Bir hafta sonu İstanbul’dan Sofya’ya tren ile gidelim diye heveslendik. Giden arkadaşlarımız yataklı vagonun rahatlığı ve akşam binip sabah inme kolaylığını öve öve bitiremeyince biz eksik mi kalsaydık. Bir hafta sonu biz de atladık Sofya Ekspresi adlı çuf çuf trene… İstanbul Sofya treni ile ilgili deneyimlerimizi sizinle de paylaşmak istedim.
İstanbul – Sofya Treni Hakkında Genel Bilgiler
- İstanbul – Sofya tren biletleri şu an internetten satılmıyor. Sirkeci veya Halkalı’daki uluslararası tren bileti satış gişelerinden bilet alabilirsiniz. TCDD’nin internet sitesinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
- İstanbul-Sofya treni Cuma akşam 22:40’ta Halkalı’daki istasyondan kalkıyor, sabah 08:45 civarında Sofya’ya varıyor. Yoğun zamanlarda sınırda bekleme süresi uzayabiliyormuş. Biz gittiğimiz dönemde trene rağbet yoktu, en fazla 20-25 kişiydik bu yüzden sınırda çok oyalanmadık.
- Sofya – İstanbul treni ise Pazar günü de Sofya’dan 21:00’de hareket ediyor, Pazartesi 06:40’ta Halkalı’da oluyor yazıyordu bilette ama bizim gelişimiz 07:30’u buldu. Gecikmelere göre plan yapmanızda fayda var.
- Malum Halkalı’ya ulaşım Sofya’ya gitmekten daha zor. Marmaray ile Halkalı tre istasyonuna kolayca ulaşabiliyorsunuz.
- Yataklı kompartmandan bilet alınca uyuya uyuya gidip dönülebildiği için Bulgaristan hafta sonu için uygun bir rota. Trende uyuyamıyorsanız ona birşey diyemem tabii 🙂
- 2 kişilik Yataklı kompartmanda 2. Sınıf biletimiz kişi başı 314TL / 67 euro tuttu. Fiyatlar euro olarak belirlenmiş, ben gittiğimiz dönemin kurundan çevirdiğim için 314 TL, ama siz euro fiyatları baz alın. TCDD’ nin fiyatlama modelini çözmek biraz zaman alıyor 🙂
İstanbul – Sofya Treni Bilet Fiyatları
Önemli not: Bilet fiyatları bu seyahatin yapıldığı 2018 yılı için geçerlidir. Gitmeden önce TCDD sitesinden güncel bilet fiyatlarını kontrol edin.
İstanbul – Sofya treni bilet fiyatları hesaplaması birazcık garip. Süpleman ve bilet olarak 2 farklı rakam var, bilet alırken bunların toplamı ödeniyor.
Bizim 67 euroluk biletimizin hesaplaması ise şöyle;
- Birinci tablodaki Süpleman (ne olduğunu ben de bilmiyorum) Ücretlerinden > Halkalı – Sofya Double (2/2) 15 euro
- İkinci tablodaki bilet ücretlerinden > Halkalı-Sofya II. Mevki bileti 18,48 euro
- İkisinin toplamı 33,48 euro. Gidiş-dönüş aldığımız için toplam 67 euro kişi başı ödemiş olduk.
TCDD sitesinde Bükreş tren giden yerlerin arasında Bükreş yazıyor ama hemen heveslenmeyin, şu an Bükreş’e giden tren yok 🙂 Yine tabloda I.Mevki var ama bizim trende 1. Mevki yoktu mesela 🙂 Bunları bileti alırken tekrar teyit etmekte fayda var. Tren yaklaşık 10 saat sürüyor. Uzun sürmesinin nedeni sınırda durup pasaport kontrolünden tek tek geçilmesi.
Halkalı İstasyonuna Ulaşım
Sofya’ya trenle gitmenim en zor kısmı Halkalı’ya gitmek oldu bizim için. Yukarıda belirtmiştim Sofya treni için Sirkeci tren istasyonundan Halkalı istasyonuna 21:30’da kalkan bir servis var. Sirkeci zaten bana ters diyorsanız Halkalı istasyonun lokasyonunu aşağıda görebilirsiniz.
Halkalı Tren İstasyonuna Giden Otobüs Hatları
Eminönü’den BN1 ve Yenikapı’dan BN3 numaralı otobüslerle istasyona ulaşabilirsiniz.
Biz büyük bir hata yapıp kendi aracımızda istasyona gidelim dedik. Koca uluslararası tren istasyonunun yakınında bir otopark illaki vardır dedik. Aslında internette biraz baktım ve otopark göremedim ama yine de “illaki otopark vardır” hatası yaptık. Özetle Halkalı tren istasyonu yakınında otopark yok. İstasyonda inşaat olduğu için istasyona giden ara yol üzerine aracımızı bırakmak istemedik, başına birşey gelmesin diye. Sonunda istasyondan yerleşimlere doğru çıkan dik bir yokuşu çıkıp oradaki evlerin arasında bir ara sokağa bıraktık ve aracımızı Allah’a emanet ettik. Siz siz olun kendi aracınızla gitmeyin. Dönüşte de sabah trafiğine kaldığımız için 1,5 saat de dönüş trafiği çekmek zorunda kaldık.
İstanbul – Sofya Treninde Yemek
Trene binmeden önce İstanbul-Sofya treninde yiyecek-içecek yok diye okuduğumuz için kendimize kahveli, termoslu, içkili, abur cuburlu bir kumanya hazırlamıştık. Trende bir yemek vagonu yok, o yüzden “yemek” yok evet ama kondüktör amca su, çizi ve meyve suyundan oluşan kumanyamızı daha yola çıkar çıkmaz dağıttı. Hem gidiş hem de dönüşte bu kumanyalardan verdiler. Tamamen aç kalmazsınız yani. Ama tabii yolculuk uzun yanınıza bir şeyler almanızda fayda var.
Sıcak içecek hiç yok, o yüzden yanımıza aldığımız termosumuz epey işe yaradı. Küçük bir ara hatırlatma, ben eğer taşıma sorunu yoksa yanıma sırt çantamda taşıyabileceğim boyutta bir termos mutlaka alıyorum. Özellikle pahalı ülkelerde sıcak içecek ihtiyacını karşılamakta çok işe yarıyor, ayrıca tren yolculukları gibi uzun yollarda da kahve veya çay için çok işe yarıyor.
İstanbul – Sofya Treni ile Sınır Geçişi
Daha önce farklı araçlarla hatta yürüyerek sınır geçmiştim ama trenle hiç sınır geçmemiştim. Sofya treni benim trenle ilk sınır geçişim oldu. Sofya treni Kapıkule sınır kapısından Bulgaristan’a geçiyor. Gece 02:00 gibi Kapıkule sınır kapısına vardığımızda sevgili eşim hiç uyumamış olduğu için uyanık, ben ise mışıl mışıl uykudaydım. Kondüktör kapıları çalıp sınıra geldiğimizi haber veriyor. Herkes trenden inip tren istasyonundaki pasaport kontrol noktasına gidiyor ve pasaportuna damgasını kendisi vurduruyor. Pasaport işlemini bitiren trene geri dönüyor. Kapıkule sınır kapısında karşı yönden gelen Sofya – İstanbul trenini bekledik, iki tren lokomotiflerini değiştirdi ve Bulgaristan tarafına yaklaşık devam ettik. Buradaki bekleme süresi yaz döneminde trenin yoğun olduğu zamanlarda daha uzun sürebilir.
Bulgaristan tarafına giriş yaptığımızda trenden inmeden önce pasaport polisi gelip pasaport kontrolü yapıyor, sonra gümrük memuru gelip beyan edilecek birşeyimiz olup olmadığını soruyor, en sonunda da Bulgar bilet görevlileri bilet kontrolü yapıyor ve sonunda işlemler bitti. Tüm bunlar olurken sıcak yatağınızdan bile çıkmanıza gerek yok.
Aynı süreç dönüş için de geçerli, dönüşte Bulgaristan tarafında trenden inmeden Türkiye tarafında ise trenden inerek işlemlerimizi yaptırıyor ve tatlı uykumuza geri dönüyoruz.
İstanbul – Sofya Treni Kompartmanı Nasıl?
Tren rahat, mışıl mışıl uyudum filan yazdım ama oda hakkında bilgi vermediğimi farkettim. Biz 2 kişilik 2. Mevkiden bilet almıştık hatırlarsanız. Odada lavabo, askı, dolap ve küçük buzdolabı var. Yani yiyecek içecekler için epey yer var. Ayrıca elektronikleriniz için priz de var odada.
Kompartmandaki yataklar ise altlı üstlü açılıyor. Trene biner binmez nevresim ve yastık kılıfı dağıtılıyor gayet temiz. Ayrıca odada battaniye ve yastık hazır durumda. Kılıfları geçirip yatmak kalıyor bize de. Temizlik konusunda takıntı varsa kendi çarşaf ve nevresimlerinizi getirebilir veya uyku tulumu ile de yatabilirsiniz.
Kompartmanın sıcaklığı gayet iyi durumda, tek battaniye rahat rahat yetiyor, o konuda da endişeniz olmasın.
Sofya Treninde Tuvaletler Temiz mi?
Takipçilerimden gelen bir soru üzerine buraya tuvaletler konusunda bir ekleme yapayım: Her vagonun başında ve sonunda tuvaletler var. Trene binildiğinde tuvaletler gayet temizdi, sabah inmeye yakın ise tabii ki kirlenmeye başlamıştı, arada temizlik yapan kimse yok çünkü. Bizim şansımız trenin dolu olmaması idi, bu nedenle tuvaletler de çok kirlenememişti. Ama yoğun dönemlerde bu kadar şanslı olmayabilirsiniz. Sonuçta toplu kullanılan tuvaletlerin durumu malum.
Yolun başında dediğim gibi tuvaletler temiz, son tuvalet ihtiyacınızı da Kapıkule sınır kapısında istasyonun tuvaletlerinde giderirseniz ve sonra da uyursanız muhtemelen sizi sabaha kadar idare eder 🙂 Böylece kirli tuvalet derdi düşünmeniz gerekmez.
Sofya tren istasyonunda indiğinizde ilk wc’ler ücretli, ancak otobüs/metro duraklarına yakın çıkışa doğru ücretsiz tuvalet de var. Sabah hemen onları kullanabilirsiniz.
Sofya Treni için Bulgaristan Vize İstiyor mu?
Bulgaristan Türk Vatandaşlarına vize uyguluyor. Bulgaristan vizesi alabilir veya schengen vizeniz varsa o vizeyle Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz. Bulgaristan vizesi hakkındaki detaylar için yazıma göz atabilirsiniz.
Yolculuğun başında üniforma ile bizi karşılayan kondüktör abiler sabah bizi atletle karşıladı 🙂 Sofya istasyonuna yaklaşırken yine kondüktör abiler kompartmanların kapısını çalarak herkesi uyandırdı.
Sofya’ya yaklaştıkça devasa terk edilmiş fabrikalar, terkedilmiş evler yol boyu bizi takip ediyordu. Şehir merkezine 10 dakika yürüme mesafesinde olan trenden indiğimizde herhangi bir işlem yapmamıza gerek olmadan Sofya’ya, daha önce görmediğimiz yeni bir şehre ayak bastık. Gördüğüm 57. Ülke olam Bulgaristan’a böylece ulaşmış olduk.
Yolda kalın…
34 Yorumlar
Merhaba,
Tren Sofya’ya giderken baska ulkelerin sehirlerinde duruyor mu? Örneğin Belgrad’da. Eğer öyleyse inip oralari gezip sonra devam edebiliyor muyuz? Sanki öyle bir şey duydum da doğru mu değil mi onu sormak istiyorum.
Eğer gezebiliyorsak, Bulgaristan vizesi yetiyor mu yoksa schengen vizesi mi almamiz gerekir?
Bulgaristan Türkiye’nin sınır komşusu, yani Türkiye’den direk Bulgaristan’a geçiyorsunuz başka ülke yok arada.
Merhaba acaba trende internet varmı?
Hayır malesef yok
Bende sofya dan dönicemde.. Döndüğüm gün bilet olur mu birde sınırda duty FREE shopa uğrayacak zaman var mı yada öyle bir yer
Bilet olup olmayacağını bilemem, yaz sezonu belki yoğun olur.
Çok küçük bir dükkan var duty free olarak, büfe kadar. Çok seçenek bulamayabilirsiniz.
Yaşasın seyahat ruhu.. yeni şehirleri keşfetmek. Hatta içinde kaybolmak ve yorgunluk sonu içilen bir kahve
Selam cınım.
Sofya’dan Türkiye’ye dönüşte bilet nereden, nasıl, kaça alınıyor acıba? İspanya dönüşü cumartesi Madrid-Sofya uçakla, pazar Sofya-İstanbul trenle gibi bir rota planlıyoruz da.
Sofya’dan tren istasyonundan alabilirsin Burcucum.
Merhaba bir şey sormak istiyorum fiyatlndırmayı herkes gibi maalesef ben de pek çözemedim. Tek kisilik ve yataklı vagonda gitmek istyorum fiyatı nedir yardımcı olursanız cok sevinirim:)
Suplemen + bilet ücreti ödeyeceksiniz. Kendiniz hesaplayabilirsiniz.
Tesekkürler cevap icin.
Türkiye bulgaristan için En kısa rota hangisidir.
Prag gezinizde ayrıca çok hoş olmuş arada fiyatlarida soylerseniz genel bir bilgi olur
En kısa rota derken, Bulgaristan’ın Türkiye’ye en yakın şehri Burgaz.
Prag yazılarımı takip edin, her yazının ilgili olduğu konulardaki maliyetler yazıyor.
Merhaba bulgaristana girişte bagajlar tamamen kontrol ediliyormu en fazla bagaj hakkımız nekadar kaç kg
Merhaba,
Bagajda birşey var mı diye soruyorlar, gözlerine yaramayan birşey varsa açın bir bakalım diyorlar. Bagaj hakkı gibi bir limit yok.
Merhaba,
Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Biz de Sofya Ekspresini kullanarak Sofya’yı ziyaret ettik. Elinize sağlık.
Teşekkürler 🙂
Çok faydalı bilgiler olmuş elinize sağlık. Bu haftasonu kısmetse bende gidiyorum . İstanbul Bulgaristan Başkonsolosu ile tanışıp 1 yıllık vize aldım:)
waw çok çılgın 🙂
İnternetten bilet satışı olmaması kötüymüş.Paylaşım için teşekkürler.
İnternet satışları başlayacak deniyordu, belki başlamıştır.
Selam,
Sofyaya ziyaret sizce hangi mevsimde daha mantıklı olur?
Her mevsim gidebilirsiniz. Kışın biraz soğuk oluyor tabii, Balkanlardan gelen soğuk havanın kaynağı olarak 🙂
Trende internet vsr mı?
Selamlar, hayır yok.
Selamlar birşey merak ettim,Türkiye’ye girişte gümrük memurları acaba bagajlarımızı açııp kontrol ediyorlar mı?Yani içki getirsek oradan acaba sıkı bir kontrol olur mu ?
Selamlar,
Gümrük memurları çantaları kontrol ediyor, ancak kompartmandaki dolabı kontrol etmediler bizde 😉
slm ben sunu merak etmiştim trenle yolculuk esnasında pasaport ışlemleri uzunköprüde olmuyormu vede de halkalı benim 8 selelik oturdum mh lemdir oralari gercekten cok temiz insanlar var allaha emanet ettiniz aracınız burumunu da merak ettim (sessiz takipçin)
Tren geçişi Kapıkule’den yapılıyor.
Sofya gezisi için yurtdışı seyahat sigortası istemiyordu? Paylaştığımız faydalı bilgiler için tesekkurler.
Şengen alırken seyahat sigortası almaız lazım. Bulgaristan vizesi için isteniyor mu bilmiyorum ama bakacağım.
Bulgaristan Vizesi İçin ;Seyahat süresini kapsayan 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası isteniyor.
Benim de ilk ve tek uzun tren yolculuğumdur Sofya ???? Sofya’nın kendisinden çok tren yolculuğunu sevmiştim. Çocuklu aileler için de konforlu ve güzel bir alternatif olacağını düşünüyorum.
Bir hafta sonu arkadaşım ile gitmeyi düşünüyorduk , lakin internetten satış olmaması ve yemek olmaması kötü imiş her neyse yinede çok güzel bilgiler edindim teşekkür ederim 🙂