Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bir süre Beşiktaş’ta Akaretler Caddesinde yaşadığını biliyor muydunuz? Beşiktaş’ta oturan biri olarak Beşiktaş’ın az bilinen yerleri tanıtmayı kendime görev bildim. Bu kapsamda bugün Akaretler’e, Atatürk’ün İstanbul’daki ilk evine gidiyoruz!

Gazi Mustafa Kemal’in İstanbul’da kiraladığı ilk ev Beşiktaş Akaretler Yokuşunda yer alıyor. Atatürk’ün annesi, kız kardeşi ve manevi oğlu yaklaşık 7 yıl bu evde yaşamış. Ev, 2010 yılında Akaretler Mustafa Kemal Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Bu yazıda Akaretler Mustafa Kemal Müzesi olan Atatürk’ün Beşiktaş’taki Evi hakkındaki tüm bilgileri bulacaksınız, keyifli okumalar!

Beşiktaş Akaretler Yokuşu
Beşiktaş Akaretler Yokuşu

Atatürk’ün Beşiktaş’taki Evi

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Beşiktaş Akaretler Yokuşu’nda bulunan bu evi 1912’de kiralamış ve annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Hanım ve manevi oğlu Abdurrahim Tunçak’ı bu eve yerleştirmiş, 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a doğru yola çıkana kadar kendisi de zaman zaman, Balkan ve I. Dünya savaşları sırasında cephelerden ayrılıp İstanbul’a geldiği günlerde bu evde kalmış. Sürekli ikameti ise Şişli’deki Atatürk Evi olmuş. Mustafa Kemal’in Samsun’a doğru yola çıkmadan önceki hazırlıklarını Şişli’deki evde yaptığını biliyoruz. Kimi kaynaklar, Milli Mücadele’ye başlamak için yola çıkmadan önce annesi, kızkardeşi ve manevi oğlu ile vedalaşmak için Akaretlerdeki eve uğradığını, kimi kaynaklar ise ailesini Şişli’deki eve taşıdığını söylüyor. Ailesi ile vedalaştıktan sonra, Beşiktaş vapur iskelesinden kalkan bir motor ile 16 Mayıs 1919’da Kız Kulesi açıklarındaki Bandırma Vapuru ile yola çıkmış olduğunu biliyoruz. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşan önderimiz, Milli Mücadele’nin ateşini orada yakacaktı.

İstanbul’dan Samsun’a yapılan bu tarihi yolculuk için Türk Hava Yolları’nın hazırladığı projeyi incelemek için tıklayın.

Beşiktaş’taki eve geri dönecek olursak; 3 katlı ve 540 metrekare boyutundaki bina, Dolmabahçe Sarayı çalışanları için yaptırılan sıra evler (akaretler) şeklindeki lojmanlardan biri. W şekilli bu toplu konut projesi içinde 133 tane bina yer alıyormuş. Atatürk’ün kiraladığı ev ise bugün Beşiktaş’tan Maçka’ya doğru çıkan Akaretler Yokuşu’nda 36 numarada yer alıyor.

Atatürk'ün Beşiktaş'taki Evi
Atatürk’ün Beşiktaş’taki Evi

Akaretler Mustafa Kemal Müzesi

Atatürk’ün ailesinin 7 yıl yaşadığı, kendisinin de sık sık uğradığı bu bina Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müze olarak düzenlendi. 2010 yılında açılan müzede Atatürk’e ait eşyalar ve dönemin tarihi eserleri sergileniyor.

3 kattan oluşan Akaretler Mustafa Kemal Müzesi’nde çeşitli video gösterileri, belgeseller ve filmlerle Balkan Savaşları, göç ve Milli Mücadele anlatılıyor.

  • Müzenin giriş katında Atatürk’ün vakıflara dair sözleri ve Akaretler’in tarihçesi anlatılmış.
  • Birinci katta, Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı, İstanbul’un işgali gibi dönemler,
  • İkinci katta ise Atatürk’ün fotoğrafları, yazdığı mektuplar ve İstanbul’daki son günleri anlatılmış.
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi

Mustafa Kemal Müzesi Ziyaret Gün ve Saatleri

Beşiktaş’taki Mustafa Kemal Müzesi maalesef sadece hafta içi gün içinde ziyaret edilebiliyor. Hafta içi 09:00-12:00 ve 13:00-16:00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Akaretler Mustafa Kemal Müzesi Ziyaret Saatleri
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi Ziyaret Saatleri

Beşiktaş’a hafta içi yolunuz düşerse Akaretlerde bir kahve molası vermeden önce bu müzeyi görmenizi tavsiye ederim.

Beşiktaş’ta gezilecek yerler listesi için tıklayın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Atatürkün anne ve kardeşi İstiklal harbi yıllarında bize hısım olan Diş Hekimi Hüseyin Mukbil Beyin Akaretlerdeki evinde misafir edilmiş.

    Bunu çocukken Hüseyin Mukbil beye yaptıkları ziyaretlerde iki defa Zübeyde Hanımın elini öptüğünü söyleyen anneannemden dinlemiştim.

    İlk paragraftaki belirsizliği gidermek için yazdım.

Yorumunuzu Yazın