Vaclav Havel Havaalanı, Çekya’nın başkenti Prag’ın uluslararası havaalanı. Prag Vaclav Havel Havaalanı hakkında bilmeniz gerekenler, Prag havaalanında para bozdurma, içme suyu, Prag havaalanında şehir merkezine ulaşım ve Prag’da toplu taşıma hakkındaki tüm notlarımı bu yazıda bulacaksınız. 

Prag'da Ulaşım
Prag’da Ulaşım

Prag Vaclav Havel Havaalanı

Prag Vaclav Havel Havaalanı, adını Çekoslovakya’nın (Çek Cumhuriyeti ve Slovakya bir arada iken kullanılan ülke adı) son, Çek Cumhuriyeti’nin ise ilk cumhurbaşkanı olan Vaclav Havel’den almıştır.  Havaalanı, Prag şehir merkezine 18 km uzaklıkta yer alıyor. Ancak şehir merkezine havaalanından direkt toplu taşıma yok. Nasıl gideceğimizi ayrıca anlatacağım. 

Prag Havaalanı, Prag’a gelen yoğun turist trafiğini de kaldıracak şekilde oldukça yoğun ve büyük bir havalimanı. Pasaport kontrolünden önce freeshop mağazaları başlıyor ve pasaporttan geçtiğinizde artık havaalanının gidiş bölümüne çıkmış oluyorsunuz. 

Prag Vaclav Havel Havaalanı
Prag Vaclav Havel Havaalanı

Prag Havaalanında Çeşmeden Su İçilir mi?

Havaalanında içme suyu için tuvaletlerin girişinde içme suyu çeşmeleri bulunuyor. Yanınızda boş bir şişeniz olursa buralardan su doldurabilirsiniz. Bu arada Prag’da çeşmeden su içildiğinin de altını çizeyim, suya ekstra para ödemeniz gerekmiyor. Bu gibi durumlarda kullanmak için benim yanımda sürekli bir matara veya boş bir pet şişem mutlaka oluyor, size de şiddetle tavsiye ederim. 

Prag Havaalanında Uyunur mu?

Gittiğim havaalanlarında, yapacağınız erken saatte inişler veya geç saatteki uçuşlar için havaalanında uyunabilir mi diye de bakıyorum mutlaka. Prag havaalanında Doha havaalanı gibi “silence room” yok, yani insanların uzun beklemeler için uyuyabileceği sessiz odalar yok. Bekleme alanlarındaki koltuklara kıvrılıp uyuyabilirsiniz. Çok cam kenarı sandalyeleri tercih etmeyin, camlardan soğuk geliyor 🙂 

Prag Havaalanında Para Bozdurma

Prag ile ilgili araştırma yaparken herkesin fazlasıyla uyardığı bir konu vardı ki, bu da para bozdurma. “Sakın havaalanında paranızı bozdurmayın, kur çok düşük, komisyon alıyorlar” gibi fazlasıyla uyarı var. Biz de bu uyarıları dikkate alarak havaalanında para bozdurmadık ancak şehir içinde dolaşırken durumun bu kadar da vahim olmadığını fark ettik. 

Prag havaalanında otobüs biletinizi kiosklardan kredi kartı ile alabiliyorsunuz. Böylece para bozdurmadan şehir merkezine gitme şansınız var. Ancak burada da çalıştığınız bankanın hangi kurdan size yansıtacağını bilmiyorsunuz. Havaalanı kurundan kurtulayım derken bankanın tuzağına düşmemeye dikkat. Ben yine bu durumlarda mümkün olduğunca kredi kartı yerine nakit kullanmayı tercih ediyorum, banka önce bulunduğunuz ülke kurunu euro veya usd’ye sonra da TL’ye çeviriyor. İki kez kur farkı yemiş oluyorsunuz yani. 

Herhangi bir ülkeye giderken benim para bozdurma konusunda aldığım birkaç önlem var, sizinle de paylaşayım;

  1. Gitmeden önce mutlaka gittiğim ülkenin para birimini USD ve EURO kurlarını kontrol ederim. Bunun için XE Currency adında bir telefon uygulaması kullanıyorum. Böylece kuru aklımda tutmam gerekmiyor, internet bağlantım olmasa da bu uygulamada en son internet bağlantısı sırasında uluslararası kuru güncellemiş oluyor. 
  2.  Yanımda taşıyacağım döviz tipine karar vermek için o ülkenin şartlarını anlamaya çalışıyorum. Prag zaten Avrupa’nın göbeğinde olduğu için Euro götürdüm ancak pek çok ülkede USD daha yaygın kullanılıyor. Hatta bazı Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde elinizdeki USD’nin tarihi bile önemli oluyor yeni tarihli değilse düşük kurdan bozuyorlar veya hiç bozmuyorlar. 
  3. Havaalanında para bozdurmam şart ise, az miktar bozduruyorum. 20 euro, maksimum 50 euro gibi. Bu yüzden Türkiye’de paramı hazırlarken (genelde bankadan çekiyorum) çekerken bozuk vermelerini istiyorum. 
  4. Eğer birden fazla döviz bürosu varsa -ki genelde oluyor- onların kurlarını kontrol edip kendi elimdeki kur ile yakın olan ve daha iyi kuru olan döviz bürosunu tercih ediyorum. Prag’da şehir merkezinde de benzer bir yol izledik. Kur ve komisyon oranlarına bakarak farklı döviz bürolarında paramızı bozdurduk, hiçbirinde de kazık yemedik. 

Yurtdışında para bozdurma, kredi kartı ve banka kartı kullanma ile ilgili oldukça detaylı bir yazı yazmıştım, ona da göz atabilirsiniz. 

Prag Havaalanı Terminal Bilgileri 

Prag Václav Havel Havaalanı’nda 2 uluslararası, 1 tane de charter ve iç hat uçuşları için kullanılan 3 terminal var. Uluslararası uçuşların yapıldığı kullanılan terminaller Terminal 1 ve Terminal 2’dir.

  • Terminal 1: Prag havaalanı Terminal 1’den Schengen anlaşması dışında kalan genellikle kıtalararası uçuşların yapıldığı terminaldir. İngiltere, Amerika, Kanada, Ortadoğu, Afrika, Asya gibi bölgelere uçuşlar bu terminalden yapılıyor. 
  • Terminal 2: Prag havaalanı Terminal 2’den ise Schengen ülkeleri, Avrupa ve yakın ülkelere olan uçuşların yapıldığı terminaldir. Biz Türk Hava Yolları’nın İstanbul>Prag uçuşu ile bu terminalden gidip geldik. 
  • Terminal 3: Buradan sadece charter uçuşları, kargo uçakları veya özel uçaklar havalanıyor. 

Terminaller arası geçiş için havalimanı içinde durakları olan 100 ve 119 numaraları otobüsleri kullanabilirsiniz. 

Prag Havaalanı’ndan Prag Şehir Merkezine Ulaşım

Prag havalanından şehir merkezine ulaşım, günü hangi saatinde indiğine bağlı olarak değişse de yaklaşık 40-50 dakika sürüyor. Prag havalanından şehir merkezine otobüs+metro, taksi veya airport express adındaki havaalanı servisi ile ulaşmanız mümkün. 

Prag Havaalanı'ndan Prag Şehir Merkezine Ulaşım
Prag Havaalanı’ndan Prag Şehir Merkezine Ulaşım

Bu seçenekler arasında en ekonomik olan çözüm tabii ki toplu taşıma, hem hızlı hem de ucuz olması açısından biz de toplu taşımayı tercih ettik. 

Prag Havaalanından Şehir Merkezine Toplu Taşıma (otobüs+metro)

Prag havaalanından şehir merkezine direkt otobüs yok, bu nedenle metro aktarması yapmanız gerekiyor. Aktarma noktaları ve iniş-biniş son derece kolay. 

Vaclav Havaalanı’nda gelen yolcu kapısından çıktığınızda otobüs tabelalarını göreceksiniz zaten. Havaalanından şehir merkezine gideceğiniz metro hattına sizi götürecek olan iki tane otobüs var: 100 numara ve 119 numaralı otobüs. Hangi otobüse bineceğine kalacağınız yere göre karar vereniz iyi olur. Aktarma yapacağınız metro hattına kalacağınız yere göre karar verip, ona göre de otobüsünüzü seçenebilirsiniz. Bizim konakladığımız yer Florence metro durağına yakın olduğundan SARI metro hattını kullanacağımız için 100 numaralı otobüsü tercih ettik. 

30 veya 90 dakikalık toplu taşıma bileti alarak bu aktarma sürecini halletmeniz mümkün. 30 dakikalık bilet 24 CZK (Çek Kronu), 90 dakikalık bilet ise 32 CZK. İlk bileti alırken kalacağınız süreye göre daha uzun süreli bilet almak ise bence en iyi çözüm. 

100 Numaralı Otobüs

100 numaralı otobüs hattı,  Sarı metro (B hattı) hattının ilk durağı olan Zlicin’de sona eriyor. Havaalanından Zlicin’e ulaşmak yaklaşık 15-20 dakika sürüyor. Zaten hattı kullananların büyük çoğunluğu sizin gibi Prag’ı görmeye gelmiş olan yabancılar.

Zlicin durağından metroya binip sarı hat üzerinden kalacağınız yere yakın olan metro durağında inebilirsiniz. Namesti Republicky veya Mustek durakları şehrin en merkezi metro durakları. Bu iki duraktan da eski şehir meydanına ulaşmak için 5 dakika yürümeniz yeterli. 

100 numaralı otobüs sabah 05:45 – akşam 23:39 saatleri arasında çalışıyor. 

119 Numaralı Otobüs

119 numaralı otobüs hattı ise, Yeşil metro (A hattı) hattının ilk durağı olan Dejvická’ya sizi ulaştırıyor. Havaalanından Dejvická  metro istasyonuna 20 dakikada ulaşmanız mümkün. 

Yeşil metro hattına binip Starometska durağında inerseniz yine şehir merkezine yakın bir noktada metrodan inmiş oluyorsunuz. 

119 numaralı otobüs Saat 04:15 – akşam 00:10 saatleri arasında çalışıyor.

510 Numaralı Gece Otobüsü

100 ve 119 numaralı otobüsler gece belli bir saatten sonra çalışmıyor, metro da gece çalışmadığı için gece gelenler için de bir ulaşım çözümü düşünülmüş. Gece 23:47 – sabah 03:57 arası çalışan 510 numaralı otobüse binip Štěpánská durağında indikten sonra 51 numaralı tramvayı kullanarak şehir merkezine gece ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Gece şehir merkezine ulaşım tramvay ile mümkün oluyor sadece. 

Airport Express (Shuttle)

Ailrport Express (AE) otobüsünü, bizdeki Havaş, Havataş gibi düşünebilirsiniz. AE’nin ücreti  60 CZK , yarım saatte merkez tren istasyonu, olan Hlavni Nadrazi durağına ulaşıyor. Burası da oldukça merkezi bir noktada. Ancak trafik olan saatlerde şehir içine girdiği için biraz trafikte kalmanıza neden olabilir. 

AE otobüsü sabah 05:00 – akşam 22:00 saatleri arasında çalışıyor. 

Prag’da Taksi

Ben yurtdışında pek taksi ile seyahat seçeneğini tercih etmiyorum, özellikle de Euro bölgesinde. Prag için havaalanından şehir merkeze ulaşım için en kolay ve hızlı seçenek gibi görünse de,  en pahalı olan seçenek taksiler. Yine trafik sorununu da göz önüne almak gerek taksi tercih ederken. Prag havaalanından şehir merkezine 700-800 CZK gibi bir ücret çıkıyor taksi tercih ederseniz. 

Prag’da Şehiriçi Ulaşım – Toplu Taşıma 

Havalanından şehir merkezine ulaşınca iş bitmiyor tabii, Prag içinde ulaşım için ne yapmak gerek notlarını da buraya yazayım istedim. Prag her ne kadar yürüyerek gezilebilecek bir şehir olsa da kısa süreli gittiğinizde size zaman kazandırması, soğuk havada uzun yürüyüşlerden kurtulmak ve ana merkezinde azcık dışında konaklama maliyetlerinin daha düşük olması nedeniyle toplu taşıma tercih edilebilir. O zaman hadi gelin bakalım Prag’da toplu taşıma hakkında bilmeniz gerekenlere bir göz atalım. 

Prag’da birkaç günümüz varsa kısa süreli toplu taşıma bileti alabilir, uzun süreli kalacaksanız aylık veya yıllık kartlardan edinebilirsiniz. Biz kısa süreli seyahat ettiğimiz için o seçeneklere bakalım. Aşağıdaki biletlerden hangisini alırsanız alın, bileti geçerli hale getirmek için ilk bindiğiniz araçtaki bilet makinasında okutmanız gerek. Ve sadece ilkinde okutuyorsunuz, böylece ne kadar süre kullandığınız anlaşılıyor. 

  • 30 dakikalık bilet – 24 CZK 
  • 90 dakikalık bilet – 32 CZK 
  • 24 saatlik bilet – 110 CZK 
  • 72 saatlik bilet – 310 CZK

Bilet almadan toplu taşıma araçlarına binmek mümkün, herhangi bir engel yok. Ancak tramvay, otobüs veya metroda sivil görevliler sürekli dolaşarak bilet kontrolü yapıyor veya metro çıkışlarında güvenlik durdurup bilet soruyor. Eğer biletiniz yoksa 800 CZK cezası var, yani yaklaşık 30 euro. 

Prag Card  

Prag’da hem müze vb yerlere giriş, hem havalanı transferi hem de toplu taşıma kartı olarak kullanabileceğiniz bir kart var. Prag Card adındaki bu kartı 2, 3 veya 4 günlük alabiliyorsunuz. İnternette aratarak detaylarını da görebilirsiniz. 

  • 2 günlük Prag Card 58 euro
  • 3 günlük Prag Card 68 euro
  • 4 günlük Prag Card 78 euro

Sınırsız toplu taşıma, havalanı transferi, otobüsle şehir turu ve pek çok müzeye ücretsiz giriş sağlaması açısından fena değil ama ben tercih etmedim. 

Prag kesinlike 3-4 ayrılması gereken bir şehir. Bu nedene zamanınızı ne kadar verimli kullanırsanız o kadar iyi. Umarım havaalanı ve ulaşım önerileri işinize yarar, yorumlarınızı yazının altına yazarsanız bir sonraki yazının daha iyi olmasına katkıda bulunabilirsiniz. 

Diğer Prag Gezi Yazılarım

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın