Svaneti bölgesinin en büyük şehri, kalbinin attığı yer diyebileceğim Mestia, bu bölgeye gelenlerin ana durağı. Mestia’da konaklayarak Svaneti bölgesindeki pek çok yere günübirlik geziler yapmak mümkün. Burada konaklarken Mestia’da ne yenir, nerede yenir konusunda da bilgi vermek istedim.

Önemli bir not; Mestia özelinde değil tüm Gürcistan’da genel olarak servis çok yavaş. Bir yere yemeğe gidiyorsanız iyi ihtimalle 1 saat içinde yemeğinizi yiyeceksiniz, bu nedenle çok acıkmadan yemeğe gitmeye dikkat edin.

İçi barbunyalı kapalı pide - Lobiani
İçi barbunyalı kapalı pide – Lobiani

Gürcistan’ın turistik bölgelerine göre Mestia’da yemek fiyatlarının oldukça ekonomik olduğunu da belirtmek isterim. 6-8 Lari arası ana yemek yemeniz mümkün. Yemekler de doyurucu. Hesaba mutlaka %10 servis bedeli ekleniyor, sipariş verirken ona da dikkat etmenizde fayda var.

Restoranların hepsinde wifi var. Ama genel olarak Mestia’da wifi hızı/performansı çok zayıf. Tavsiyem mutlaka gsm hattı almanız ve internet ihtiyacınızı öyle çözmeniz. Geocell veya beecell alabilirsiniz.

Mestia’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Nerede yemek yenir bilgisinden önce Mestia’da ne yenir bilgisini paylaşayım tabii 🙂 Gürcü mutfağına çok çok yakın bir mutfağı var Svaneti bölgesinin. İklim koşulları sayesinde meyve ve sebze oldukça bol ve organik. Bu nedenle ne yeseniz genellikle lezzetli oluyor. Meyve sebze bol olsa da ana yemekleri genellikle hamur işleri.

Mestia veya Gürcistan’ın herhangi bir bölgesinde yemeklerde genel olarak yoğun şekilde kişniş kullanılıyor. Eğer kişniş sevmiyorsanız özellikle et ve sebze yemeklerinde zorlanabilirsiniz. Kendinize buna alıştırmanızda fayda var.

En popüler ve benim de sevdiğim yemek çeşitlerini aşağıda kısa kısa anlatmaya çalıştım.

Svan Tuzu

Svaneti Bölgesinin Gürcistan’ın geri kalanından ayıran baharatı Svan Tuzu. Tuz ve bazı baharatların karışımı ile hazırlanan bir çeşit köri gibi düşünebilirsiniz. Yemeklerin çoğunda bulunuyor. Ayrıca hediyelik olarak da almanız mümkün, marketlerde kilo ile turistik hediyelik eşyacılarda 50-100 gr paketlerde satılıyor.

Haçapuri

Bizim pideye çok benzeyen Haçapuri sabah öyle akşam yenen bir yemek burada. Fotopraftaki gibi açık olana Adjara usulü Haçapuri diyorlar. İçi peynir dolgulu, üstüne yumurta kırılmış olan pide, servis edilirken üzerine bir dilim tereyağı konuyor. Köşelerinden koparıp yumurtaya bana bana içeri doğru yeniyor. Pek çok yerde haçapuri yedim, genel olarak hepsi çok güzel pişmişti. Hamur işinin dibi 🙂

Haçapuri
Haçapuri

Haçapurilerin bizdeki pide gibi çeşitleri var. Aşağıdaki menüde çeşitler fotoğraflarıyla birlikte gösterilmiş, o yüzden koydum. Lobiani fasulye/barbunya ile yapılanı. Hem kapalısı hem açığı var.

Haçapuri Çeşitleri
Haçapuri Çeşitleri

Khingali

Sevdiklerimden biri de bu kocaman mantılar. Özbek mantısı veya Gürcü mantısı adıyla belki Türkiye’de görmüşsünüzdür. Koca mantının içinde kıyma oluyor, isterseniz peynirli, mantarlı veya patatesli olanları da bazı restoranlarda yapılıyor. Menülerde tane fiyatını görürsünüz 0,50 lari ile 1 lari arasında fiyatları değişiyor genelde.

Khingali
Khingali

Yoğurt Çorbası ve Sebze Çorbası

Gürcü çorbaları benden genel olarak tam not aldı. Malzemeler organik olunca yemekler de lezzetli oluyor elbette. Sebze çorbası etli veya etsiz olarak servis ediliyor, sipariş verirken belirtmenizde fayda var.

Sucuk

Bizdeki cevizli veya fıstıklı sucukların aynısı hem Gürcistan’da hem de Ermenistan’da her yerde var. Meyve bol olunca böyle değerlendirmişler.

Sucuk
Sucuk

Gürcü Ekmeği

Hamurişlerinde benden tam not alan Gürcistan’da geleneksel ekmek aşağıdaki gibi kayık şeklinde ve tandır ocaklarında yapılıyor. Tanesi 1 Lari oluyor genelde. Yanına tereyağı ve peynirle fırından yeni çıktığında pek bir güzel oluyor.

Gürcü Ekmeği
Gürcü Ekmeği

İçeçekler

Mestia ve Gürcistan’ın genelinde hem alkollü hem de alkolsüz içecekler için oldukça iyi seçenekleriniz var.

Gürcü Şarapları

Gürcistan şarabın ana vatanı bu nedenle oldukça güzel şarapları var. Saperavi Gürcülerin kendi üzüm cinsleri, bu üzümü içeren şarapları deneyebilirsiniz. İlla şişede şarap almanız gerekmiyor, marketlerde 1,2,5 litrelik şişelerde ev yapımı şaraplar satılıyor, sofra şarabı gibi düşünebilirsiniz. İçimi oldukça hafif, yemekle beraber içmek için ideal. Fiyatları da epey ucuz.

Gürcü Şarapları
Gürcü Şarapları

Çaça

Gürcü tekilası olarak bilinen bir içecek Çaça. Alkol oranı yüksek, damıtılarak yapılan bir içki türü. Shot bardaklarla içiliyor ve epey sert. Hem normal şişelerde hem de şaraplar gibi markette litreyle alabileceğiniz pet şişelerde olanları mevcut. Fena çarpıyor, dikkatli içmek lazım 🙂

Bira

Gürcistan’da alkol yüksek miktarlarda tüketiliyor. Biraları 1,2 ve 2.5 litrelik şişelerde almak mümkün. 2,5 litrelik şişe 6 Lari yani 12-13TL civarı. İçimi güzel bu biralar insanda göbek yapıyor, dikkatli olmak lazım 🙂

Gazlı Meyve Suları

Menülerde limonata olarak görebileceğiniz çeşit çeşit meyvelerden yapılmış Gürcü gazozları var. Benim favorim armut gazozu. Marketlerde farklı renklerde (yemyeşil gibi) gazozları görünce şaşırmayın 🙂

Gazlı Meyve Suları
Gazlı Meyve Suları

Ayrıca, muhlamanın patates ve peynirle yapılanı olan Elaji, barbunyanın güveçte yapılmış versiyonu gibi yemekleri de hemen her restoranda bulmak mümkün. Ayrıca eğer Gürcistan’da salata sipariş ettiyseniz söğüş doğranmış domates, salatalık ve soğan gelecek sadece salatadan beklentiniz yüksek olmasın 🙂

Mestia’da Nerede Yemek Yenir?

Mestia küçük bir şehir olmasına rağmen, Svaneti bölgesine gelen turist sayısının artması ile birlikte pansiyon, restoran ve kafe sayısı epeyce fazla. Kafkaslar seyahatim sırasında Mestia’da oldukça uzun süre konaklama ve vakit geçirme fırsatım oldu. Şehirdeki pek çok kafe ve restoranı da denemedim. Aşağıda sıralayacağım restoran ve kafeleri herhangi bir öncelik/önem sırasına göre vermiyorum.

Bridge House

Mestia merkezinden Svaneti Müzesi’ne doğru ilerleyen yol üstünde bir köprüden geçmeniz gerekiyor. O köprünün ayağında bir restoran var, onun adı eskiden Malat imiş şimdi Bridge House. Mestia’nın içinden akan Mestiachala Nehri’nin tam kıyısında yer alan restoranın alt katına inerseniz nehre bakan küçük bir balkonu var. Klasik Svaneti mutfağında bulacağınız yemekler burada mevcut, çok güzel bir yoğurt çorbaları var.

Panaroma

Yine merkezden müzeye giden yol üstünde olan bu mekana gündüz gitmeyin çok sıcak oluyor. Panaroma olabilmesi için büyük bir teras yapmışlar ama esmiyor 🙂 Yemekler yine klasik. Ekstra bir numarası bence yok. Terasın da manzarasına bayıldım diyemem.

Laila

Mestia’nın en eski ve popüler bar/restoranı burası. Günün her saati çok kalabalık oluyor, çünkü Lonely Planet rehber kitabında önerilen yerlerin başında. Akşamları da canlı yerel müzik oluyor, rezervasyonsuz yer bulmanız zor. Ben genel olarak popüler ve kalabalık yerlerin iyi olmayacağı önyargısı taşıdığımdan sadece bir bira içmek için uğradım buraya.

Koskhi

Mestia’ya minibüsle (maşrutka) geldiğinizde sizi bıraktıkları meydan, Mestia’nın merkezi. İlk gördüğünüz restoran da Koskhi. Popüler mekanlardan biri de burası. Burada da canlı müzik var. Diğer restoranlara göre fiyatı azıcık daha yüksek ama yemek performansı daha iyi değil. Ben genellikle gittiğim şehirlerde meydanda bir kafeye oturup etrafı, insanları izmeleyi çok severim. Burası tam öyle bir yer, otur dış kısmına meydandaki hareketi izle.

Sunseti

Yine meydandaki restoranlardan biri burası. Dışarıdan küçük bir yer gibi görünse de içerisi oldukça geniş. Klasik yemekler dışında pizza filan da yapıyorlar.

Shiola

İşte benim favori mekanım 🙂 Meydandan azıcık yürüyerek nehir kıyısındaki bu restorana ulaşabilirsiniz. Nehir tarafındaki balkonu hava güzelse 18:00’den sonra tamamen dolu olabiliyor. Erken giderseniz daha kolay yer bulursunuz. Favori mekanım olmasının birkaç nedeni var: fiyatları şehir merkezine göre daha uygun, balkonu nehre bakıyor ferah ve keyifli, bir aile işletmesi bu yüzden yemekleri daha lezzetli.

Afiyet olsun.

Diğer Gürcistan Gezi Yazıları

Gürcistan ile ilgili yazdığım diğer gezi yazılarının listesi aşağıda yer alıyor.

Tanrıdan Torpilli Topraklar: Gürcistan

Kafkaslar gezi rotası – 2011

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın