Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, Akdamar Kilisesi, Muradiye Şelalesi gibi gezilecek yerlere sahip Van’a gelince, sadece gezmek olmaz, midemiz de bayram etsin diyenlerden misiniz? O halde Van’da ne yenir, nerede yenir sorusunun cevabını bu yazıda bulacaksınız, keyifli okumalar.

Van Kahvaltısı

Van Kahvaltısı
Van Kahvaltısı

Van’da ne yenir deyince ilk akla gelen şüphesi Van kahvaltısı. Van Kahvaltısı, 20 çeşit yöreye özgü yiyecek içermesi ile ünlü.

Van Kahvaltısı İçinde Neler Var?

  • Cacık (kahvaltılık): Bildiğimiz cacıktan biraz daha yoğun, süzme yoğurt ile yapılıyor. Tereyağı ile birlikte yeniyor.
  • Murtuga: İçinde tereyağı, un ve yumurta var bulunan bir çeşit helva, kahvaltıda bal ile yemeniz önerilir.
  • Gavut: Esmer buğday, süt ve un ile yapılıyor, bunu da bal ile birlikte yiyerek tatlandırabilirsiniz.
  • Van otlu peyniri: İçine 25 çeşit yöre bitkisi karıştırılarak yapılan bir çeşit tulum peyniri. Kokulu peynir sevmeyenler için ağır gelebilir.
  • Bal: Kara kovan balı kahvaltının vazgeçilmezlerinden.
  • Kavurmalı Yumurta: Yöre hayvanlarının etinden yapılmış kavurmalı yumurtanın tadına mutlaka bakın dediler ama biz sucuklu yumurtayı tercih ettik.
  • Kete: Doğu Anadolu’da Van’da hamurişi dükkanlarında da bulabileceğiniz bir çeşit çörek. Kahvaltıya da ekmekle birlikte geliyor.

Kaymak ve daha bir sürü kahvaltılıktan hazırlanıyor.

Van Kahvaltısı için En Uygun Saatler

Van’da hayat erken başlıyor. Kahvaltı servisi sabah 04:00’te başlıyor. Kahvaltı salonları en geç 12:00’de kapanmış oluyor. Erken giden en taze kahvaltıların tadını çıkarır. Gerçi şimdi şehre gelen turistler için kahvaltı süreleri uzamaya başlamış.

Van Kahvaltısı Nerede Yenir?

Van kahvaltısını meşhur eden isim Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Evi’nin sahibi Yusuf Konak olsa da Van’da şu an bir kahvaltıcılar sokağı var ve kahvaltı yapmak için pek çok alternatif bulabilirsiniz.

Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Evi 2010
Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Evi 2010
Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Evi 2019
Bak Hele Bak Yusuf Konak Van Kahvaltı Evi 2019

Yusuf Bey, tam anlamıyla bir şovmen. Kahvaltı etmeye gelenlere bilmeceler sorup minik hediyeler dağıtıyor. Ancak son gidişimizde masaya gelen peynir, zeytin gibi çeşitler yöresel değil de BİM’den alınmış gibi geldi bize. Umarım kaliteden ödün vermeden devam ederler.

Van’a gittiğimde önerilen diğer kahvaltıcılar; Sütçü Fevzi ve Sütçü Kenan.

Sınırsız çay ve serpme kahvaltı şeklinde sunulan Van kahvaltısı fiyatları 20-25 TL arasında değişiyor.

İnci Kefali | Tandırda Balık

Van gölünde yetişen tek balık cinsi İnci Kefali. Özellikle göç zamanında suyun akış yönünün tersine gitmeye çalışarak harika bir dans gösterisi sunan balıkların avlanma zamanı ise kış dönemidir.

Eğer tatlı su balığı seviyorsanız, Van’da bulunan balıkçılarda inci kefalinin tadına bakabilirsiniz. Klasik balık pişirme yöntemlerinden farklı olarak tandırda yapılan balık, bölgenin en meşhur yemeklerinden biri.

Uşkun Ekşilisi

Uşgun, Van’da yemeklerde kullanılan, yüksek yerlerde bahar aylarında yetişen bir bitki türü. Besin değeri yüksek, bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülen bitkinin mayhoş bir tadı vardır. Salça, soğan ve kavurma ile tatlandırılarak pişirilen ot yemeği bölgede oldukça popüler. Ancak restoranlarda bulmak pek kolay olmayabilir.

Yukarıdaki yemekler dışında Doğu Anadolu’da pek çok yerde bulabileceğiniz kete, büryan kebabı, Van’da yiyebileceğiniz diğer yemekler.

Van şehir merkezinde aradığınız her türlü yemek ve tatlıyı, Doğu bölgelere özgü kebap yemeklerini bulabileceğimiz pek çok restoran var. Cumhuriyet Caddesi’ne çıkarsanız damak tadınıza uygun bir yer mutlaka bulursunuz. Mencel Restoran yöresel yemek yapan yerlerin başında geliyor ancak rezervasyonsuz yer bulmak oldukça sıkıntılı.

Tüm Van Gezi Yazıları

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın