Van Gölü Ekspresi, Ankara-Tatvan arasında gidip gelen, Anadolu’nun tam ortasında yaklaşık 27 saatlik bir yolculuk vaadeden, Doğu Ekspresi’nin tahtına göz dikmiş tren hattımız. Doğu Ekspresi popüler olunca gözler ülkemizdeki diğer tren yolculuklarına döndü ve ilk sıraya Van Gölü Ekspresi yerleşiverdi.

2019 yılı Şubat’ın son günü yola çıkıp, 1 Mart’ta tamamladığım Van Gölü Ekspresi deneyimimi döner dönmez paylaşmak istedim. Hadi gelin, adım adım neler yaşadığıma birlikte bakalım.

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey
Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey

Van Gölü Ekspresi Bileti Nasıl Satın Alınır?

Van Gölü Ekspresi bileti satın almak için en kolay yöntem TCDD’nin internet sitesi. TCDD’nin internet sitesi veya telefonunuza indireceğiniz mobil uygulaması ile istediğiniz tarih ve rotayı belirleyerek tren biletinizi satın alabilirsiniz.

Internet ile aram iyi değil diyenlerdenseniz TCDD’nin tren istasyonlarında yer alan bilet satış gişelerinden, 444 82 33 numaralı çağrı merkezinden veya PTT Şubelerinden de bilet alabilirsiniz.

TCDD Mobil Uygulaması E-Bilet

Trenlere kolay yer bulunmadığı, sürekli boş yer takibi yapmak gerektiği için mutlaka mobil uygulamasını indirmenizi öneririm.

Android veya Ios kullanıcısı olmanız farketmez, telefonunuzun uygulama mağazasında “TCDD” diye aratırsanız, “E-bilet” yazan bir uygulama göreceksiniz. Bu uygulamayı telefonunuza indirerek tren bileti satın alabilir, aldığınız biletleri görüntüleyebilir, rezervasyonlarınızı bilete çevirebilirsiniz.

Van Gölü Ekspresi Bilet Satın Alma Süreci

Van Gölü Ekspresi bileti satın alma süreci, Doğu Ekspresi bileti satın alma süreci ile tamamen aynı. O yazıma göz atabilirsiniz, yine de kısa bir özet geçeceğim.

Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları
Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları

Van Gölü Ekspresi biletleri, yolculuk tarihinden 30 gün önce satışa çıkıyor. Van Gölü Ekspresi bileti bulmak Doğu Ekspresi bileti bulmak gibi zor. Bu nedenle biletlerin satışa çıktığı tarihten itibaren yakın takip ve hızlı haraket etmek gerekiyor.

Biz biletler satışa çıkar çıkmaz bilet bakmaya başladık, ancak yataklı ve örtülü kuşetli vagonlarda yer bulamadık. Bu nedenle her gün, hatta günde birkaç kez sürekli internet sitesi ve/veya mobil uygulamdan yer bakmaya başladık.

Yolculuğumuza 10 gün kala, hiç yer olmayan yataklı ve örtülü kuşetli vagonlarda birden 20 yataklık yer açıldı, sürekli takip ettiğimiz için yer açılır açılmaz biletlerimizi satın aldık. Bu toplu yer açılmaların kaynağı turlar. 20 kişilik yer tutuyorlar, ancak turu dolduramadıkları için iptal ediyorlar, böylece pat diye 20 kişilik yer açığa çıkmış oluyor.

Biz bilet aldıktan sonra bir de ek vagon kondu, böylece bizden sonra bilet alanlar da kolayca yer bulabilmiş. Yani yolculuğunuza 1 hafta-10 gün de kalsa bilet yok diye ümidinizi kesmeyin, hem gelen iptaller, hem de ek vagon ile her an yer açılabilir.

Çok Gezen Tüyosu: Bir tüyom daha olacak, genelde kuşetli ve yataklı vagonda yer bulunmuyor ama pulmanda yer bulunuyor. Trene kesinlikle binmek istiyorsanız, pulmandan biletinizi alın, trene bindiğinizde hemen kondüktöre yataklı veya kuşetli vagonda yer olursa geçmek istediğinizi söyleyin. Son dakika iptalleri veya bileti almış olsa da gelmeyenler oluyor, sizi o boş yerlere aradaki fiyat farkını ödeyerek geçiriyorlar.

Van Gölü Ekspresi Bilet / Vagon Tipleri

Yukarıda sürekli vagon tiplerinden bahsettim, ilk kez bu tarz trenlere binecekler için anlamlı gelmemiş olabilir, o yüzden vagon ve bilet tiplerini de anlatayım.

Van Gölü Ekspresi Yataklı Vagon
Van Gölü Ekspresi Yataklı Vagon
  • Pulman: Otobüs koltuğu gibi, ikili koltukların olduğu tren vagonlarına pulman deniyor. Otobüslere çok daha geniş ve rahat koltuklar olsa da 100 kişi ile aynı vagonda seyahat ediyorsunuz, 27 saat gibi uzun süreler için biraz yorucu olabilir. Koltuklar epey yatıyor ama yine de bir yatak değil.
  • Örtülü Kuşetli: 4 kişilik, karşılıklı koltukların yatak olarak kullanılabildiği, cam kenarında minik bir masası olan vagonlar. Genelde grup halinde seyahat edenler bu tip vagonları tercih ediyor. Veya 2 kişi, 4 kişilik kompartmanı kapatıp geniş geniş seyahat etmek için bu tipi tercih ediyor. Burada bir karşılıklı oturma durumu var, yani 4 kişiden 2 kişi trenin gidiş yönüne ters oturuyor ve yatıyor, herkes bu durumdan hoşnut olmayabilir.
  • Yataklı: Benim gibi biraz daha keyfinize düşkünseniz bu en güzel seçenek bana göre. Bir altta bir üstte olmak üzere 2 yataklı olan bu kompartmanlarda buzdolabınız ve lavabonuz var. Oldukça geniş alanınız, buzdolabının üstünde masa olarak kullanabileceğiniz geniş bir alanınız var. Yolculuk çok uzun olduğu ve yanımıza bir sürü yiyecek aldığımız için buzdolabı bizim çok işimizi gördü.

Bunlar dışında trende bir de yemek vagonu bulunuyor.

Van Gölü Ekspresi Bilet Fiyatları 2019

Van Gölü Ekspresi bilet fiyatları vagon tipine göre belirleniyor. Aşağıda vagon tipine göre kişi başı bilet fiyatlarını göreceksiniz:

Vagon TipiBilet Fiyatı
Pulman48 TL
Örtülü Kuşetli 64 TL
Yataklı117 TL

Eğer yataklı kompartmanda 2 kişi değil de tek kişi kalmak isterseniz 187 TL’ye odayı kapatabiliyorsunuz.

Yukarıdaki fiyat listesi ilk duraktan binip son duraktan inmeniz durumunda geçerli olan fiyatlar, eğer ara duraklardan inip binecekseniz ona göre fiyatlar da değişiklik gösteriyor.

TCDD Tren Bileti İndirim Uygulamaları

TCDD’nin hangi treni olursa olsun, aşağıdaki indirimlerden şartları sağlayan herkes faydalanabilir:

  • Gidiş-Dönüş bileti alanlara %20: Aynı çıkış – varış istasyonları arasında satışa açık trenler ile yapılan gidiş-dönüş seyahatlerinde uygulanır.
  • Genç %20: 13-26 yaşları arasında bulunan gençler faydalanabilmektedir.
  • Öğretmen% 20: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı veya bu bakanlık tarafından onaylanmış her derece ve türdeki resmi ve özel okullarda halen çalışan tüm öğretmenlere (Müdür, müdür yardımcısı dahil), Yükseköğretim kuruluşlarında (üniversite, fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar, meslek yüksekokulu, uygulama ve araştırma merkezlerinde) çalışan tüm öğretim elemanlarına, Türk uyruklu olup yabancı ülkelerde çalışan öğretmenlere,
  • Askeri yolcu %20: Türk Silahlı kuvvetlerinde halen çalışmakta bulunan subay, astsubay ve askeri memurlara, NATO’nun askeri görevlilerine, uzman, uzatmalı çavuş, onbaşı ve erlere (sevk muhtırasız biletle yapacakları seyahatlerde),
  • En az 12 kişilik grup yolcular %20: Niteliklerine bakılmaksızın en az 12 kişi olmak veya bu adet üzerinden ücret ödemek koşuluyla grup halinde seyahat etmek isteyen yolculara,
  • 60 yaş ve üzerindeki yolcular %20,
  • Yerli ve yabancı Basın Kartı sahipleri %20: Yerli ve yabancı basın kartı sahiplerine Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce verilen kartlar geçerlidir.
  • Çalışan TCDD Personeli, eşi, çocukları ile TCDD emeklisi ve eşine %20
  • 65 Yaş ve üzerindeki yolcular %50,
  • Çocuk (7-12 yaş arası) % 50 indirim yapılır. (Ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 0-6 yaş çocuklar ücretsiz seyahat edebilir.)

Yaşa dayalı indirimlerde (Genç, 65 Yaş vb.) yaş hesabı yapılırken gün ve aya bakılmaz, doğum yılı esas alınır.

İndirimlere ilişkin kaynak TCDD internet sitesidir.

Van Gölü Ekspresi Durakları ve Van Ekspresi Rotası

Benim rotam Uçakla Kars, Kars’tan Doğubeyazıt, Doğubeyazıt’tan Van’a, Van’dan Tatvan’a ve Tatvan’dan Van Gölü Ekspresi ile Ankara’ya, oradan da İstanbul’a dönüş şeklinde oldu. Siz dilerseniz direkt Van’a uçakla gelip Van’da gezilecek yerleri görüp, sonra tren ile dönebilirsiniz.

Van Gölü Ekspresi Ankara-Tatvan-Ankara arasında çalışmaktadır. Adı Van Gölü olsa da Van’a kadar devam etmediğini hatırlatmakta fayda var.

Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları
Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları

Ankara’dan Salı ve Pazar günleri, Tatvan’dan ise Salı ve Perşembe günleri sefer düzenlenmektedir. Aşağıdaki tabloda ana duraklardan geçiş saatlerini görebilirsiniz.

Ankara’dan Salı ve Pazar günleri 11:00’de hareket edip ertesi gün Tatvan’a 11.16’da ulaşıyor TCDD’nin verdiği bilgiye göre ancak henüz rötarsız ulaşanı duymadım. Ortalama 27 saat süreceğini göz önüne alarak plan yapmanız en ideali olacaktır.

Ankara
Kalkış: 11.00→
Kayseri
Kalkış: 17.50
Sivas
Kalkış: 21.25
Malatya
Kalkış: 01.54
Elazığ
Kalkış: 04.39
Tatvan
Varış: 11.16
Tatvan
Kalkoş: 07.55→
Elazığ
Kalkış: 14.01
Malatya
Kalkış: 16.45
Sivas
Kalkış: 20.52
Kayseri
Kalkış: 00.29
Ankara
Varış: 07.22

Tatvan’dan her Salı ve Perşembe günü sabah 07:55’te tren hareket ediyor ve ertesi gün sabah Ankara’ya ulaşıyor.

Van Gölü Ekspresi’ne biniş yönü için tavsiyem; Tatvan-Ankara yönünde bu trene binmeniz, çünkü yolun çok büyük bir kısmını gündüz gözü ile görüyor, Doğu’nun muhteşem manzaralarına uzun saatler şahit olabiliyorsunuz.

Van Gölü Ekspresi’nin haftanın sadece belli günlerinde olması gezi planı yaparken biraz zorlayıcı oluyor. Eğer izin alarak Van Gölü Ekspresi’ne binecekseniz hafta sonu ile birleştirmek isteseniz dahi, Salı sabah trenine biniyorsunuz Çarşamba öğleye doğru Ankara’da oluyorsunuz, en iyi ihtimalle 3 gün izin kullanmanız gerekiyor. Belki talep artarsa sefer günlerinin sayısını da artırırlar kim bilir?

Cumartesi sabah Van’a uçakla gelip aşağıdaki gibi bir Van gezi rotası ile zamanınızı dolu dolu geçirebilirsiniz;

  • Cumartesi günü Van kahvaltısı, Van merkez, Muradiye Şelalesi, Kedi Evi,
  • Pazar günü Doğubeyazıt İshakpaşa Sarayı ve Doğubeyazıt’ta gezilecek yerler,
  • Pazartesi günü Akdamar Adası, ve akşam üstü Tatvan’a varış, geç olmadan Büryan kebabı yeme, Tatvan’da konaklama,
  • Salı sabah treni ile Ankara’ya dönüş.

Van Gölü Ekspresi Kaç Saat Sürüyor?

Van Gölü Ekspresi, TCDD’nin resmi açıklamasına göre yaklaşık 24 saat sürüyor görünse de yolda sürekli rötarlar yaşanıyor. Genel olarak gidenlerden gözlemlediğim 27 saat civarında sürdüğü, bizim yolculuğumuz da tam 27 saat sürdü. Ancak tren arızası veya küçük kazalar gibi durumlar da yaşanabiliyor ve 10-12 saate kadar rötar görülebiliyormuş, bu nedenle varış saatine göre plan yaptıysanız, rötar ihtimalini dikkate almanızda fayda var.

Biz Ankara-İstanbul dönüş biletimizi almamıştık, 11:00 gibi Ankara’ya inince hemen Aşti otogarına geçip ilk otobüste yer bulduk. Ankara Tren Garı ile Aşti Otogarı arası sadece 3,5 km, taksi 21 TL tutuyor.

Eğer YHT (Yüksek Hızlı Tren) ile İstanbul’a dönmek isterseniz iki tren istasyonu arasında banliyö treni çalışıyor, tren biletinizi göstererek ücretsiz olarak banliyöye binebiliyormuşsunuz.

Van’dan Tatvan’a Ulaşım

Van merkezden Tatvan’a ulaşmak için çok fazla toplu taşıma seçeneğiniz var. Van otogarından ister büyük şehirlerarası otobüslerle ister küçük minibüslerle Tatvan’a geçebilirsiniz.

Van’dan kalkan ve Tatvan’daki tren hattı ile bağlantılı olması gereken bir feribot var aslında. Ancak feribotun Van Gölü’nü geçmesi 5 saatten fazla sürdüğü ve trenin de sabah erken olduğunu düşünerek bu seçeneği biz hiç değerlendirmedik.

Biz Van’da Van Kahvaltısı ettikten sonra Akdamar Adası’na geçtik. Van otogarından Akdamar Adası’na doldukça kalkan minibüsler var, yaklaşık 1 saatlik yolculuk kişi başı 7 TL sadece. Akdamar’a gideceğinizi söylediğinizde sizi tam motor iskelesinin önünde indiriyorlar.

Akdamar Adası’na gidiş 20-25 dakika sürüyor, adada en az 1-1,5 saat geçirmenizi öneririm. Dönüş de 20-25 dakika sürüyor. 2-2,5 saat gibi bir süreyi buraya ayırmanızda fayda var. Kış döneminde motorlar 10 kişi toplanınca kalkıyor ve en kalabalık öğlen 12:00-14:00 arası oluyormuş, o saatler dışında gidince motorun dolması için uzun bekleyebilirsiniz.

Akdamar Adası dönüşü, motoru kullanan kaptan Tatvan’a geçeceğimizi söyleyince Best Van otobüs firmasını aradı, otobüs bizi yol kenarında bekledi. Akdamar Adası motor iskelesinden Tatvan 2 saat kadar sürüyor. Kişi başı 30 TL aldılar, orada biraz kazıklandık galiba.

Van’da Nerede Kalınır?

Van oldukça büyük ve gelişmiş bir şehir, pek çok otel zincirinin Van’da otelleri var. Biz ekonomik konaklamak istediğimiz için önce Van merkezde yer alan Öğretmen Evleri’ni aradık. Van şehir merkezindeki Şişli Öğretmen Evi ve göl kıyısıdaki İskele Öğretmen Evi bizim gittiğimiz tarihlerde dolu idi, bu nedenle Van’ın tek hosteli olan Van Backpackers Hostel’de konakladık, ortak banyolu odada kişi başı 50 TL ödedik.

  • Van Şişli Öğretmen Evi Telefonu: 0 (432) 216 46 58
  • Van İskele Öğretmen Evi Telefonu: 0 (432) 222 02 15
  • Van Backpackers Hostel Telefonu: (0432) 215 59 97

Tatvan’da Nerede Kalınır?

Tatvan’da da konaklamak için çok yer aramadık, Tatvan şehir merkezinde oldukça büyük bir Öğretmen Evi var, orası konusunda şanslı idik. Tatvan Öğretmen Evi’nde yer bulduk, paylaşımlı odada kişi başı 35 TL ödedik.

  • Tatvan Öğretmen Evi Telefonu: (0434) 827 24 11

Tatvan şehir merkezinde konaklayarak sabah trene yetişmeyi planladıysanız (biz öyle yaptık), şehir merkezinden tren garı yaklaşık 2 km, taksiler sabit 20 TL’ye götürüyorlar. Taksimetre açmıyorlar.

Van Gölü Ekspresi için En İyi Zaman?

Van Gölü Ekspresi için en iyi zaman için herkes Mayıs, Haziran dese de ben Şubat sonunda gittiğim için çok mutluyum. Şubat sonunda, Tatvan’dan Kayseri’ye kadar olan bütün yol karla kaplı idi. O kar manzaralarını izlemeye doyamadım.

Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları
Van Gölü Ekspresi Yol Manzaraları

Van Gölü Ekspresi için Mayıs ve Haziran için en iyi dönem denmesinin nedeni bütün ağaçların çiçek açmış, doğanın uyanmış olması nedeniyle manzaraların güzel olması, Van’ı gezmek isterseniz de havanın daha uygun olması.

Van’da gezilecek yerler arasında yer alan Muradiye Şelalesi kış aylarında buz tutuyor, kış aylarında gelirseniz buz tutmuş şelaleyi görmek normal akan halini görmekten çok daha etkileyici. Akdamar Adası’nı hem baharda hem de kışın görme şansım oldu, kar altındaki hali bana çok daha güzel göründü, Van şehir merkezi ve Kedi Evi gibi görülmesi gereken yerler için de bahar aylarını beklemenize gerek yok.

Sadece Mayıs ayında gelirseniz Van Gölü’nde yaşayan inci kefali balığının göç zamanına denk gelirsiniz ve suyun tersine akan bu balıkların göçünü izleyebilirsiniz.

Özetle, kışı ayrı, baharı ayrı güzel, seçim sizin 🙂

Trende Hassas Konular

Tren çalışanları bizim gibi bir heves ekspres trenlere binip genelde düzeni bozanlardan biraz muzdarip. Bu nedenle bu bölümü özellikle yazmak istedim:

  • Yerinden sökülen tabelalar düzgün takılmadığı için düşüyormuş, düşünce de sorumlusu çalışanlar oluyormuş. O yüzden her fotoğraf çekilenin arkasından tabela düzgün takıldı mı diye kontrol etmek zorunda kalıyorlar.
  • Tren hareket halinde iken kapıları açıp fotoğraf çekenler pek çok kazaya neden olmuş 😔Bu yüzden artık seyir halinde bütün kapıları kilitliyorlar.
  • Kompartmanlardaki ışıklı süslemeler, elektrik ocakları vagonların sigortalarını attırdığı için 24-27 saat yolu elektriksiz/ışıksız geçirmek zorunda kalan vagonlar oluyormuş.
  • Yemek pişirmek için getirilen ocakların kontrolsüz kullanımı yangınlara sebep oluyormuş, yangından çıkmış bir vagonun görüntülerini gözlerimle gördüm.

Daha burada yazamayacağım pek çok hikaye dinledim kondüktörlerden. Tüm bunları neden yazdım? Bu keyifli yolculuğu yaparken çalışanları zor durumda bırakmadan, eğlencenin dozunu kaçırmadan da çok iyi vakit geçirmek mümkün.

Trende Yeme-İçme

TCDD’nin uzun mesafe trenlerinin hepsinde bir yemek vagonu var. Yemek vagonunda basit yemekler ve sıcak/soğuk, alkolsüz içecekleri bulabiliyorsunuz, fiyatları da fena değil. Ancak yol uzun, hem trendeki diğer yolcularla kaynaşmak, hem de istediğiniz şeyleri yiyip içmek için yanınıza yiyecek/içecek almanız en iyisi.

Biz Tatvan merkezden oldukça yüklü bir alışveriş yaptık. 2 kahvaltı, 1 öğlen, 1 akşam yemeği için ihtiyacımız olan her türlü yiyecek yanımızda idi. Yataklı vagonda kaldığımız için buzdolabımız vardı. Küçük bir kamp ocağımız vardı, istediğimiz zaman çay/kahve veya sıcak su yapabildik, makarna dahi pişirdik. Yemek vagonundan sıcak su alamıyorsunuz.

Van Gölü Ekspresi - Kahvaltı
Van Gölü Ekspresi – Kahvaltı

Kahvaltıdaki peynirlerimizi Kars’tan almış ve buraya kadar yanımızda taşımıştık. Tatvan’da kaldığımız gece yumurtalarımızı haşladık, marketten domates ve zeytin de alınca mükellef ve sağlıklı kahvaltımız hazırdı. Ceviz ve incirlerimiz ise Burdur ve Aydın’dan. Van veya Tatvan’dan kete de alabilirsiniz kahvaltı için, biz çok sevdik 🙂

Akşam ve öğle yemeğinde ise, konserve barbunya, ton balığı, közlenmiş patlıcan, salata, yoğurt, makarna gibi hazırlaması kolay yemekler yaptık. Tabii kamp ocağıyla birlikte kamp çatal, bıçak, tabak, tencere ekipmanları da yanımızda idi.

Tabii trendeki yemek vagonunda alkol de yok, açık alanda değil ama kendi kompartmanınızda içkinizi içebiliyorsunuz bir sıkıntı olmuyor.

Trende Temizlik ve Hijyen Durumu

Tren yolculuklarında bana en çok sorulan sorular: Tren temiz oluyor mu? Trende verilen yatak çarşafları temiz mi? Tuvaletler temiz mi?

Trende Yatak-Çarşaf

Bu güne kadar bindiğim yataklı trenlerin hepsinde yataklar da çarşaflar da yastık kılıfları da temizdi. Ancak eğer hijyen konusunda çok takıntılı iseniz birkaç önerim var;

  • Yanınızda yastık kılıfı ve çarşaf taşıyabilirsiniz. Ben hayatta taşımam 🙂
  • Benim seyahatlerde yanıma aldığım ultra light tipi bir uyku tulumum var, çok az yer kaplıyor. Eğer kalacağım yerin hijyeni konusunda endişem varsa yatağın içine veya üstüne uyku tulumunu serip onun içinde yatıyorum, ama trenlerde hiç gerek yok bence. Yine de hassas kişilere öneririm.
  • Yastık kılıfı yüzüme değiyor diyenlerdenseniz temiz bir tshirtinizi yastığa geçirin, mışıl mışıl uyuyun.

Trende Tuvalet

Trende tuvalete gelince, trende yolculuk eden kişi sayısı ve yolculuk süresini dikkate alacak olursak, benim beklentim tuvaletlerin çok daha kirli olması idi. Ancak bizim şansımız sondan bir önceki vagonda olmamız idi, bizden taraftaki tuvaleti kullanan sayısı orta vagonlara göre çok daha azdı. Tren çalışanların da hakkını yemeyelim, tuvaletler sık sık temizlendi, tuvalet kağıdı ve havlu bittikçe takviye yapıldı.

Biz yine de her ihtimale karşı yanımıza tuvalet kağıdı ve ıslak mendil almıştık, siz de alın. Bizim kadar şanslı olmayabilirsiniz 🙂

Türkiye’deki Diğer Ekspres Tren Rotaları

Türkiye’de Doğu Ekspresi fırtınası esse, arkasından Van Gölü Ekspresi modası başlasa da aslında ülkemizde pek çok ekspres tren rotası var. En popüler olanlar;

  • Pamukkale Ekspresi: İlk öğrencilik yıllarımda Burdur’dan biner, İstanbul Haydarpaşa’da inerdim. Şimdi sadece Denizli-Eskişehir arasında çalışıyor. Sadece pulman vagonu var.
  • Toros Ekspresi: Adana-Konya-Adana arası çalışıyor. Sadece pulman vagonu var.
  • Güney Kurtalan Ekspresi: Ankara-Kurtalan-Ankara arası haftanın 5 günü çalışıyor. Pulman, örtülü kuşet, yemekli ve yataklı vagonları var.
  • Fırat Ekspresi: Elazığ-Adana-Elazığ arası her gün çalışıyor, sadece pulman vagonu var.
  • Erciyes Ekspresi: Kayseri-Adana-Kayseri arası her gün çalışıyor, sadece pulman vagonu var.

Tüm Van Gezi Yazıları

Tren Rotası Yazılarım

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın