26

Mısır Vizesi için Gerekli Belgeler

Mısır vizesi için diğer ülkelerdeki kadar çok evrak hazırlanması gerekmiyor. Aşağıdaki evrakların eksiksiz hazırlanması yeterli.

  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Pasaportun aslı
  • Pasaport fotokopisi
  • Beyaz zemine çekilmiş rötuşsuz 2 adet vesikalık fotoğraf.
  • Seyahat edecek kişini çalıştıkları iş yerinden İngilizce olarak seyahat amaçlarını ve şirketteki görevlerini belirten kaşeli imzalı yazı.
  • Başvuru yapacak kişinin seyahat tarihlerini ve amacını belirten İngilizce dilekçesi, aşağıda dilekçe örneğini görebilirsiniz. Çalışmayanlar dilekçelerinde çalışmadıklarını beyan etmeli.
  • Vize alınacak kişi tarafından doldurulup imzalanmış vize müracaat formu, İngilizce olarak doldurulmalıdır. Müracaat formu için tıklayın.
  • Otel ve uçak rezervasyonları.
  • Eğer bir aracı kurum üzerinden başvuru yapacaksanız, o kurumun sizin adınıza işlem yapabileceğini belirten hizmet sözleşmesi. Bu sözleşme aracı kurum tarafından size verilecektir.

Mısır Vizesi Bireysel Dilekçe Örneği

Consulate Of EGYPT,

Visa Department

To whom it may concern,

I want to touristic Travel to your country, for the dates 06/03/2015 & 09/03/2015. I guarantee the returning of me on above mentioned departure date.

I can confirm that all expenses  correspond by myself. 

We kindly ask you to give the required visa.

Mısır Vizesi İşyeri Dilekçe Örneği

Bu dilekçenin şirketin antetli kağıdına hazırlanması ve şirket kaşeli, yetkili imzalı olması gerekmektedir.

CONSULATE GENERAL OF EGYPT

Visa Department,

Whom it may concern,

Our …….. Manager  Mr. …………………. will travel to your country between ……………………………………. for tourism. We guarantee the returning of his/her on above mentioned departure date. 

We kindly ask you to give the required visa.

Mısır Vizesi Ne Kadar Zamanda Çıkıyor?

Mısır vizesi diğer vize süreçlerinden biraz farklı. İlk başvuruda pasaportunuzu kontrol edip size geri veriyorlar, evraklarınızı verdikten sonra “1 ay içinde vize başvurunuz sonuçlanır” diyorlar. Eğer başvurunuz olumlu sonuçlandı ise , e-posta ile bilgilendirme yaparak pasaportunuzu getirmenizi istiyorlar.

Pasaportunuzu konsolosluğa tekrar verdikten sonra 2-3 gün içinde de vize basılmış oluyor, gidip pasaportunuzu almanız gerekiyor. Vizenizin hazır olduğu bilgisini aldıktan sonra hafta içi 15:00-15:30 saatleri arasında pasaportunuzu konsolosluktan teslim alabiliyorsunuz. Eğer aracı firma üzerinden işlem yapıyorsanız bu süreçleri firma sizin adınıza takip ediyor. Eğer başvurunuzu bireysel olarak yapıyorsanız 3 kez konsolosluğa gidip gelmeniz gerekiyor.

Özetle; Mısır vizesinin başvuru süreci 2-3 ay arasında değişiklik gösterebiliyor. Son birkaç yıldır Mısır ile aramızda yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle Mısır vizesinin çıkması normalden uzun sürüyor. Bu nedenle mutlaka erken başvuru yapın! Seyahatinize çok kısa süre kala başvurup riske atmamanızda fayda var.

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME! Bizim son vizemizin sonuçlanması 3 ayı buldu. Bu nedenle başvurunuzu en az 3 ay öncesinden yapmaya çalışın.

Mısır Vizesinden Kimler Muaftır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri Mısır Konsolosluğu’na vize için başvuru yapmak zorundadır.

Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah veya Kırmızı) Pasaport sahibi olan kişiler ise 90 güne kadar olan seyahatlerinde Mısır vize işlemlerinden muaftırlar.  

18 yaşından küçük ve 45 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Mısır vizelerini ülkeye girişleri sırasında kapıda alabiliyorlar. Kapı vizesi uygulaması zaman zaman kaldırılıp tekrar devreye alınıyor. Güncel bilgi için mutlaka konsolosluğu arayıp bilgi almanız gerekiyor.

Sinai Bölgesi (Şarm El Şeyh ve Dahab) için Vize İstisnası

Mısır'a giriş için uçakta verilen form
Mısır’a giriş için uçakta verilen form

Mısır vizesi almanın zorluğundan çok bahsettim, biraz da güzel haber vereyim.

1 Nisan 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; Mısır hükümeti Şarm El Şeyh ve Sinai Bölgesi için Türk Vatandaşları’ndan ücretli vize uygulamasını kaldırdı. Türk Vatandaşları; Sina Yarımadası’nda kapı vizesi ile ücretsiz olarak 15 gün süre ile kalabiliyorlar. Kapı vizesi sadece Şarm El Şeyh değil, Sinai Bölgesi için geçerli. Sharm El-Sheikh, Taba, Dahab, Nuweiba, Saint Catherine gibi pek çok güzel yer bölge içinde yer alıyor. 15 gün boyunca bu yerlerde kapı vizesi ile seyahat edebilirsiniz.

Kapı vizesi alabilmek için aşağıda yer alanları beyan edilmesi gerektiğine dair resmi bir duyuru var;

  • Gidiş-dönüş uçak bileti,
  • Onaylanmış otel rezervasyonu,
  • En az 2000 Usd nakit veya bu miktarda limiti bulunan bir VISA kredi kartı.

Ancak 2023 yılında yaptığım Dahab seyahatimde Şarm El Şeyh Havalimanı’nda uçak bileti, otel rezervasyonu, nakit veya kredi kartı limiti sorulmadı. Sadece uçakta bir form dağıtıldı, o formu doldurarak pasaport polisine vermemiz yeterli oldu.

Yine de tedbir olarak diğer belgelere ek olarak varsa yeninizde kredi kartı limitinizi gösteren bir belge (kredi kartı ekstresi gibi) bulundursanız iyi olur.

Sinai Bölgesi ile ilgili detaylı gezi yazılarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz;

Diğer Mısır Gezi Yazılarım

Mısır’a birkaç kez gittiğim için Hurghada’dan İskenderiye’ye kadar pek çok şehirle ilgili gezi notlarım bulunuyor. Tüm Mısır yazılarım için Mısır kategorisine göz atabilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

46 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın