Prag seyahatim için plan yaparken Prag’da gezilecek yerler konusunda çok alternatif bulmuşken Prag yeme-içme önerileri konusunda o kadar çok seçenek bulamamıştım. “Prag’da ne yenir, nerede yenir?” rehberi hem yerli ve yabancı bloglardan hem de sosyal medya takipçilerimden aldığım öneriler ve kendi deneyimlerim ile hazırlandı! Haydi gelin biraz iştahınızı açalım!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Prag’da Ne Yenir?
Prag deyince aklınıza herhangi bir yemek geliyor mu? Çek yemekleri ülke dışında pek ün kazanmış değil, bu nedenle “Prag’da ne yenir?” önerilerim gidip yerinde tanıştığımız yemeklerden oluşacak. O zaman başlayalım!
Trdelnik
Trdelnik adlı hamur tatlısını listenin başına eklesem de aslında bu bir Çek tatlısı değil. Orta ve Doğa Avrupa’daki pek çok yerde özellikle Noel Pazarları’nda yapılan, mangalda dönen çubukların üstüne pişirilen tatlı hamura verilen ad trdelnik. İçine nutella sürüleni çok makbul. Noel Pazarları’nın hepsinde en az birkaç tane trdelnik tezgahı oluyor.
Biz daha ucuza Noel Pazarları’ndakileri tercih ettik. Sade yerseniz 70 CZK (Çek Kronası), Nutellalı isterseniz 90 CZK. Noel pazarlarının hemen hepsinde fiyat aynı idi.
Fotoğraf Good Food sitesinden alınmıştır.
Ayrıca eski şehir merkezinde bir sürü trdelnik dükkanı da var. Külah halinde kullanılan hamurun içine dondurma, şekerleme gibi şeyler doldurup daha renkli ve tatlı hale getirmişler. Prag’da şekilli trdelnik yemek için en iyi seçenek Good Food. Bu havalı trdelniklerin fiyatları ne kadar bilmiyorum.
Kuzey-Güney dizisini izleyenler bu tatlıyı hatırlayacaktır. Diziden sonra Türk girişimciler Türkiye’de de yapmış bu tatlıdan ama sanırım tutmadı, ben hiç görmedim.
Tadını seven de çok sevmeyen de. Ben genellikle hamur işlerini severim, bu yüzden trdelnik ile de aram oldukça iyi.
Sosis ve Sosisli Sandviç
Yine Noel Pazarları’nın olmazsa olmazı sosisler. Mangal ateşinde pirilen bu sosisler çoğunlukla domuz etinden yapılıyor. Baharatlı ve sade seçenekleri var. İsterseniz sadece sosis alabiliyorsunuz, isterseniz aynı sosisi ekmek arası yaptırabiliyorsunuz.
Sosis sadece Noel Pazarı’nda yok, hemen hemen tüm restoranlarda da bulabilirsiniz. Restoranlarda dana, geyik gibi et seçenekleri de bulmak mümkün. Biz Bohemian Craft Beer Tasting’de geyik etli olanı denedik, oldukça güzeldi.
Sosisli fiyatları 120 CZK civarında idi. Restoranlarda 150 CZK civarında.
Svickova – Soslu ve Baharatlı Rosto Biftek
Eveeet, gelelim Çek yemeklerine. Yukarıdakiler Avrupa’nın pek çok yerinde kolayca bulabileceğiniz yiyeceklerdi. Svickova ise dibine kadar Çek yemeği. Neredeyse bütün yerel restoranların menüsünde bulunan yanında beyaz tatsız birkaç dilim ekmek ile servis edilen bu et yemeğinin alameti farikası bence sosu. O nefis sosun tadı hala damağımda. Biz bu yemeği, Prag’da oldukça meşhur bir restoran zinciri olan Lokal’de yedik.
Gulaş – Goulash
Yine Doğu Avrupa’da pek çok ülkede bulabileceğiniz yemeklerden biri gulaş. Aslında Macaristan yemeği olarak bilinse de Prag’da da pek çok menüde bulabilirsiniz. Haşlama et, soğan, kırmızı biber ile yapılır ve kocaman bir ekmeğin içinde servis edileni görsel olarak makbul olanıdır. Gulaş çorbası da denir ama aslında yemek kıvamında ve doyurucudur. Ben Macaristan ve Slovakya’da daha önce denediğim için bu kez gulaş yemeye sıra gelmedi.
