Serhat şehri Kars, Doğu Ekspresi’nin estirdiği rüzgarla son yıllarda birden popülerlik kazandı. Kars’a giden yabancılar, gezilecek yerlerin yanı sıra Kars’ta ne yenir, nerede yenir, kaz eti nerede yenir, piti yemeği nedir gibi sorular sormaya başladı. Haydi gelin Kars’ın meşhur yemekleri nelermiş, nerede ne yenir birlikte bakalım.
Kars’ta Ne Yenir?
Kars’ın coğrafi konumu nedeniyle tarım neredeyse yok, şehir tarım yapılamayacak kadar yüksekte ve soğuk mevsim çok uzun sürüyor. Kar Eylül sonu yağmaya başlıyor, Mart sonuna kadar yaylalarda kar kalmaya devam ediyor. Hal böyle olunca tarım yapmak çok mümkün olmuyor. Yaylalarda yapılacak en güzel şey ise hayvancılık, hayvancılık oldukça gelişmiş. Kars’ta yenilecek şeyler de ağırlıklı olarak hayvan ürünleri. Hayvan ürünleri deyince aklınıza sadece inek, koyun gelmesin, Kars aynı zamanda kaz eti ile de meşhur.
Kars’ın Meşhur Yemekleri
Kars denince akla ilk gelen yemek kaz eti olsa da, Kafkas yemekleri Kars’ta hemen hemen tüm restoranlarda yapılıyor. Aslen Azerbaycan’ın Şeki şehrinin yemeği olan piti yemeği, haşıl, hıngel gibi hamur işi yemekleri Kars’ın meşhur yemekleri.
Kars Kaz Eti
Kars ve Ardahan’da bolca kaz yetişiyor. Yol kıyısında kaz sürülerini görünce önce çok yadırgamıştım, çok sık görünce alışıverdim. Kazın tüyünden ve etinden faydalanıldığı için ekonomik önemi büyük. Fransız mutfağında önemli yer olan Kaz, bu bölgede de hem taze hem de kurutularak yıl boyu tüketiliyor.
İlk kez Kars’a gittiğimde Kars’ta kaz eti yenecek yer bulamazken, artık neredeyse bütün restoranlarda kaz eti bulunuyor.
Kaz eti, kaslı bir hayvan olduğundan sert ve soğuk iklimde yaşadığı için yağlı bir et. Pilav üstü haşlama şeklinde servis ediliyor genelde. Ağır bir et olduğu için miktar olarak çok yemek pek mümkün değil, benim favori etim diyemem.
Kars Piti Yemeği
İşte benim Kars’taki favori yemeğim bu! İlk kez Azerbaycan’ın Şeki şehrinde yemiş ve bayılmıştım. Nohut ile birlikte haşlanan kuzu incik suyuna önce pide konularak yumuşatılıyor, sonra da üstüne yemeğin kendisi ekleniyor. Favori eti kuzu olanların seveceği bir yemek kesinlikle.
Kars’ta pek çok yerde Piti yedim, Hanımeli Restoran’daki Piti yemeği favorim.
Kars Gravyer Peyniri, Kars Kaşarı, Kars Tereyağı
Kars, Kars gravyer peyniri ile meşhur. Kars şehir merkezinde Kars göbek kaşarı, eski kaşar, gravyer peyniri, çeçil peyniri ve Kars balı bulabileceğiniz yerler var.
Gravyer kahvaltılık değil, mezelik bir peynir, kahvaltıda yemek için ağır olabilir. Kahvaltıda yemek için eski kaşar, göbek kaşar veya çeçil peynirini tercih edebilirsiniz. Kars’ta peyniri nereden alalım diye soracak olursanız seçenek çok; Büyük Zavotlar, Metin Bey Peynircilik, Koçulu Çiftliği, Zümran Ömür, Çapan Peynircilik deneyip memnun kaldıklarım. Siparişinizi yanınızda taşımanıza da gerek yok, istediklerinizi seçiyorsunuz, onlar adresinize kargoluyorlar.
Kars Balı
650’den fazla endemik bitkiye ev sahipliği yapan Kars yaylalarında tabii ki bal da pek güzel oluyor. Peynircilerin çoğunda Kars balı da bulabilirsiniz.
Hamur İşine Dayalı Yemekler: Haşıl, Hangel…
Kars’ta sebze yok demiştim, bu nedenle et yemekleri dışında geriye hamur işleri kalıyor. Ancak ben Kars’taki hamur işlerini çok beğendiğimi söyleyemem, bu tamamen benim kişisel yorumumum, beğenenler vardır eminim.
Haşıl, haşlanmış bulgur üzerine tereyağı ve yoğurt ile servis ediliyor. Bu yemeğe hiç ısınamadım…
Hangel, haşlanmış üçgen kesilmiş hamur parçalarının üzerine yine tereyağı ve yoğurt ile servis ediliyor. Bu haşıla göre biraz daha iyi. Ama sadece hamur yemiş oluyorsunuz, o yüzden ilk tercihim değil.
Ayrıca kahvaltılarda yiyebileceğiniz kete ve umaç denilen un helvası pek çok yerde bulabileceğiniz bir tatlı. Sıcak ayran aşı çorbası ve evelik çorbası menülerde yer alıyor. Yöresel yemekler yapan Kars Kaz Evi, Hanımeli Restoran, Puşkin gibi restoranların hemen hepsinde yukarıda saydığım yemekleri bulabilirsiniz.
Sarı Balık
Çıldır Gölü’nde yaşayan ve buzun altında avlanan sarı balık kızartılarak pişiriliyor. Bol kılçıklı ama lezzetli bir balık cinsi.
Çıldır Gölü kıyısında avlanan sarı kanat cinsi bu balığı yapan yerlerin en ünlüsü Atalay’ın yeri. Hem öğlen yemek molası vermek hem de içeride yanan sobada ısınmak için iyi bir seçenek. Kış aylarında hafta sonları çok kalabalık olduğu için önceden arayıp rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Atalay’ın Yeri Restoran Telefonu: 0533 934 61 00
Kars’ta Nerede Yenir?
Kars’a 5 sene önce gittiğimde yöresel yemek yenebilecek olan sadece Kars Kaz Evi ve Hanımeli Restoran vardı. Şimdi her köşe başında bir restoran açılmış. Ben yine de eskilerden başlayıp yeni denediğim yerler ile ilgili yorumlarımı da ekliyorum.
Kars Kaz Evi
Kars Kaz Evi, Nuran Özyılmaz’ın bireysel çabaları ile altınlarını satarak kurduğu, Kars’ta kaz etini ticarileştirilmesini sağlayan ilk işletme. Biraz daha küçük ve yolu sapa olan eski yerinden Kars Kalesi’nin altında, çok daha ferah ve güzel bir taş binaya taşınmışlar, pek de güzel olmuş.
Kars Kaz Evi menüsünde kaz eti dışında, yöresel hatta unutulmaya yüz tutmuş yemekler vardı. Tavsiye üzerine siparişlerimizi verdik, adını ilk defa duyduğumuz ne varsa sipariş verdik. Güzel bir yemek ve güler yüzlü servisin ardından gitmeye hazırlanırken, Kaz Evi’nin işletmecisi Nuran Hanım ile sohbete başladık, bir baktık ki saatler geçmiş.
Kaz Evi’nin hikayesini Nuran Oğuz Özyılmaz’dan dinledik. Kızları ile beraber çalıştığı bu yer bir restauranttan çok daha fazlasını ifade ediyor onun için. Kaz yetiştiriciliği konusunda Karslı kadınları bir araya getiren bir dernek kurmuş, Birleşmiş Milletler’den destek almış. Kars’a inanan cesur bir kadın o. Doyumsuz sohbeti ile yolu Kaz Evi’ne düşen herkesi de dost edinmiş kendine. Kars’a giderseniz mutlaka Kars Kaz Evi’ne uğrayıp Nuran Hanım’la sohbet edin.
Kaz Evi’nde kaz eti, piti yemeği, haşıl, hıngel, umaç helvası gibi yöresel yemekleri bulabileceğiniz gibi her akşam 21:00’de Kafkas Dansları gösterisi yapılıyor. Dans gösterisi için kişi başı ekstra ödüyorsunuz, ama o kadar güzel bir gösteri ki Kars’a gittiğinizde mutlaka izleyin.
Kars Kaz Evi’ne gitmeden önce de yoğun sezonda rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Kars Kaz Evi telefonu: (0474) 212 37 13
Kars Kaz Evi Menüsü
Aşağıda sadece yöresel yemeklerin isimlerini yazdım, menüde bunlar dışında da yemekler bulunuyor.
- Evelik Çorbası
- Ayran Aşı Çorbası
- Kesme Aşı
- Kars Ketesi
- Tandırda, Bütün Kaz
- Tandırda, Göğüs veya But Kaz
- Tandırda Kaz, Pilav Üstü
- Piti Yemeği
- Hangel
- Haşıl
Kars Kaz Evi, 2020 sonunda sipariş ile Kars peyniri, balı, kaz eti gibi ürünleri adrese teslim göndermeye başladı. Sipariş vermek isterseniz aşağıda bilgileri bulabilirsiniz.
Kars Hanımeli Restoran
Kars’taki en eski yöresel restoranlardan biri de Hanımeli Restoran. Burada da yukarıda yer alan yöresel yemekler bulabilirsiniz. Ayrıca Hanımeli Restoran menüsünde alkol de bulunuyor.
Hanımeli Restoran’nın Kafkas göçmeni olan sahibi akordiyon şovu yapıyor, ondan sonra da aşık atışması oluyor.
Kars Hanımeli Restoran Telefonu: (0474) 212 61 31
Pushkin Restoran
Ünlü yazar Puşkin bir dönem Kars’ta yaşamış, bu nedenle adına kafeler restoranlar görebilirsiniz. Kars Kalesi yakınındaki Pushkin Restoran yeni açılan restoranlardan biri. İçerisi ferah güzel dizayn edilmiş. Kars Kaz Evi’nin yeni mekanına yakın bir restoran.
Menü içeriği yine benzer. Diğer mekanlara göre çalışanların ilgisi burada biraz zayıf geldi bana. Farklı mekan denemek isterseniz buraya da gidebilirsiniz.
Bu arada yukarıdaki restoranların tamamı için eğer yoğun sezonda gidiyorsanız, mutlaka rezervasyon gerekiyor.
Kılıçoğlu Pastanesi
Kars’ta güzel bir mekanda ferah ferah çayımı kahvemi içeyim, tatlımı yiyeyim diyenler için Kılıçoğlu Pastanesi tavsiye edilir. Çalışanlar güler yüzlü, tatlılar nefis. Biz 3 kişi ayrı tatlılar söyledik, üçü de çok güzeldi.
Burada ayrıca geniş bir yemek menüsü var. Yemeklerin tadına bakmadığım için yorum yapmıyorum ama onların da kötü olduğunu sanmam.
Bahane Cafe
Ayrıca Kars’ta akşam hem eğlenelim hem alkollü birşeyler içelim derseniz, ocak başından barlara kadar pek çok seçenek var. Biz birşeyler içmek için Bahane Cafe’yi tercih ettik. Dışarıda yanan ateşin başında sıcak şarap oldukça keyifli idi. Israrla Süryani şarabı olduğunu iddia ettikleri bir şarap verdiler ama Kars’ta sanmıyorum ki Süryani şarabı olsun.
Boğatepe Köyü’nde Kahvaltı
Kars’a gelince Kars peynirinin doğduğu yer alan Boğatepe Köyü de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Boğatepe Köyü’nde köylülerin evine konuk olarak kendi mandıralarında yetişen peynirlerin tadına bakabilir, ev halkı ile sohbet edebilirsiniz.
Boğatepe Köyü’de biz Zümran Ömür’ün evine konuk olduk, ancak farklı evlere de konuk olabilirsiniz.
Serpme köy kahvaltısı 2022 yılında kişi başı 100 TL idi.
Boğatepe Köyü yazıma ve Boğatepe Köyü Videoma mutlaka göz atın.
Çıldır Gölü Atalay’ın Yeri
Göl kıyısında Çıldır Gölü’nde avlanan sarı kanat cinsi balık yapan yerler var, en ünlüsü Atalay’ın yeri. Hem öğlen yemek molası vermek hem de içeride yanan sobada ısınmak için iyi bir seçenek. Kış aylarında hafta sonları çok kalabalık olduğu için önceden arayıp rezervasyon yaptırmanızda fayda var.
Fiks menü hizmet veriyor burası, sarı balık, salata, meşrubat menüsü şeklinde sunuluyor.
Atalay’ın Yeri Restoran Telefonu: (0533) 934 61 00
Kars’ta pek çok yerde ev şarabı veya Süryani şarabı adıyla şarap satılıyor, menüde genelde olmuyor, fiyatlarını sormadan ısmarlamamanızı öneririm. Atalay’ın yerinde çok kötü bir şarap içtik. Şarabı denemeden sipariş vermeyin.
Arpaçay Kütük Ev
Çıldır Gölü kıyısında uzun zaman tekel olarak çalışan Atalay’ın Yeri’ne alternatif olarak Kars Valiliği tarafından yapılmış olan Arpaçay Kütük Ev de tercih edilebilir.
Burada yemeğin yanı sıra konaklama seçeneği de var.
Arpaçay Kütük Ev Telefonu: (0474) 285 1010
Kars hala turizm potansiyelini yeteri kadar değerlendiremiyor bana göre. Ancak her gittiğimde biraz daha ilerlemiş oluyor. Umarım bir sonraki gidişimde çok daha güzel mekanlar açılmış olur.
Kars Gezi Yazıları
Kars ile ilgili diğer gezi yazılarıma da mutlaka göz atın.
- Kars’ta gezilecek yerler hakkında bilgi almak için; Kars gezilecek yerler
- Kars’a Doğu Ekspresi ile gitmek isterseniz; Doğu Ekspresi’ne nasıl bilet alınır?
- Kars’a gitmişken İshak Paşa Sarayı’na da uğramak isterseniz; İshak Paşa Sarayı
Yolda Kalın!
1 Yorum
Merhaba..
Gezi blogları hakkındaki samimi yaklaşımınızı takdir ve beğeni ile karşıladığımızı belirtmek isteriz. Sıkı takipçiniziz.
Bu paylaşımınızdan sonra Doğu Ekspresi ile Kars seyahatini biz de planımıza aldık doğrusu. Bilgi ve paylaşımlarınız için teşekkür ederiz, öz ve samimi gerçekten.
http://www.geziseyahatrehberi.com adı altında biz de gezi birikimlerimizi okuyucularla ve gezginlerle paylaşmak üzere yayın hayatımıza başladık. Desteklerinizi, önerilerinizi bekler, keyifli geziler ve paylaşımlar dileriz.