En çok sorulan sorulardan biri “seyahat etmek için parayı nereden buluyorsun?”. Çok çalışıyorum demem kimseye yetmiyor. Herkes seyahat bütçesi konusunda sihirli bir formül peşinde. Halbuki sihirli formül filan yok! Eğer seyahat etmek hayatınızın merkezinde ise, onun için bütçe ayırmanın mutlaka bir yolunu bulursunuz. Babadan zengin değilseniz, ki ben değilim, kendinize seyahat bütçesi ayırmak için mutlaka kendinize has yöntemler bulmalısınız.

Seyahat Bütçesi ve Seyahat Etmek için Para Biriktirme Yolları
Seyahat Bütçesi ve Seyahat Etmek için Para Biriktirme Yolları

Seyahat Bütçesi Oluşturmak için Para Biriktirmenin 10 Yolu

Önce şunda bir hem fikir olalım. Gelirimiz ne olursa olsun, gelirimize göre harcama yapıyoruz. Gelirimiz azken daha az çokken daha çok harcıyoruz. İşte seyahat etmek için para biriktirmek istiyorsanız, ne olursa olsun daha az para harcamamız lazım.

Seyahat Bütçesi Oluşturmak için Para Biriktirmenin 10 Yolu
Seyahat Bütçesi Oluşturmak için Para Biriktirmenin 10 Yolu

1. Ne kadar harcadığınızı bilmeden, tasarruf edemezsiniz.

Öncelikle aylık harcamalarınızı hatta belki de günlük, bir süre yazın. Ben bu takibi düzenli yapabilmek için “Giderim Var” adında bir uygulama kullanıyorum. Siz de bu veya benzer uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

Yazmaya başlayınca gereksiz harcamalarınızın ne kadar fazla olduğu dikkatinizi çekmeye başlayacak. İlk iş o “gereksiz” harcamaları azaltmak olmalı. Nasıl çok gezilir?  yazımda bahsetmiştim, özellikle hanımlar kılık kıyafet harcamalarını mutlaka azaltmalı. Bir bardak kahveye verdiğiniz paraları alt alta toplayınca ayda bir uçak bileti bile çıkabilir.

Son 5 yıldır harcamalarımı çok aza indirdim ve hala yıllarca giyecek kadar kıyafetim var desem yalan olmaz.

2. Seyahatleriniz için mutlaka ayrı bir hesabınız olsun. 

“Tatil planı belli olsun bakarız” bakış açısıyla bütçenizi ayarlamanız çok zor. Tatil zamanı geldiğinde bir de bakmışsınız bütçeniz ya da kredi kartı limitiniz uygun değil. O zaman ne yapıyoruz? Maaş hesabı, fatura hesabı gibi bir de “seyahat hesabı” açıyoruz ve o hesaba seyahatlerimiz dışında hiç dokunmuyoruz. Ben 5 senedir konut kredisi ödüyorum. Ona rağmen her ay mutlaka seyahat hesabıma mümkünse USD ya da Euro olarak para aktarıyorum.

Seyahat hesabına her ay mutlaka para atmaya çalışın. Attığınız paralar Euro veya Usd olursa çok daha iyi olur, özellikle yurtdışı seyahatleriniz için. Az çok demeyin, bir ödemenin üstünden alan 3-5 ne varsa hemen seyahat hesabınıza atın. Bir çeşit online kumbara gibi düşünebilirsiniz.

3. Lüks harcamalarınızı en aza indirin. 

Herkesin kendine göre lüksü farklı olabilir. Kimi pahalı bir cüzdan kimi dışarıda yemek kimisi de her hafta sinemaya gidiyor olabilir. Örnekleri yanlış yerlerden vermek istemiyorum ama, eğer seyahat etmek sizde bir tutku ise bazı zevklerinizden fedakarlık etmelisiniz. Ben bir akşamda 200-300TL harcayan pek çok insan tanıyorum. Üstelik lafı gelince bana “çok geziyorsun” diyorlar. Evet ben çok geziyorum çünkü cebimdeki parayı gezmeye harcıyorum. Sizin bir gecelik harcamanız benim için bir uçak bileti.

4. Kumbaranız olsun. 

Çocukken kumbarası olanlar burada mı?

Şu kenara ayırdığınız seyahat bütçesi dışında bir de mutlaka kumbaranız olsun. Bir gün kumbaranızı açtığınızda içinden bir uçak bileti çıkacak kadar paranız birikmiş olabilir! Evde ortalarda dolaşan bozuk paraları atın içine, benim kumbaram küre şeklinde, içine her bozukluk attığımda seviniyorum.

5. Kampanya takip etmeyi alışkanlık haline getirin.

Bence işin en önemli kısımlarından birisi burası. Havayolu firmalarının neredeyse tamamının e-bültenlerine aboneyim ve hangi havayolunda ne kampanya var yakın takip ediyorum. Kampanyalar duyurulduğunda hemen kendi seyahat hayallerime uyan nereler var diye bakıp hiç vakit kaybetmeden biletimi alıyorum. Ne de olsa seyahat bütçemde hazır param var. Bazen de hiç aklımda olmayan bir yere sırf ucuza uçak bileti var diye gidip çok sevdiğim de oluyor.

Bu kampanyalar sadece seyahat ile ilişkili olmayabilir. Ucuza sinema bileti alabileceğiniz bir kampanya da size seyahat bütçenize biraz daha katkı sağlama fırsatı yaratır. Masraflarınızı ne kadar aza indirirseniz o kadar iyi.

Havayolu firmaları, oteller, tur şirketleri, uçak bileti karşılatırma siteleri gibi seyahate ilişkin ne kadar firma varsa bunların e-bültenlerini takip etmek gerek.

Bir de özel günler var. Sevgililer günü kampanyaları, Black Friday gibi günlerde firmaların çoğu kampanya yapıyor.

6. Uçuş Programlarını takip edin, en az birine dahil olun.

En bilindik Miles&Smiles olmakla birlikte pek çok bankanın uçuş programı var. Pegasus’un da Pegasus Plus’ı. Ben Yapı Kredi’nin Adios Kartı’nı ve Pegasus Plus’u kullanıyorum. Pegasus Plus ile uçak bileti alırken, online check-in yaparken puan kazanmak ve bunlarla yeni uçak biletleri almak paha biçilmez. Kimi zaman farklı kampanyalarda ödül uçak biletleri de kazanmak mümkün olabiliyor. Mesela Belgrad gidiş biletim 100.000 bilet hediye kampanyasından geldi. Kopenhag bileti alırken bir de Belgrad gidiş bileti yanında hediye gelmiş oldu. Adios Kart ile de 2 yılda bir uzun uçuş bileti alacak kadar puan biriktirebiliyorum.

Kullanmadığınız milleri değerlendirmeye veya gitmek istediğiniz bir yere başkalarının milleri ile çok ucuza seyahat etmeye ne dersiniz? Pointship mil paylaşımına imkan sağlayan yepyeni bir uygulama, mil paylaşım platformu

Pointship üzerinden yapacağınız ilk işlemde, servis ücretinden %10 indirim kazanabilirsiniz, indirimden faydalanmak için Pointship Promosyon Kodunuz: COCG-2021. İndirimden faydalanmak için tıklayın.

7. Hediye olarak uçak bileti isteyin.

Bunda utanılacak, sıkılacak birşey yok. Sevdikleriniz, arkadaşlarınız, aileniz zaten size hediye almıyor mu? Onlardan hediye yerine uçak bileti isteyin. Geçen yıl 3-4 uçuşumu hediye biletlerle yaptığımı da söylemeden geçmeyeyim. Böylece sevdikleriniz sizin çok istediğiniz birşeyi yapmanıza vesile oldukları için çok mutlu olacaklar.

Doğum günü olur, evlilik yıldönümü olur, yılbaşı olur… Biletten daha güzel hediye düşünemiyorum. Pegasus Havayolları’nın öyle bir de uygulaması var, istediğiniz miktarda hediye kart alabiliyorsunuz.

8. Ek gelir yaratmaya çalışın ve bunun tamamını seyahatleriniz için harcayın.

Bu bence işin en güzel burası. Hiç hesapta olmayan ek bir bütçe seyahatlerinize destek olabilir. Ben sadece bir kaç öneri yapacağım, gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ben kurumsal hayatta çalışırken bloga aldığım reklamların bütün gelirini seyahat hesabıma aktarıyorum mesela. Birkaç arkadaşım evini Airbnb’de kiraya vererek kendine gelir yaratıyor. Atkı ören, bileklik yapan satan da var, freelance işler yapan da. Dediğim gibi çözüm sizin yaratıcılığınıza kalmış.

9. Gitmek istediğiniz yerlerin hayalini kurun.

Bu kız iyice delirdi, biz hayal kurunca gökten para mı yağacak diye düşündünüz mü başlığı okuyunca.

“Her yolculuk bir hayalle başlar”. Siz hayal kurdukça zihniniz o hayali gerçekleştirmek için çalışacak. Hem maddi hem manevi anlamda size çok faydası olacağını göreceksiniz. Yukarıdaki maddeleri hayalini gerçekleştirmek için adımlar gibi düşünün, zihniniz sizin yerinize onları otomatik planlamaya başlayacak.

10. Hayallerinizi herkese anlatın.

Hani mutluluk paylaştıkça artar ya, hayallerinizi de ne kadar çok insana anlatırsanız o kadar gerçek olmaya yaklaşır. Bu arada hayallerinizi duyan insanlar onları gerçekleştirmeniz için size yardımcı olmak konusunda istekli olurlar. Benim Moğolistan seyahatime ortak olanlar yazımı mutlaka okuyun, nasıl bir yardım zinciri oluşmuş görün.

İşin özü, seyahat etmek sizin için bir tutkuysa onu gerçekleştirmek için pek çok farklı seçenek var. Bu 10lu liste çok daha uzatılabilir, sizin yöntemleriniz neler?

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

15 Yorumlar

  1. Siteyi ne zaman açtınız ve reklamlardan elde ettiğiniz gelirler ne zaman tam anlamıyla biriktirilebilecek seviyeye geldi. Yani bu işe yeni başlayanların önünde nasıl bir yol var 🙂 Teşekkürler

  2. 5.madde de havayollarının e bültenlerine aboneyim demişsiniz bunu araştirdim ama pek anlamadım..intarnet üzerinden mi başvuru yapmam gerekiyor biraz açiklarsaniz sevinirim..:)

  3. Bende bu ara sizler kadar olmasa da gezmek istiyorum. Belki eşim ve biri 8 biri 5 yaşında iki çocukla bilemiyorum. Benim en büyük cikmazim maddiyat. Şu an çalışmıyorum ve tek başıma bir geziye çıkarsam bunu kendim finanse etmek zorundayım bunu nasil bilmiyorum. Gerçe ailecek uzun çok uzun seyahat edersek yine aynı durum söz konusu. Tek avantaj eşim ingilizce biliyor eski gemici neredeyse gitmediği yer yok benden önceki hayatında. Oğlum 2. Sınıfa gidiyor kızım seneye anaokuluyla okul hayatına başlayacak. Uzun yıllar süren yolculuklarda çocukların okul durumunu nasıl hallediyorsunuz. Bu konuda okuyabilecegim makaleler var ise yada facebook sayfaları bilgilenmek isterim.

  4. ne güzel sıralamışsın, olay aynen budur! eğer gezmek senin için bir tutkuysa, o en son çıkan telefonu ilk alan sen olmayacaksın, mahalendeki kuaförün bir numaralı müşterisi olmayacaksın:)
    aklıma ne geldi, br arkadaş ilk defa evime gelmişti, instagram -blog falan takip ediyor arada sırada tavsiye alır falan, hoşgeldin faslı, salona geçtik, benimki tutamadı kendini, denizcim bu mobilyalar ne zamandan kalma, hee dedim antika onlar! meğerse benim sık sık biryerlere gitmemden evimin de pek şık olacağına kanaat getirmiş ve malum şoklardaymış, e tabi standartlarımız tutmuyor artık pek görüşmüyoruz:)

    sevgiler. Deniz

Yorumunuzu Yazın