Tanrıça Leto efsanesinin hayat bulduğu, Likya’nın önemli şehirlerinden biri ve dini merkezi sayılan Letoon Antik Kenti, bugün kendi halinde bir ören yeri. Pek ziyaret edeni, kazı yapanı yok şu an ancak Xanthos Antik Kenti ile birlikte Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan antik kentlerimizden biri. Letoon Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, tarihçesi, Leto Efsanesi, giriş ücreti ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Letoon Antik Kenti
Letoon Antik Kenti

Xanthos ve Patara gibi önemli antik kentler arasında biraz kenarda kalmış olan Letoon, az bilinen az ziyaret edilen bir antik kent olsa da Likya Dönemi’nin önemli şehirlerinden biri ve dini merkezi olarak biliniyor.

Letoon Antik Kenti Nerede?

Letoon, Muğla ili, Seydikemer ilçesi, Kumluova mahallesinde bulunuyor. Eskinin Xanthos, yeninin ise Eşen Çayı hafzasında yer alan antik kent, Antalya il sınırlarında değil Muğla il sınırları içinde yer alıyor. Xanthos’a sadece 6 km mesafede olmasına, birlikte Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiş olmalarına rağmen iki antik kent farklı illerde yer alıyor, çünkü Antalya-Muğla sınırını Eşen Çayı belirliyor, şehirlerden biri çayın batısında biri doğusunda kalıyor.

Letoon Antik Kenti Nerede?
Letoon Nerede?

Letoon’un Google Haritalar uygulamasındaki konumu için tıklayın.

Letoon’un yakın çevresindeki gezilecek yerler ile mesafelerini aşağıda görebilirsiniz;

  • Letoon – Xanthos arası 6 km,
  • Letoon – Karadere Plajı arası 7 km,
  • Letoon – Patara Antik Kenti arası 16,5 km,
  • Letoon – Patara Plajı arası 17 km,
  • Letoon – Kalkan arası 25 km,
  • Letoon – Saklıkent Milli Parkı arası 26 km,
  • Letoon – Pınara Antik Kenti arası 26,5 km,
  • Letoon – Kaş merkez arası 49 km,
  • Letoon – Fethiye merkez arası 65 km,
  • Letoon – Dalaman Havalimanı arası 106 km,
  • Letoon – Antalya merkez arası 217 km.

Letoon’a Nasıl Gidilir?

Portakal ve zeytin Letoon’a nasıl gidilir sorusunun en basit cevabı şöyle; Kaş’tan Fethiye’ye veya Fethiye’den Kaş’a gitmek için kullanılan eski Fethiye-Kaş yolunun 65. kilometresinden güneye sapıyorsunuz. Sapaktan sonra yoldan 3 kilometre devam ettiğinizde Letoon antik kentine ulaşıyorsunuz.

Eğer Letoon’dan önce Xanthos Antik Kenti’ni gezdiyseniz, antik kentin bulunduğu Kaş’ın Kınık mahallesinden 4 kilometre güneye devam ettiğinizde Kumluova’ya ulaşacaksınız. Kumluova’dan sonra 2 kilometre devam ettiğinizde Letoon’a ulaşırsınız.

Kumluova’dan gelen minibüs veya otobüslere binerek toplu taşıma ile de antik kente ulaşabilirsiniz.

Letoon Antik Kenti 2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Kenti 2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Letoon Antik Kenti 2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Letoon Antik Kenti giriş ücreti 2021 için 15 TL, Müzekartınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Antik kent; Yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 08:00 – 19:00 arası, Kış döneminde ise (1 Ekim – 1 Nisan) 08:30-17:30 arası ziyaret edilebiliyor, her gün ziyarete açık.

Bu arada antik kent içinde herhangi bir kafeterya yok, yaz aylarında gidecekseniz yanınıza su almanız iyi olur.

ÇOK OKUYAN ÇOK GEZEN TÜYOSU! Antik kentler ile ilgili internette bilgi alabileceğiniz pek çok kaynak olsa da maalesef hepsi güncel olmayabiliyor. Müzekart’ın internet sitesi, Dosim’in internet sitesi, Kültür Bakanlığı’nın internet sitesi gibi kaynaklardaki bilgilerin doğruluğundan emin olamıyorsanız güncel tarihli ve gidilip görülerek yazıldığından emin olduğunuz gezi bloglarını dikkate almanızı öneririm.

