Hafta sonu Sofya gezisi yapılır mı? Biz yaptık, yapılıyor, çok da güzel oluyor. Bulgaristan’ın başkenti olan bu küçük şehir, bize beklediğimizden çok daha güzel bir hafta sonu yaşattı. Bulgaristan’ın bizdeki imajı yüzünden muhtemelen Sofya’ya giderken beklentim oldukça düşüktü. Yola çıkarken düşük maliyetli, hafta sonu keyifli zaman geçireceğimiz yeni bir ülkeden fazlası yoktu aklımda. Sofya’da gezilecek yerleri gördükten sonra ise Bulgaristan’da başka nereleri görebiliriz diye plan yapmaya başlamıştık bile.

Sofya Gezilecek Yerler
Sofya Gezilecek Yerler

Sofya Hakkında Bilgiler

Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya, Avrupa’nın en eski başkentleri arasına girmesini sağlayan 7000 yıllık tarihi ve popüler bir kayak merkezi olan Vitoşha dağının eteklerindeki stratejik konumuyla gezilip görülmeye değer bir şehir. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle birlikte çehresi daha da güzelleşen Sofya, şehir merkezini çevreleyen büyük parklarıyla da dikkat çekiyor.

Sofya gezilecek yerler konusunda çok seçenek sunmazken hafta sonu yapılacak bir geziyle kolayca gezip tadını çıkarabileceğiniz bir şehir. Bize yakın olması ve bize göre oldukça ucuz olması da diğer olumlu yanları. Benim hiç ilgimi çekmese de kumar oynayanlara da fazlaca seçenek sunuyor.

Sofya’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul-Sofya arası ulaşım için otobüs, tren ve uçak şeçenekleri mevcut.

  • Biz tren yolculuklarını çok sevdiğimiz için hafta sonu Sofya seyahatimizi tren ile yapmayı tercih ettik. İstanbul-Sofya treni ile Cumartesi sabahı 08:45 gibi şehre ulaştık. Yataklı kompartmanda Sofya Ekpresi ile gidiş-dönüş 67 euro ödedik.
  • Otobüs hem daha ucuz hem de trenden daha erken Sofya’da oluyor, yanlış hatırlamıyorsam sabah 06:00 gibi. Alpar Tur gibi Balkanlar’a giden otobüs firmaları Sofya’ya da hizmet veriyor.
  • İstanbul-Sofya uçuşu 01:15 dakika sürüyormuş. THY’nin uçuşları var.

Sofya’ya gitmek için Bulgaristan vizesi veya Schengen vizesi gerekiyor. Detaylar için Bulgaristan vizesi konusunda yazıma göz atabilirsiniz.

Bulgaristan Para Birimi ve Para Bozdurma

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği süreci devam ediyor ancak henüz para birimi olarak Euro’ya geçmemişler. Bulgaristan para birimi Leva. Biz yanımızda euro götürüp döviz bürolarında çevirdik. Vitoşha Caddesi üzerinde çok sayıda döviz bürosu var, onlardan faydalanabilirsiniz. Döviz büroları çok sık ve akşam geç saatlere kadar da açık. Bizim Sofya gezimizi yaptığımız 2017 yılının Aralık ayında 1 Leva yaklaşık 0,51 Euro idi. Gitmeden önce kuru tekrar kontrol etmeniz iyi olur.

Sofya Gezilecek Yerler

Biz iki günlük Sofya gezimizde; ilk gün şehrin genelini gezip ikinci günü ise müzelere ayırdık. Sofya gezilecek yerler listemize bizim gezdiğimiz sırayla göz atalım mı? Öncelikle belirtmek isterim ki Sofya’da gezilecek yerlerin tamamına yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Vitoşha Caddesi: Bizim Sofya seyahatimiz sabah şehre geldiğimiz ve kahvaltı etmediğimiz için Vitoşha caddesinde başladı. Bu caddeyi Sofya’nın İstiklal Caddesi diye düşünebilirsiniz, cafeler, barlar, hediyelik eşyacılar, mağazalar ve daha pek çok seçenek hem cadde üstünde hem de sağlı sollu ara sokaklarda sizi bekliyor. Caddenin Vitoşha dağına bakan bitiminde büyük bir bahçe sizi bekliyor, bahçenin sonunda ise Ulusal Kültür Sarayı (National Palace of Culture) bulunuyor. Biz hafif kahvaltı yapıp caddeyi baştan aşağı turladıktan Sofya gezimize devam ettik.

Adalet Sarayı: Vitoşha caddesinin bitimindeki önünde aslan heykellerinin olduğu bina adalet sarayı, içeriye giriliyor mu bilmiyorum, biz girmedik.

Hagia Nedelja Kilisesi: Vitoşha Caddesinden şehir merkezine doğru devam ettiğinizde bana göre şehrin en güzel kilisesine ulaşıyorsunuz. 14.yüzyılda yapılmış olan kilise şehrin en büyük kilisesi olan Aleksandr Nevski yapılana kadar katedral olarak kullanılmış. Şu an giriş ücretli. İbadet yerlerine giriş ücretli olunca bu duruma kızdığım için girmiyorum, buranın da içine girmedim.

Aziz Sofya Anıtı: Aşağıya doğru devam ettiğinizde Sofya’nın sembolü olan Aziz Sofya anıtının solda yükseldiğini göreceksiniz.

Serdika Antik Kenti: Aziz Sofya’nın baktığı yöne baktığınızda yol seviyesini altında antik kalıntılar ve bir de kilise göreceksiniz. Burası Serdika şehrinin kalıntıları. Kilisenin adı da Aziz Petka Kilisesi, minicik bir kilise. Metro kazıları sırasında şehrin altında başka bir şehir daha olduğu ortaya çıkmış ve şehrin merkezindeki meydanı kazılarla bir açık hava müzesine dönüştürmüşler. Ayrıca metro duraklarına doğru açılan tüneller de bu müzenin parçası olmuş. Ben bu sisteme bayıldım, keşke Beşiktaş metro kazılarından çıkan kalıntıları da benzer şekilde bir açıkhava müzesine dönüştürseler.

Banyabaşı Camii: Serdika Antik Kentine baktığınızda karşıda Banyabaşı Camiini göreceksiniz. Camii şehrin tam merkezinde yer alıyor. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olma özelliği taşıyan camiş oldukça mütevazi görüntürüne rağmen merkezi konumu ile dikkat çekiyor.

Hal Binası / Kapalı Pazar Yeri: Banyabaşı Camii’nin tam karşısındaki güzel bina kapalı bir pazar yeri. İçinde peynir, süt, yoğurt satan tezgahlar, nefis Balkan börekleri alabileceğiniz fırınlar, kasap, hediyelik eşyacı gibi ne arasanız var. Biz öğle yemeğimizi buradaki böreklerle yaptık.

Sinagog: Pazar yerini geçip sola döndüğünüz sokakta ilerleyince bir Sinagog göreceksiniz. Balkanların en büyük Sinagog’u Sofya’daki Sinagog imiş. Bu kadar büyük bir Sinagog bir de Budapeşte’de karşıma çıkmıştı. Genellikle Sinagoglar ihtişam ve gösterişten uzak olur. Normalde içerisi gezilebiliyormuş ama bizim gittiğimiz dönem Kudüs’te karışıklıkların olduğu bir dönemdi ve Sinagog çevresinde yüksek güvenlik vardı, ziyarete de kapalıydı.

Kadınlar Pazarı: Sinagogun olduğu sokakta devam ettiğinizde bu kez sağda dükkanların olduğu bir yer göreceksiniz burası da Ladies Market, Kadınlar Pazarı olarak geçiyor. Kasap, restoran, hediyelik, çerezci gibi bir sürü dükkan ve el işi ürünler satılan dükkanlar var. Biz gittiğimizd saat geç olduğu için çoğu kapalıydı, erken gitmekte fayda var.

Lions Gate: Serdika Şehrinin giriş kapılarından biri aslanlı kapı. Slivnitsa nehrinin üstündeki köprü üzerinde sizi aslan heykelleri karşıladığında doğru yere geldiğinizi anlarsınız.

Tarih Müzesi: Aslanlı Kapı’dan Banyabaşı Camii’ne geri döndüğünüzde Camii’nin arkasında çok güzel mimarisi olan bir bina göreceksiniz. Bu bina şu an Tarih Müzesi olarak kullanılıyor. Eskiden burası şehir banyosu imiş. Binanın dışında sıcak su akan bir çeşme var, çeşmeden akan suyun şifa dağıttığına inanılıyor.

Largo: Aziz Sofya Anıtını arkanıza alarak önünüzdeki geniş meydanın tam karşısında üçgen şeklinde ihtişamlı bir bina göreceksiniz. Bu binanın adı Largo. Kominizm döneminde yapılmış binalar 1950’da ağır bombardıman altında kalmasına rağmen, bütün ihtişamı ile hala ayakta.

Arkeoloji Müzesi: Largo’nun sağından ilerlediğinizde sağda Arkeoloji Müzesini göreceksiniz. Giriş katında çok ilginç eserler olmasa da üst kattaki küçük salonlara mutlaka girin.

Başkanlık Sarayı: Arkeoloji Müzesinin kapısının karşısında yüksek kapıları olan bir bina göreceksiniz, burası başkanlık sarayı. Bu binanın önünde her gün sabah 08:00 akşam 08:00 arasında her saat başında askerlerin nöbet değiştişim töreni oluyor. Benim hiç ilgimi çekmiyor ama bu törenlerin meraklısı oluyor, biz tesadüfen denk geldik.

Aziz George Rotunda: Bu binanın yüksek demir kapıları var ama içeri giriş serbest. Büyük bir avlunun ortasında bir kilise var burada. Bu kilise Sofya’nın en eski kilisesi olma özelliği taşıyor. 4. Yüzyılda yapılmış olan kilise Roma İmparatorluğundaki önemli Hristiyan merkezlerinden biri imiş.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu: Dış görünüşü oldukça güzel olan tiyatro binası 1907’de yapılmış. Tiyatro binasının önünde de büyük bir park var. Biz gittiğimiz dönemde Noel Pazarı bu parka kurulmuştu.

Ulusal Sanat Galerisi: Tiyatronun önündeki bahçenin tam karşısında ise sanat galerisi yer alıyor, biz buraya girmedik.

Doğa Tarihi Müzesi: Sanat galerisinin hemen yanındaki binada yer alan bu müzede doğal taşlardan doldurulmuş hayvanlara, endemik bitkilerden böceklere kadar pek çok doğal varlık örneği yer alıyor. Dört katlı binayı uzun uzun gezdik.

Rus Kilisesi: Doğa Tarihi Müzesinden devam ettiğinizde yine bir bahçe içinde soğan kubbeli bir kilise ile karşılacaksınız. Rus mimarisindeki bu kilisenin adı Rus Kilisesi imiş, küçük şirin bir kilise.

Aziz Sofya Bazalikası: Aleksander Nevski Kilisesine doğru ilerlerken solda kırmızı tuğladan gördünüz bina Aziz Sofya Bazalikası. Sofya’ya adını da burası vermiş.

Aleksander Nevski Kilisesi: Sofya’nın en büyük kilisesi ve şehrin simgesi haline gelmiş bu kilise 1912 yılında tamamlanmış, oldukça yeni bir kilise. Kiliseye doğru gelen yolun sağında bir antika pazarı da kuruluyor, tezgahlara bir göz atmadan geçmeyin.

Parlemento Binası: Aleksander Nevski Kilisesinin hemen arkasındaki büyük bina da halen kullanılmakta olan parlemento binası.

Liste halinde yazınca epey çok yer olduğunu fark ettim 🙂

Sofya Noel Pazarı | Christmas Market

Bizim Sofya’ya gittiğimiz dönem tam Noel zamanıydı ve özellikle o zamanda gitmek istemiştik Noel Pazarı’na denk gelelim diye. Ulusal Tiyatro’nun önündeki parka kurulmuş olan pazar günün farklı saatlerinde geçtiğimizde sürekli kalabalıktı.

Noel Pazarlarında görmeye alışık olduğumuz sıcak şarap, türlü Noel kurabiyeleri, sosisçiler ve çeşit çeşit tatlı ve hediyelik eşya satan küçük dükkanlarla küçük ama renkli bir Noel Pazarı var Sofya’nın.

Sofya’da Şehir İçi Ulaşım

Sofya’da gezilecek yerler genel olarak yürüme mesafesinde. Ama bizim gibi kış ortasında giderseniz karda ve soğukta yürümemek veya süreleri kısaltmak için Sofya ulaşım seçeneklerini aşağıda yazıyorum:

  • Otobüs, Tramvay, Metro: Sofya’da toplu taşıma kullanacaksanız, tek bilet fiyatı 1,60 Leva. Eğer günlük bilet alırsanız 4 Leva ve tüm toplu taşıma araçlarına sınırsız binebiliyorsunuz. Şehrin ara sokaklarında gezen eski tramvaylara binip istediğiniz bir sokakta inip gezmek oldukça güzel.
  • Taksi: Ne de olsa Balkan ülkesi, dolandırılmamak için taksiye binmeden önce fiyat sormak iyi olur. TaxiMe uygulamasını kullanabilirsiniz.
  • Bisiklet: Sofya dolaşması kolay bir şehir, bisiklet kiralayarak şehri gezmek de bir seçenek ama sanırım yaz ayları daha keyifli olur, sofiabike.com adresinden detaylara ulaşabilirsiniz.

Sofya Dışında Bulgaristan’da Görülecek Yerler

Sofya’ya gittikten sonra Bulgaristan’da başka nerelere gidebiliriz diye araştırmaya başladık. Kendimize bir liste yaptık, eklemeleriniz ve önerileriniz olursa yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz: Sofya yakınındaki Rila manastırı, Prohodna’daki Tanrının Gözü Mağarası (Eyes of God Cave), bizim bildiğimiz adıyla Filibe, şimdiki adı Plovdiv, kayak merkezi Bansko, Burgaz Varna Bulgaristan’a tekrar gelip görmek istediğim yerler.

Biz Plovdiv planımızı yaptık bile.

Plovdiv gezilecek yerler  yazıma da bir göz atın!

Yolda kalın…

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

9 Yorumlar

    • Sofya için hızlı bir gün de yeterli olur. Vitoşha caddesinde sabah kahvaltı veya kahvenizi içtikten sonra Adalet Sarayı, Hagia Nedelja Kilisesi ve Aziz Sofya Anıtı’nı arka arkaya göreceksiniz. Serdika Antik Kenti, Banyabaşı Camii ve Hal Binası / Kapalı Pazar Yeri birbirine çok yakın, buraları görürsünüz. Sanat galeri, arkeoloji müzesi, doğa tarihi müzesine girmezseniz bir gün yeter. Müzeler biraz zaman alıyor malum. Aleksander Nevski Kilisesi ile gezinizi zirvede bitirirsiniz.

  1. Sofya da yaşayan biri olarak taksi konusunda dikkat etmeniz gereken şeyler var demek istiyorum. 🙂 Güvenli olarak diyebileceğim taksi markası OK. ve Yellow Taksi ikisini kullanabilirsiniz. Yellow taksi uygulamasını da indirerek sadece bulunduğunuz bölgeden gideceğiniz yeri haritada işaretleyerek size taksi gelmesini beklemek. Sonrasında tarif etmenize bile gerek kalmadan taksici sizi haritada işaretlediğiniz yere götürüp bırakıyor. 🙂

Yorumunuzu Yazın