Çok gezenler için basit bir iş olsa da ilk kez Avrupa’ya gidecek olanlar için Schengen vizesi başvurusu son derece meşakkatli, uğraştırıcı bir süreçtir. İlk kez gidecekleri boşverin, her seferinde her vize alışında uğraştırıcı ve masraflıdır şengen vizesi. Ama ne yazık ki Avrupa’ya gidip görmek için de -eğer yeşil pasaport sahibi değilseniz- zorunludur.

Ben sırf schengen vizesi almamak için bu yıla kadar yaklaşık dört yıl Avrupa’ya gitmemiştim mesela. Ama ucuz Norveç bileti bulunca, schengen vizesine razı olmuştum.

Schengen Vizesi Başvurusu Yapacaklara Öneriler
Schengen Vizesi Başvurusu Yapacaklara Öneriler

Schengen Vizesi Nedir?

Peki nedir bu schengen vizesi önce kısaca ondan bahsedelim. 1995 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasında sınırların kontrolünün kaldırılmasına dair bir sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmenin adıdır aslında Schengen ve adını sözleşmenin imzalandığın Lüksemburg’un bir köyünden alır.

Schengen’e Üye Ülkeler

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen’e üye olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir.

Ayrıca, Avrupa Birliğine üye olmamalarına rağmen İsviçre, İzlanda ve Norveç Avrupa Birliği ile özel bir anlaşma imzalayarak, Schengen anlaşmasına dahil olmuş ve aynı uygulamalara tabi olmuşlardır.

Bulgaristan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ise Schengen’e girmek için sıra bekleyen ülkelerdir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için Schengen Vizesi Uygulaması

 Schengen Vizesi
Schengen Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları olarak Schengen’e dahil ülkelere gidebilmek için mutlaka Schengen sözleşmesine dahil ülkelerden birinden vize almak zorundadır. İşte bu vizeye de schengen vizesi diyoruz.

Schengen Vizesi Süreleri

Schengen vizesi turistik olarak alınıyorsa -ki yazımızın konusu turistik vizedir- vize verilen süre içinde ve son 6 ay içinde en fazla 90 güne kadar schengen ülkelerinde kalma hakkı sağlar.

Schengen vizesi, başvurunun yapıldığı konsolosluk tarafından tek girişli, çift girişli veya çoklu (multi) girişli şeklinde verilebilir. Tek girişli ise, schengen ülkelerine o vize ile sadece bir kez giriş-çıkış hakkı, çift girişli ise iki kez giriş giriş-çıkış hakkı, çoklu girişli ise vize süresi boyunca sınırsız giriş-çıkış hakkı sağlar. Vize başvurusu yaparken başvuru formunda çoklu (multi) işaretlemenizi öneririm. Böylece aynı vize ile birden fazla kez Avrupa’ya gitme şansınız olur, tabii konsolosluk uygun görürse.

Vize başvurusunu tercihen gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna yaptıktan sonra 4 ila 10 gün arasında vize başvurusu sonuçları belli olur. Zamanlama gideceğiniz ülkeye, başvuruların yoğunluğuna göre değişebilir. Bu nedenle eğer tatil dönemleri öncesi (yılbaşı, sömestr, yaz tatili gibi..) ise mutlaka 1 ay öncesinden başvurunuzu yapmanızı öneririm.

Schengen vizesi başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken bir husus ise pasaportunuzun kullanım süresinin bitmesine en az 6 ay olması gerektiğidir. Eğer pasaportunuzun süresi dolmak üzere ise, vize başvurusu yapmadan önce pasaportunuzu yenilemeniz gerekir. Pasaport başvurusu hakkındaki yazıma da göz atabilirsiniz.

Schengen Vizesi Başvurusunu Hangi Ülkeden Yapmalı?

Schengen vizesi almak için teorik olarak herhangi bir schengen ülkesinin konsolosluğuna başvuru yaparak vize almak yeterli. Ancak ilgili ülkenin ya da pasaport kontrol memurunun sizi ülkeye almama yetkisi var. Bu nedenle önerilen, vize başvurusunu gitmeyi planladığınız ülkeden yapmanız. Bir de vizeyi aldığınız ülkeye vize süresince mutlaka giriş yapmaya özen gösterin.

Bir de farklı şehir efsaneleri var: Almanya Türklere vize vermiyormuş, İtalya çok kısa vize veriyormuş, Fransa her başvurana 6 ay vize veriyormuş gibi… Benim tecrübelerim, herkeste durumun farklılaştığı yönünde. Bir de başvuruyu yaptığınız dönemdeki siyasi durumlar sonuçları ciddi şekilde etkiliyor.

İtalya’ya 3-4 kez gittim, 2 kez vize aldım. İki vizede de 10 gün verdiler, diğer yandan ilk kez schengen alan bir arkadaşım İtalya’dan ilk başvurusunda 3 ay vize aldı. Fransa’dan arka arkaya 2 ya da 3 kez 6 aylık vize aldım, başka bir arkadaşımın başvurusu ciddi bir neden olmamasına rağmen reddedildi. Sadece şunu söyleyebilirim, eğer arka arkaya aynı ülkeden schengen vizesi alıyor ve o ülkeye vize döneminde giriş yapıyorsanız bunun pozitif bir etkisi oluyor.

En son schengen vizemi Yunanistan’dan aldım ve Yunanistan “duyduğuma göre” herkese en az 6 ay vize veriyordu. Üstelik Yunanistan Turizm Ofisi tarafından gezi bloggeri olarak davet edilmiştim ve bu davet mektubuyla yaptığım başvuru sonucunda 3 ay vize verdi. Ben beklentimi artırınca hayal kırıklığına uğradım tabi 🙁

Siz belgelerinizi eksiksiz hazırlayın, vizeyi uzun istediğinizi mümkünse bir dilekçe olarak ekstradan ekleyin ondan sonrası konsolosluğa kalsın.

Schengen Vizesine Nereden Başvurmalı?

Başvuruyu yapacağınız ülkeyi seçtikten sonra Dış İşleri Bakanlığı’nın sitesinden vize uygulamalarını mutlaka kontrol edin. Böylece son dakika golü yememiş olursunuz.

Her ülkenin başvuru yeri ve şekli birbirinden farklı olabilir. Artık pek çok ülke konsolosluğu aracı kurumlar ile çalışıyor yani gidip konsolosluğa ben geldim, vize istiyorum diyemiyorsunuz. Bu nedenle başvuruyu yapacağınız ülkeye özel uygulamaları mutlaka okuyun. Ayrıca o ülkenin konsolosluğundan (internet sitesi ya da telefonla) başvuru yeri ve yöntemi konusunda bilgi alın.

Mesela Yunanistan’dan schengen alacaksanız, Yunanistan konsolosluğunun internet sitesinden başvuru şartlarına bakın. Yunanistan İstanbul ve Ankara’da farklı aracı kurumlar ile çalışıyor. Aracı kurumlardan randevu alınması gibi süreçler de her ülke ya da aracı kurum için farklılaşabiliyor, dikkat etmenizde fayda var.

Dilerseniz kendiniz bu süreçle uğraşabilir ya da vize aracılığı yapan firmalardan birinden ücreti karşılığında hizmet alabilirsiniz. Benim zaman zaman çalıştığım firma gelip benden evrakları alıp aracı kuruma ya da konsolosluğa iletip vize sonucunda da bana ulaştırıyor, eğer benim gibi yoğun çalışıyorsanız hayat kurtarıcı oluyor.

Turistik Schengen Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar

  • Vize başvuru formu: Her ülkenin kendine özel bir vize başvuru formu bulunmaktadır. Bu form konsoloslukların web sitelerinde ya da aracı kurumlarda bulunur. Formun eksiksiz ve doğru olarak doldurulması çok kritiktir.
  • Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış olan, en az iki adet boş vize yaprağı olan ve talep edilen vize bitim tarihinden sonra en az 6 ay geçerlilik süresi olan geçerli bir pasaport. Eğer daha önce de pasaportlarınız varsa, başvurunuza bu pasaportlarınızı da ekleyebilirsiniz.
  • Pasaport fotokopisi: Geçerli eski tip ( lacivert ) pasaportların 1,2,3,4,5,6,7 ve sonuncu sayfalarının fotokopileri. Yeni tip pasaportlar için ise sadece kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın  fotokopisi gereklidir. Daha önce Shengen vizesi aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisini de başvurunuza ekleyin.
  • Fotoğraf: 2 adet yakın zamanda çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Seyahat Sigortası: 30.000 Euro veya $50.000 tutatında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortasını başvurunuza eklemeniz gerekli. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir. Ben seyahat sigortasını yıllık olarak yaptırıp her defasında tekrar sigorta işi ile uğraşmıyorum.
  • Nufüs cüzdanı fotokopisi

Çalışan İseniz;

  • İşveren mektubu: Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu  süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektup;
  • Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;
  • Vergi levhası;
  • İmza sirküleri;
  • Güncel Ticaret Odası kaydı ( Faaliyet Belgesi );
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve SGK “hizmet dökümü”;
  • Son 3 aya ait maaş bordroları. Eğer yeni bir işe başladıysanız daha önceki iş yerinize ait  bilgileri ve maaş bordrolarını sunabilirsiniz.
  • Son 3 aya ait kişisel banka hesap cüzdanları. Ekstre olarak alındı ise banka tarafından kaşelenmiş  ve imzalanmış olmalıdır;
  • Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri).

Uçak ile Seyahat Edecekseniz;

  • Gidiş-dönüş uçak bilet rezervasyonu (orijinal bilet talep edilebilir);
  • Turla seyahat edilecekse tur programı.

Otel

  • Konaklama rezervasyonları (Otel rezervasyonu gösteren belge)

Kendi aracınız ile gidilecekse;

  • Ehliyet (Ehliyet uluslararası olmalıdır);
  • Araç ruhsatı;
  • Yeşil sigorta (zorunlu)
  • Planlanan seyahat ile ilgili yazı;

Araç 3. bir şahsa ait ise ( aile, arkadaş veya şirket vb.) yukarıdaki evraklara araç sahibinden yetki yazısı eklenir.

Tekrar belirtmekte fayda var, evraklarınız eksikse başınız büyük belada demektir.

Schengen Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olduğundan emin olun.
  • Yola çıkmadan 1 ay önce başvurunuzu yapın ki, son dakika stresi yaşamayın.
  • Pasaportunuzun yırtık ya da yıpranmamış olmasına dikkat edin. Vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilebilirsiniz, gerek yok risk almaya.
  • Başvuru için gerekli bütün evraklarınızın eksiksiz olduğundan emin olun başvurunuzu yaparken.

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

111 Yorumlar

  1. Merhaba sevil Hanım,
    Ben bir ay once herhangi bir kurumdan vize yardimi almadan VFS Global araciligiyla gerceklestirdigim vize basvurum reddedildi. Ben ogrenciyim ve halam bana davetiye gondermisti. Simdi Ekim ayında tekrat basvuru yapmak istiyorum. Ama seyahatim Ocak ayinda olacak. Sizce erken bir sure mi? Ve seyehat nedeni olarak Ocak ayinda kuzenimin nisanina katilma olarak gosterecegim. Haziran’da ise Almanya’da dugünü var. Fransiz konsoloslugundan ogrenci olarak ocak ayinda gidip gelip tekrar haziran ayinda Almanya’ya dügüne gidebilmem için 6 ay vize alma sansim var mi?

  2. Merhaba
    ben 2 gece atina, 4 gece italya şehirleri, 3 gece portekiz olan bir seyahat planladım tüm rezervasyonlarımı yaptırdım. ilk gireceğim ülke olan yunanistandan vize almaya gittim, ancak 4 gece italyada kalacağımdan dolayı italyadan almam gerektiğini belirttiler. fakat sorum şu yunanistandan ilk girişi yapacağımdan sorun yaşarmıyım? kesinlikle öyle birşey olmayacağını belirtseler de açıkçası tırstım

    • Yunanistan’a girerken sorarlarsa -muhtemelen sormazlar- yanınızda İtalya otel rezervasyonlarınız vs olsun. İtalya’ya geçtiğinizi kanıtlayabilirsiniz böylece.

    • scghen nin kuralı, en çok hangi ülkede konaklıyacaksanız vize başvurunuzu o ülkeden yapmanız gerekiyor.
      yunanistan a girerken durumunuzu izah etmeniz ve italya daki otel rezervasyonunuzu göstermeniz yeterli olacaktır.

  3. Merhaba Sevil hanım
    06.05 te annem kardeşim ben Avusturya’ya gitmek için başvuru yaptık. Otel rezervasyonunu 3 kişilik oda olarak rezerve ettik. Fakat annem 16 gün kalacak. Biz kardeşimle 7 gün. Otel rezervi 16 gün üzerinden.ayrı bir dilekçede yazmıştım. Otel rezervasyonum annem 9 gün daha fazla kalacagı için bu şekilde olduğunu açıklamama rağmen Şimdi konsolosluktan neden uçak bileti ve otel rezervasyonu uyumsuz diye belge istendi.
    Not: akraba ziyareti olacak aslında ama o taraf istekle uğraşmasın diye bu şekilde başvuru yaptık. Ne gibi açıklama önerirsiniz?

    • Akrabanız oldugu için davet almalıydıniz Avusturya ???????? konsolosluğu her zaman vize konusunda problem yaratan bir ülkedir.Vize basvurunuzu buyuk bir ihtimal olumsuz yanıylayacakyır.

  4. Selam ben kendim afganistan uyrukluyum ama eşim çocuğum türk vatandaşı yunanistan atina ya gezmek için gidcez vizesi zor mu alınır benim iş yerim var ve evraklar tamamdir ilk vize için görüşme yapıyorlar mi acaba ve ?

  5. Selm ben ilhan yunanistanda her yil biryil vize almama ragmen bu sene ret verdi bu nasil zihniyet anlamadim kendileri acindan oluyor bizi seyahat ozgurlumuze dokunuyorlar umarim hic cikmayin kirizden tekrar basvursam olurmu vizeye

  6. Merhabalar herkese daha önce biri 28 gün (ispanya) biri 6 ay (hollanda) vizesi aldım ikisininde amacı interraildı. Fakat bu eylül’de ucuz olmasından ve bi arkadaşımın erasmusa gidiyor olmasından mütevellit yaklaşık bir dönem Polonya’da kalmayı planlıyorum okula devam zorunluluğum yok. Uçak biletimi isveçten aldım çok ucuzdu şimdi kara kara düşünüyorum nasıl bir strateji izlemeliyim de bu adamlar bana uzun süreli vize versin. Sanıyorum seçeneklerim şunlardan ibaret;
    1) sallamasyon bir rota oluşturup bi ay kadar falan Avrupa otobüsle gezmek istediğimi söylemek.
    2) oradan bi tanıdıktan davetiye istemek sanki iki ay kalıcakmışım gibi
    3) isveçi sadece ucuz olduğu için tercih ettiğimi ima ederek benim işimin Polonya ile olacağını gösterecek dil kursu rezervasyonları vesaire,
    İlk defa dönüş bileti almadım oda aklımı kurcalıyor biraz.
    Biri yardımcı olabilirse çok süper olur şimdiden teşekkürler arkadaşlar ????????

  7. Merhaba sevil hanım. Ben bir soru soracağım. Ben malta schengen vizesi aldım dil eğitimi için . Vizemde vizemin başladığı ve bittiği tarihler ve kalacağım süre 23 gün olarak yazıyor . Vize tipi C tipi bir vize . Lakin aynı zamanda vizemin sağ alt kosmında küçük bir yuvarlak kale ve bir imza var . Bu vize reddi mi yoksa onayı mı anlayamadım .beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum . İyi günler dilerim

    • Kusura bakmayın sevil hanım ben daha önceden sorduğumu bilmiyordum . Peki sizin yukarıdaki yunanistan vizenizde de aynısının olduğunu gördüm . Bu size bir sorun yaratmış mıydı yunanistan a girişte

  8. Merhaba benim bir sorum olacak ben dil eğitimi için maltaya gideceğim vizem bugün geldi . Ama vizeyi pasaporta basmışlar seyehat başlama bitiş tarihide var .lakin Consulate of malta diye yuvarlak bir damga ve imza var bu ne demek oluyor ? Vizem redmi edildi yoksa kabulmü? Teşşekür ederim.

  9. Merhaba,
    Avrupaya gittim iki hafta kaldim Turkiye’ye is icin geri dondum. ama Hala 2 aylik turistik Multi Schengen vizem var. Pasaportumda bu vize varken, baska bir schengen ulkesinden 1-2 yillik turistik schengen vizesi icin basvuru yapmayi dusunuyorum. Boyle bir sey mumkunmu ? tesk. ederim.

  10. Öğrenciyim ve Almanya’ya vize başvurusunda bulunacağım.Gidiş tarihime bir ay beş gün var.İdata dışındaki danışman kurumla mı başvuru yapmalıyım yoksa kendim İdataya başvursam süreç daha mı hızlı olur? Şimdiden teşekkürler????

  11. İyi günler, 12 Temmuzda bir gezi planım var aklıma takılan birkaç konuda yardıma ihtiyacım var.
    Seyahatim boyunca 3 gün Hollanda, 3 gün Almanya ve 4 gün çek cumhuriyetinde kalacağım vize başvurusunu ilk gireceğim ülke olan hollandadan yapmayı düşünüyorum fakat okuduğum bazı yazılarda en çok kalınan ülkeden alınması gerektiği yazıyor bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • İlk giriş yapacağınız ülke olursa daha rahat edersiniz, ancak başvuruyu yaparken (özellikle ilk schengeniniz ise) diğer ülkelere geçiş planınız olduğunu muylaka belirtin.

  12. Merhaba, ben 8-9 günlük bir program dahilinde önce Paris’e, oradan Belçika’ya, oradan da Amsterdam’a geçmeyi planlıyorum. Bu durumda en az “çoklu girişli” Schengen mi almalıyım? Giriş Fransa’dan dönüş Amsterdam’dan uçak biletim varken ve otel rezervasyonlarım vs tamamken kalkıp da tek giriş hakkı verilmesi gibi saçma bir şey olma ihtimali var mı sizce? Teşekkürler.

  13. Fransa ve Yunanistan vizesine başvuranların mutlaka dikkat etmesi gereken bir konu var ; Eğer başvurduğunuz mevcut pasaportunuzda KKTC’deki herhangi bir gümrüklü limandan (ağırlıklı Ercan havaalanı olabilir) giriş damgası var ise (bu arada KKTC’den alınmış pasaportu hiç saymıyorum bile) kesinlikle red cevabı alırsınız. Eğer pasaportunuz bu şekildeyse size tavsiyem Emniyet Genel Müdürlüğünün çıkarttığı yeni uygulamaya istinaden ikinci geçerli pasaportu çıkartmak olacaktır.

Yorumunuzu Yazın