Bazı antik kentler var ki, beni çok etkiler, hikayesi, kalıntıları, manzarası, birşeyi yakalar beni. Xanthos Antik Kenti de bunlardan biri, üstelik mezarlığı yani nekropolü ile beni kendisine hayran bırakan bir antik kent. Türkiye’den Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi içinde bulunan yerlerden biri olması nedeniyle de önemlidir Xanthos. Günümüzde az bilinen antik kent, Likya Uygarlığı’nın önemli şehirlerinden biridir. Zamana meydan okuyan Xanthos Antik Kenti nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, tarihçesi ve fazlası bu yazıda sizi bekliyor!

Xanthos Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihçesi, Giriş Ücreti ve Fazlası
Xanthos Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir, Tarihçesi, Giriş Ücreti ve Fazlası

Xanthos Antik Kenti’ni gezmek için yola çıktıysanız ve antik kentleri gezmeyi seviyorsanız; Likya Birliği’nin başkenti olan Patara Antik Kenti, Xanthos’a komşu Letoon Antik Kenti ve zirvelere yerleşmiş olan Pınara Antik Kenti’ni de gezi rotanıza eklemenizi öneririm.

Xanthos Antik Kenti Nerede?

Xanthos Antik Kenti Nerede?
Xanthos Antik Kenti Nerede?

Ksanthos, Likya şehirlerinin en önemlilerine hayat vermiş olan Eşen Çayı kenarında yer alan iki tepe üzerine kurulmuştur. Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kınık mahallesi sınırları içinde hatta hemen Kınık merkezine yürüme mesafesinde yer alır. Antik kentin Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Ksanthos Antik Kenti’nin çevresindeki yerlere mesafelerini aşağıda görebilirsiniz:

  • Xanthos – Patara Antik Kenti arası 13 km,
  • Xanthos – Patara Plajı arası 13 km,
  • Xanthos – Letoon Antik Kenti arası 6km,
  • Xanthos – Saklı Kent Milli Parkı arası 20 km,
  • Xanthos – Pınara Antik Kenti arası 26 km,
  • Xanthos – Kalkan arası 21 km,
  • Xanthos – Kaş merkez arası 46 km,
  • Xanthos – Antalya merkez arası 212 km,
  • Xanthos – Fethiye merkez arası 62 km,
  • Xanthos – Dalaman Havalimanı arası 105 km,
  • Xanthos – Antalya Havalimanı arası 223 km.

Ksantos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Xanthos Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Xanthos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Özel Araç ile Ulaşım: Xanthos’a gitmenin en kolay yolu elbette özel araçla gitmek. Eğer kendi aracınız ile bölgeye gelmediyseniz Kaş veya Patara gibi merkezlerden araç kiralama yaparak antik kente ulaşabilirsiniz.

Bütçenize uygun araç kiralama yapmak için tıklayın

Toplu Taşıma ile Ulaşım: Toplu taşıma kullanarak da antik kente ulaşmanız mümkün elbette. Kaş – Fethiye arasında hizmet veren otobüs/minibüslerin rotası üzerinde Kınık’ta inip antik kente yürüyebilirsiniz.

Havayolu ile Ulaşım: Xanthos Antik Kenti’ne gitmek için en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı, ancak çok yakın diyemeyiz 105 kilometre. Yine de Dalaman Havalimanı’ndan Kaş’a gelen servisleri kullanarak antik kente ulaşabilirsiniz.

Ksantos Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış olduğundan hem Kaş, hem Burdur, hem de Fethiye yönünden ana yollarda çok iyi tabelalama yapılmış durumda. Antik kente Kalkan yönünden geliyorsanız; Kınık mahallesine girdiğinizde ana cadde üzerinde Atatürk heykeli göreceksiniz, yol heykelin orada ikiye ayrılıyor, sağ taraftaki yoldan ilerleyerek tepenin eteğine gelince sola devam etmeniz lazım, antik kent kalıntılarını görmeye başlayacaksınız. Tepeyi biraz çıkınca sağda ziyaretçi merkezi bulunuyor, aracınızı oradaki otoparka bırakabilirsiniz. Ana yollarda tabelalamalar iyi olmasına rağmen Kınık içinde tabela sayısı çok az ve Atatürk Heykeli’nin oradaki tabelayı görmek için cidden çaba harcamanız gerekiyor, gözden kaçırma ihtimaliniz çok yüksek.

Xanthos Antik Kenti Tarihçesi & Hikayesi

Xanthos, Ksantos veya Ksanthos olarak anılan şehir, Eşen Çayı (Xanthos Nehri) kenarında bulunan iki tepe üzerine kurulmuş. İki tepeden biri antik kente girdiğinizde sizi karşılayan kalıntılan olduğu surlarla çevrilmiş Likya akropolü; diğeri ise kuzeydeki daha yüksekte bulunan Roma akropolü. Likya Birliği’ne idari merkezlik yapmış olan şehrin Likya dilinde yazılmış kitabelerde adı ARNNA olarak geçiyor. Likya Birliği’nin en büyük kentlerinden biri olan Xanthos, Likya Meclis’inde 3 oy hakkı olan 6 şehirden biri.

Yapılan kazılarda ortaya çıkan bilgilere bakınca şehirde yaşamın M.Ö 8. yüzyıla dayandığı tespit edilmiş.

Xanthos’un meşhur olmasını sağlayan hikayesi ise Pers kuşatmasında yaşanır. İ.Ö. 545–546 yıllarında yaşanan kuşatmada kahramanca direnmelerine rağmen, savaşı kazanamayacaklarını anlayan Xanthoslular kadın ve çocuklarını değerli eşyaları ile birlikte ateşe verir, kalan erkekler ise savaşarak hayatlarına son verirler. Böylece Pers Kumandanı Harpagos’a harap olmuş bir şehir bırakırlar ve köle olmaktansa ölümü tercih ettikleri mesajını nesiller sonrasına aktarmış olurlar.

Ksanthos, Perslerden sonra Büyük İskender, Mısır, Suriye gibi farklı milletlerin egemenliğine, M.Ö. 42 yılında Romalıların kontrolüne geçmiştir. 7. yüzyıldaki Arap akınlarına kadar, piskoposluk merkezi olarak Doğu Roma egemenliğinde kalmış. Arap akınlarından sonra şehir önemini kaybetmiş.

1938 yılında İngiliz Charles Fellows, bölgeye yaptığı bir gezide Xanthos’u keşfetmiş ve şehrin önemli anıtlarını Londra’da bulunan British Museum’a gönderilmesini sağlar. Götürülen parçalar arasında en bilinenleri; Nereidler Anıtı, Harpyler Anıtı ve Aslanlı Mezar.

Eşen Çayı kıyısına yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarla insanlık tarihine ışık tutan Xanthos Antik Kenti, 6 kilometre mesafede bulunan Letoon Antik Kenti ile birlikte 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.

Xanthos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Antik kente girdiğiniz nokta; solda Tiyatro, sağda Ana Cadde’nin bulunduğu bölüm, aracınızı buraya park ederek bilet gişesinden bilet almanız veya Müzekartınızı göstermeniz gerekiyor kenti gezmeye başlamadan önce. Girişteki bilet gişesinde herhangi bir harita veya broşür bulunmuyor (benim iki gidişimde de yoktu, umarım artık vardır). Aracınızı park ettiğiniz yerde bir bilgi panosu bulunuyor, oradan kentin tarihçesi ve içeride bulunanlara dair bilgi alabilirsiniz.

Ksanthos Bilgi Panosu
Ksanthos Bilgi Panosu

Ksantos Antik Kenti’nde gezilecek yerler listesi aşağıdaki haritada yer alıyor.

Xanthos Haritası
Xanthos Gezilecek Yerler Haritası

Kısaca yerleşimi anlatacak olursak; Girişte solda antik tiyatro bulunuyor. Helenistik Dönemde yapılmış olan tiyatro 2000 kişilik küçük bir tiyatro olsa da günümüze son derece sağlam ulaşmayı başarmış. Tiyatronun arkasına devam ederseniz eğer Likya Akrapolü‘ne ulaşıyorsunuz, burada Likya Sarayı kalıntıları bulunuyor.

Xanthos Tiyatrosu

Tiyatronun batısında ise 3 anıt mezar bulunuyor. Bu anıt mezarlardan en bilineni Harpy veya Harpyler Anıtı olarak bilinen anıt. Likya şehirlerinde görmeye çok alışık olmadığımız dikme formunda yapılmış olan anıtın mezar odası tepe kısmında bulunuyormuş. Mezar odasını çevreleyen kabartmalı süslemelerin orijinalleri British Museum’da sergileniyor. Tiyatroya gelirken sağda görünen bir diğer anıt ise Yazılı Dikme, yıkılmadan önce 11 metre yüksekliğindeymiş ve üstü yazılar Anıtların olduğu bölümden batıya yürümeye devam ederseniz yukarıdan Eşen Çayı’nı görebilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti Tarihçesi & Hikayesi
Xanthos Antik Kenti – Harpy Anıtı

Bilet gişelerinin bulunduğu bölümden doğuya doğru devam ettiğinizde ise, önce şehrin ana caddesini göreceksiniz. Yolun hala sapasağlam duruyor olması beni çok etkiliyor. Yolun sonunda Zafer Takı olması gereken kısım var ama burada bir tak görmeyi beklemeyin, sadece altındaki taşlar kalmış geriye. Sağa dönerseniz agoradan kalanları ve bir kilise (bazilika) kalıntısı göreceksiniz. Agoranın en sonunda Nereidler Anıtı varmış, ancak o da British Museum’da olduğundan şu an görebilecek bir anıt bulunmuyor.

Xanthos Ana Caddesi
Xanthos Ana Caddesi

Bazalika’nın yan duvarından yukarıya doğru devam eden patikadan devam edin. Patikada yol bulmak kolay olsun diye sağlı sollu beyaza boyanmış taşlarla yolu işaretlemişler, gayet iyi olmuş. Patika size tepeyi dolaştıracak, surların üstünden atlatacak, siz yolu takip etmeye devam edin. Yol üzerinde kayaya oyulmuş, semerbent şeklinde çok sayıda mezar göreceksiniz, çünkü gittiğimiz yer Nekropol yani mezarlık.

Xanthos Nekropülü – Akropol Dikme Anıtı

Antik kentte beni en çok etkileyen yapı ise yukarıda fotoğrafını gördüğünüz dikme anıt. Altındakilerle beraber 3 kat mezar odasına sahip bu anıt mezar, bugüne kadar gördüğüm en etkileyici Likya Mezarları’ndan biri.

Bu mezarları da gördükten sonra patika sizi başladığınız noktaya yani bilet gişelerinin bulunduğu yere götürecek. Biraz daha yürümek isterseniz, veya aracınız ile devam etmek isterseniz, yukarıda bir bazilika kalıntısı daha bulunuyor. Ancak bazalika kalıntıları oldukça dağınık, gidip sonra bu muymuş demeyin.

Ksanthos Antik Kenti, Kaş’ta gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Kentte mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğüm yerleri yukarıda listeledim, bu listeyi ziyaret etmeniz yaklaşık iki saatinizi bulacaktır. Gezi planınızı buna göre yapmanızı öneririm.

Ayrıca bilet gişesinin hemen yanında bir müze kafesi ve lavabolar da var. Geziniz bittiğinde çay, kahve veya soğuk içecek molası verebilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti 2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Antik Kent, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 08:00-19:00, kış döneminde (1 Ekim – 1 Nisan) ise 08:30-17:30 saatleri arasında her gün ziyarete açık. Ksantos Antik Kenti giriş ücreti 2021 yılı için 17,5 TL, Müzekartınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Xanthos Antik Kenti Videosu

Xanthos gezimi aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın!

Xanthos Antik Kenti Fotoğrafları

Xanthos Antik Kenti yazımda kullandığım fotoğrafları aşağıdaki galeride görebilirsiniz.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf ve video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın