Batum, Gürcistan’ın Bodrum’u diyebileceğimiz, gece hayatı, uzun plajları, kumarhaneleri ile eğlence arayanlar için tam bir cennet. Vizesiz, hatta pasaportsuz olarak Türkiye’den Batum’a gidebilmek de cabası. Batum’da gezilecek yerler, Gürcistan hakkında kısa bilgiler, Batum’da ne yenir, Batum’da nerede kalınır, Batum’a gitmek için en iyi zaman nedir gibi bilgileri bulabileceğiniz Batum gezi rehberi niteliğindeki bu yazıya hoş geldiniz, keyifli okumalar!

Batum'da gezilecek yerler
Batum’da gezilecek yerler

Batum’a Gitmek için Vize Gerekli mi?

Türkiye’den Batum’a gitmek yani Gürcistan’a gitmek çok kolay. Türkiye’den Batum’a gitmek için vize almanıza gerek yok, Batum’a daha doğrusu Gürcistan’a sadece nüfus cüzdanınız ile giriş yapabiliyorsunuz. Nüfus cüzdanınızın yeni, çipli kimlik olması yeterli. Pasaporta ihtiyaç duymasanız da Türkiye’den Gürcistan’a geçebilmek için yurt dışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Sınır kapısındaki harç pulu gişelerinden ödeme yaparak pulunuzu alabilirsiniz.

Sarp Sınır Kapısından Batum’a Ulaşım

Sarp sınır kapısı Türkiye tarafı
Sarp sınır kapısı Türkiye tarafı

Türkiye’den Batum’a kara yolu ile gitmek için Hopa’ya yakın Sarp sınır kapısından çıkış yapmanız gerekiyor. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmış ve o tarihten bu yana hizmet veriyor. Yüksek sezonlarda hafta sonlarında özellikle sınır geçişi çok yoğun olabiliyor. Ben geçtiğim zaman sınırda bir de inşaat vardı ve tam bir arap saçı idi.

Türkiye’den Gürcistan’a kimlik ile geçiş yapılabilmesi daha pratikmiş gibi görünse de eğer pasaportunuz varsa geçiş çok daha hızlı oluyor. “Güvenlik gerekçesi ile kimlik ile geçenleri çok sorguya çekiyorlar” dedi çıkış harcı gişesinde çalışan görevli, ben de direkt pasaport ile geçtim beklememek için. Bu kalabalık ve kaosun bir sebebi de bu aslında. Kimlik ile geçmek mümkün ama kimlik ile geçenleri ekstradan sorguluyorlar.

Sınırı geçtiğinizde Gürcistan tarafı çok daha düzenli ve sakin, bu taraftaki yerleşimin adı Sarpi. Herhangi bir güvenlik kontrolünden geçmeden elimi kolumu sallayarak çıktım Sarpi sınır kapısından. Çıkış noktasında bir turizm bilgi standı var. Batum veya Gürcistan ile ilgili harita ve broşürleri buradan temin edebilirsiniz.

Gürcistan sınır kapısı
Gürcistan sınır kapısı

Sınırdan çıkınca dışarıda sizi bir sürü minibüs bekliyor. Minibüsler çok ucuza sizi Batum’a ulaştırıyor. Ben gittiğimde 1-1,5TL gibi birşeye denk geliyordu. Minibüslerin olduğu yerde döviz büroları, sınır çıkışında ise ATM’ler var. ATM’den bozuk para çekemiyorsunuz, bu nedenle döviz bürolarından az bir para bozdurmanızı öneririm çünkü minibüsler bozuk para istiyor, kağıt para kabul etmiyor. Ben ATM’den para çektiğim için minibüsten indiğim yerde bozdurup verdim minibüsçüye ücretini. Bu minibüsler yarım saat bile sürmeden Batum’un merkezine ulaşıyor.

