Birkaç günlüğüne Yunanistan’ın kuzeyine gidince olmazsa olmaz duraklardan biri de eski bir Osmanlı şehri olan Kavala. Kavala mübadeleden en çok etkilenen Yunan şehirlerinden biri olmuş. Şu an çok az Türk nüfusu bulunmasına rağmen Kavala’da gezilecek görülecek yerler listesinde yer alan yerlerin neredeyse tamamı Osmanlı döneminden kalma. Hadi bu Osmanlı şehrini biraz daha yakından tanıyalım.
Kavala Tarihi Hakkında Kısaca
Osmanlı döneminde o dönemin bölgedeki en önemli şehirlerinden biri olan Kavala, aynı zamanda Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın da adında da anlaşılacağı üzere doğum yeridir. Eski Şehir (Panagia) olarak bilinen kalenin olduğu kısım Osmanlı zamanında genişletilmiş ve şu an şehrin simgesi haline gelmiş olan su kemeri yine bu dönemde inşa edilmiştir. Kavala stratejik konumu ve gücü nedeniyle gözde bir şehir olmuş bu da sürekli işgallerle mücadele etmesine neden olmuş. Birinci Dünya Savaşı’nda Bulgarlar, İkinci Dünya Savaşı’nda ise Yunanlılar tarafından ele geçirilmiş.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa Kimdir?
Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır Valisi olmasına rağmen bir isyan çıkararak Mısır, Sudan, Suriye, Filistin bölgesinin yönetimini ele geçirmişti. Tarih dersinden hatırlayanlar vardır belki.
Kavala’da Gezilecek Yerler
Kavala’da gezilecek yerler deyince aklınıza bir sürü gezilecek görülecek yer var gibi birşey gelmesin 🙂 Kavala’ya otobüs ile geldiyseniz, şehir merkezine çok yakın minik bir otogarları var. Sizi orada bırakacak otobüs, gezimizin başlangıç noktası olarak orayı referans alıp Kavala’da gezilecek yerler önerilerimi paylaşacağım.
Kavala Arkeoloji Müzesi
Eski Şehir merkezine gitmeden önce Kavala’nın tarihini öğreneyim derseniz önce Arkeoloji Müzesi’ne uğrayabilir, gezinize buradan başlayabilirsiniz. Arkeoloji Müzesi’ni gezdikten sonra sahilden şehir merkezine yani kale yönünde doğru yolunuza devam edebilirsiniz.
Kavala Eski Şehir Merkezi
Limana geldiğinizde, solunuzda eski şehir merkezi karşınızda ise kale olmalı. Eski şehir merkezindeki gezinizi akşama doğru bırakıp buradaki tavernalardan birinde günü bitirmenizi tavsiye ederim, gündüz tavernalar da kapalı olduğu için dar ve sevimli sokaklar dışında çok görülecek birşey yok burada.
Aziz Nikola Kilisesi
Eski Şehrin olduğu bölümün hemen girişinde yer alan büyük kilise Aziz Nikola Kilisesi, görmemeniz mümkün değil zaten 🙂 Kanuni tarafından camii olarak inşa edilmiş, şehri Yunanların almasından sonra kiliseye çevrilmiş burası.
Kavala Su Kemeri
Aziz Nikola Kilisesi’nin önünden yukarıya doğru ilerlediğinizde Osmanlı döneminde bugünkü haline getirilmiş olan su kemeri ile karşılacaksınız. Kemer oldukça sağlam görünüyor ve şehrin de simgesi haline gelmiş durumda. Kavala’da yerli halk buraya “Kamara” diyor, bizdeki Kemer ile aynı yani.
Kavala Kalesi
Kemerin altından geçip kale duvarlarının içine doğru “Castle” tabelalarını izleyerek yukarıya doğru devam edebilirsiniz. En tepede kale duvarlarının içinde Kavala Akropolis yani Kale Duvarları yer alıyor. İçeride görülecek çok birşey yok, giriş 2,5 euro. Yukarıya doğru çıkan sokaklar çok daha keyifli.
Halil Bey Camii
Kaleden iniş yönü olarak liman tarafını tercih ederseniz Halil Bey Camii ilk durağınız olacak. Pembe boyalı camiisi ve mavi boyalı medresesi ile fotoğraf çekmek için harika bir nokta.
Panagia Kilisesi
Kale içine adını da veren Panagia Kilisesi, güzel bir manzaraya da sahip. Kiliseye gelmeden önce yukarıda bahsi geçen Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın da bir heykeli var. Bu Paşa’nın bir isyankar olduğunu dikkate almak lazım buraları ziyaret ederken.
İmaret
Bugün otel olarak hizmet veren İmaret, önemli Osmanlı yapılarından biri. Burası da Mehmet Ali Paşa tarafından din eğitimleri vermek üzere inşaa ettirilmiş. Otel olduğundan ziyarete açık değil. Ancak benim Kavala’da en sevdiğim yer hemen bu imarethanesinin karşısındaki evler ve o sokak üzerindeki kafeler oldu.
Kavala’da gezilecek yerler bu kadarcık, yarım günde yayıla yayıla gezip bitirmeniz mümkün. Gezip yorulduktan sonra sırada yemek var, hadi Kavala’da ne yenir, nerede yenir bir göz atalım.
Kavala’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Kavala’da diğer Yunanistan şehirlerinde olduğu gibi tabii ki mezeler ve deniz mahsülleri yenir 🙂 Kavala’da deneyip memnun kaldığım restoranları aşağıda paylaşıyorum, Kavala’ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.
Panos Zafira Restoran
Kavala sahilinde yan yana dizilmiş restoranlar göreceksiniz. Daha önce gitmediyseniz bunlardan hangisini seçeceğinize karar vermek zor, hepsi aşağı yukarı görüntü olarak birbirine benziyor, işte bu noktada yeşil masa örtülüleri olan Panos Zafira’yı seçmenizi öneriyorum. Ahtapot, kalamalar, kabak kızartması, cacık, Yunan salatası gibi klasik bir Yunan tavernasında bulabileceğiniz yemek çeşitleri ve içecekleri burada var. Öğlen Kavala’ya indiğinizde doğruuuu buraya gidip karnınızı doyurup şehri gezmeye ondan sonra başlayabilirsiniz, biz öyle yaptık.
Panos Zafira’nın asıl özelliği çalışanları. Çalışanlarından Ömer Bey’e mutlaka gidince benim selamımı götürün. Sosyal medyadan takip edenler biliyor, çantalarımız Kavala’da kaldı ve biz döndük. Ömer Bey bizi hiç tanımadığı halde iki gün uğraşıp çantalarımızın bize ulaşmasını sağladı. İskeçe’deki Türk azınlıktan olan Ömer Bey’e yardımları için bir kez de buradan teşekkür ediyorum.
Between Us
Burası Aziz Nikola Kilisesi’nin hemen arka sokağında bir taverna. Aile işletmesi olan bu tavernada keyifle akşamınızı geçirebilir. Yerel şaraplardan uzoya, yerel biralara kadar hem içecek hem yiyecekler açısından sizi tatmin edecektir.
1901 Wine Cafe-Bar
Kaleden inerken İmaret’in hemen karşı sırasında kafe ve restoranlar olduğundan bahsetmiştim. O kafelerden birince kahve molası verelim diye düşünürken güzel bir müzik bizi sardı hemen, biz de 1901’e oturduk. Akşam üstü güneş batarken burada güneşlenmek çok keyifli geldi.
Kavala Kurabiyesi Nedir? Kavala Kurabiyesi Nereden Alınır?
Kavala Kurabiyesi, un ve şekerden yapılan ve pudra şekeri ile tatlandırılan bir kurabiye. Sanırım en çok buraya gelen Türkler alıyor bu kurabiyeyi çünkü heryerde “Kavala Kurabiyesi bulunur” yazıları Türkçe 🙂
Kavala Kurabiyesi’ni almadan önce tadına bakabiliyorsunuz. Herkesin yapış şekli birbirinden farklı olduğu için tadı da biraz farklılık gösteriyor, o yüzden tadıp almanızda fayda var.
Ben aşağıdaki Lovies Kurabiye ve Marmelo’dan almıştım. İkisinden de memnun aldım. Ama bir itirafta bulanayım Gökçeada’daki Efi Badem kurabiyesinin yerini hiçbiri tutmuyor 🙂
Kavala’ya Nasıl Gidilir?
Kavala’ya İstanbul’dan otobüsle gitmek oldukça kolay, otobüs ile Yunanistan yazımda detayları okuyabilirsiniz. Ayrıca kendi aracınızla gitmek için de oldukça yakın.
Kavala’dan ayrıca yaz tatilinin gözde Yunan Adaları’ndan Thasos (Taşöz) Adası’na da feribotlar çalışıyor. Thasos gidiş veya dönüşte yarım gününüzü Kavala’ya ayırmak iyi bir alternatif olabilir.
Yolda kalın!
2 Yorumlar
Yunanistan’a vize başvurum reddedildi ama merakım hala devam ediyor 🙂
Edirne ve Bozcaada da Kavala kurabiyesini güzel yapıyorlar 🙂