Antalya ve çevresinin hem kültür, hem deniz hem de doğa turizmi için bir cennet olduğu konusunda sanırım hem fikiriz. Antalya şehir merkezinden 58 kilometre uzaklıktaki Uçansu Şelalesi Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri. Aşağı ve Yukarı olmak üzere iki şelalenin bulunduğu Uçansu Şelalesi’ne nasıl gidilir, giriş ücreti var mı, giderken dikkat edilmesi gerekenler bu yazıda sizi bekliyor.

Uçansu Şelalesi – Serik, Antalya

Uçansu Şelalesi denmesine rağmen aslında iki şelaleden bahsediyoruz. Aşağı Uçansu Şelalesi, Uçan 1 ve Yukarı Uçansu Şelalesi, Uçan 2 olarak anılıyor, aşağıda detaylarını anlatacağım. İki şelalenin olduğu yere Uçansu Şelalesi dendiğinden bahsederken tek şelaleymiş gibi devam edeceğim.

Uçansu Şelalesi, Antalya’nın Serik ilçesi Gebiz beldesine bağlı olan Akçapınar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Burası Antalya şehir merkezinden 58 kilometre mesafede yer alıyor. Şelale, Havutlu ve Bal Derelerinin birleşmesi ile ortaya çıkmış olan Uçansu Deresi üzerinde ve deniz seviyesinden 400 metre yüksekte yer alıyor.

Şelale, ülkemizin işaretlenmiş en uzun ikinci yürüyüş rotası olan Aziz Paul Yolu üzerinde bulunuyor. Aziz Paul rotasını yürüyenler bu şelaleleri görme şansını yakalıyor.

Yürümeye Doyamayacağınız Türkiye’nin En Güzel Antik Yürüyüş Yolları yazımı da okumanızı öneririm.

Aşağı Uçansu Şelalesi (Uçan 1)

Aşağı Uçansu Şelalesi (Uçan 1)
Aşağı Uçansu Şelalesi (Uçan 1)

Uçansu Şelalesi tabelalarını takip ederek ulaşılan şelale, Aşağı Uçansu Şelalesi veya Uçan 1 olarak bilinen ilk şelale. Şelalenin önünde “dev kazanı” denilen bir havuz oluşmuş. Pırıl pırıl, etraftaki yeşilliklerin rengini yansıtan havuzun derinliği 4 metreye kadar ulaşabiliyormuş yağışlı zamanlarda. Burası yüzmek için uygun, kıyısı sığ, ilerledikçe derinleşiyor. Her kaynakta şelalelerin yükseklikleri farklı gösterilmiş, aşağı şelale için 25-30 metre diyen de var 60 diyen de. O yüzden net bir yükseklik bilgisi veremiyorum. Bu arada söylemeden edemeyeceğim, fotoğraflarda göründüğünden çok daha güzel bir yer burası!

Dev kazanının olduğu yerde oldukça geniş bir açıklık bulunuyor, aracınız ile buraya kadar gelebiliyorsunuz. Yeme, içme suyu, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer yok, eskiden bir tesis varmış ancak yanmış ve yangından sonra yeni bir tesis kurulmamış. Her türlü ihtiyacınızı yanınızda getirmeniz gerekiyor yani gelirseniz. Ben gittiğim dönemde etraf çok temizdi, umarım bu temiz hali kalabalık sezonda da devam eder.

Ayrıca şelalenin bulunduğu yerde internet bağlantısı yok.

Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçan 2) & Kral Havuzu

Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçan 2) & Kral Havuzu
Yukarı Uçansu Şelalesi (Uçan 2) & Kral Havuzu*

*Fotoğraf: Çiğdem Şenses

Aşağı Uçansu Şelalesinden bir kısmı araçla bir kısmı yürüyerek ulaşabileceğiniz bir noktada Yukarı Uçansu Şelalesi bulunuyor. Burada şelalenin döküldüğü yerde daha küçük bir dev kazanı oluşmuş, bu kazana “Kral Havuzu” deniyor.

Kral Havuzu’na ulaşmak için yönlendirme tabelası olmadığından buraya bölgeyi bilen birileri veya yürüyüş grupları ile gitmeniz iyi olur. Ben tek başıma seyahat ettiğimden risk almamak adına çıkmamayı tercih ettim, bu nedenle fotoğrafı da sevdiğim bir arkadaşımdan aldım.

Uçansu Şelalesine Gitmek için En İyi Zaman

Uçansu Şelalesi’ne gitmek için en iyi dönem bahar veya yazın ilk ayları olabilir. İlkbaharda yağmurlu sezonda su seviyesi yüksekken yazın kurak sezonda suyun tamamen kesildiği zamanlar olabiliyormuş. Ben Mart ayında gitmiş olmama rağmen 2020-2021 kış sezonunda çok az yağmur yağdığı için şelaleden akan su miktarı oldukça azdı. Ancak Mart ayında dışarıda hava oldukça serin olduğu için şelalenin önünde oluşan havuza girip yüzemedim, havalar biraz daha ısınınca giderseniz pırıl pırıl bir havuz oluşturan şelalenin önünde yüzmek eminim çok keyifli olur.

Uçansu Şelalesi Videosu

Uçansu Şelalesi ve geliş yolu üzerinde yer alan Sillyon Antik Kenti’ni anlattığım videomu aşağıda göreceksiniz. Videoyu izleyip beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Uçansu Şelalesi Nerede?

Uçansu Şelalesi, Antalya şehir merkezine 58 kilometre mesafede bulunuyor. Serik ilçesinin Gebiz beldesine bağlı Akçapınar Köyü sınırları içinde yer alıyor. Google Haritalar’da görülen Uçansu Şelalesi’ni işaretleyerek şelalenin 10 kilometre yakına kadar gidebiliyorsunuz. Sonrasında ise yeni açılmış yol ve yeni yapılmış olan tabelaları takip etmeniz gerekiyor.

Uçansu Şelalesi Nerede?
Uçansu Şelalesi Nerede?

Uçansu Şelalesinin Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Uçansu Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Şelaleye gitmek için üç seçeneğiniz var:

  1. Kendi aracınızla,
  2. Doğa yürüyüşü veya günübirlik geziler düzenleyen gruplar ile,
  3. Aziz Paul Yolu yürüyüşü rotasını takip ederek yani yürüyerek.
Uçansu Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?

Ben kendi aracınız ile nasıl gideceğinize dair yol tarifi vereceğim:

Antalya-Alanya yolu üzerinde ilerlerken Abdurrahmanlar-Gebiz kavşağından kuzeye Gebiz yönüne doğru çıkıyorsunuz. Gebiz’i geçtikten sonra köy yollarından devam ediyorsunuz, yol daralıyor ama asfalt olduğu için ilerlemek kolay. Gebiz’den sonra şelalenin tabelalarını sık sık göreceksiniz. Şelaleye gitmek için içinden geçeceğiniz son köy Akçapınar. Maalesef köyün çıkışındaki tabelalar sökülmüş, burada dönüşü kaçırmamak için navigasyonunuza güvenerek devam edin. Köyden çıktıktan sonra yol çoğunlukla stabilize devam ediyor ve şelaleye gelmeden son 10 kilometrelik yol tamamen toprak yol. Bu yol yeni açılmış ve düzeltilmiş, ve sık sık Uçansu Şelalesi tabelaları yerleştirilmiş. Böylece şelaleyi tabelaları takip ederek kolayca bulabiliyorsunuz. Şelaleye varmadan yaklaşık 200-300 metre önce son bir kulübe göreceksiniz, kulübeden sola devam ederseniz Aşağı Uçansu Şelalesi’ne ulaşıyorsunuz.

Kulübeden sağa devam ederseniz ise Yukarı Uçansu’ya doğru devam edeceksiniz. Ancak bir noktadan sonra yürümeniz gerekiyormuş. Ben tek başıma gittiğim ve yolu bilmeden tek başıma yürüyüş rotasına girmek istemediğim için yukarı şelaleye çıkmadım. Wikiloc gibi bir yürüyüş rotası uygulaması kullanarak buraya ulaşabilirsiniz.

Uçansu Şelalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 2021

Uçansu Şelalesi’nin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Girişte bir kulübe var ama bilet kesen kimse yok. Bilet ve giriş kontrolü olmadığı için ziyaret saatlerine dair bir kontrol bulunmuyor. Yani istediğiniz gün, istediğiniz saatte ve ücretsiz olarak Uçansu Şelalesi’ne gidebilirsiniz.

Uçansu Şelalesi’nde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğa rotalarında dikkat edilmesi gerekenler bölümüne özellikle yer vermek istiyorum, çünkü son zamanlarda sosyal medyanın da etkisi ile eskiden az bilinen ve sadece dağcılık veya doğa yürüyüşü ile ilgilenenler gittiği rotalar artık pek çok kişinin sadece fotoğraf çekmek için gittiği yerler haline geldi.

  • Şelaleye gidiyorsanız yanınıza mayo, bikini, havlu almanızı öneririm, özellikle sıcak havalarda şelalelerin önünde oluşan havuzlarda yüzmek çok keyifli olacaktır.
  • Hatırlatmakta fayda var, tatlı suda yüzmek tuzlu suda yüzmekten her zaman çok daha zordur, suyun kaldırma kuvveti daha düşük olduğu için. Bu yüzden iyi seviyede yüzme bilmiyorsanız, derin bölümlere gidip risk almamanızı öneririm.
  • Kral Havuzu’na çıkmak çok seksi görünebilir, ancak patika takip etmek konusunda tecrübeniz yoksa tek başınıza çıkmayın. Şelalenin bulunduğu yerde telefon sinyali çok zayıf, internet ise hiç çekmiyor. Bu yüzden kaybolursanız bulunmanız zor olabilir. Benzer nedenlerle ben doğa yürüyüşlerine gideceğim zaman yanımda bir düdük bulundururum, siz de çantanıza bir tane atmayı düşünebilirsiniz.
  • Yazıda da belirttiğim gibi şelalenin olduğu bölgede herhangi bir tesis yok, yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda götürmeyi unutmayın.
  • Çöplerinizi kesinlikle doğada bırakmayın, gördüğünüz şeylere zarar vermeyin ve bulduğunuz şeyleri yanınızda götürmeye çalışmayın!

Umarım Uçansu ile ilgili aklınızdaki sorulara cevap bulmuşsunuzdur.

Sağlıkla kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın