Türkiye’nin kanyon zengini şehri Antalya’nın en bilinen, en popüler, en turistik kanyonu neresi diye sorarsanız, cevap çok basit: Köprülü Kanyon. Kanyon ile birlikte 36 bin hektarlık bir alanı kaplayan bölge ise 1973 yılında milli park ilan edilmiş olan Köprülü Kanyon Milli Parkı. Bu yazıda Köprülü Kanyon Milli Parkı hakkında genel bilgiler, giriş ücreti, ulaşım, yapılacak aktiviteler gibi merak ettiğiniz herşeyi bulacaksınız.

Köprülü Kanyon Milli Parkı - Antalya
Köprülü Kanyon Milli Parkı – Antalya

Köprülü Kanyon Milli Parkı Hakkında Genel Bilgi

Köprülü Kanyon 14 kilometrelik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kanyonları arasında yer alıyor. Milli park içinde yer alan çeşitli endemik türler ve servi ormanları kanyonun doğal çeşitliliğini zenginleştiriyor. 36 bin hektarlık alana yayılmış olan kanyon ve çevresi 1973 yılında milli park ilan edilmiş. Milli park içinde görebileceğiniz önemli yerleri aşağıda sıraladım.

1. Köprüçay Irmağı

Köprüçay Irmağı
Köprüçay Irmağı

Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırlarında Toros Dağları’ndan doğan Köprüçay Irmağı, Antalya’nın Serik ilçesinin güneyinde Akdeniz ile buluşuyor, yani burada denize dökülüyor. Köprüçay Irmağı’nın yıllarca oyduğu vadinin yüksek duvarları yer yer 100 metreye kadar ulaşıyor. Köprülü Kanyon adını ise Köprüçay üzerinde bulunan antik Oluk Köprüsü’nden almış ve Köprülü Kanyon olarak anılmaya başlanmış.

2. Oluk Köprüsü

Köprülü Kanyon Milli Parkı - Oluk Köprüsü
Köprülü Kanyon Milli Parkı – Oluk Köprüsü

Oluk Köprüsü, antik dönemden kalma, Köprüçay üzerine yapılmış bir taş köprü. Yüksekliği 22 metre, genişliği ise sadece 2.7 metre yani oldukça dar bir köprü. Antalya-Alanya ana yolundan Köprüçay Irmağı’nı takip eden yola döndüğünüzde yol boyunca muhteşem manzaralar size eşlik edecek. Milli park olarak bilinen nokta olan ve Roma döneminde kalmış olan Oluk Köprüsü rafting veya bot gibi aktivitelerin de başlama noktası. Oluk Köprüsü’nden geçerek ana yola ırmağın sağından gidip solundan dönerek her iki taraftaki manzaraları görebilirsiniz.

3. Selge Antik Kenti ve Adam Kayalar

Selge Antik Kenti Yolu
Selge Antik Kenti Yolu

Oluk Köprüsü’nden sonra 11 kilometre daha tepeye doğru devam ederek M.Ö. 5. yy.da kurulmuş olan Selge Antik Kenti‘ne ulaşabilirsiniz. Antik kentin şu an ayakta sadece tiyatrosu ayakta, bu nedenle gittiğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Vaktiniz kısıtlı ise, zamanınızı Aspendos Antik Kenti’ne harcamanızı öneririm. Selge Antik Kenti’ne doğru çıkarken “Adam Kayalar” olarak bilinen kayaların ilginç doğal şekilleri de görülmeye değer bir başka güzellik.

4. Büğrüm Köprüsü ve Piknik Alanı

Büğrüm Köprü
Büğrüm Köprüsü

Beşkonak yönünden gelip Oluk Köprüsü’nü geçip Köprüçay’ın diğer yanından ana yola dönerseniz yol üstünde bir antik köprü daha göreceksiniz, o köprünün adı Büğrüm Köprüsü. Köprünün bulunduğu noktada çardakların bulunduğu bir piknik alanı bulunuyor. Burada suyun da debisi azaldığı için havalar güzel olduğunda burada suya giren ve piknik yapan çok insan oluyor. Ben Mart ayında gittiğimden kimsecikler yoktu. Su da müthiş görünüyordu.

Büğrüm Köprü Piknik Alanı
Büğrüm Köprü Piknik Alanı

5. Tazı Kanyonu

Tazı Kanyonu
Tazı Kanyonu

Köprülü Kanyon’dan 16 kilometre kuzeye doğru devam ettiğinizde manzarası ile meşhur Tazı Kanyonu’na ulaşırsınız. Köprüçay Irmağı’nın aşındırdığı yüksek duvarların oluşturduğu kanyon son yıllarda popülerliğini artıran yerlerden biri.

Daha fazla bilgi için Tazı Kanyonu yazıma mutlaka bir göz atın.

6. Aziz Paul Yolu

Aziz (St.) Paul’un Anadolu’daki ilk misyonerlik macerası sırasında yürüdüğü yol olarak bilinen ve Türkiye’nin antik yürüyüş yolları arasında yer alan Aziz Paul Yolu‘nun 45 km’lik kısmı milli park sınırları içinde kalıyor. Aziz Paul Yolu’nu yürümek isterseniz yürüyüşe Isparta tarafından başlamanız öneriliyor.

Köprülü Kanyon Giriş Ücreti Var mı?

Köprülü Kanyon Giriş Ücreti Var mı?
Köprülü Kanyon Giriş Ücreti Var mı?

Köprülü Kanyon Milli Parkı için herhangi bir giriş ücreti yoktur. Bazı internet sitelerinde ücret bilgisi verilmiş olsa da rağbet etmeyin, bilgi doğru değildir. Kanyonda yapacağınız rafting, zipline, ATV kiralama gibi aktivitelerin tabii ki ücretlendirmesi vardır ancak milli park girişi için bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Köprülü Kanyon Nerede, Nasıl Gidilir?

Köprülü Kanyon Nerede, Nasıl Gidilir?
Köprülü Kanyon Nerede, Nasıl Gidilir?

Toros Dağlarından doğan Köprüçay Irmağı, Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırlarından başlayıp Akdeniz Antalya’nın Serik ilçesi yakınlarından Akdeniz’e dökülüyor. Bu yolculuk sırasında geçtiği vadide derin oyuklar oluşturarak bir kanyon oluşturuyor, işte bu kanyonun adı Köprülü Kanyon, koruma altında bulunan alanın adı da Köprülü Kanyon Milli Parkı olarak anılıyor. Google Haritalar’da milli parkın işaretli olduğu nokta ise tarihi Oluk Köprüsü’nün bulunduğu yer. Google haritalardaki konumu için tıklayın.

  • Köprülü Kanyon, Antalya şehir merkezi arası 90 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Antalya Havalimanı arası 82 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Serik ilçe merkezi arası 46 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Manavgat ilçe merkezi arası 66 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Aspendos Antik Kenti arası 39 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu seyir noktası arası 16 kilometre,
  • Köprülü Kanyon, Selge Antik Kenti arası 11 kilometredir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’na özel aracınızla, araç kiralayarak veya Antalya ve çevresinde kaldığınız otellerden günübirlik tur satın alarak gelebilirsiniz. Yol çok geniş olmasa da asfalt ve düzgün bir yol.

Milli parka gitmek için, Antalya-Alanya yolunun 45. kilometresinden Beşkonak yönüne doğru kuzeye döneceksiniz. Beşkonak yönüne döndükten sonra Köprülü Kanyon Milli Parkı tabelalarını göreceksiniz zaten. 45 kilometre boyunca Köprüçay Irmağı’nın yanında devam eden çok güzel bir yol size eşlik edecek. Yol boyunca çok sayıda tesis bulunuyor. Çay, kahve veya yemek molası verebilir, veya rafting gibi aktiviteleri buralardan ayarlayabilirsiniz.

Köprülü Kanyon’da Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon'da Ne Yapılır?
Köprülü Kanyon’da Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon Milli Parkı, muhteşem doğası, binlerce yıllık tarihe dayanan geçmişi ile ziyaretçilerine çok sayıda aktivite imkanı sunuyor.

  • Türkiye’nin en önemli rafting parkurlarından biri Köprüçay üzerinde bulunuyor. Rafting organizasyonu için Antalya’da konakladığınız yerlerden, turizm acentelerinden yardım alabileceğiniz gibi geldiğinizde direkt Oluk Köprüsü veya yol boyu göreceğiniz tesislerden yardım alabilirsiniz. Fiyatlaması bot başına veya kişi başına olabiliyor, iyi pazarlık yapmanız şart.
  • Köprüçay’da rafting yapmak istemezseniz bot ile daha sakin geziler veya kano turları yapmanız mümkün.
  • Nehrin sakin kısımlarında yüzebilir veya balık tutabilirsiniz.
  • Milli park içinde doğa yürüyüşü yapabileceğiniz müthiş rotalar bulunuyor, bireysel olarak veya bir yürüyüş grubu ile doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
  • Zipline ve ATV turları ise rafting ile birlikte paket halinde satılan aktiviteler.
Köprülü Kanyon'da rafting veya bot turu
Köprülü Kanyon’da rafting veya bot turu

Eğer milli parka gelmeden önce herhangi bir plan yapmadıysanız Oluk Köprüsü’nü geçince küçük bir otopark alanı göreceksiniz. Orada durduğunuzda hemen yanınıza rafting veya bot turu yapan birileri yaklaşacaktır. Hemen orada organizasyonunuzu yapabilirsiniz. İyi pazarlık edin demiştim, değil mi?

Köprülü Kanyon Gezi Videosu

2021 Mart ayında gittiğim; Köprülü Kanyon, Tazı Kanyonu ve Aspendos Antik Kenti gezimi anlattığım videoyu aşağıda göreceksiniz. Videoyu izledikten sonra kanalıma abone olmayı unutmayın!

Köprülü Kanyon’u ziyarete geldiyseniz, aşağıdaki yer alan, Köprülü Kanyon’a yakın, Antalya’da gezilecek diğer yerleri de gezi rotanıza ekleyebilirsiniz:

Köprülü Kanyon Milli Parkı Fotoğrafları

Köprülü Kanyon Milli Parkı içinde bulunan Oluk Köprüsü, rafting alanı, Köprüçay Irmağı, Büğrüm Köprüsü ve piknik alanı ve Tazı Kanyonu fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz:

Sağlıkla Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın