Yıldız Parkı, İstanbullular ve en çok benim gibi Beşiktaş’ta yaşayanlar için tam bir vaha. Beşiktaş’ın kalabalık ve kaosundan uzaklaşıp doğada vakit geçirilebilen, tarihi köşkleri, yürüyüş parkurları ve piknik alanları ile her zevke seçenekler sunan bir vaha üstelik. Yıldız Parkı’nın içinde, az bilinen gizli bir cevher olan Çadır Köşkü tarihçesi, ziyaret saatleri, ulaşım, otopark seçenekleri, çevresinde neler var, ne yenir gibi pek çok sorunuzun cevabını bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Çadır Köşkü
Çadır Köşkü

Yıldız Parkı ile ilgili tüm bilgiler için > Yıldız Parkı Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti Nedir, Ne Yapılır?

Çadır Köşkü’nün Tarihçesi

Köşk 1871 yılında, Sultan Abdülaziz döneminde, Çırağan Sarayı’nın bahçesinde bulunan Seyir Köşkü olarak dönemin meşhur mimarları olan Balyanlar’a yaptırılmış. Sultan II.Abdulhamit’in Yıldız Sarayı’na taşınmasından sonra Çırağan Sarayı’na ait bazı bölümlerle birlikte Çadır Köşkü de Yıldız Sarayı’na eklenmiş.

Çadır Köşkü
Çadır Köşkü

Tanzimat reformlarını gerçekleştiren kuşağın önde gelen temsilcilerinden biri olan ve Abdülaziz suikasti nedeniyle tutuklanan Mithat Paşa ve arkadaşlarının sorguları bu köşkte yapılmış, paşa 66 gün boyunca köşkün bodrumunda hapis tutulmuş. Bu olaydan sonra köşk kapatılmış ve kullanılmadığından virane hale gelmiş. Yukarıdaki fotoğrafta binanın sol köşesinde bu olaya dair bir açıklama tableti bulunuyor.

1940 yılında köşk İstanbul Belediyesi’ne devredilmiş, Yıldız Korusu’nun park olarak düzenlenmesi ile birlikte bu köşk de onarılmış ve Çadır Köşkü adını almış. Bu dönemden sonra köşkün tarihine bakacak olursak;

  • 1949-1960 yılları arasında Avadis Çakır isimli pastane sahibi tarafından “Markiz Pastanesi” olarak kullanılmış.
  • 1960 yılındaki askeri yönetim sonrasında Tanzimat Müzesi olarak hizmet vermiş.
  • 1982 yılında Yıldız’daki diğer köşklerle beraber Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na devredilmiş.
  • 1995 yılında köşkleri devralan İstanbul Büyükşehir Belediyesi esaslı bir restorasyondan geçirdikten sonra, köşkün işletmesini iştiraki olan Beltur A.Ş. ’ye devretmiş.
  • 1997 yılından itibaren Beltur tarafından restoran olarak hizmet veriyor. Bu tarihten sonra da köşk birkaç kez restorasyon geçirdi.

Çadır Köşkü Ziyaret Saatleri

Çadır Köşkü Havuzu
Çadır Köşkü Havuzu

Yıldız Parkı, her gün 07:00-22:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Park içinde bulunan Çadır Köşkü, Pazartesi günleri hariç her gün 12:00-22:00 saatleri arasında yeme-içme servisi veriyor.

Çadır Köşkü’nde Neler Var?

Çadır Köşkü Havuzu
Çadır Köşkü Havuzu

Çadır Köşkü, fazla ihtişamlı olmayan mütevazi bir köşk olsa da, önünde yer alan büyük fıskiyeli havuzu, havuz içinde yüzen kuğu ve ördekleri, ön ve arka bahçesinden farklı görünen mimarisi ile dikkat çekici bir köşk.

Çadır Köşkü - İç Mekan
Çadır Köşkü – İç Mekan

Köşkün girişi havuza bakan tarafında. İçeriye girdiğinizde minik bir holden geçerek orta salona ulaşıyorsunuz, bu salonun önünde birkaç masa sığacak büyüklükte bir balkon bulunuyor. Salonun sağında ve solunda ise iki oda yer alıyor. salon ve odaların büyüklükleri neredeyse aynı. Eğer köşke yemek için geliyorsanız ve balkon müsaitse köşkün en güzel boğaz manzarasını buradan izleyebilirsiniz.

Çadır Köşkü - Tavan Süslemeleri
Çadır Köşkü – Tavan Süslemeleri

Köşke girince sadece göz hizanıza bakıp bırakmayın, başınızı kaldırıp tavan süslemelerine mutlaka göz atın, çok güzeller.

Çadır Köşkü Havuzu
Çadır Köşkü Havuzu

Köşkün açık olduğu saatlerde havuza bakan kısmına masalar atılıyor, böylece yemeğinizi veya kahvenizi havuz kenarında alabilirsiniz. Özellikle sıcak yaz günlerinde bu kısım çok keyifli oluyor.

Köşkün havuza bakan tarafı değil de boğaza bakan tarafında bir otopark bulunması ise araç ile gelenler için büyük bir avantaj. Otoparkın hemen altında çocuk parkı ve boğazı gören piknik masaları bulunuyor.

Cihannüma Köşkü
Cihannüma Köşkü

Malum Çadır Köşkü aslında Yıldız Sarayı içindeki pek çok köşkten biri imiş aslında. Çadır Köşkü’nü arkanıza alıp saraya doğru bakarsanız bağdadi tekniği ile yapılmış, parkın duvarları üzerinden uzanan ahşap bir yapı göreceksiniz. Bu yapının adı Cihannüma Köşkü. Boğaz, Haliç ve Marmara denizini gören manzarası nedeniyle bu adı almış köşk. Maalesef uzun zamandır Yıldız Sarayı’na giriş yok, geçici olarak kapalı deniyor ama yıllardır kapalı, açılış tarihine dair bir bilgi de bulunmuyor. Yıldız Sarayı’nın içinde Yıldız Şale Köşkü, Kaşkat Köşkü, Kuşluk Köşkü, Yaveran Köşkü, Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı gibi başka köşkler de var.

Çadır Köşkü’nde Ne Yenir?

Çadır Köşkü, Beltur tarafından işletiliyor ve Beltur’un yaratıcı çalışmaları doğrultusunda köşkteki yemek menüsü sürekli değişiyor. Çadır Köşkü restorasyondan çıktıktan sonraki dönem sadece aşağıdaki gibi basit ama lezzetli kahvaltı servisi vardı ve ben sık sık gidiyor, hatta pek çok toplantı ve dost buluşmamı burada yapıyordum. Ancak 2023 yılı Ocak ayı itibariyle köşkte kahvaltı servisi yok, sürekli değişen farklı mutfakların tadına bakabileceğiniz menüler birkaç ayda bir yenileniyor.

Çadır Köşkü - kahvaltı
Çadır Köşkü – kahvaltı

Birkaç ayda bir değişen Kastamonu mutfağı, Osmanlı deniz mutfağı, Kilis lezzetleri gibi farklı mutfaklardan hangisinin serviste olduğunu Beltur İstanbul’un instagram hesabından takip edebilirsiniz. Özel menülerin tadını çıkarmak için 444 66 44 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmanız gerektiğini de unutmayın.

Çadır Köşkü - Kilise Lezzetleri Menüsü
Çadır Köşkü – Kilise Lezzetleri Menüsü

Çadır Köşkü’ne gün içinde sadece çay-kahve içmek için de uğrayabilirsiniz.

Çadır Köşkü Nerede?

Çadır Köşkü Nerede?
Çadır Köşkü Nerede?

Çadır Köşkü, Beşiktaş ile Ortaköy arasında, Çırağan Sarayı’nın karşısında yer alan Yıldız Parkı (Yıldız Korusu) içinde, parkın batı köşesinde, Yıldız Sarayı ile Yıldız Parkı’nı ayıran duvarın karşısında yer alıyor.

