Mısır’ın muhteşem denizine kıyısı olan, yüzme, şnorkel ve dalış severlerin favorisi iki güzel tatil beldesi Şarm El Şeyh ve Hurgada. Tek atımlık kurşununuz olsa Şarm El Şeyh mi, Hurgada mı gitmek için en iyi seçenek? Bu yazıda madde madde iki tatil beldesini de inceliyorum, dokuz kriter doğrultusunda karşılaştırıyorum.
Başlamadan önce Şarm El Şeyh ve Hurgada gezi yazılarıma göz atmak ister misiniz? Şarm El Şeyh Gezi Rehberi & Hurgada Gezi Rehberi
1. Vize Uygulamaları
Şarm El Şeyh’e gitmek için; Nisan 2022’den itibaren Mısır Hükümeti, 15 gün süreyle Türk Vatandaşları’nın Sinai Bölgesi’ne girişi sırasında sadece kapı vizesi ile girişine izin veriyor. Kapı vizesi dediğime bakmayın, kapıda sadece bir form dolduruyorsunuz hepsi o kadar, başka bir prosedüre gerek yok. Şarm El Şeyh, Dahab ve Katherina şehirleri Sina bölgesinde yer alıyor.
Hurgada’ya gitmek için; Mısır vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor, burada standart prosedür geçerli. Yeşil pasaport sahibiyseniz vizesiz girebiliyorsunuz. 20 yaşından küçük, 45 yaşından büyükseniz kapı vizesi ile Mısır’a giriş yapabiliyorsunuz.
2023 yılında Türk Vatandaşları için tüm Mısır’a kapı vizesi uygulamasına girilebileceğine dair Mısır Turizm Bakanlığı’nın açıklamaları var ama henüz Türkiye tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
Mısır vizesi hakkında daha fazla bilgi için Mısır Vizesi Nasıl Alınır? yazıma bakabilirsiniz.
2. Konaklama Seçenekleri
Şarm El Şeyh, Hüsnü Mübarek tarafından Mısır turizmini geliştirmek amacıyla tamamen turistlere yönelik olarak tasarlanmış ve geliştirilmiş bir proje. Bu nedenle Şarm El Şeyh, Türkiye’de Belek-Kemer gibi sahil boyunca pek çok büyük resort otelin bulunduğu bir tatil beldesi. Sadece büyük oteller yok elbette, butik otelden pansiyonlara kadar her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Şarm’da turizm altyapısı; ulaşım, konaklama, tur seçenekleri gibi her anlamda oldukça gelişmiş durumda.
Şarm El Şeyh’te uygun otel seçenekleri için tıklayın
Hurgada, Şarm kadar üzerine düşülmüş ve projelendirilmiş bir tatil beldesi değil. Konaklama seçenekleri fazla olsa da Şarm alternatif çokluğu açısında bir adım öne geçiyor. Ancak Hurgada’da konaklama için daha uygun seçenekler bulabilirsiniz.
Hurgada’da uygun otel seçenekleri için tıklayın.
Her iki bölgede de oteller biraz eski ve bakımsız olabiliyor, bu nedenle yorumlarına dikkat etmekte fayda var.
3. Fiyatlar
Bu maddeyi çok detaylandırmayacağım. Şarm daha turistik olduğu için konaklama, yeme-içme, günlük harcama rakamları biraz daha yüksek olabilir ancak ben iki şehre çok farklı tarihlerde (ikisinin arasında 6 sene var, Mısır’da da enflasyon var) gittiğim için yüzde yüz kıyaslama yapamıyorum.
4. Denizin Güzelliği
Kızıldeniz’in her noktası birbirinden güzel, denize girer girmez görebileceğiniz mercanlarda yüzen binlerce rengarenk balık, cam gibi pırıl pırıl deniz, Hurgada ve Şarm’da direk sahilden veya tekneyle açılarak denize girdiğinizde sizi kendisine aşık edecek ve defalarca gitmek isteyeceksiniz. Sadece yüzme değil, yelken, sörf, dalış, şnorkel gibi her türlü su sporunu yapmak için iki şehir de çok elverişli. Seçim yapmak zor!
5. Su Altı – Dalış Noktaları
Dünyadaki 10 en iyi dalış noktasından üçü Mısır’da Kızıldeniz’de yer alıyor. Sharm’da konaklayarak bu dalış noktalarına günübirlik ulaşmanız mümkün.
- Shark and Yolanda, Ras Mohammmed Milli Parkı
- Thistlegorm Batığı
- Blue Hole, Dahab
Hurgada’dan da ulaşabileceğiniz dalış noktaları var elbette ancak dünyanın en iyi 10 noktasından üç tanesi ile yarışması maalesef mümkün değil.
6. Kahire’ye ve Piramitlere Ulaşım
Şarm El Şeyh’ten Kahire’ye; otobüs, uçak ve tur ile gidebilirsiniz. Otobüs yolculuğu gündüz yaklaşık 8 saat, gece 10 saat sürüyor. Turlar ise Kahire ve piramitleri görebilmeniz için uçaklı ve otobüslü opsiyonlar sunuyor. Uçak yaklaşık 1 saat sürüyor ama ben her baktığımda uçak fiyatları epey yüksekti, ben otobüs ile geçmeyi tercih etmiştim.
Hurgada’dan Kahire’ye; aynı şekilde otobüs, uçak ve tur ile gidebilirsiniz. Otobüs yolculuğu gündüz yaklaşık 8 saat, gece 10 saat sürüyor. Turlar ise Kahire ve piramitleri görebilmeniz için uçaklı ve otobüslü opsiyonlar sunuyor. Uçak yaklaşık 1 saat sürüyor ama ben her baktığımda uçak fiyatları epey yüksek.
İki şehirden de benzer koşullarda Kahire ve piramitleri ziyaret edebilirsiniz.
Şarm ile Hurgada arasında eskiden çalışan bir feribot varmış ancak bir dönem güvenlik nedeniyle durdurulmuş, halen de devam etmiyor.
7. Luxor ve Aswan’a Ulaşım
Mısır’da Kahire ve piramitler kadar görülmesi gerektiğini düşündüğüm bir bölge Luxor ve Aswan bölgesi. Nil’in bereketli topraklarında kralların bıraktıkları muhteşem eserler Mısır’ın bir başka kültürel cevheri.
Şarm El Şeyh’den Luxor’a gitmek için; kara yolu ile gidecekseniz, Hurgada feribotu çalışmadığı için Süveyş Körfezi’nin tamamın dolaşmak gerekiyor, bu da 14 saatlik bir araç yolcuğu demek oluyor, otobüs ile biraz daha uzun sürebilir, Mısır’da yollar epey sıkıntılı. Diğer bir seçenek Şarm’dan Luxor’a uçakla geçebilirsiniz. Kahire’ye gidip Kahire’den Nil nehrinde ilerleyen cruise’lar ile Luxor’a ulabilir veya tren ile Kahire’den Luxor’a gidebilirsiniz. Uçak dışındaki seçeneklerin hepsi oldukça uzun sürecektir.
Hurgada’dan Luxor’a gitmek için; Hurgada ile Luxor arası 310 km, 4 saatlik bir araç yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Otobüs ile 4-5 saat süren yol, taksi ile biraz daha kısa sürebilir. Ben Hurgada’dan şoförlü ve rehberli bir araç kiralayarak Luxor, Aswan ve Abu Simbel’e gitmiştim. Üç kişiydik ve masrafları bölüştüğümüzde oldukça uyguna gelmişti. Hurgada’dan Luxor’a yaptığımız gezi
8. Turist Tuzakları
Mısır’daki en büyük kabusun ne diye sorarsanız kesinlikle turist tuzakları. Mısır’da pek çok şehirde bulundum, Dahab ve İskenderiye dışındaki hemen her yerde sizi kazıklamaya çalışan, laf atan, peşinizi bırakmayan, hayattan bezdiren avcıların peşinizde olacağını garanti edebilirim.
Şarm El Şeyh; biraz kurtarılmış bölge olduğundan Mısır’ın diğer yerlerine göre turist tuzakları biraz daha az. Ama siz yine de ne alırsanız alın, tur, otel, hediyelik eşya farketmez mutlaka ölümüne pazarlık edin.
Hurgada; turistik olduğu kadar turist tuzağı yoğun bir yer olduğunu söylemeliyim. Özellikle Luxor için ayarladığımız turda o kadar delirttiler ki bizi yol boyu sürekli kavga ettik. Böyle bir sorun olacağını tahmin ettiğimiz için turu aldığımız yerde gün gün yapılacak her şeyi yazmıştık. İlk gün satın aldığımız pakete dahil görünen “öğlen yemeği nerede?” diye sorduğumuzda “yemek saati geçti, restoranlar kapandı” gibi mantık dışı bir cevap verdiler. Kavga dövüş yemeğe götürtdük kendimizi. Dönüş günü akşam yemeği için benzer bir savaş verdik. “akşam yemeği dahil değil” diyorlar, biz de elimizde kağıt “hayır dahil” diyoruz, yine kavga dövüş akşam yemeği yedik. Arada Aswan’da bir tekne turumuzu yediler, kavga etmemize rağmen başarılı olamadık. Bu liste uzayıp gider, sinirlerinize hakim olmaya hazır olarak buralara gidin.
9. Gece Hayatı
Yazının başından beri aynı şeyi tekrar ediyor gibi oldum ama Şarm çok turistik olduğundan, turistlerin ilgisini çekebilecek her şey, gece hayatı dahil bulabilirsiniz. Hard Rock Cafe’den son yıllarda çok popüler olan Farsha Cafe’ye, İngilizlerin sevdiği karaoke barlardan Arapların sevdiği nargile kafelere kadar Şarm’da gece hayatı oldukça hareketli.
Hurgada’da gece hayatı daha çok Marina bölgesi ile sınırlı, Şarm kadar fazla seçenek olmasa da burada da eğlenmek için bir yerler bulabilirsiniz.
Dokuz maddede Şarm El Şeyh ve Hurgada’yı karşılaştırdım, umarım size bir fikir vermiştir. Benim ilk Mısır seyahatim Hurgada’ya olmuştu ancak şimdi bakınca ilk Mısır seyahati için, Mısır’a daha yumuşak bir giriş yapabilmek için Şarm El Şeyh daha uygun bir destinasyon olurmuş.