Kızarmış Peynir – Smažený sýr
Prag’da peynir üretim ve tüketimi oldukça fazla. Peynirler ezine peynirinden ziyade kaşar kıvamlı olsa da lezzetleri güzel. Kızarmış peynir ise; meze, başlangıç gibi yenen yiyeceklerden biri. Kızarmış peynir dışında peynirin farklı şekillerde başlangıç olarak servis edilmesi durumu da var.
Biz kızarmış peyniri yine Lokal’de yedik. Yine son derece lezzetli idi. Yukarıdaki fotoğrafta metal kapta gördüğünüz mayonezli sos ile servis ediyorlar.
İkinci fotoğraftaki tabak ise Bohemian Craft Beer Tasting adlı bira salonundan. Sağdaki iki katlı peynir arasında salçaya benzer yoğun bir sos var. Soldaki sosis ise yukarıda bahsettiğim geyik etinden yapılan sosis.
Patates ve Patates Salatası
Patates Çek mutfağında oldukça yoğun olarak kullanılıyor. Menülerde patates salatasını hemen her yerde görüyorsunuz. İngiliz patatesi gibi minik patateslerin tavada pişirildiği yemekler Noel Pazarlarında yer buluyor. Lokal’de yediğimiz patates salatası çok ilginç gelmemişti ama Prag Kalesi’nin içindeki Noel Pazarı’nda yediğimiz patates müthiş lezzetli idi.
Noel Pazarlarındaki patatesleri gram ile satıyorlar. 100 gramı 60-70 CZK arasında değişiyor.
Ördek
Prag’daki menülerin başrol oyuncularından biri de ördek. Ben gittiğim yerlerdeki farklı hayvan etlerini denemeyi seviyorum, Afrika’da timsah, Güney Amerika’da lama yemişken Prag’da ördek yememek olmazdı.
U Pinkasu adlı restordan yediğimiz ördek yemeği, parmakları yediren cinstendi. Yanında patates ve ekmek ile servis ediliyor.
Chlebiček – Çek Usulü Kanepe
Bir dilim ekmeğin üstüne peynir, jambon, yeşillikler, yumurta gibi aklınıza ne gelirse konularak yapılan kanepelere Chlebiček deniyor. Tanesi 30-50 CZK civarında satılıyor. Hafif atıştırmalık, ara öğün gibi tüketilebilir oldukça sağlıklı. Kafelerin çoğunda bulmak mümkün.
Ayrıca menülerde çeşit çorbalar da göreceksiniz. Biz çorbaların tadına bakmadık, deneyimleyen ve tavsiye etmek isteyen olursa aşağıya yorum olarak eklerse harika olur.
Prag ve Bira Kültürü
Prag’dan bahsedince bira kültüründen bahsetmemek olmaz. Burada bira çok tüketilen ve çok üretilen bir içecek. Yolda yürürken o kadar çok kendi birasını üreten yer görüyorsunuz ki, hepsinin tadına bakmak istiyor insan. Hele ki benim gibi bira seven biriyseniz hepsi ayrı çekici geliyor.
Prag’ın en popüler birası Plsener, Plsener Urquell ise Çekya’nın kendi ve en popüler birası, bizdeki Efes gibi düşünebilirsiniz.
Prag’da bira ile ilgili sevdiğim şeylerden biri de biranın siz aksini belirtmediğiniz sürece yarım litrelik bardaklarda gelmesi ve fiyatının 50 CZK olması. İster Noel Pazarı’nda için ister bir restoranda ister biracıda fiyat aşağı yukarı aynı.
Prag’da bira köpüklü içiliyor, iki parmak köpüksüz bira bulmanız zor. Ancak “ben bira köpüğü sevmiyorum” demeyin bu köpük içilebilir ve lezzetli. Biranın köpük yüksekliğine göre sipariş verebiliyorsunuz. 4 farklı köpük boyu var ve isimler en az köpükten en çok köpüğe doğru şöyle; Choctan, Hladinka, Snyt, Mliko.
- Chochtan: Biraz daha alışık olduğumuz şekilde köpüksüz servis edilen bira. Ancak bu Prag’da pek tercih edilen bir bira tipi olmadığından özellikle belirtmediğiniz sürece standart biranız Hladinka olarak gelecek.
- Hladinka: Prag’da bira sipariş ettiğinizde standart köpük boyu ve bira miktarı olarak bu geliyor. 0,5 litre bira ve 2 parmak kalınlığında bira köpüğü
- Snyt: Eğer 0,5 litre bira içemeyecekseniz 0,3 biranızı Snyt olarak söylüyorsunuz, yine 0,5 litrelik bardakta geliyor ama bu kez köpük boyu 4 parmak, bira miktarı 0,3 litre olacak şekilde. Küçük bira büyük bardakta. Küçük bira söylememek için snyt söyleniyormuş.
- Mliko: Bu biranın tadı farklı, biraz daha tatlı imiş. Genelde kızlar içermiş. Bardağın dibinde minik bir bira ve 50’lik bira bardağının tamamı köpük dolu.
Prag’da Nerede Yenir?
Prag’a tam Noel pazarları zamanı gittiğimiz için biz yeme-içme işini ağırlıklı olarak Noel Pazarları’nda hallettik. Bu nedenle aşağıda önce kendi deneyimlediğimiz yerleri, sonra da araştırmalarımda karşıma çıkan yerleri listeleyeceğim.
Prag’da dışarıda yemek yemek istiyorsanız rezervasyon şart!
Öğle saatlerinde dahi gittiğimiz yerlerde masa bulmakta oldukça zorlandık. Tavsiyem mutlaka rezervasyon yaptırmanız. Dışarıdan baktığınızda yer var gibi görünse de masaların hemen hepsinde rezerve kartı görüyorsunuz.
Lokal
Prag’da yeme-içme önerileri aramaya başlayınca yerli-yabancı ayırt etmeksizin neredeyse her yerde ilk sırada önerilen yer Lokal oluyor. Bu kadar popüler yerlere karşı birazcık ön yargım oluşur benim, o yüzden alternatiflere bakmaya başladım ama sonunda yine de gittim 🙂
Lokal’in Prag’da 8 şubesi var. Burada özel yapım bira ve taze pişirilen yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Lokal Restoran Şubeleri; Lokál signpost, Lokál Dlouhááá, Lokál U Bílé kuželky, Lokál U Zavadilů, Lokál Nad Stromovkou, Lokál Hamburk, Lokál Plzeň, Lokál Brnov
Kaldığımız yerin çok yakınında Lokal Hamburk şubesi olunca ilk gün bir girip bakalım dedik, tabii ki rezervasyonsuz yer bulamadık ama içeriye girince buranın turistik bir yerden ziyade Çeklerin geldiği bir yer olduğunu fark edince son akşamımız için buraya rezervasyon yaptırdık. İyi ki de yaptırmışız, yediğimiz Svickova sanırım Prag’da yediğimiz en lezzetli yemeklerden biriydi. Nasıl sevdiysek masamızı paylaştığımız insanlar sürekli değişirken biz durmadan yedik, içtik.
Rosto, peynir, patates salatası ve şiş kebaptan oluşan menümüze 4-5 bira da eşlik etti. İki kişi 900 CZK gibi yani yaklaşık 35 euro bir hesap ödedik.
U Pinkasu
“U” Çek dilinde ev demekmiş, bu nedenle yerel yemek yapan pek çok restoranın adı U ile başlıyor. U Pinkasu da bizim listemizde olan Çek yemeklerinin tadına bakacağımız yerlerden biri idi.
Eski Şehir Meydanı ile Vaclav Meydanı arasında arasındaki sokaklardan birindeki restoran eski bir binanın tamamında hizmet veriyor. Şansımıza rezervasyonsuz öğle saatinde yer bulabildik.
Menüde ağırlıklı olarak Çek yemekleri yer alıyor. Biz de içinde ördek ve rosto olan iki kişilik bir tabak söyledik. Kendi yaptıkları biralarla birlikte çok lezzetli bir yemek yediğimizi belirteyim.
İki kişilik et tabağı ve dört bira için 630 CZK ödemişiz, yaklaşık 24 euro.
U Pinkasu Eski Şehir Merkezi ile Vaclav Meydanı arasındaki sokaklardan birinde. Aşağıda bağşantıda görebilirsiniz. https://goo.gl/maps/Zt6NbEDJonXPbafJA
Bohemian Craft Beer Tasting
Prag’da çeşitli bira deneyebileceğiniz çok sayıda mekan var. Bohemian Craft Beer Tasting adlı restoran da bunlardan bir tanesi. Menüsünde 100’ün üzerinde bira çeşidi var. Çilekli biradan Hint birasına kadar aklınıza gelmeyecek onlarca bira.
Menülerinde bira tadımı için, 6 biralık bir seçenek vardı, biz onu tercih ettik. İsterseniz o 100 biradan siz 6 tanesini seçiyorsunuz, isterseniz seçimi barmene bırakıyorsunuz. Biz seçimi barmene bıraktık. Plsener, Weiss, Stout gibi farklı tiplerde biralar geldi. Ben daha çok Plsener, Weiss biraları severken kocam siyah biraları seviyor, bizim için güzel bir karışım hazırlamışlardı.
Prag’da rezervasyonsuz akşam saatinde yer bulabileceğiniz nadir yerlerden biri burası olsa gerek, ya da biz şanslı günümüzdeydik.
Biranın yanına da sosis ve peynir söyleyerek bir akşam yemeğimizi de böyle geçirdik. İki kişi 660 CZK ödemişiz, yani yaklaşık 25 euro. Farklı biralar (6 çeşit) tatmak ve geyik eti sosisi için bu fiyatı ödemiş olduk.
Bohemian Beer Craft Tasting Eski Şehir Merkezi ile Karl Köprüsü arasındaki sokaklardan birinde kalıyor. Biz de haritadan bakarak bulduk, haritadaki yerini paylaşıyorum: https://goo.gl/maps/QMsnSt9XxSRXhYXSA
Ovocny Svetozor
Prag’ın pastane zinciri Ovocny Svetozor. Dilim ekmek üzerine çeşit kanepeler, çeşit çeşit, çok taze ve lezzetli pastaları bulabilirsiniz. Biz Světozor Pasajı’ndaki şubesinde bir tatlı molası verdik ve yediğimiz pastalardan çok memnun kaldık. Burası turistik değil, Çeklerin tercih ettiği yerlerden.
Boulevard Baguette
Biz kahvaltı için Boulevard Baguette adlı zincir restoranı tercih ettik . Pek çok yerde şubesi var. Baget ekmeğe çeşitli malzemelerle sandviç yapıyorlar. Kaldığımız yerde kahvaltı olmayınca kahvaltıda sandviç ve kahve için buraya uğradık. Hem yediklerimizden hem de kahveden memnun kaldık. Pazar günleri kapalı oluyor. Kahve ve sandviç için kişi başı yaklaşık 20 TL ödedik.
Buraya kadar kendi deneyimlediğimiz yerleri anlattım, buradan sonrası listemde olan veya önerilen restoranlar, siz de gidip denedikleriniz varsa bu yazıya yorum olarak eklerseniz harika olur.
U Fleku
Prag’da gidilecek mekanlar arasında en fazla önerilen yerlerden biri U Fleku idi. Ancak biz zamanımızı ayarlayıp gidemedik. Avrupa’nın en eski biracılarından biri olarak biliniyor. 1400’lü yıllardan beri kendi siyah birasını yapıyormuş, siyah bira sevenlerin özellikle uğramasında fayda var. Sadece bira değil, Gulaş gibi yerel yemekleri de burada bulmanız mümkün.
İçeride müzisyenlerin, bizdeki çiçek pasajı gibi dolaşarak müzik yaptığı mekan eski Çek ruhunu yaşamak için özellikle öneriliyor. Bağlantıda yerini görebilirsiniz: https://goo.gl/maps/AwMS9jSNWN1Ejdkw6
U Dvou Koček
U Dvou Kocek, yerel Çek yemekleri bulabileceğiniz bir restoran. Burası da kendi birasını kendisi yapıyor. Biz öğle saatlerinde gittiğimizde dolup taşmıştı, yer bulamadığımız için yakınındaki U Pinkasu’ya gittik. Yer: https://goo.gl/maps/DyrByGe1K51Rz6vq5
Cafe Louvre
Cafe Louvre, 1800’lü yıllardan bugüne hizmet vermeye devam eden eski bir restoran, ön kısmı kafe olarak hizmet veriyor. Nazım Hikmet, Kafka ve pek çok Çek sanatçının uğrak mekanı imiş zamanında.
Kavarna Slavia
Kavarna Slavia, Ulusal Tiyatro binasının karşısında yer alan yine sanatçıların uğrak mekanlarından biri. Nazım Hikmet’in kafe Slavia’da da çok vakit geçirdiği söyleniyor.
Burayı kahvaltı için de tercih edebilirsiniz.
Opera Binası Kafeteryası
Prag opera binası, dışarıdan olduğu kadar içeriden de güzel. Binayı, içindeki gösteriler dışında gelip gezmek isterseniz, rehberli turlar düzenleniyor. Ayrıca opera binasının girişinde bir restoran ve kafe var. Tatlı+kahve gibi menüler de yapmışlar ancak fiyatlar biraz yüksekti (not almamışım, tam rakam veremiyorum). Çok şık mekanlar olduğunu belirtmeliyim, biz şöyle bir girip fotoğraf çektik sadece.
Restoran kısmının adı, Pilsen Restaurant Prag – Plzeňská restaurace olarak bulabilirsiniz. Kafeterya kısmının adı Kavárna Obecní dům.
Prag Beer Museum | Beer Factory
Adı müze olmasına rağmen müze değil pub olarak hizmet veren bir yermiş burası. Ancak bir de Beer Museum adında bir yer var, biz burası yerine diğerine gittik ve orası müze imiş. Neyse ki Bohemian Craft Beer Tasting hemen yakınında olduğu için rotamızı oraya kırdık.
Türk Restoranları
Yurt dışına çıkan Türklerin bir kısmında yemek seçme, Türk yemeği arama durumları oluyor. Prag bu açıdan tam bir cennet. O kadar çok Türk restoranına denk geldik ki. Ev yemekleri yapan yerlerden dönercilere, kebapçılara kadar pek çok Türk restoranı seçeneği var. Tanıdık yemek arayanlar aç kalmazsınız merak etmeyin.
Benim bu konudaki yorumum ise; yemek, gittiğim ülkenin kültürünün bir parçası ve gittiğim yere özgü yemekler yemeyi her zaman tercih ediyorum. Bu nedenle bir Türk restoranı önerim yok, denemediğim için.
Uzakdoğu Restoranları
Prag’a gelirken bu kadar çok Uzakdoğu restoranı göreceğim hiç aklıma gelmemişti. Daha önce geldiğimde de dikkatimi çekmemişti, belki son yıllarda artmıştır. Vietnam mutfağı, Thai mutfağı, Çin lokantaları aklınıza gelebilecek her mutfağa ait restoranlar var burada. Suşi sevenler için de çok sayıda suşi restoranı var.
Biz denemedik ama bir arkadaşımız, Palladium AVM’nin yemek katında yiyebildiğin kadar suşi konseptli bir restoran olduğunu söyledi, belki denemek istersiniz.
Restaurante Brasileiro
Prag’da dünya mutfaklarından lezzetleri tadabileceğiniz pek çok seçenek olduğundan bahsetmiştim. Restaurante Brasileiro da bunlardan biri. Brezilya usulü yiyebildiğin kadar et konseptli (Churrasco) mekanda fiks menü fiyat ödeyerek masanıza gelen etleri doyana kadar yiyebiliyorsunuz.
Masada bir kart bulunuyor, kartın yeşil yüzünü açık tuttuğunuz sürece size et gelmeye devam ediyor, kırmızı yüzünü çevirirseniz “doydum, artık yeter” demiş oluyorsunuz.
Kişi başı sınırsız et menüsü 825 CZK, yaniiii 30-31 euro civarı. Diğer restoranlara kıyasla biraz pahalı.
Bu konseptte bir mekan Lviv’de de vardı, biz oradakini tercih etmiştik. 32 euro’ya iki kişi artı bir şişe şarap için ödemiştik. Yolunuz Lviv’e düşerse orada denemenizi tavsiye ederiz.
Hooters
Ünlü Amerikan restoranı Hooters’ın Prag’da iki şubesi varmış. Güzel kızların mini etekleri ve seksi tshirtleri ile servis yapması ile ünlenen restoran zinciri oldukça popüler. Biz gitmedik ama daha fazla vaktimiz olsa gitmek isterdim. Afişlerini görünce bir heveslenmedim desem yalan olur 🙂
Uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz birkaç yer önerisi daha aşağıda isim ve yerleri ile görebilirsiniz:
- Mincovna: https://goo.gl/maps/e6Tu7ZmFJD52
- Havelská koruna: https://goo.gl/maps/teJVrsK17EB2
- Pivnice U Rudolfina: https://goo.gl/maps/VzqsH8uhgbo
Prag yeme-içme konusunda bizi hiç hayal kırıklığına uğratmadı, çok da mutlu etti. Yaşasın yemek yemek 🙂
Diğer Prag Gezi Yazılarım
- Prag’a inince ne yapacağınız diyorsanız; Prag Vaclav Havel Havalanı ve Prag’da Ulaşım
- Prag’da gezilecek yerler ve gezi rotası önerisine ihtiyacınız varsa; Prag gezilecek yerler
- Prag’a gidince ne yeriz diyorsanız; Prag’da ne yenir, nerede yenir?
- Kanlı canlı görseydik Prag’ı diyosanız; Prag gezi videosu
- Prag Noel Pazarları’nı merak ediyorsanız; Prag Noel Pazarları
- Prag gezisi kaça mal olur derseniz; 3 Günlük Prag Gezisi Maliyeti
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgeze
Yolda kalın!
1 Yorum
Yazıların devamı geliyor Cem 🙂
Takipte kal 🙂