Beşiktaş’ın kalbinde, kalabalıktan uzak, sanat ile iç içe zaman geçirmeye ne dersiniz? Aradığınız yer gizli bir vaha. Dolmabahçe Sarayı’nın eski veliaht dairesi, şimdi Milli Saraylar Resim Müzesi olarak hizmet veriyor. Osmanlı padişahlarının yaptırdığı ve/veya satın aldığı resimlerin sergilendiği müzenin girişinde çok güzel bir kafeteryası var: Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu. Müzenin arka bahçesinde pandemi döneminde açılan Limonluk Kafe bulunuyor. Milli Saraylar Resim Müzesi ve Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu ve Limonluk Kafe ile ilgili merak ettiğiniz herşey bu yazıda sizi bekliyor!

Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi

Milli Saraylar Resim Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra İstanbul’da merkezi bir yerde konaklamak isterseniz Beşiktaş otelleri içerisinden hem bütçenize hem de zevkinize uygun bir tesise rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bölgede hizmet veren oteller, şehrin turistik yerlerine olan yakın konumlarıyla da oldukça dikkat çekiyor.

Milli Saraylar Resim Müzesi Hakkında

Resim Müzesi’nin olduğu bina, Dolmabahçe Sarayı’nın dört ana bölümünden sonuncusudur ve 1855 yılında veliaht dairesi olarak inşa edilmiştir. Yapı ,Tanzimat ile birlikte şehzadelerin kapalı hayatının sona ermesinin simgesi niteliğindedir. Bu dairede oturan ilk veliaht, Abdulmecid’in kardeşi Abdülaziz olmuştur.

Bu bina, 1937-2010 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olarak İstanbul Resim ve Heykel Müzesi adıyla hizmet vermiş. 2010-2014 arasındaki restorasyondan geçirilerek, Milli Saraylar Resim Müzesi olarak tekrar açılmış. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ise Fındıklı’da Antrepo 5’te inşa edilen olan yeni müze binasına taşınmış. Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlı olan Resim Heykel Müzesi burasıyla karıştırılmamalıdır.

Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi – Boğaz Tarafından

Milli Saraylar Resim Müzesi’ne Beşiktaş Dolmabahçe Caddesi üzerinden girdiğinizde, bina girişinden önce bahçesine çıkmanızı tavsiye ederim. Boğazın kıyısında ve Dolmabahçe Sarayı’nın hemen yanında olan binanın harika bir manzarası ve çok güzel bir bahçesi var. Bu bahçeden Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesine de geçebilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı ve Resim Müzesi bahçelerinde gezmek için herhangi bir bilet almanız gerekmediğini de belirteyim. Bahçedeki kafeteryalardan birinde kahve molası verebilirsiniz.

Milli Saraylar Resim Müzesi - Cadde Tarafından
Milli Saraylar Resim Müzesi – Cadde Tarafından

Binanın boğaza bakan yüzü ile iç bahçeye bakan yüzü görüntü olarak oldukça farklı, yukarıdaki iki fotoğraf aynı binanın iki yüzünü gösteriyor. Ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır fotoğraflardan. Bahçede, yani binanın etrafında tam bir tur attıktan sonra içeriye girebilirsiniz.

Eğer Resim Müzesi’ne manolyaların açtığı zamanda giderseniz hem ön hem de arka bahçede bulunan manolya ağaçlarının muhteşem güzellikteki çiçeklerini görebilirsiniz. Mart ayı ortasından Nisan başına kadar manolyaları görebilirsiniz.

Resim Müzesi Arşiv Binaları
Resim Müzesi Arşiv Binaları

Müzenin arka bahçesinde içinde kuğuların yüzdüğü bir süs havuzu, Limonluk Kafe ve arşiv binaları yer alıyor. Arşiv kısmı ziyaret kapalı ama bahçesi ve binaların mimarisi yine çok güzel. Kapıdan kafanızı uzatıp bakmayı ihmal etmeyin.

Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi

Resim Müzesi, dışarıda görüntüsünden de anlaşıldığı üzere çok büyük bir bina. İki katlı olan binada toplam 34 ayrı sergi alanı bulunuyor. Eğer resim sanatı ile ilgileniyor ve tüm resimleri incelemek için vakit harcamak istiyorsunuz 2-3 saat ayırmanızı tavsiye ederim.

Giriş katı ve birinci kat olarak ayrılmış iki katlı binayı ikinci kattan gezmeye başlayabilirsiniz. Benim daha özel, önemli gördüğüm resimler üst katta yer alıyor. Müze, yakın zamanda bir düzenlemeden geçti, resimlerin olduğu fotoğraflar düzenleme öncesinden, şu an içeride fotoğraf veya video çekmek yasak. Genel olarak çok güzel tasarlanmış müzedeki tek sorun aydınlatmaların resimleri yeterince aydınlatmaması. Eski halinin aydınlatması bence çok daha iyiydi.

Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi

Müzede Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat gibi ünlü Türk ressamlarının eserlerini görebilirsiniz . Deniz ressamı olarak bilinen, ünlü Rus ressam Ayvazovski’ye ayrılmış özel bir salon yer alıyor müze içinde. Müzenin en güzel kısımlarından biri ise tavan süslemeleri, her salonun tavanı ayrı güzel, ayrı özen gösterilmiş. İnsan gözünü tavandan alamıyor.

Müzede 34 ayrı sergi salonu bulunuyor. Bu salonlarda Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’ndan getirilen resimler, padişahların yaptırdığı, aldığı veya padişahlara hediye edilen resimler sergileniyor. Salonların adlarını ve katlarını aşağıda görebilirsiniz.

Milli Saraylar Resim Müzesi 1. Katta Yer Alan Salonlar

Yukarıda da bahsettiğim gibi, benim daha fazla ilgimi çeken salonlar birinci katta yer alıyor. Benim için önemli olanlara kısa açıklamalar girdim.

Abdülmecid Efendi'nin Atölyesi'nden İzler
Abdülmecid Efendi’nin Atölyesi’nden İzler
  1. Sultan Abdulmecid ve Sultan Abdulaziz Salonu
  2. Devlet-i Aliyye
  3. Salvatore Valeri: Osman Hamdi Bey tarafından kurulmuş olan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin ilk resim öğretmeni olan Valeri’nin az sayıda eseri sergileniyor.
  4. Ressam-ı Hazret-i Şehriyari
  5. İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu: Müzede en beğendiğim salonların başında geliyor. Deniz ressamı olarak bilinen Ayvazovski sevenler için 25 kadar eseri burada sergileniyor.
  6. Emilio della Sudda
  7. Osman Nuri Paşa
  8. Süleyman Seyyid
  9. Türk Hamam Kültürü
  10. Halil Paşa
  11. Osmanlı’nın ihtişamı
  12. (Şeker) Ahmed Ali Paşa: Şeker Ahmet Paşa olarak bilinen ressam Osman Hamdi Bey ile aynı dönemde Paris’te eğitim almış ressamlarımızdan. Aslında Tıp eğitimi almış olmasına rağmen, bu eğitimde edindiği anatomi bilgisini resimlerine aktarmıştır. Önemli Osmanlı ressamları arasındadır.
  13. Abdülmecid Efendi’nin Atölyesi’nden İzler: Müzede Abdülmecid Efendi imzası ile çok sayıda resim göreceksiniz. Abdülmecid Efendi olarak gördüğünüz imza II. Abdülmecid, Osmanlı Hanedanıʼndan son İslam halifesi ve Osmanlı Hanedanı’nın tek ressam üyesi. Bu sarayda yaşadığından kütüphanesinden atölyesine kadar müze içinde pek çok izine rastlayacaksınız.
  14. Abdülmecid Efendi
  15. Osman Hamdi Bey: Blogumu sosyal medyadan takip edenler bilir, tam bir Osman Hamdi Bey hayranıyımdır. Müzede Osman Hamdi Bey için bir salon ayrılmış olsa da, salonda ona ait orijinal tek bir resim yer alıyor. Diğerleri başka ressamların yaptığı Osman Hamdi tabloları. Osman Hamdi Bey’i yakından tanımak isterseniz onu anlattığım yazıya göz atın: Osman Hamdi Bey’in Hayat Hikayesi
  16. (Hoca) Ali Rıza
  17. Hüseyin Zekai Paşa
  18. Goupil Galerisi’nden
  19. Hayat İstanbul

Milli Saraylar Resim Müzesi Giriş Katta Yer Alan Salonlar

  1. Osmanlı Hanımları
  2. Mustafa Kemal Atatürk: Sanmayın ki Atatürk için bir salon ayrılmış, maalesef koca müzede Atamızın sadece tek bir resmi sergileniyor.
  3. Hane-i Saadet
  4. Tasvir-i Hümayun
  5. Osmanlı Donanması
  6. Savaşlar ve Zaferler
  7. Savaşlar ve Zaferler Salonu
  8. Fetih ve Fatih
  9. Abdülmecid Efendi’nin Atölyesi
  10. Doğu’ya Dair
  11. Suretler
  12. Enderunlu Ressamlar
  13. Osmanlı Bürokrasisi
  14. Osmanlı Sarayında Manzara
  15. Çanakkale

Milli Saraylar Resim Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Resim Müzesi, Beşiktaş sahilde, Dolmabahçe Caddesi üzerinde Dolmabahçe Sarayı ile Deniz Müzesi arasında yer alıyor. Dolmabahçe Sarayı’nı gezip Beşiktaş yönünden çıkışa doğru ilerlerseniz Resim Müzesi tabelasını görebilirsiniz. Beşiktaş çarşı veya iskele yönünden Dolmabahçe Sarayı’na doğru yürürken ise, solda kalıyor müze girişi.

Milli Saraylar Resim Müzesi Girişi
Milli Saraylar Resim Müzesi Girişi
Milli Saraylar Resim Müzesi Girişi
Milli Saraylar Resim Müzesi Girişi

Resim Müzesi Giriş Ücreti 2022 ve Ziyaret Saatleri

Resim Müzesi, Pazartesi günü hariç her gün 09:00-17:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Resim Müzesi giriş ücreti öğrenci ve öğretmenler için 15 TL yetişkinler için 40 TL, Müzekart geçerli.

Eğer Dolmabahçe Sarayı biletiniz varsa Resim Müzesi’ne ücretsiz girebiliyorsunuz.

Müze girişinde daha biletinizi almadan galoş giymenizi istiyorlar. Ihlamur Kasrı’nda da galoş zorunlu idi. Yerdeki güzelim halılara zarar vermemek ve temiz kalmasını sağlamak için bu uygulama benim çok hoşuma gitti.

Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu

Resim Müzesi’ne müzeyi gezmek dışında, kafeteryasından faydalanmak için de gidebilirsiniz. Kafeye girmek için binaya girip müze giriş ücreti ödemenize gerek yok. Binaya girdikten sonra ücretsiz olarak soldaki çay salonuna geçebiliyorsunuz.

Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu

Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu Menü Fiyatları – 2021

Adı çay salonu olsa da Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu menüsünde çay, kahve çeşitleri, kek, kurabiye gibi atıştırmalıklar yer alıyor. Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu menü fiyatları menü fiyatları aşağıda yer alıyor;

  • Bitki Çayları 20 TL,
  • Türk Kahvesi 20 TL,
  • Filtre Kahveler 25 TL,
  • Atıştırmalıklar 15-20 TL civarı,
  • Tatlılar 20-25 TL arası.
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu

Çay salonu küçük bir mekan, aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü kadar. Hafta içi olduğu için çok sakin oluyor. Beşiktaş’ın karmaşasından kaçıp sakin bir yerde çalışmak veya kitap okumak, arkadaşlarınızla sohbet etmek isterseniz çok uygun bir yer.

Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu

Bu sakinliğin yanı sıra bir de harika bir boğaz manzarası var kafeteryanın. Dolmabahçe Sarayı’nın manzarası ile aynı manzara burada da var.

Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu Manzarası
Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu Manzarası

Limonluk Kafe

Resim Müzesi Henüz Açılmamış Kafesi
Resim Müzesi – Limonluk Kafe

Resim Müzesi’nin arka bahçesinde (binanın pembe yüzünün olduğu taraf) bir kafeterya daha var. Eskiden burası atölye imiş, şimdi ise kafe olarak düzenlenmiş. İsmi Limonluk Kafe. Hem iç mekanı, hem binanın kendisi hem de bahçesi tam bir saray kafeteryası. Bu kafeteryaya girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Limonluk Kafe’nin hem iç hem de dış mekanda oturma alanı var.

Limonluk Kafe Menü Fiyatları – 2021

Limonluk Kafe menüsü çay salonu ile kıyaslanınca daha zengin. Ancak fiyatlar bana biraz yüksek geldi. Fikir vermesi için 2021 menüsünden bazı fiyatları aşağıda görebilirsiniz.

  • Sandviç Çeşitleri 35 TL,
  • Salatalar 45-60 TL arası,
  • Tatlılar 18-22 TL arası,
  • Ana yemekler 28-95 TL arası.

En güzeli termosunuza çayını kahvenizi doldurun, çantanıza sandviç veya atıştırmalık atın, bahçedeki banklarda yiyin.

Beşiktaş’a gelip Dolmabahçe Sarayı’nı gezdiyseniz Resim Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Amacınız müze gezmek değil de sakin ve güzel bir ortamda oturmak ise Şeker Ahmet Paşa Çay Salonu harika bir seçenek. Çay Salonu 17:30’da kapanıyor ve Pazartesi günleri tüm gün kapalı, hatırlatmış olayım.

Beşiktaş ile İlgili Diğer Gezi Yazıları

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

14 Yorumlar

  1. Dün ziyaret ettik efendim. Bahsettiğiniz gibi ışıklandırma çok başarısız. Ayrıca benim gibi gözlük sorunu olanlar resim açıklamalarını oldukça zor okuyor. 🙂

    ek olarak artık milli saraylara girişlerde müze kart geçerli hale gelmiş.

    elinize sağlık. güzel bir paylaşım.

  2. Pera müzesinin kafeteryası da bana çok şık gelir, burası da öyle duruyor. Hele burası Saray neticede, insan fotoğrafına bakarken bile kendini “saraylı” hissedebilir 🙂 Saray Koleksiyonları Müzesi biraz daha ileride, depo binasında idi. Google maps’e göre hala orada görünüyor; gezerken yeni şeyler öğrenmiştim. Umarım kapatılmamıştır.

Yorumunuzu Yazın