Çadır Köşkü’ne Nasıl Gidilir?

Çadır Köşkü’ne ulaşmak için şüphesiz öncelikle Yıldız Parkı’na ulaşmanız gerekiyor.

Köşke toplu taşıma ile gelecekseniz;

  • Yıldız Parkı’nın alt girişi olan Çırağan girişine gelmek için Beşiktaş’a gelen herhangi bir toplu taşıma aracını kullanabilirsiniz. Beşiktaş İskelesi’nden park girişi sadece 1 km yani en fazla 15 dakikalık bir yürüyüş ile iskeleden parkın Çırağan Caddesi girişine ulaşabilirsiniz.
  • Yıldız Parkı’nın bir diğer girişi, Yıldız’dan Ortaköy’e inen Palanga Yokuşu üzerinde. Yeni açılan Yıldız metrosundan indikten sonra 10 dakikalık bir yürüyüş ile Palanga girişine ulaşabilirsiniz.

Yıldız Parkı içinde bulunan büyük havuzun kenarında bulunan köşke, parkın alt (Çırağan) girişinden veya üst (Palanga) girişinde 10 dakikalık bir yürüş ile ulaşmanız mümkün.

Köşke aracınız ile gelecekseniz; alt girişten parka girdikten sonra ana yolun sonuna kadar devam edip sola dönerek kolayca bulabilirsiniz. Park içinde yönlendirme tabelaları bulunuyor.

Çadır Köşkü Otopark Seçenekleri

Çadır Köşkü’nün hemen altında bir otopark bulunuyor. Yıldız Parkı’na aracınız ile giriş yapacaksanız 2023 yılı otopark ücreti 48TL. Parkın neresine park ederseniz edin, girişte bu park ücretini ödemeniz gerekiyor.

Özellikle hafta sonu gibi yoğun günlerde parka ve köşke gelecekseniz tavsiyem araç ile gelmek yerine toplu taşıma ile gelmeniz. Yoğun günlerde parkın içindeki araç kalabalığı rahatsız edici seviyeye ulaşabiliyor.

Yıldız Parkı’nda Bulunan Diğer Tesisler

Yıldız Parkı’nın içinde Çadır Köşkü’nün dışında üç tesis daha bulunuyor. İşletmelerin tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Bu nedenle Beşiktaş’taki pek çok mekana göre hem daha lezzetli hem çok daha ucuza yiyecek ve içecek bulabileceğiniz mekanlar.

Malta Köşkü
Malta Köşkü

Yıldız Parkı içindeki tesislerin en bilineni şüphesiz Malta Köşkü. Malta Köşkü’nün bahçesi ve üst katı yaz/kış kahvaltı ve yemek servisi için kullanılıyor.

Beltur Kafe
Beltur Kafe

Yıldız Parkı içinde yürüyüş yaparken yeşillikler arasında karşınıza çıkacak olan yeşil kafeterya Beltur Kafe. Kafede çay-kahve ve atıştırmalıkları bulabilirsiniz. İç mekanı, bahçesi olduğu gibi çay veya kahvenizi kağıt bardakta veya termosunuza alarak yürüyüşünüze devam edebilirsiniz.

Kır Kahvesi
Kır Kahvesi

Kış aylarında kapalı olan Kır Kahvesi, bahar ve yaz aylarında açık alanda kahvaltı yapabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz veya sadece çay/kahve içmek için gidebileceğiniz bir yer. Yıldız Parkı içindeki araç yoluna yakın olduğu için yokuşlu park içinde uzun süre yürümek istemeyenler için güzel bir seçenek.

Çadır Köşkü Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım Çadır Köşkü fotoğrafları, aşağıda toplu olarak yer alıyor. Bütün fotoğrafların telifi bana aittir, iznim ve onayım olmadan kullanılamaz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın