Mısır, tarihin en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, piramitlerin gizemi nedeniyle bütün dünyanın ilgisi hep üzerinde olan bir ülke. Piramitleri ve Mısır medeniyetlerini konu alan pek çok filme de ev sahipliği yapmış bir ülke. Mısır’ın en popüler noktaları Kahire başta olmak üzere piramitlerin olduğu bölgeler ve su altı zenginliği nedeniyle Sharm-el Sheik. Ancak benim Mısır’a gitme nedenim başka idi. Yıllardır görmek istediğim Abu Simbel Tapınağı‘nı görmek için yola çıktım.

Hurgada ve Luksor Gezisi

Kısaca Mısır gezisi rotamı anlatacak olursam;

Abu Simbel Tapınağı‘nın olduğu Aswan şehrine uçakla en ucuz ve Türkiye’den direkt gidebileceğim şehir olan Hurgada’ya uçtum. Hurgada’ya sabah 03:00 gibi indik ve daha önceden rezervasyon yaptırmış olduğumuz otele geçtik. Havaalanından otele taksi ile gittik. Mısır’daysanız taksiler ve herkesle pazarlık etmeniz gerekiyor. 10usd’ye otelimize ulaştık.

Mısır seyahatine 3 kişi çıkmıştık. Bizden bir gün önce gelen arkadaşımız Krallar Vadisi ve Aswan geçişleri için turumuzu ayarlamıştı. Sabah 05:00’te araç bizi almaya geldi. Minibüs şeklinde aracımız ve 2 rehberimiz ile bize özel turumuz sabah çok erken başlamıştı. Birkaç saatlik uyku ile yeniden yollara düştük.

Mısır ile aramızda 1 saat saat farkı olduğunu da unutmayın!

İlk durağımız Krallar Vadisi’nin önemli şehri Luksor idi. Hurgada-Luxor arası çöle yakın bir coğrafyada sanıyorum 4 saat kadar yol aldık. Arada bir kahvaltı molası verdik. Burada büyük bir hata yaparak ücretini sormadan kahvaltı aldık ve Mısır yolculuğumuzun en pahalı yemeğini yemiş olduk. Tur otobüslerinin durduğu bir yer olan mola yerinde ne yazık ki turist kazığının tadına baktık. Ayrıca en pahalı tuvalet ücretini de burada verdik.

Mısır’da turistik noktalarda fiyat sormadan hiç birşey almayın, mutlaka pazarlık edin!

Luksor’a geldiğimizde Krallar Vadisi, Hatşepşut Tapınağı ve Luksor Tapınağı ana duraklarımız oldu. Nil kıyısındaki bu şehir oldukça düzgün. Krallar Vadisi ve önemli tapınaklar nedeniyle fazlasıyla da turist çekiyor. Kesinlikle de hak ediyor. Nil üzerinde yapılan turların da önemli duraklarından bir tanesi. Bu gezi için en iyi mevsim kış dönemi. Şehir her ne kadar Nil nehri kıyısında olsa da tarihi alanlar güneş altında, neredeyse hiç gölge yok. Şapka, güneş kremi çantanızdan eksik olmasın, özellikle benim gibi beyazsanız! Goprom Cingöz’ü de güneş kremi yapmayı başardığım için videolarımın bir bölümü ve ne yazık ki en kritik bölümü ne yazık ki bulanık 🙁

Mısır’ın tarihi yerlerini gezmek için en iyi dönem bizim kış dönemi!

Öğle yemeğimiz de paket turumuzun içinde dahil idi. Sadece turistlere hizmet veren ve açık büfe yemek sunan bir yere gidip öğle yemeğimizi yedikten sonra Abu Simbel’e gitmek için en yakın yerleşim olan Aswan’a doğru yola çıktık.  Öğle yemeğinde tabii ki herhangi lokal bir lezzet bulamıyorsunuz, turistik olduğu için salata, makarna, meyve gibi klasik yiyecekler.

Luksor-Aswan arasında aslında iki ana yol var; ilki Nil yolu, ikincisi Çöl otoyolu. Çöl otoyolu uzun zamandır güvenlik nedeniyle kullanılmadığı için hem şehirler arası ulaşım, hem ülkeler arası ticari kamyon vb araçlar hem de turist araçları Nil yolunu kullanıyor. Nil yolu yol boyunca köylerin içinden geçtiği için sürekli kasisler ve trafik sıkışıklığı ile ilerliyor ne yazık ki. Bir de bunlara kural tanımayan Mısırlı şoförler eklenince yol 4 saatte bitecekken 6-7 saat sürüyor. Bu nedenle eğer vaktiniz varsa otoyol yerine tren ya da deniz yolunu kullanarak bu trafik kaosundan kurtulabilirsiniz.

Aswan Nil nehrinin üzerine kurulmuş olan dünyanın en büyük barajlarından birinin kıyısında yerleşik bir şehir, baraj da adını bu şehirden alıyor. Baraj gölünde felluka denilen kayıklarla tur yapabilir, gölün içinde ada olarak kalmış olan eski medeniyetleri görmek için saatlik ya da günübirlik turlara katılabilirsiniz. Biz ancak gece geç saatte Aswan’a ulaşabildik. Mısır da pek çok sıcak ülkede olduğu gibi hayat gece güneş battıktan sonra yaşanmaya başlıyor. Aswan’da kısa bir çarşı turundan sonra karnımızı doyurup uykuya daldık. Hem sabah çok erken saatten beri yoldaydık, hem de ertesi sabah yine çok erken saatte Abu Simbel’e giden kafileye eklenmek için kalkmamız gerekiyordu.

Abu Simbel tapınağına gitmek için güvenlik gerekçeleri ile mutlaka kafile ile yola çıkmak zorundayız ve kafile sabah 04:00’te yola çıkıyor. Böylece sabah erkenden tapınağa ulaşıp öğlen yeniden dönülüyor. Abu Simbel tapınağına nasıl gidileceğini detaylı yazdığım için burada tekrar detaylara girmiyorum, ancak mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken müthiş bir yer.

Abu Simbel dönüşü Aswan’da 2 saatlik bir Felluka turu ayarlamıştık rehberimiz aracılığıyla ama Aswan’a geldiğimizde şoförümüz bunu yapamayacağını söyledi, rehber ve şoför kavga ettiler. Ne yazık ki şoför galip geldi, olan arada bizim tura olmuş biraz keyfimiz kaçmıştı. Önce rehberi suçladık ama bir sonraki olayda anladık ki uyanıklık etmek isteyen şoförümüzmüş.

Sabah 04:00’te başlayan yolculuğumuz akşam 10:00 gibi Hurgada’da sona erdi. Böylece bir gün içinde 18 saat yol yaparak kendi rekorumu kırmış oldum 🙂 Ne yazık ki geri dönüş yolunda bize özel turda çatlaklar oluşmaya başladı. Şoför ya da rehberimiz çok geç kalıyoruz diye pakete dahil olan öğle yemeğimizi vermekten vazgeçti. Tabii biz de orada siz Mısırlıysanız biz de Türküz diyerek cıngar çıkardık ve kendimize yemek ısmarlatmayı başardık. Ancak son ana kadar bize kazık atma çabası içine giren zihniyet olmasa daha keyifli olurdu elbette!

Ne yazık ki turist görünce kazıklama eğilimi az gelişmiş pek çok ülkede olduğu gibi Mısır’da da yaygın!

Hurgada’ya vardığımızda ayarlanmış bir otelimiz yoktu ama bizden önce giden arkadaşımın ilk gece kaldığı otelde şansımızı deneyelim dedik. Neyse ki yer varmış ve biz danışmada konuşurken Türkiye’den biriyle karşılaştık. O sırada ertesi gün şnorkel turu için ne yapsak diye düşünüyorduk. Hem yorgun hem uykusuz hem de açtık… Bizim arkadaş şnorkel için otelden yardım aldığını ve çok memnun kaldığını söyleyince biz de tereddüt etmeden ertesi gün için turumuzu ayarladık. 3 kafadar tapınaklardan sonra bir de denizi görecektik 🙂

Otelimiz hemen Hurgada‘nın merkezinde temiz ve ucuzdu, daha ne isteriz ki 🙂 Kişi başı 12-13 dolara gelmiş oldu.

Şnorkel turu neredeyse bütün günümüzü alacak bir programdı, öğle yemeği de teknede. Hurgada’nın hemen yakınındaki resiflere gittik. Deniz tabii çok güzeldi, su altı zenginliği beklediğim kadar değildi ama şnorkel turu Zanzibar’dakinden daha profesyonel ve çok daha ucuzdu. 15usd’ye ayarlamıştık. Teknede her grubun 1 ya da 2 rehberi vardı ve dalış sırasında size sürekli eşlik ediyor, balıkların yerlerini gösteriyorlardı. Öğleden sonra da adaya çıkıp kıyıdan denize girmiştik. Rengarenk balıklar bol yüzmeli tur beni fazlasıyla tatmin etti.

Dönüşte denize karşı biralarımızı yudumlayıp beyazdan maviye geçen pırıl pırıl denizi seyredeceğimiz bir yerde oturduk. Artık akşam oluyordu ve gece dönüş uçağımız vardı.

Akşam yemeği için lokal yemek bulabilir miyiz diye aranırken dönerci görünümlü bir yerde “falafel” yazdığını görünce hemen atladım. Dışarıdan salaş bir dönerci görünümlü restoranın üst katı ilginç şekilde şık bir restoran imiş şansımıza. Falafel, humus ne varsa söyledik. Hatta bitiremedik paket yaptırdık ben dönüşte evde bile yedim. Falafel güzel yapılmışsa çok severim, bunlar da gerçekten güzel yapılmıştı 🙂

Gece uçağa binmeden otele gidip birkaç saat daha uyuduk ve artık dönüş zamanı gelmişti :/

Gerçekten çok hızlı, çok yorucu bir o kadar da keyifli 3 günü dolu dolu geçirmiş olmanın mutluluğunu ceplerimize doldurup sabah uçaktan inip doğru işe…

3 Gün Mısır Gezisi Maliyeti

Hurgada, Luxor ve Aswan rotasında gittiğim 3 günlük Mısır gezisi maliyeti ne kadar olmuş olabilir tahmininiz var mı?

Bir havayolu şirketinin kampanyalı biletlerinden yakalayıp Hurgada gidiş dönüş bilet almıştım Şubat ayında. Sürem sadece 3 gündü ve yıllardır görmek istediğim Abu Simbel tapınağı ile Hurgada arası harita üzerinde yakın görünüyordu. Yol arkadaşlarımı da ikna edip rotayı önce Krallar Vadisi’ne sonra da Aswan üzerinden Abu Simbel’e çevirmeye karar verdik. Hala Hurgada için 1 günümüz kalıyordu hatta. Ondan da Kızıldeniz’e kendimizi bırakıp şnorkel yapacaktık.

Mısır Gezisi Maliyeti

3 gün dolu dolu geçen Mısır gezisi maliyeti uçak bileti hariç kişi başı 340USD tuttu. Tek başıma olsam daha maliyetli olabilirdi.

İnternetten bakınca Hurgada çıkışlı Luxor – Abu Simbel için 2 günlük turlar görünüyordu. Sonradan anladık ki aslında onlar butik, size özel turlarmış. Size bir minibüs, iki şoför ve Luxor için ayrı, Aswan için ayrı rehber tahsis ediyorlar. Tek başıma olsam bu organizasyonu yapamayabilirsim maliyet yüzünden, çünkü toplam bir fiyat çıkarıyorlar. Biz 3 kişi olunca 3’e bölmüş olduk 650USD’yi. Daha kalabalık olsak daha da ucuz olabilirdi. Yani kişi başı 216usd ödemiş olduk.

Günü birlik şnorkel turu sadece 15usd idi.

Oteller ise kişi başı 12-13usd tuttu. Daha ucuzu ya da pahalısı da bunulabilirdi tabii. Toplam 4 gece otelde kaldık. 1 gecesi 650usd turun içine dahildi.

Yeme içme ise bize göre oldukça ucuz. Ana kalemleri çıkarınca yeme-içme için 70 usd harcamışım.

Zamanım yok diye şikayet etmeyin, hiç yıllık izin kullanmadan 1 Mayıs tatilini fırsat bilip, 3 güne 1 haftalık tatil sığdırıp çok mutlu bir şekilde geri döndüm. Darısı başınıza 🙂

Diğer Mısır Gezi Yazılarım

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Pingback: GazeteBilkent – Hurgada, Turistler için Cazibe Merkezi

  2. Merhabalar hocam bende yakında Mısır’a Kahire ve İskenderiye ye gezmek için gideceğim vize başvurumu yaptım sonucu bekliyorum benin gezideki tek korkum malum devletler arası sıkıntıların olması ve Mısır’ın güvenlik açısından sıkıntılı olması gibi durumlar var sizce o derece sıkıntı bir durum var mı yoksa rahatlıkla seyahat edilebilir mi ?

    • Devletlerarasındaki sorunları siz gündeme getirmediğiniz sürece Mısırda sizi kimse sorgulamaz diye düşünüyorum. Mısır’da turistleri sürekli taciz etmeleri ve hırsızlık durumları dışında güvenlik sorunu olmaz.

Yorumunuzu Yazın