Letoon Antik Kenti Tarihçesi

Letoon Antik Kenti Tarihçesi
Letoon Antik Kenti Tarihçesi

Antik kentte 30 yıldır kazılar yapılıyor, bu kazılardan ortaya çıkan bilgilere bakarak kentin geçmişinin M.Ö. 7.yüzyıla kadar dayandığını görebiliyoruz. Ortaya çıkarılan kalıntılardan anlaşılıyor ki kent, Likya döneminde politik ve dini bir merkezmiş. Kent, MS 7. yüzyılda terk edilmiş.

Letoon, Xanthos ile birlikte 1988 yılında UNESCO tarafından kültürel miras olarak “UNESCO Dünya Miras Listesi”ne alındı.

Leto Efsanesi

Letoon, Tanrı Apollon ve Artemis’in annesi Leto adına kurulmuş bir şehir. Antik dönemde her şehrin bir koruyucu tanrısı olurdu, Leto da buranın koruyucu tanrısı idi.

Aslında yasak bir aşk hikayesi sonucu bu şehir ortaya çıkıyor. Çapkın Zeus, titan olan Leto’ya gönlünü kaptırıyor. Zeus’un karısı Tanrıça Hera durumdan haberdar oluyor ve Leto’nun peşine düşüyor. Leto, Hera’dan kaçarak ikiz bebekleri olan Apollon ve Artemis’i Mikonos Adası yakınlarında bulunan Delos Adası’nda doğurur. İkiz bebeklerden biri olan Apollon müziğin, sanatların, Güneş’in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet tanrısı; diğeri Artemis ise vahşi doğa, avcılık, okçuluk ve ay tanrıçasıdır.

Leto çocuklarını doğurduktan sonra kaçmaya devam eder. Ksantos Nehri’nin (bugün Eşen Çayı) denize ulaştığı yere gelir. Nehri takip ederek yoluna devam eder ve bugün Leto Tapınağı’nın bulunduğu yerdeki su kaynağına ulaşır. Kaynakta çocuklarını yıkamak isteyen Leto halk tarafından engellenir. Leto da halkı kurbağaya çevirerek onları cezalandırır.

Letoon’da Gezilecek Yerler

Antik kentin bulunduğu yer Letoon Ören Yeri olarak geçiyor. Bilet gişesinin bulunduğu noktadan broşür isterseniz size güncel bilgileri içeren tanıtım broşürünü vereceklerdir. Kent küçük ve gezmesi kolay bir yerleşim, yarım saat gibi kısa bir sürede gezebilirsiniz, benim gibi bütün taşları tek tek inceliyorsanız o zaman daha uzun sürebilir.

Letoon Tiyatrosu

Letoon Tiyatrosu
Letoon Tiyatrosu

Antik kente girdiğinizde solda ilk gördüğünüz yer antik tiyatro. Hakim rüzgarlardan korumak için bir tepeye yaslanmış bulunan tiyatro 8000 kişi kapasiteli imiş. Antik tiyatro oldukça sağlam durumda, kazılan bölümü ve kazılmayan bölümü de net olarak görülebiliyor.

Teraslar

Teraslar
Teraslar

Tiyatronun yan kapısından çıkarsanız teraslanmış bir alana çıkacaksınız. Burada üç kat teraslama yapılmış insan eliyle. Terasların bulunduğu seviyeden antik kentin manzarası oldukça güzel görünüyor. Toprak patikadan devam ederseniz solda iki tane taş bina göreceksiniz. Ben Mart ayında gittiğimde kapalılardı, ama belki yazın yüksek sezonda kafeterya olarak hizmet veriyorlardır diye düşünmeden edemedim.

Üç Dilli Yazıt

Üç Dilli Yazıt
Üç Dilli Yazıt

Antik kentteki kazılar sırasında 1973 yılında üç dilli bir anıt bulunur. Likçe, Aramice, Grekçe olmak üzere üç dilde yazılmış olan anıt, Likya’nın Pers egemenliğinde olduğu M.Ö. 338 yılında yapılmış. Bugün yazıt Fethiye Müzesi’nde sergileniyor, antik kent içinde yazıtın bulunduğu yere bir tabela konulmuş, bilgileri oradan alabiliyoruz.

Apollon Tapınağı Mozaiği

Apollon Tapınağı Mozaiği
Apollon Tapınağı Mozaiği

Antik kentte üç adet tapınak bulunuyor. Üç tapınaktan en doğuda yer alanı Apollon Tapınağı. Apollon Tapınağı’nda taban süslemesi olarak yapılmış olan mozaik üzerinde 3 desen dikkat çekiyor. Ortadaki motif ışık ülkesi Likya’yı, sağdaki Lir müziğin de tanrısı olan Apollon’u, soldaki ok ve yay ise avcılık ve okçuluk tanrısı Artemis’i sembolize ediyor.

Mozaik, tapınağın yapıldığı dönem olan Helenistik Dönem’de yapılmış. Eserin orijinali yine Fethiye Müzesi’nde sergilenirken, orijinal yerine bir kopyası yerleştirilmiş. Görünce renklerine hayran olduğum mozaiğin kopya olduğunu öğrenince biraz hayal kırıklığına uğramış olabilirim.

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı
Artemis Tapınağı

Üç tapınaktan en küçük olan ve ortada bulunan tapınak Artemis Tapınağı.

Leto Tapınağı

Leto Tapınağı
Leto Tapınağı

Üç tapınaktan sonuncusu ve en batıda yer alan Leto Tapınağı. Bugün sütunları ayakta görebildiğimiz tek tapınak burası.

Hadrian Çeşmesi

Tapınakların arkasında ise meşhur Roma İmparatoru Hadrian onuruna yapılmış bir çeşme yer alıyor. Çeşmeden bugüne sular altında kalmış kalıntılar var sadece. Leto’nun çocuklarını yıkamak istediği su kaynağının burası olduğu bu nedenle kutsal su olarak kabul edildiği söyleniyor.

Tapınakların olduğu bölgede bir de kilise kalıntısı bulunuyor. Tapınakların üzerine inşa edildiği tahmin ediliyor.

Arrunti Anıtı

Arrunti Anıtı, antik dönemden günümüze kısmen de olsa ulaşmış olan, varlıklı kişilerin yaptırdıkları gösterişli anıtlara örnek gösterilebilecek önemli bir anıt. Likya’nın ilk senatörü olan M.Arruntius Claudianus başarılı bir askermiş, bu askeri onurlandırmak için yapılmış bu anıt.

Gelmişken; Karadere Plajı

Letoon’da gezdiniz çok sıcakladınız ve bir denize girip çıksak ne güzel olur dediyseniz Karadere Plajı sadece 7 kilometre mesafede yer alıyor. Patara Plajı’nın en uç noktası diyebiliriz burası için. Buradan sonra plaj bitiyor. Geniş bir kumsal sizi bekliyor burada. Çok bilinen bir yer olmadığı için sakin, kalabalık olmayan bir deniz seçeneği, değerlendirmek isteyebilirsiniz.

Antik kent, Likya Yolu rotası üzerinde yer alıyor. Hangi yönden gelirseniz gelin Likya Yolu’nu yürüyorsanız Letoon Antik Kenti’ne uğramadan geçmeyin. İlginizi çekiyorsa Likya Yolu yazıma da bir göz atın. Antik kent Türkiye’nin en popüler noktalarına çok yakın mesafede yer alıyor. Xanthos Antik Kenti, Patara Antik Kenti mutlaka görmeniz gereken yakın mesafedeki antik kentler. O çevrede gezilecek yerlerin tamamı için Kaş’ta Gezilecek Yerler yazılarıma da mutlaka göz atın!

Letoon Videosu

Letoon Antik Kenti’ne yaptığım ziyareti anlattığım videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Videoyu izleyip beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Letoon Fotoğrafları

Bu yazıda kullanmış olduğum Letoon fotoğrafları aşağıda toplu olarak yer alıyor. Fotoğrafların tüm telif haklarının bana ait olduğunu tekrar hatırlatayım.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf ve video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın