Yunan Adaları’na Türkiye’den giden turist sayısını artırmak için kapıda vize uygulaması yapılmaya başlanmıştı. 2012 yılından bu yana devam eden ancak 2017’de durdurulmuş olan, kapıda vize uygulamasına 2018 yılı için de devam edilmesine karar verilmişti. Ancak pandemi öncesi 2020 yılında kapı vizesi uygulaması tekrar durduruldu ve yeniden uygulamaya alınmadı!

ÖNEMLİ GÜNCELLEME: 2020 yılından bu yana Yunan Adalarına kapı vizesi uygulaması bulunmamaktadır. Uygulamanın tekrar devreye alınacağına dair herhangi bir resmi duyuru yapılmamıştır!

Yunan Adaları Kapıda Vize Uygulaması 2018
Yunan Adaları Kapıda Vize Uygulaması

2012 – 2020 yılları arasında 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında uygulanan ve 1 haftalık süresi olan kapıda vize aşağıda yer alan 7 Yunan Adası için geçerli;

  1. Rodos, Sakız (Hios),
  2. Midilli,
  3. İstanköy (Kos),
  4. Leros,
  5. Meis (Kastellorizo),
  6. Sisam (Samos),
  7. Sömbeki (Simi).

Bunun dışındaki Yunan Adaları veya Yunanistan’a gitmek isteyen Türk Vatandaşlarının standart schengen vizesi başvurusu yapması gerekiyor. Kapıda vize 7 güne kadar geçerli, yani kısa süreli yunan adaları gezileri için kapıda vize almak mümkün.

Yunan Adalar için Kapıda Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dış İşleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan verilere göre;

Yunan adalarına seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus Pasaport sahipleri; Türkiye’de Bodrum, Dikili, Foça, Marmaris, Fethiye, Ayvalık, Çeşme, Kuşadası ve Kaş gibi tatil yörelerinde faaliyet gösteren seyahat acentelerine, seyahatlerinden en az 3-4 gün öncesinden vize için başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Feribot biletlerine ek olarak aşağıdaki belgelerin de hazır olması ve vize harcının da ödenmesi gerekiyor.

1.En az 6 ay geçerli pasaportun aslı (seyahat süresince hazır bulundurmak üzere)
2.Pasaportun fotoğraflı sayfasının renkli fotokopisi (1 adet)
3.Yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf (2 adet, arka fon beyaz)
4. Elektronik ortamda doldurulmuş vize başvuru formu (1 adet)
5.Otel rezervasyonu belgesinin örneği (1 adet)
6. Gidiş-dönüş feribot bileti (seyahat acentesi tarafından verilecektir)
7. 35 Euro vize harcı
8. Acente hizmet harcı

Seyahat acenteleri, feribot biletlerinin satın alınmasından sonra, yolcu tarafından ibraz edilen ilgili doküman ve diğer belgeleri, yolcunun varış tarihinden en az 24 saat önce elektronik ortam üzerinden yetkili Yunan makamlarına göndererek, onay almaktadırlar.

Seyahat acenteleri belgelerini teslim eden yolculardan Rodos, İstanköy, Meis, Sakız, Sisam, Midilli gibi Yunan Adaları’na seyahatlerinden en az 24 saat önce, seyahatlerine ilişkin onayın verilip verilmediğinin kontrol edilmesini istemektedirler.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın