Padişahların mesire yeri, Ihlamur Vadisi’nin incisi Ihlamur Kasırları, Beşiktaş’ta gezilecek yerler listesi içinde çok ilk akla gelen yerlerden biri değil. Ihlamur Kasrı, Beşiktaş’tan Fulya’ya doğru devam ettiğinizde karşınıza çıkan yeşillikler içindeki bir bahçe ve iki köşkten oluşur ve Beşiktaş çarşısının keşmekeşinin içinde bir vaha gibidir. Ihlamur Kasrı nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti nedir, kahvaltı fiyatı ne kadar, otopark var mı gibi pek çok sorunun cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı

Kasır Nedir?

Milli Saraylar’ın internet sitesinde Ihlamur Kasrı, kapı girişinde ise Ihlamur Kasırları yazması biraz kafa karıştırsa da halk arasında Ihlamur Kasrı olarak bilindiğinden ben de bahsederken Ihlamur Kasrı diye bahsedeceğim.

Ihlamur Kasrı - İstanbul'un Göbeğinde Bir Vaha
Ihlamur Kasrı – İstanbul’un Göbeğinde Bir Vaha

Öncelikle “Kasır nedir?” derseniz; hükümdarlar için yaptırılmış küçük saray ve/veya köşklere verilen addır. Bahsedeceğimiz yerde iki ayrı köşk olduğundan doğru kullanımın “Ihlamur Kasırları” olması gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. Küçük Su Kasrı, Hidiv Kasrı, Maslak Kasırları İstanbul’un meşhur kasırlarından birkaçıdır.

Ihlamur Kasrı Hakkında

Ihlamur Kasrı Hakkında

Kim bilir hangi tarihte yapılmış olan işlemeli sütunların üzerine yerleştirilmiş sokak lambaları, yaşlarının çok büyük olduğu gövdesinin kalınlığından anlaşılan çam ve ıhlamur ağaçları, şimdi müze ve kafeterya olarak hizmet veren iki köşkü, çimlerin üstünde badi badi dolaşan insanlara alışmış çok sayıda yeşil başlı ördeği, tüylerinin ihtişamını kaybetse de buraların en güzeli benim diye dolaşan tavus kuşları, mevsimine göre cinsi değişen, güzelliği baki kalan rengarenk çiçekleri, ördeklerin içine batıp çıkmaya bayıldığı havuzları, bahçıvanların özenle baktığı her halinden belli olan bahçe düzenlemesi ile Ihlamur Kasrı her gittiğimde beni kendisine hayran eder.

Ihlamur Kasrı
Ihlamur Kasrı

Bir de manolya zamanını tutturursanız, Mart ayı içinde birkaç hafta sadece, o koca çiçeklerdeki zerafeti izlemeye doyamazsınız.

Ihlamur Kasrı’nın içinde biri kafeterya diğeri müze olmak üzere iki tane köşk, 3 tane süs havuzu, yaz aylarında hizmet veren bir yaz bahçesi kafeteryası, bol bol ördek, bir de tavşan kümesi yer alıyor. Bahçede yürüyüş yapanlar, çocuklarına hava aldıran anneler en sık göreceğiniz profiller. Özellikle güzel havalarda havuzların etrafı oldukça kalabalık oluyor.

Bahçedeki 3 havuzdan biri
Bahçedeki 3 havuzdan biri

Ihlamur Kasrı Nerede? Ihlamur Kasrı’na Nasıl Gidilir?

Ihlamur Kasrı; Beşiktaş Çarşısı, Yıldız ile Nişantası üçgeni arasında kalan Ihlamur Vadisi’nde yer alıyor. Eğer Beşiktaş’ı biliyorsanız Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin arkasındaki kavşakta yer alan büyük bahçe Ihlamur Kasrı’nın yer aldığı bahçedir. Konumu için tıklayın.

Ihlamur Kasrı Nerede?

