Mısır, çok büyük bir medeniyet, tarihiyle doğasıyla, Türkiye’ye yakın olması, Türk Vatandaşları için ekonomik bir seyahat rotası olmasıyla ilgi çeken bir rota. Nil nehri boyunca İskenderiye, Kahire, Luxor, Aswan gibi tarihte yolculuk yaptıran şehirleri, Kızıldeniz boyunca Hurgada, Şarm El Şeyh, Dahab gibi deniz ve sualtı ile dünya sıralamasına giren şehirleri ile gezilecek çok yer var, mesafeler uzun, plan yapmak zor. Mısır’a farklı tarihlerde farklı rotalara gittim, geziler yaptım. Bu seyahatlerimde edindiğim Mısır tecrübelerime dayanarak Mısır’a gitmeyi planlayanlar için Mısır gezi rotası önerileri hazırladım, bence çok işinize yarayacak, keyifli okumalar!

Mısır Gezi Rotası Önerileri
Mısır Gezi Rotası Önerileri

Mısır’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Mısır’a gitmek istiyorsunuz, tarih ve doğa çok cezbedici elbette, ancak önce “Mısır’a gitmeden önce keşke birileri beni uyarsaydı” denilecek konuları sıralamak istiyorum;

Mısır Vizesi

Mısır, 2023 yılı Mayıs ayına kadar Türk Vatandaşlarından vize istiyordu, üstelik vize süreci de oldukça sancılı idi. O tarihten itibaren kapı vizesi ile Mısır’a giriş yapılabiliyor. Sinai Yarımadası’na giriş 15 güne kadar vizesiz, Mısır’ın diğer bölgelerine giriş için 25 Usd kapı vizesi almanız yeterli. Detaylar Mısır vizesi yazımda.

Şehirlerarası Ulaşım

Mısır’da görülecek yerler arasındaki mesafeler birbirinden oldukça uzak, bu nedenle plan yaparken ara geçişler için zaman ayırmayı unutmayın! Air Cairo ve Eygpt Air ülke içi uçuşlarda kullanabileceğiniz havayolu firmaları. Otobüs ile ulaşım için en güvenli olanı Go-bus, internet üzerinden biletlerinizi alabiliyorsunuz. Kahire gibi büyük şehirlerde birden fazla otobüs terminalı olabiliyor, bilet alırken dikkat edin.

Turist Tacizi – Turist Tuzağı

Mısır’da turist tacizi denilen şey korkunç seviyede. 60’tan fazla ülkeye gittim, Mısır kadar turiste bir şey satmak için peşinden koşan, yalan söyleyen, laf atan, rahatsız eden başka bir ülke görmedim. Mısır’da gördüğüm şehirler arasında Dahab’da ve İskenderiye’de hiç taciz yok, Kahire bu konuda en kötü olanı. Özellikle piramitler, tarihi yerler çevresindeki taciz üst seviyede. Luxor ve Aswan da beter… Polis ve güvenlik görevlisi dahil herkes sizden para koparmak için türlü kurmacalar yapıyor. Tur satabilmek için Kahire Müzesinin bireysel ziyaretçilere açık olmadığını söyleyenler, bir tane şal satmak için dakikalarca yanınızda yürüyenler, önce fotoğrafımı çek deyip sonra bahşiş isteyen polisler, ben buranın bekçisiyim deyip alakasız yerlere götürmek isteyenler… Bu liste uzayıp gider, siz Mısır’da her seslenene bakmayın, bir kere göz göze gelince kurtulmak daha zor oluyor.

Pazarlık, Pazarlık, Pazarlık

Mısır’da her şey için pazarlık yapmanız gerekecek. Üç diyecekler ikiye bazen bire alacaksınız ama bire aldığınızda dahi “kesin kazıklandım” diye düşüneceksiniz. Taksi, otel, tur, hediyelik eşya, kıyafet aklınıza ne gelirse pazarlık etmeniz lazım.

Taksi pazarlığı ile uğraşmamak için büyük şehirlerde kullanabileceğiniz “Careem” adında Uber benzeri bir uygulama var, onu telefonunuza indirmeyi unutmayın.

Hava Durumu

Mısır ekvatora yakın olduğundan yılın 12 ayı hava sıcak. Kış aylarında deniz tatili yapmak için harika bir durum. Ancak yaz aylarında sıcaklıklar 40 derecenin üstünde ve çok yakıcı olduğundan yüksek faktör güneş koruyucusu ve şapkanız mutlaka yanınızda olsun.

Temizlik?

Mısır’da ve hatta Arap ülkelerinin çoğunda genel bir temiz olmama sorunu var. Benim gördüğüm Arap ülkeleri arasında Suriye bu konuda en kötüsü idi. Mısır’da bizim standartlarımızda bir temizlik beklemeyin. Konaklama için otel seçerken yorumlarına mutlaka bakın ve değerlendirme puanı 9 ve üzerindekileri tercih edin. Yanınızda dezenfektan ve kolonya taşımayı unutmayın. Mısır’da uygun otel bulmak için tıklayın.

Mısır’a Ulaşım

Mısır’a yapacağınız seyahati mümkün olduğu kadar ucuza getirmek için uçak bileti harcamanızdan tasarruf etmeye çalışabilirsiniz. Enucuzu.com, Mısır seyahati için başta Royal Jordanian, Aegean, Nasair, Middle East, Saudi Arabian, Türk Hava Yolları, Royal Air Maroc, Tunisair, Qatar Airlines ve Emirates olmak üzere onlarca farklı hava yolu şirketinin uçak bileti fiyatlarını karşılaştırmanıza ve ucuza uçak bileti satın almanıza olanak sunuyor.

Ayrıca seyahat tarihi konusunda esnek bir takvime sahip olan seyahatseverler, Enucuzu.com’daki Günlük Fiyat Tahminleri özelliğini kullanarak farklı dönemlerdeki uçak bileti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ekstra tasarruf sağlayabilirler.

Enucuzu’nun “Uçağım Nerede?” özelliği sayesinde dilerseniz seyahat edeceğiniz uçağın, dilerseniz de uçuş kodunu bildiğiniz herhangi başka bir uçağın anlık konumunu harita üzerinden takip edebilir, planlanan kalkış ve varış zamanı bilgisine ek olarak gerçekleşen kalkış ve varış zamanı bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Hemen Enucuzu.com ile ucuza uçak bileti satın almak için uçak bileti sorgulama sayfasını
ziyaret edebilirsiniz.

Tuvaletler

Yurtdışına çıkınca taharet musluğu olmamasına alıştık artık. Ancak pek çok Arap ülkesinde musluk yerine duş başlığı gibi bir hortum oluyor taharet işlemi için. Mısır’da bu hortumlardan da yok, bu nedenle yanınıza bol bol ıslak mendil almayı unutmayın. Şu taharet musluğunu neden Türkiye’deki gibi kullanmıyor ki bu dünya?

Mısır ile ilgili aklınızda başka soru işaretleri varsa yorumlara yazın!

Mısır Gezi Rotası Önerileri

Mısır’ın tamamını hakkıyla gezmek için en az bir ay vakte ihtiyacınız var. Ancak işinizi kolaylaştırmak için farklı rotalar hazırladım. Böylece 1 hafta veya daha kısa süreli olarak Mısır’da görülmesi gereken önemli yerleri görebileceksiniz. Hazırladığım ilk rota daha kültür gezisi, ikinci rota deniz ve kültür gezisi, son rota ise daha hızlı kültür rotası. Hazırsanız başlıyoruz!

  1. Kahire > Luxor > Aswan > İskenderiye
  2. Sharm El Sheikh > Dahab > Sina Dağı > Kahire > İskenderiye
  3. Hurgada>Luxor>Aswan>Hurgada

Rota detaylarını aşağıda görebilirsiniz;

1 Hafta Mısır Kültür Gezisi Önerisi

İlk gezimiz Kahire’den başlayıp Kahire’de bitiyor. Kahire > Luxor > Aswan > İskenderiye rotasını içeriyor. THY veya Egyptian Air havayolları ile İstanbul’dan direk Kahire’ye gelmeniz mümkün.

1.Gün: Kahire

Kahire Müzesi
Kahire Müzesi

Kahire’ye iner inmez önce mutlaka Tahrir Meydanı’nda bulunan Mısır Müzesi’ni görmenizi öneririm. Müze sabah 09:00’da açılıyor. Birkaç saatinizi burada geçirebilirsiniz. Güncelleme: Müze Piramitlerin yakınına taşındı, planınınızı ona göre yapın.

Öğle yemeği için, müzeye 10 dakika yürüme mesafesindeki Abu Tarek restoranda yerel lezzet koşari denemenizi öneririm. Restoranın lokasyonunu şöyle bırakıyorum: https://goo.gl/maps/g7APLLFzSv8AWG4r8

Öğleden sonra için 2 ayrı seçeneğiniz var, birincisi İslami Kahire denen bölgeyi gezmeniz. Akşam gün batımına doğru eski şehrin giriş kapılarından biri olan Zuwayla Kapısı’na (Bab Zuwayla) gidin. Burada caminin üst katına çıkış var, 40 Mısır Poundu vererek çıkabiliyorsunuz. Güzel bir eski şehir manzarası göreceksiniz.

Kahire Kıpti Mahallesi
Kahire Kıpti Mahallesi

Diğer seçenek ise Kıpti Mahallesi yani Kahire’nin Hristiyan bölgesi. Burada çok sayıda kilise ve bir de müze bulunuyor. Bu bölge daha konforlu bir gezi sunuyor.

Akşamına isterseniz yemekli veya yemeksiz bir Nil turuna katılarak hem şehri gece görebilir, hem de Nil gezisi yapabilirsiniz.

2. Gün: Piramitler

Piramitler
Piramitler

İkinci sabah erkenden kalkıp Piramitlere gitmenizi öneririm. İster toplu taşıma isterseniz taksi tutarak gidebilirsiniz, detayları Piramitler yazımda var. İlk durağınız dünyanın 7 harikasından biri olan Giza Piramitleri, ikinci durağınız ise dünyanın ilk piramidi olan Saqara Piramidi olsun. Zaten bu iki bölge bütün gününüzü alacaktır.

Detaylar için Giza Piramitleri yazıma göz atın.

Akşam treni ile Luxor’a geçmek üzere planınızı yapın. Sleeper train denilen bu tren turistler için tasarlanmış, yerel halk pek kullanmıyor. Geceyi trende uyuyarak geçirip sabaha isterseniz Luxor veya Aswan’da oluyorsunuz.

3. Gün: Luxor

Luxor
Luxor

Kahire’deki piramitler kadar meşhur olmasa da Luxor en az piramitler kadar etkileyici. Mısır’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de bana göre Luxor. Karnak Tapınağı, Krallar Vadisi, Hatşepşut Tapınağı ve görülecek pek çok yer var. Bütün gününüzü buraya ayırdıktan sonra akşam Aswan’a hareket edin.

4. Gün: Aswan – Abu Simbel Tapınağı

Abu Simbel Tapınağı
Abu Simbel Tapınağı

Aswan’dan her gün sabah 04:00 gibi kalkan konvoylar Aswan barajının ucundaki Abu Simbel Tapınağı’na gidiyor. Bu nedenle bu turunuzu önceden ayarlamanız lazım. Öğleye doğru konvoylar geri dönüyor. Öğleden sonra baraj gölünde Felluka denilen teknelerle gezintiye çıkabilir, baraj gölü nedeniyle pek çok köyü sular altında kalmış olan Nubiyan halkının yaşadığı köyü ziyaret edebilirsiniz.

Abu Simbel Tapınağı yazım ilginizi çekebilir.

Aswan Luxor arası 3-4 saatlik bir mesafe, dönüşte tekrar Sleeper tren ile dönmek isterseniz Abu Simbel sonrası hemen Luxor’a dönüşe geçmeniz gerek. Ancak Aswan’da vakit geçirmenizi öneririm.

Birkaç gün ekstra vaktiniz varsa Luxor-Aswan arası Nil üzerinde geceleyebileceğiniz tekne turlarına katılabilirsiniz.

5. Gün: Kahire-İskenderiye

İskenderiye
İskenderiye

Tren veya uçak ile Kahire’ye geldiyseniz İskenderiye’ye geçmeyi planlayabilirsiniz. Hatta gece treni ile geliyorsanız direk İskenderiye’ye geçebilirsiniz. Ancak tren biletleri çabuk tükeniyor, biletlerinizi önceden almayı unutmayın.

İskenderiye’de Pompei Sütunu, Roma mezarları, Arkeoloji Müzesi ve İskenderiye Kütüphanesi ilk gün görebileceğiniz yerler.

İskenderiye’de yemek için bir öğününüzü mutlaka Muhammed Ahmed adlı yerel restoranda geleneksel Mısır yemeklerinin tadına bakarak geçirin.

6. Gün: İskenderiye

İskenderiye’de ikinci gün önce Quitbay Kalesi sonra da Montana Sarayı ve bahçelerini gezmeye ayırın. Ayrıca Küçük Venedik denilen sahil şeridinde aylak aylak gezinebilirsiniz. Ayrıca denize girmek isterseniz İskenderiye çevresinde uzun plajlar da var. Akdeniz’in bir de bu tarafında yüzmek ilginç olabilir.

Akşam Kahire’ye geri dönün. İskenderiye – Kahire arası yaklaşık 3 saat sürüyor.

İskenderiye gezi rehberi yazıma da mutlaka göz atın.

7. Gün: Kahire

Kahire
Kahire

Yeniden Kahire’deyiz. Kahire’de önceki günlerde gitmediğimiz birkaç yer kaldı. Kahire Kalesi, Sultan Hasan Camii ve Medresesi, Türk şehitliği bugün gidilebilecek yerler.

Bir de iddialı bir önerim var. Ben gidemedim, belki siz gidersiniz. Şehrin en kötü bölgesi denilebilecek çöp şehir denen bir yer var Kahire’de: Garbage City. Hemen bu bölgenin kıyısında ise mağara kiliseler var. Hikayeyi merak ederseniz Samaan Church sitesini inceleyebilirsiniz.

Artık geri dönmeye hazırız. Bu rotada Mısır tarihi ve kültürü ile ilgili görülmesi gereken önemli yerlerin neredeyse tamamını oldukça detaylı şekilde görmüş olacaksınız.

Eğer zamanınız kısıtlı ise İskenderiye’yi ve Kahire’nin son gününü plandan çıkarabilirsiniz. Böylece en fazla 5 günde gezinizi tamamlayabilirsiniz.

1 Hafta Mısır Deniz ve Kültür Gezisi Önerisi

İkinci gezimiz Sharm El Sheikh’ten başlayıp Kahire’de bitiyor. Sharm El Sheikh > Dahab > Sina Dağı > Kahire > İskenderiye rotasını içeriyor. THY veya Pegasus havayolları ile İstanbul’dan direk Şarm El Şeyh’e gidebilirsiniz.

1.Gün: Sharm El Sheikh

Sharm El Sheikh
Sharm El Sheikh

Mısır’ın sualtı merkezi Sharm El Sheikh’te gezimize başlıyoruz. İlk gün sabaha karşı şehre geleceğiniz için deniz kıyısında bol balıklı dinlenmeli bir gün planlayın. Akşam eski pazar veya Naama Bay civarında yerel yemekler veya balık yemekleri yiyebileceğiniz bir plan yapabilirsiniz.

Sharm El Sheikh gezi rehberi yazım ilginiz çekecektir.

2. Gün: Sharm El Sheikh – Ras Mohammed Milli Parkı

Ras Mohammed Milli Parkı
Ras Mohammed Milli Parkı

Gün doğumunda çöl safarisi yapmayı düşünebilirsiniz. Sabah 4 gibi otelinizden çıkıp ATVler ile safari yapıp gün doğumunu çölde izleyip sabah erkenden otelinize geri dönebilirsiniz. Günün geri kalanında Ras Mohammed Milli Parkı’nı karadan veya denizden keşfe ayırabilirsiniz. Her iki durumda da günübirlik tur almanız gerek.

Üçüncü günümüz için akşam saatlerinde Sharm’dan Dahab’a geçiyoruz, yolculuk sadece 1 saat sürüyor. Otobüs veya taksi ile Dahab’a geçebilirsiniz.

3. Gün: Dahab – Blue Hole

Dahab - Blue Hole
Dahab – Blue Hole

Dahab Mısır’ın en bohem şehri. Bir gece önce geldiğinizde sahildeki acentelerden kendinize bir Blue Hole turu ayarlayabilirsiniz. Denizde 100 metrelik bir delik olan Blue Hole, Ras Abu Galum ve Blue Lagoon içeren günübirlik bir turu 25 Usd civarında alabilirsiniz.

Dahab gezilecek yerler yazım da ilginizi çekecektir.

Akşam Dahab’daki Light House bölgesindeki sahil restoranlarından birinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.

4. Gün: Dahab – Sina Dağı Yürüyüşü

Dahab - Sina Dağı Yürüyüşü
Dahab – Sina Dağı Yürüyüşü

Aslında üçüncü günün akşamında Sina Dağı’nda gün doğumunu izlemek için yola çıkmanız lazım. Gece 10.00’da yola çıkıp ertesi gün öğlen 12.00 civarı otelinize dönmüş oluyorsunuz. Bu turu 15 Usd’ye almıştım Dahab’dan, aynı turu Sharm’dan almanız da mümkün.

Sina Dağı Yürüyüşü yazıma da bir göz atın.

Öğleden sonrayı deniz kıyısında uyuyarak ve ara sıra denize girerek geçirebilirsiniz. Burası Mısır’da chill yapmak için en uygun yer.

Artık Kahire’ye geçme zamanı geldi. İsterseniz gece otobüsü ile geçebilir, isterseniz Sharm’dan uçakla Kahire’ye geçebilirsiniz. Gece otobüsü maalesef güvenlik kontrolleri nedeniyle gündüz yolculuğundan uzun sürüyor.

5. Gün: Kahire

Kahire Müzesi
Kahire Müzesi

İlk plandaki 1.gününü burada uygulayabilirsiniz.

6. Gün: Kahire – Piramitler

Piramitler
Piramitler

İlk plandaki 2.gününü burada uygulayabilirsiniz.

7. Gün: İskenderiye

Kahire’den günübirlik İskenderiye turlarına katılabilir veya kendiniz otobüs ile git-gel yapabilirsiniz. Biraz yorucu olacaktır ama mümkün.

İkinci planımızda 3 gün deniz 4 gün kültür ve doğa gezisi yapmış oluyoruz. Süremiz kısıtlıysa İskenderiye ve Sina Dağı yürüyüşünü rotadan çıkararak 5 günlük bir plan yapabilirsiniz.

Alternatif Hızlı Plan

Mısır’ın deniz kıyısındaki popüler noktalarından biri de Hurgada. Hurgada>Luxor>Aswan>Hurgada yapılacağınız hızlı ve bol içerikli bir plan.

İstanbul’dan Hurgada’ya Pegasus’un direk uçuşları var ve çok uygun uçak biletleri bulunabiliyor. Böyle bir bilet yakalarsanız Hurgada, Luxor, Aswan rotası için plan yapabilirsiniz. Benim sadece 3 güne sığdırdığım bu rotanın detayları için Hurgada ve Luksor Gezisi yazıma göz atın.

Hurgada gezilecek yerler yazıma göz atın.

Mısır kesinlikle birden fazla kez gidilmeyi hak ediyor. Büyük bir medeniyet ve görülecek çok yer var. Daha kısa ve daha uzun rotalar yapmak elbette mümkün, ben çok sorulduğu için en ideal önerilerimi yazmak istedim. Sizin farklı rota önerileriniz varsa aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. Merhaba Sevil Hanım.
    Mart ayında gittiğim ve maalesef Kahire’de Hüseyin Camii (Al-Hussein Mosque) de Cuma namazı çıkışında telefonumu çaldırdığım için yarıda keserek geri döndüğüm MISIR seyahati için yazdığınız bilgileri yeni gördüğüm için hem hayıflanıyor hem de yazılarınızı yeni de olsa gördüğüm için seviniyorum. Şarm El Şeyh de başlayan Go Bus ile Kahire’ye geçen ardından Hurgada, Luxor ve Aswan gezisi sonrası tekrar Şarm dan dönecek bir gezi planı yapmıştım. Ancal Şarm dan Kahire’ye geçtikten sonra telefonumu çaldırdığım için hem moralim oldukça bozuldu hem de yeni bir telefon almak zorunda kalmamak ve telefon kaybım ile ilgili endişeleri daha fazla taşımamak için 3 üncü gün akşamında Kahire’den Egypt Air den aldığım (THY ye göre daha ucuz olduğu için) aldığım biletle önce İstanbul ardından da Konya’ya dönüş yaptım. Umarım sizin gezi notlarınızı da dikkate alarak yeniden bir Mısır seyahati yaparım.
    Emeklerinize sağlık. Sevgi ve Saygılarımla.

  2. Sevil hanım merhaba, Mısır ile yazdığınız ayrıntılı yazıların hepsine baktım gerçekten çok faydalı oldu. Ben iki şey sormak istiyorum.
    1-Vizemiz yeni çıktı (1 aylık) son giriş tarihi 09.02.202 bize firması 09.02.2020’den önce girince bir aylık geçerliliği olduğunu söyledi vize süresinin yani 09.02’den önce gir ve 1 ay kalabileceğini ifade etti yine de emin olamadım sizin bu konuda bir bilginiz var mı?
    2-Ben kız arkadaşım ile gideceğim ve 2 hafta süremiz var Sharm varış Hurgada dönüş şeklinde düşünüyoruz rotamız ise şöyle
    -Sharm varış (3 gece konaklama) -Dahab’a da gitmekte istiyoruz.-
    -Kahire 3 veya 4 gece konaklama günübirlik veya bir gece konaklamalı İskenderiye ve 1 gece çölde konaklama
    -Tren ile Aswan’dan hareket (1 gece trende geçiyor ve Aswan 2 gece ve Ebu Simel gezisi
    -Luksor 2 gece
    -Hurgada konaklama yapmadan dönüş.
    11-12 gece sürecek bir planımız var. Bütçemiz sınırlı, siz rotamız hakkında bir şey ilave veya çıkarma konusunda bir tavsiye de bulunabilir misiniz

    • Merhaba,
      1. Vizeyi aldığınız firma sürekli bu işi yapıyor, verdiği bilgi benim vereceğimden çok daha doğru olacaktır. Bildiğim kadarıyla aldığını bilgi doğru, giriş yaptığınız tarihten itibaren en fazla 1 ay olacak şekilde ve son çıkışı 09.02.2020 olacak şekilde vizenizi kullanabilirsiniz.
      2. Mısır rotası önerilerimi zaten okumuşsunuz. Orada ve diğer blog yazılarımda tavsiyelerimin tamamını paylaştım, hepsi oldukça detaylı şekilde. Sadece bu planda Kahire’de 1 gece çöl konaklaması planınız olduğunu görüyorum. White Desert denilen bölgeye gidecekseniz 1 gece ama 2 gün ayırmanız gerekiyor, bir gün gidiş, akşam konaklama bir gün de dönüş şeklinde düşünebilirsiniz. Aswan ve Luxor 2’şer gece fazla gelebilir, onun yerine Hurgada’da 1 gün geçirip denize girebilirsiniz. Oldukça yoğun bir rotanız var, sonunda dinlenmek güzel olur.

      İyi yolculuklar şimdiden.

  3. Daha ne kadar faydalı bir Yazı yazılabilirdi diye düşündüm, emeğine sağlık. Mısır’a gitmeden önce okuyacaklar için müthiş hizmet olmuş. Sevgiler Suhkran

Yorumunuzu Yazın