Gürcistan Hakkında

Batum’u anlatmaya başlamadan önce Gürcistan hakkında kısa birkaç bilgi vereyim. Rusya’nın dağılmasından sonra bunun negatif etkilerini yaşayan ülkelerden biri Gürcistan. Komşuları ile arasında sorunlar var, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ile pek anlaşamıyor. En sevdiği komşusu Türkiye bu nedenle 🙂

Gürcistan’a ilk gittiğimdeki gezi notlarımda “Yeni Gürcistan çok hızlı bir değişim içinde. Bütün yollar yeniden yapılıyor, şehirlerde büyük inşaatlar ve eskileri yenileme çalışmalarına büyük yatırımlar yapılmış. 5 sene sonra yeniden gidersem çok farklı bir Gürcistan göreceğimden eminim. Avrupa Birliği ve Amerika’dan sürekli destek fonları geliyor.” demişim. 5 sene sonra yeniden gittiğinde gerçekten çok ciddi bir değişim ile karşılaştım. Yol çalışmaları büyük oranda bitmiş, şehirlerdeki çalışmalar tamamlanmış.

Gürcistan coğrafya olarak da çok farklı bölgelere sahip:

  • Karadeniz kıyısında Batum’un da içinde bulunduğu Adjara bölgesi yeşillik ve deniz kıyısında,
  • Kuzeyde Rusya sınırı çok yüksek dağlarla korunuyor. Hatta Kazbegi Avrupa’nın en yüksek noktası kabul ediliyor. Kuzeydeki Rusya sınırı kış sporları ile ünlü,
  • Ülkenin güney doğusunda yer alan Azerbaycan sınırı ise yarı çölleşmiş bölgelerden oluşuyor.
  • Ülkenin orta doğusunda ise muhteşem Gürcü şaraplarının da üretim yeri olan üzüm bağları yer alıyor.

Çok kısa mesafeler içinde farklı iklimleri bir arada görebiliyorsunuz. Bu nedenlerle de iyi bir mutfağı ve renkli bir kültürü var. Gürcistan’ın çok büyük bir kısmını gezip gördüm. Diğer Gürcistan gezi yazılarım da ilginizi çekebilir.

Batum Hakkında

Batum Türkiye sınırına yakınlığı nedeniyle Türklerin yoğun ilgisi altında. Buradaki inşaatların çoğunu da Türkler yapıyor. Batum, kumarhaneleri ile yakın gelecekte o bölgenin Las Vegas’ı olmayı hedefliyor. “O zaman sizi tanımayacağız” diyorlarmış Türklere, ben kumarhanelere gitmediğim için bu konuda bir yorum yapamıyorum.

Batum Tiyatro Meydanı
Batum Tiyatro Meydanı

Batum, Karadeniz’e kıyısında olmasına rağmen bizim Karadeniz sahil şeridinden çok farklı olarak geniş düzlüklere ve plajlara sahip, deniz turizmi sayesinde bölgenin ilgi merkezi olmuş durumda. Plajları son derece taşlı-çakıllı, uzun plajlar eğlence severler için çok davetkar. Ege sevdalısı biri olarak Karadeniz’den denize girmek beni cezbetmedi ama tabii ki o bölgeye yakın yaşayanlar için bulunmaz bir nimet.

Batum Plajları
Batum Plajları

Sınırdan geçer geçmez coğrafyanın değişmesi sizi şaşırtsa da zamanla alışıyorsunuz. Batum tam da bir sayfiye şehri havasında. Şehrin ana merkezinde büyük uluslararası otel zincirlerinin kumarhaneli dev büyüklükte yüksek otelleri görüntü kirliliği yaratıyor. Deniz kıyısı ve denize paralel oteller bölgesi yeniden inşa edilmiş. Pırıl pırıl, iyi organize edilmiş ve oldukça şık. Merkezden birkaç sokak uzaklaşınca ise eski Batum sizi karşılıyor.

Eski Batum’da mimarisi güzel olmasına rağmen binalar çok eski, yıkık dökük. Ancak restorasyon ve yenileme çalışmaları hemen hemen her yerde. Çok kısa zaman sonra Batum’un yepyeni bir yüzü olacağı kesin.

Batum’da Gezilecek Yerler

Gürcistan sınırından girdiğimizde bizi karşılayan bu hareketli şehir gözümüze ayrı bir güzel görünmüştü. Önceden hazırladığım Batum gezilecek yerler listesi içinde yer alan yerleri görmek için kendimizi sokağa attık.

Batum şehir merkezi oldukça küçük. Bir gün içinde tamamını gezebilirsiniz görülecek yerlerin. Zamanınızın geri kalanını da denizde ya da kumarhanelerde geçirebilirsiniz.

Batum’da gezilecek yerler listesinde neler var, bir bakalım!

Avrupa Meydanı ve Medea Heykeli

Avrupa Meydanı ve Medea Heykeli
Avrupa Meydanı ve Medea Heykeli

Avrupa Meydanı Batum’un ana meydanı, şehrin tam göbeği diyebiliriz. Batumi Bulvarı, Batum sahili, kafe ve restoranların bulunduğu caddelerin hepsine yürüme mesafesinde. Fıskiyeli havuzunda ne zaman gitsem çocuklar çılgınca oyun oynuyor. Meydanın çevresini de kafeteryalar sarmış.

Avrupa Meydanı’nda elinde altın bir post bulunan bir heykel göreceksinizç Bu heykel Medea’ya ait, Yunan mitolojisinde bir prenses imiş. Elinde altın koyun postu olan bu heykel 6 Temmuz 2007 tarihinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili tarafından açılmış. Batum’un yeni sembollerinden biri sayılan heykel, Kafkaslar’ın mitolojik yüzünü temsil ediyormuş.

Old Food Shop ve Astronomik Saat

Batum Astronomik Saat Kulesi
Batum Astronomik Saat Kulesi

Old Food Shop (eski yiyecek pazarı), eski ismi olsa da Batumi bulvarı üzerinde dışında harika işlemeleri olan bir bina göreceksiniz, bu bina o bina 🙂 Bu bina içinde şu an bir kitapçı var, içeriye girip gezebilirsiniz.

Binanın dikkat çekici kulesinde ise bir de astronomik saat bulunuyor.

Tiyatro Meydanı ve Neptün Heykeli

Tiyatro Meydanı
Tiyatro Meydanı

Batum’un en dikkat çekici binalarından biri şüphesiz Batum Tiyatrosu. Pembe rengi sütunlu girişi ile hemen dikkat çekiyor. Tiyatronun başında bulunduğu meydanın adı Tiyatro Meydanı, meydanın tam ortasında bir de Neptün heykeli bulunuyor.

Tiyatro Meydanı’nın denize bakan Rustaveli Bulvarı tarafındaki Sovyetler zamanından kalan eski binalar, Batum’da en çok fotoğrafı çekilen noktalardan biri haline gelmiş. Palmiyeler ve kırmızı, mavi balkonları gözden kaçırmanız mümkün değil.

Batum'da eski binalar
Batum’da eski binalar

Batumi Bulvarı

Batumi Bulvarı, şehrin merkezindeki sahile doğru devam eden cadde. Büyük oteller ve sahil parkı bu cadde üzerinde ya da yakınında yer alıyor. Bol fıskıyeli havuzlar, bambu ağaçları bile bulunan parklar, yürüyüş yolları kafeteryalar ve daha fazlası bu bulvar çevresinde yer alıyor. Burası şehrin can damarı diyebiliriz.

Miracle Park

Batum’un sahil şeridinin başlangıcı diyebileceğimiz yer Miracle Park. Miracle Park’ın içinde dönme dolap, Alfabe Kulesi, Ali ve Nino Heykeli, İzmir’deki saat kulesinin ikizi olan Çaça Kulesi, Deniz Feneri gibi görülecek pek çok yer var. Bu nedenle burası özellikle akşam üstü saatlerinde çok kalabalık oluyor.

Miracle Park - Çaça Kulesi
Miracle Park – Çaça Kulesi

Ferris Wheel – Dönme Dolap

Ferris Wheel, Batum sahil şehirinde yer alan parkın içindeki büyük bir dönme dolap. Yukarıdan Batum manzarası izlemek için tercih edebilirsiniz.

Alfabe Kulesi

Dönme dolabın olduğu parkta bir kule var, Alfabe Kulesi. Uzaktan görüntüsü güzel olsa da yakından etkileyici olduğunu söyleyemem.

Ali ve Nino Heykeli

Batum sahilinde birbirine kavuşamayan iki aşığı anlatan bir Azeri efsanesinin kahramanlarının heykeli yer alıyor ve iki aşığın adı Ali ve Nino. Birbirine kavuşamayan aşıkları anlatan bu hareketli heykeli mutlaka gidip görün, Batum’da en beğendiğim şeylerden biri idi.

Ali ve Nino Heykeli
Ali ve Nino Heykeli

Stalin Müzesi

Gürcistan’daki tek durağınız Batum ise buradaki Stalin Müzesi’ni ziyaret edebilir Gürcistan’da bir dönem yaşamış olan Stalin’in yaşamı ve yaptıklarına dair bilgi alabilirsiniz. Eğer Gürcistan’ın tamamını gezmeyi planlıyorsanız Gori’deki Stalin Müzesini tercih etmenizi öneririm.

Kilise ve Camiler

Batum Tanrının Annesi Kilisesi
Batum Tanrının Annesi Kilisesi

Batum’da farklı dinlerin ibadethanelerini yakın mesafelerde görebilirsiniz. Cami, ortodoks kilisesi, katolik kilisesi gibi… Orta Camii şehir merkezine en yakın camii. Ermeni Kilisesi, Aziz Nikola Kilisesi ve Tanrının Annesi Kilisesi görülmeye değer yerlerden.

Teleferik – Argo Teleferiği

Argo Teleferiği Batum merkezden çıkabileceğiniz bir teleferik. Batum’u yukarıdan seyretmek için güzel bir deneyim. Tepede hediyelik eşya satan dükkan ve kafeterya bulunuyor. Ancak Batum’u yukarıdan görmek çok ilginç mi derseniz, bence değil.

Ters Ev – White Restaurant

Türkiye’de ters ev çılgınlığı başlamadan önce önce Batum’da başlamıştı. Tepetaklak tasarlanmış bir bina, içerisi restoran olarak işletiliyor imiş. Ben gitmedim, bu tarz yerler bana fazlasıyla turist tuzağı gibi geliyor.

Batum Plajı

Ve tabii ki Batum’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında sahil şeridi ve oradaki büyük park ve bahçeler yer alıyor. Güneşin etkisini azaltmaya başladığı saatlerde gidip uzun yürüyüşler yapabileceğiniz Miracle Parkı ve parkın bitiminde plajlar sizi bekliyor.

Sokak şarkıcıları, ailecek dolaşanlar, sahilde kendi müziğini yapanlar, piknik yapanlar, denize girenler, burası çok hareketli.

Batum içinde bir akvaryum bir de hayvanat bahçesi var ancak ben hayvanların bir yere tıkılmasını doğru bulmadığım için gitmedim, gidilmesini de önermiyorum.

Batum’a Yakın Gezilecek Yerler

Batum merkezde gezilecek yerleri bir gün içinde rahatlıkla gezip görebilirsiniz. Bir gününüzü de Batum’a yakın yerlere ayırabilirsiniz.

Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi, gördüğüm en büyük botanik bahçelerinden biri. Dünyanın her yerinden bitki örnekleri göreceğiniz ve gezmekten zevk alacağınız bir yer. Minimum 2-3 saat ayırmalısınız. Bahçe içinde shuttle ile gezmezseniz 1 gün bile yetmeyebilir.

Bahçeye Batum’dan tren ile veya otobüs ile ulaşabilirsiniz.

Sarpi Kalesi ve Gonio Kalesi

Sarpi ve Gonio Kaleleri Türkiye sınırına yakın küçük kaleler. Eğer kendi aracınız ile geliyorsanız bu kalelere uğrayarak Batum’a gelebilirsiniz.

Kvariati

Kvariati, denize girmek için tercih edebileceğiniz Batum’a yakın küçük bir şehir.

Batum’da Nerede Kalınır? Batum’da Konaklama

Batum, en ucuzundan en pahalısına pek çok konaklama seçeneği bulabileceğiniz bir şehir. Hem sırt çantalılar için hostel seçenekleri hem de lüks sevenler için büyük kumarhanelere sahip zincir oteller.

Ben Batumi Surf Hostel‘de kalmıştım. Konumu çok iyiydi, merkeze sadece 5 dakika mesafesinde ve fiyat olarak da çok uygundu.

Rustaveli Caddesi’ne veya sahil şeridine yakın bir otel seçerseniz merkezi bir konumda kalmış olursunuz.

Batum’a Gitmek için Dil Bilmek Gerekli mi?

Batum’da tüm Gürcistan’da olduğu gibi Gürcüce konuşuluyor. Ancak Türkiye’ye yakınlığı, Gürcülerin Türkiye’de gelip çalışması ve Batum’a çok Türk turist gitmesi nedeniyle yaşayanların bir kısmı Türkçe konuşuyor. Heryerde Türkçe konuşan birilerini bulursunuz demek çok iddialı olur ama Türkiye’den geldiğinizi söyleyince sizinle Türkçe konuşmaya başlayan insanlarla karşılaşırsanız şaşırmayın.

Batum’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Yaz sezonu tabii ki Batum için uygun mevsim, eğer denize girmek için gidiyorsanız Batum’a gitmek için yaz aylarını tercih etmek mantıklı. Ancak tam hasat zamanı giderseniz hem havalar biraz daha serinlemiş olur hem de her türlü meyvanın tadına bakabilirsiniz.

Benim gibi boğazınıza düşkünseniz Gürcistan’a gitmek sizi çok mutlu edecektir. Söylemedi demeyi; Gürcistan yakında çok turistik bir yer olacak.

Diğer Gürcistan Gezi Yazıları

Gürcistan ile ilgili yazdığım diğer gezi yazılarının listesi aşağıda yer alıyor.

Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen

Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen 

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

122 Yorumlar

  1. Öncelikle adminime verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim .

    Merhaba arkadaşlar Batum’u bir bütün olarak ele aldığımızda ; Batum planını netlestirmiş arkadaşlarım ulaşım için eğer kendi araçlarıyla gelmeyecekse . İstanbul – Batum yada İstanbul – Hopa olarak biletlere baksınlar . Batum’a olan uçuş rahatlık anlamında daha iyi direkt olduğu için fakat fiyat bağlamında bazen bayağı masraflı olabiliyor . Ama Hopa’ya alırsanız yaklaşık 3te 1i desek yeridir fiyat bağlamında . Aynı uçak fakat siz Batum’da indiğiniz zaman otobüsle Hopa’ya götürüyorlar bu da zaten yarım saat – 45 dakika zamanınızı alıyor mantıklı olabilir . Ama yine manevi olarak bir başka alternatifte Trabzon uçuşları , Hopa biletinin pahalı olduğu zamanlarda en mantıklı alternatiftir. Direkt Trabzon havaalanı çıkışında havaş otobüsleri vasıtasıyla yaklaşık 2 saat içinde sınır kapısında olabilirsiniz .

    Batum’a girişlerinizde ne olur nolmaz yanınızda ilaç vs varsa ceplerinize koyabilirsiniz . Çünkü bavulda vs olursa xray sıkıntısından dolayı göz altına alabilirler sizi . Bunun sebebi de yine bizim milletimizin ilaç diye uyuşturucu getirip , Batum’da bunun ticaretini yapması .

    Ohalden dolayı memur girişlerindeki sıkıntı şuanda yok . İstediğiniz gibi giriş yapabilirsiniz ama tavsiyem pasaport ya da yeni kimlik ile giriş yapın .Çünkü bazen gümrük polisleri keyfi olarak eski kimliği kabul etmeyebiliyor.

    Son olarak gece hayatına gelecek olursak ; herkesin bir zamanlar övdüğü Diskorium şuanda patron değiştirdiğinden dolayı herkesi sömürmekte . Sector ‘a gelirsek zaten yazın faaliyetle olan bir gece klubu ve de orantılı olarak müşterisi turistler ama tercih edilebilir. Bunun dışında diğer gece klupleri yada striptiz klup diye kakaladıkları ama 50m2 lik alanlardan tamamen uzak durun şuanda Metro Turizm’in yaptırdığı Garage Night Club en mantıklı seçenek diyebilirim hem turist hem de Batum’un odağı olan gece hayatı konusunda . Girişler ücretli ama şöyle bir tüyo verebilirim . Mert İnan’ın misafiriyiz dediğiniz takdirde kapılar sonuna dek açılır giriş ücreti ödemezsiniz bunu da aklınızda bulundurabilirsiniz.

    Nerde kalırım ne yaparım vs konularda ise booking biçilmiş kaftan zaten ama birinci ağızdan tavsiye isterseniz . Bütçeniz yeterli değilse yani 5 yıldızlı otelleri tercih edemiyorsanız , normal otellerle hiç uğraşmayın hepsi yamyam . Ev ve rezidans seçenekleri şanda en mantıklısı .

    Güncel anlamda adminimin makalesinde yer almayan aklıma gelen bilgiler şuanda bunlar . Batum hakkında herhangi bilgilendirme yada vip tur ve organizasyonlarınız için [email protected] yada 05373961727 whatsapptan ulaşabilirsiniz.

  2. 3yıldır gidip geliyorum batuma ama allah belasını versin şerefsizler . . . Abi gel inturist disko çok güzel galip öztürkün bilmem ne ama bahadır diye ailesinin adını çok andığım şerefsiz görürseniz selamımı söyleyin . Hesabın resmini çektim sildirdi piçler . Bu ne kardeş diyorum abi sevgililer gününün ertesi diyo . Loca parası 1000lari . Allah belanızi versin . Bağıra çağıra İNTURİST DİSKOYA GİTMEYİN . Heryde anlatcam şerefsizliklerini .

  3. merhabal ben muhammed ogustos ayında bir kaç günlüğüne gitmeyi düşünüyorum.sizce ortalama bin tl yeterli olurmu batumu cok merak ediyorum cvb verirseniz sevinirim.

  4. Herkese merhaba..Admin ve diğer arkadaşlara……..Ben Batuma gideceğim..ekonomik olarak nasıl ANTALYA dan gidebilirim…..Ayrıca sağlık sektörü nasıldır orada….dr.ler nasıldır…Batum da tanıdıkları olanlar vars beni yönlendirebilirlermi……çok sevinirim……doktor veya sağlık personellerı nasıl…BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ BU KONUDA…

  5. Merhaba Admin …..sağlıkla alakalı sorularım olacaktı…orada sağlık sektörü nasıldır.nelere dikkat etmeliyim…insanları kandırabiliyorlarmı…..Tanıdık varmı acaba…bana yardımcı olacak…..çook teşekkür ederim şimdiden…

  6. Selamlar,bilgilendirmeler için çok teşekkürler….Bende pazar günü birkaç günlüğüne Batuma gideceğim…Vodafone hattı Gürcistanda mevcut mu kampanya yapmak açısından ve Türk Lirasını döviz büroları bozuyormu ? Dolara ihtiyac olurmu ? Teşekkürler…

  7. Bayram tatilinde Karadeniz turu yapıp bir günlüğüne de kendi aracımızla batuma gitmeyi düşünüyoz. Uluslararası ehliyetimiz yok. İngilizce dil olarak da yok. Sıkıntı yaşarmıyız. Batumun içerisinde rahatlıkla gezebilirmiyiz.

Yorumunuzu Yazın