Ulaşım açısından biraz zor bir yerde bulunan Ihlamur Kasrı’na Beşiktaş sahilden yürümek yaklaşık 15-20 dakika sürer. Yıldız’dan de yürümek mümkündür, o mesafe de inişte 15 dakika olsa çok dik bir çıkış olduğundan dönüşte o yolu kullanmanızı önermem. Beşiktaş Evlendirme Dairesi civarından geçen otobüsler ile buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Kendi aracınız ile gelmenizi ise o bölgedeki yoğun trafik nedeniyle pek önermem.

Ihlamur Kasrı’nda Otopark Var mı?

Ihlamur Kasrı’na kendi aracınız ile gelmek isterseniz kasrın kendi otoparkı yok. Çevredeki ücretli otoparkları kullanabilirsiniz.

  • Ihlamur Kasrı’na en yakın Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nin altında yer alan büyük otoparktır. Saatlik park ücreti ile aracınızı buraya bırakabilirsiniz .
  • Beşiktaş yönünden gelirken sağda, Carrefour’un altında kapalı bir otopark var. Beşiktaş Çarşısı’ndan gelirken karşınıza çıkacak ilk otopark burası ancak kasırlara en uzak olanı da bu.
  • Ihlamurdere Caddesi boyunca yol kenarında İspark var, ancak Beşiktaş’ın göbeğinde İspark’ta yer bulma umuduna kapılmak hayalperestlik olur, ona hiç güvenmeyin.
  • Bir diğer otopark ise kasırların girişin karşısındaki kavşaktan Yıldız yönüne doğru çıkan yokuşun başında bulunan otopark.

Özellikle Cumartesi günü buraya aracınız ile gelmenizi kesinlikle önermem çünkü Cumartesi günü aynı zamanda Beşiktaş Pazarı’nın olduğu gün. Beşiktaş Pazarı da hemen evlendirme dairesinin karşısında kuruluyor, zaten sorunlu olan trafik iyice felç oluyor.

Ihlamur Kasrı Tarihçesi

Ihlamur Kasrı – Maiyet Köşkü yani kafeteryası

Ihlamur Kasrı’na ulaşım ile ilgili detaylıca bilgi verdikten sonra gelelim Ihlamur Kasrı’nın tarihçesine. 18. yüzyılda Ihlamur Vadisi içinde iki köşk olduğuna dair rivayetler olsa da, buradaki mevcut binalar, 1845-1855 yılları arasında Sultan Abdülmecit tarafından İstanbul’daki pek çok binaya mimarlık yapmış olan Balyanlar Ailesi’ne yaptırılmıştır.

Ihlamur Kasrı yapılmadan önce bu bölgenin Tersâne Eminlerinden Hacı Hüseyin Ağa’ya ait olduğu ve adını da ondan alarak “Hacı Hüseyin Bağları” adıyla bilinen bir mesire yeri olduğu kayıtlarda yer alıyor.

ıhlamur kasrı
Ihlamur Kasrı – Merasim Köşkü, yani müzesi

Ihlamur Kasrı; Maiyet Köşkü ve Merasim Köşkü adında iki köşkten oluşuyor. İhtişamlı, gösterişli olan ve Abdulmecid’in resmi işleri ve törenler için kullanılan Merasim Köşkü iken daha sade olanı, Sultan’ın maiyeti ve zaman zaman da haremi için tahsis edilen Maiyet Köşkü’dür. Maiyet Köşkü bugün kafeterya olarak hizmet verirken Merasim Köşkü Müze olarak hizmet veriyor.

Barok tarzda inşa edilmiş olan köşklerin Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları referans alınarak, onların minyatürleri olarak yapıldığı söylenmektedir.

Merasim Köşkü içinde fotoğraf çekmek yasak, bu nedenle içeriden fotoğraf yok maalesef. İçerisi oldukça küçük, çok büyük bir beklenti ile girmeyin. Şöyle hızlıca bir bakıp çıkmalık bir yer diye düşünebilirsiniz.

Kasırlar, 1987’den bu yana müze ve ören yeri olarak ziyarete açık.

Ihlamur Kasırları Ziyaret Saatleri

Kasırlar, Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Özellikle hafta içi sabah saatlerinde giderseniz boş yakalama şansınız var, aksi halde genelde çok kalabalık oluyor.

Ihlamur Kasrı Giriş Ücreti 2023

Ihlamur Kasrı Giriş Ücreti 2019
Ihlamur Kasrı Giriş Ücreti 2019

Ihlamur Kasırlarının bahçesine ve Merasim Köşkü’ne giriş ücretli ve ayrı ücrete tabi. Müzekart ile bahçeye de müzeye de ücretsiz girebilirsiniz.

2023 yılı giriş ücretlerini aşağıda görebilirsiniz;

  • Türk Vatandaşları için müze girişi 25 TL,
  • Türk Vatandaşları için indirimli müze girişi 10 TL,
  • Türk Vatandaşları için bahçe bileti 10 TL.
  • Türk Vatandaşları için 65 yaş ve üzeri ücretsiz.
  • Yabancılar için müze girişi 60 TL,
  • Yabancılar için indirimli müze girişi 20 TL (ISIC kart isteniyor),
  • Yabancılar için bahçe bileti 10 TL.

Merasim Köşkü’ne giriş bileti yani müze giriş bileti aldığınızda, ekstra ücret ödemeden, kimliğinizi bırakarak sesli rehber alabiliyorsunuz, size köşkün tarihçesini içerideki eşyalarla ilgili kısa bilgileri anlatıyor.

Merasim Köşkü’ne girmek istemezseniz sadece bahçede dolaşmak veya kafeteryadan faydalanmak için bahçe bileti almanız yeterli.

Ihlamur Kasrı’nda Kahvaltı ve Kahvaltı Fiyatı

Ihlamur Kasrı’nda Kahvaltı ve Kahvaltı Fiyatı

Ihlamur Kasrı içinde yer alan Maiyet Köşkü kafeterya olarak 09:00 – 17:30 saatleri arasında (Pazartesi günleri hariç) hizmet veriyor.

Kafeterya’da çay-kahve, tost, gözleme gibi yiyeceklerin yanı sıra kahvaltı da yer alıyor. Ihlamur Kasrı kahvaltı fiyatları 2023 yılı için; İstanbul Kahvaltısı 90 TL, Kahvaltı Tabağı 170 TL.

Ihlamur Kasırları kafe menüsünün tamamına ulaşmak için Ihlamur Kasrı Menüsü bağlantısına tıklayın.

Kafeteryanın hem bahçesi hem de iç mekanı yer alıyor. Kahvaltınızı güzelim bahçeyi seyrederek yapabilirsiniz.

Fotoğraflarda yer alan tatlı kadın annem 🙂 Anne-kız bir kaçamak yapıp Beşiktaş Pazarı’nı gezdikten sonra kendimizi Ihlamur Kasrı’na atıp bir kahve molası verdik.

Ihlamur Kasrı’na Gitmek için En İyi Zaman

İstanbul’u gezmek için en güzel zamanları soranlara, bahar ayları derim. Ihlamur Kasrı’nı gezmek için en iyi zaman ise Mart sonu, Nisan başı yani manolyaların açtığı dönem. Ancak manolyalar çok kısa bir süre, sadece birkaç hafta açık kalıyor.

Ihlamur Kasrı bahçesi
Ihlamur Kasrı bahçesi – Manolya zamanı

Ihlamur Kasrı’nın bahçesinde kocaman manolya ağaçları var ve biz gittiğimizde muhteşem çiçekleri ile gelinlere benzemişlerdi. Rüzgar estikçe mis gibi manolya kokusu bütün bahçeyi sarıyordu. Ayrıca bahçedeki laleler de açmaya başlamıştı. Güneşli bir bahar gününde İstanbul’un göbeğinde bir vaha gibi Ihlamur Kasrı.

Size yeni keşfettiğim bir uçak bileti sitesi Ucuzucuyorum.com’dan bahsetmek istiyorum: Uzun süre evlerimizde kaldık, yasakların kalkmaya, aşılanmanın artmaya başladığı bu günlerde uçağa atlayıp bir yere gitmek hem de ekonomik uçak bileti ile, daha ne isterim. 

Fiyatları birçok uygulama ile aynı ya da daha ekonomik. Fiyatlar ana sayfadayken arama yapmadan görülebiliyor. Böylece sonuçlardan geri dönme zahmeti olmuyor. Ayrıca çok detaylı gezi yazıları var. Mesela İstanbul hakkında sarayları, camileri hatta bedava yapılacak şeyleri bile yazmışlar. İstanbul uçak bileti ve gezi sayfalarına Ucuzucuyorum.com/istanbul-ucak-bileti adresinden ulaşabilirsiniz.

Unutmadan Charter uçuşları da göstermeleri büyük avantaj. Eğer seyahat planınız varsa, bilet almadan önce bir bakın derim. Uygulamaları hem app store’da hem androidde var.

Ihlamur Kasırları Videosu

Ihlamur Kasırlarını anlattığım videoyu aşağıda görebilirsiniz. Videomu beğenip kanalıma abone olmayı unutmayın!

Beşiktaş Gezilecek Yerler

Beşiktaş’ta gezilecek yerler listesi oldukça kabarık demiştim. Beşiktaş’a bir gezi planlıyorsanız görmenizi önereceğim yerler;

  • Dolmabahçe Sarayı: Beşiktaş deyince ilk görülmesi gereken yer tabii ki DOLMABAHÇE SARAYI. Saat Kulesi, Haremi, Selamlığı, arkasındaki Saray Koleksiyonlar Müzesi ile yarım gününüzü ayırmanızı öneririm. Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesindeki kafenin deniz tarafında çok güzel bir manzarası var, oraya girmek için bilet almanıza da gerek yok. Çay içmeye de gidebilirsiniz. Saray Koleksiyonları Müzesi içinde de güzel bir kafe var. Gizli saklı, güzel manzaralı.
  • Dolmabahçe Camii olarak bilinen Bezmialem Valide Sultan Camii: Hemen Dolmabahçe Sarayı’nın girişinde yer alan camii.
  • Eğer futbola ilginiz varsa, Vodafone Arena içinde yer alan Beşiktaş JK Müzesi.
  • Deniz Müzesi: Dolmabahçe Sarayı’ndan Saray Koleksiyonları Müzesi tarafından çıkarsanız 100 metre sonra Deniz Müzesi var. Çok güzel bir müze, içinde bazen sergiler de oluyor. Deniz Müzesi girişinde de Bord adlı bir restoran var, tavsiye ederim.
  • Akaretler: Beşiktaş’a gelince Akaretler’e bir göz atmamak olmaz. Son zamanlarda açılan çok sayıda güzel mekanı ile popüleritesi artan bölge eskiden Dolmabahçe Sarayı’nın çalışanlarının yaşadığı tarihin ilk lojmanları olarak diyebileceğimiz bir yer imiş.
  • Atatürk Evi Müzesi: Akaretler caddesi üzerinde Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce bir süre konakladığı bir bina yer alıyor. Bugün müze olarak hizmet veriyor. Ancak hafta sonları kapalı.
  • Beşiktaş Çarsısı: Deniz Müzesi’nden sonra Beşiktaş Çarşısı’na uğrayıp bir kahve veya yemek molası verebilir, çarşılardan alışveriş yapabilirsiniz. .
  • Ihlamur Kasrı: Ihlamur Kasrı’na çarşıdan yürüyebilirsiniz. Çok güzel bir bahçesi var.
  • Yıldız Parkı: Beşiktaş’tan Ortaköy’e doğru devam ederseniz, Yıldız Parkı ve içinde yer alan Malta Köşkü ile Çadır Köşkü orman içinde vakit geçirebileceğiniz, sizi birden İstanbul’dan koparacak yerler.
  • Çırağan Sarayı: Beşiktaş’taki bir diğer önemli saray olan Çırağan Sarayı, turistik olarak ziyarete açık değil malesef.
  • Ortaköy: ORTAKÖY’e gelip seyyar tezgahları gezmek, Ortaköy Camii önünde bir fotoğraf çektirmek, kumpir yemek lazım.

Tüm bunları tek bir güne sığdırmak oldukça zor, Beşiktaş’a iki gün ayırmayı düşünebilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın